Прескочи до съдържание

Брюксел за един ден


Костов

Препоръчани мнения

Ще се ходи в Брюксел,края на септември, тръгваме петък вечер и летим обратно в неделя сутрин. Засега полети няма запазени, но за сметка на това резервирах апартамент в Шарлероа, в близост до летището. Всичко хубаво, само че, Брюксел никога не е бил в топ 10 на дестинациите ми, и нищо нямам набелязано какво да видя там. На първо четене ми се иска да разгледаме Mini Europe, Атомиума ( заслужава ли си) и после да се мотаме из брюкселския център. А, и за музея на шоколада ми се върти в главата, да го посетим( заслужава ли си и той) А бе, реално нямам никакъв план. Ще бъдем четири възрастни. Отворен съм към всякакви предложения. Също така бих бил благодарен и напредложения за вкусен, бюджетен обяд.

 

Връзка към мнение

Пропуснах Пикаещото момче (Манекен пис). Има и пикаещо момиче, но то не е толкова популярно. И двете статуи не са нещо особено, но пък първата си е символ.

Редактирано от Stefan
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Амммм, ... от моя гледна точка - Атомиума и МиниЕвропата може и да са атракция, но са си малко загуба на време.

Ако времето е хубаво, направете си една хубава разходка из града, пешеходна, някъде в моите писания имах предложение за пешеходен маршрут из града. Музеят на шоколада е нещо, което се вижда за половин-до един час максимум, намира се съвсем до Grand Place, може да го "претупате" между другото. Бюджетен обяд в центъра на Брюксел - най-бюджетно е да си вземете пържени картофки ;), по заведенията по центъра на места предлагат готови обедни менюта, Exki, но не е много бюджетно (предлага здравословна храна), имайки предвид количеството на храната. Около площада St. Catherine се намираха доста бюджетни заведения. Седнете някъде, вземете си хубава белгийска бира и картофки, после си вземете от някъде по една брюкселска вафла (или лиежка) и (подгответе си мокри кърпички 😉 ) сте  готови с бюджетен обяд.

Европейските институции не знам с какво биха могли да впечатлят освен с комбинацията на бетон и стъкло, но ако ще ходите в тази посока (Шуман), по-добре се отбийте в Jubilee park (Cinquantenaire) , влезте в музеите там, качете се горе, ще видите Брюксел от високо.

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Лежерно размотаване в града и хапване на пържени картофки си е доста добра идея. Брюксел никога не ми е бил цел или интересен по някакъв начин ... но оставах очарована от него при едни кратък престой покрай сменяне на полети до по-далечни дестинации. Та просто се отпусни и се наслаждавай 😉

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

За Мини Европа, може и да я пропуснем, но Атомиума мисля поне отвън да го видим. Аз също съм навит за едно лежерно мотане из Брюксел, но моите спътнички( с три жени ще пътувам) искат програма ☺

@Lyubina, какво време да очакваме края на септември в Брюксел?

Връзка към мнение

Кралската галерия на изящните изкуства е нещото, което е задължително. Баща и синове Брьогел, Йеронимус Бош, Рубенс, Рембрандт, Ван Дайк....Там, в една от дарените колекции е "Смъртта на Марат" от Жак-Луи Давид..В същата сграда имa u музей на Рене Маргит. Катедралата на Брюксел - Сен Мишел и Гюдюль (близо е до Гран Плас). За който обича архитектура и изкуство...В сградите на ЕС институциите няма нищо вълнуващи, за разлика от останалите тук-там къщи тип Иксел....Паркът Сенкантьонер не е кой знае какво, но да, арката е забележителна. Гран плас с кметството (модел за кметството във Виена) и сградите на гилдиите е красиво място. В Брюксел се намира 5-тата най-голяма католическа църква в света - базиликата Сакре кьор, която е на северозапад от центъра, в предградието Кукелберг.(Брюксел се нарича само центърът, така е и в Женева и Париж - много квартали са отделни градски общини, въпреки, че са в градовете) , Има метро до нея. На северoзапад от Гранд Плас на 10-15 min пеша са църквите Бегинаж (Бегинсхоф) u Света Катерина. Музеят на шоколада - Шоко сторu, е симпатичен. Има демонстрация на приготовление на пралинени бонбони, която завършва с дегустация 🙂

Редактирано от Balkanka
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Аз за един ден бих се качила на City Sightseeing автобуса за панорамна обиколка (ще видиш европейските институции в движение, можеш да слезеш на Атомиума, мини Европа е до него, и после със следващия да се върнеш в центъра) и после да се мотая лежерно из центъра. Катедралата, Гранд плейс и манекен Пиш са съвсем близо едно до друго, а по пътя между тях може да хапнете по една гофрета и да пиете по една бира.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@Костов, времето в Брюксел в края на септември е като нашата пролет 🙂 Температурите са между 15-20 С , проблемът обаче не е в температурите, а във вятъра и евентуално дъжда. Никой не може да предвиди дали ще вали и дали ще духа, но вятърът е почти постоянно явление там, а дъждът е ситен, тих но мокрещ (особено в комбинация с вятър). Разбира се, може да уцелите и страхотно време, като хубав есенен ден по морето в България.

Моят съвет е да си вземете ветри-влаго-устойчива връхна дреха (с качулка), защото чадър в такива моменти не върши работа, но да не е много дебела и възможност за  лесно обличане / събличане.

Атомиум - до там с метрото ще ви отнеме приблизително 1 час. Ако сте любопитни да видите въпросната базилика, до нея се стига със същото метро, което отива до Атомиум. Имайте предвид, че базиликата Сакре Кьор е зъвършена чак след Втората световна война (т.е. съвременна сграда) и по предложение на краля е нещо като мемориал на загиналите във войните белгийски войни.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.