Прескочи до съдържание

Признаване на разходи от пътувания за данъчни цели


Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци, 

 

Въпросите ми са насочени към тези от вас които са собственици на фирми. Предполагам че е стандартна практика разходите от пътувания да се декларират по някакъв начин за разход на фирмата така че данъците на края на годината да са по-малки. Отскоро съм собственик на ЕООД и поради естеството на дейността лесно биха могли всякакви пътувания да бъдат определени като бизнес пътувания. Но не съм съвсем наясно каква е процедурата за това. Въпросите ми са: 

1. Какви документи от резервациите за нощувки са необходими да запазя/предоставя на счетоводител? Има ли значение от кой сайт правя резервациите - booking/airbnb/hostelworld/т.н. ? Трябва ли да е платено от фирмената банкова сметка? Нужно ли е да фигурира някъде името на фирмата в резервацията и къде? 

2. Могат ли да бъдат включени като командировка пътувания, които са били планирани преди отварянето на фирмата и съответно вече са закупени самолетните билети? (Ясно че те няма да бъдат признати за разход, но например дневните пари за командировка в чужбина могат ли да бъдат използвани?) 

3. По време на самото пътуване какви документи/фактури трябва да пазя? 

 

За сега това се сещам, но ще съм благодарна за всяка допълнителна информация! 

 

Връзка към мнение

Не мога да ти отговоря компетентно, защото моята дейност не изисква пътуване, но със сигурност:

1. Трябва да имаш фактура към твоята фирма. Няма значение как плащаш (кеш, фирмена карта, персонална карта, превод и т.н.).

2. Не. Трябва да имаш фактура, която се издава веднага след плащането. В тази фактура получател трябва да е твоята фирма, която още не е съществувала.

3. Фактури.

Всичките ти въпроси са за счетоводител.  Ако твоят не е наясно - сменяй го без да се замисляш, за да не търпиш загуби.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако командировате служител е елементарно. Ако командировате себе си изобщо не е елементарно, да не кажа, че е доста сложно. 🙂 Ако командировате служител представяте командировъчно, фактури за самолетни билети, трансфери, хотели и т.н. - всеки сайт ще ви го издаде, даже и у нас наемодателите в  airbnb и booking и тн вече са задължени да се регистрират по ДДС. 

Ако командировате себе си, трябва да представите документи като имейли (официалната кореспонденция по имейл е доказателство дори и за нашия съд), документи за евентуално сключени сделки, документи от срещи и т.н. и пак могат да не го признаят при ревизия. 

И не - не, може да си пишете разходи за събития, случили се преди да съществува фирмата. Тоест ако са купени билети и направени резервации преди да съществува фирмата - нищо не важи. Ако решите да доказвате тия командировки можете да си пишете и командировъчни и други разходи. Ако решите да взимате фактури от заведения/ ресторанти също може да го правите, ако това наистина са официални бизнес срещи. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@goldroks за начало прочети 

НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА - https://lex.bg/mobile/ldoc/2135485996 и закона за корпоративното подоходно облагане, за да добиеш поне някаква представа, а нататък наистина е най-добре да се консултираш със счетоводителя си 🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

А фактурата за нощувките примерно кой я издава, сайта или собственика на хотела? В кой момент я получавам - при престоя или при резервацията?

 

Към 2рия въпрос, имах предвид в случай че са купени самолетните билети преди създаването на фирмата, но в последствие се правят резервации, вземат се допълнителни билети и други разходи свързани с пътуването, то може ли да се води като командировка въпреки че част от планирането вече е било на лице преди фирмата? 

 

@darinamarinova а ако съм управител по договор за управление и контрол, т.е. един вид на трудов договор във фирмата, пак ли е сложно? Тъй като доколкото разбрах проблемът би бил ако съм самоосигуряващо се лице. 

Връзка към мнение

Първо ще ти отговоря на първия въпрос.Ако резервацията е направена през booking.com,фактурата я издава хотелът,защото плащането става към тях,те си плащат комисионната към booking и т.н.Ако обаче си запазила хотел през някой от сайтовете на Expedia.com е доста по-сложно.Плащането става към сайта,а не към хотела.Фактурата трябва да я издаде сайта,те от своя страна превеждат разликата на хотела.Това от своя страна води до редица неприятности.Тази година бях резервирал хотел в София за една седмица през Cheaptickets.Бях реално в командировка.Поисках издаване на фактура,но ми беше отказана.Дадоха ми телефона на бай.... ,който бил посредник между Expedia и хотелите в България.Свързах се с него и той обясни,че може да ми съдейства за издаването на фактура.Отказах се,защото така или иначе нямаше да мога да ползвам ДДС-то,защото фактурата няма да е издадена от българска фирма.Цялата отстъпка беше по-малка от ДДС-то,така че да го имате в предвид когато резервирате.

Иначе не мисля,че е редно да се обсъждат в интернет пространството въпроси свързани с отчитане на разходи от лични пътувания.Имам доста познати,които смело го правят,но не знам някой от тях да е минал през ревизия.Според мен трудно би минала командировка за една седмица в Анталия в хотел All inclisive.

Само един последен съвет,когато си командировка.Задължително събиране на бординг пасовете (това доказва,че си пътувала,а не билетите),входове от изложения и всякакъв вид документи,които удостоверяват служебния характер на пътуването.И не на последно място-по една свещичка всяка седмица да не влизаш в ревизия😀

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Аз искам да добавя следното - много зависи също дали имате сключен договор с фирмата, на която сте собственик.

1. Ако сте само собственик или съдружник, или вписан в Търговския регистър управител, без какъвто и да е договор, никакви разходи за командировка не се признават за данъчни цели.

2. Ако имате сключен договор за управление и контрол или сте самоосигуряващо лице с изплащане на личен труд (заплата) или по трудов договор - разходите се признават, но има особеност според вида на разхода. Ако той бъде счетен за представителен разход, върху него се начислява и плаща 10% данък. Според ЗДДС Разходи с представителни или развлекателни цели са: посрещане, престой и изпращане на гости и делегации; нощувки; консумация на храна и напитки; организиране на делови срещи; тържества, развлекателни мероприятия; екскурзии. Разходите по организиране на симпозиуми, конгреси, конференции и други подобни мероприятия, които са пряко свързани с представяне или тестване на предлаганите от лицето стоки или услуги в рамките на независимата му икономическа дейност не са представителни разходи.

За всяка командировка ще трябва да доказвате дали разходите са пряко свързани с дейността.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Първо прочети, какво е написано в закона. И се съветвай с адвоката и счетоводителя си. Тука, каквото и да ти кажем, не можеш да бъдеш сигурна, че е меродавно. Ето, на прима виста, консултация :

 

 

Лиляна Панева
Данъчен консултант
_____________________

Собственик на ЕООД с предмет консултантска дейност, извършва дейността на дружеството напълно самостоятелно, без да е сключил с него за изпълнението й трудов или граждански договор. При това обаче му се налага да извършва разходи за пътуване и престой в места, които са извън неговото местонахождение. Ще се признаят ли за данъчни цели тези разходи на дружеството въз основа на това, че в съдебното решение за неговата регистрация собственикът му е посочен като управител?

При оценката за данъчното третиране на разходите за командировки, извършени от едноличния собственик на дружеството, са решаващи действащите нормативни разпоредби относно:

  • правните взаимоотношения, които възникват между дружеството и неговия едноличен собственик при осъществяването на дейността, във връзка с които са направени тези разходи; и
  • условията за тяхното признаване за целите на корпоративното подоходно облагане.

Те са регламентирани съответно в Търговския закон (ТЗ) и в ЗКПО. Прегледът на дял трети от търговскоправните разпоредби на ТЗ във връзка с търговските дружества дава основание да се направи заключението, че едноличното ООД е юридическо лице, различно от собственика си. В този смисъл, макар и негов единствен собственик, физическото лице, осъществяващо дейността му, е лице, което има с него същите взаимоотношения, както останалите физически лица. На практика това означава, че в случаите, при които в ЕООД са направени разходи за пътуване и престой на неговия собственик, фактически са налице разходи, извършени от физическо лице. Поради това е от съществено значение как и на какви основания лицето осъществява дейност в полза на дружеството и как разходите, които е извършило то, са свързани с тази дейност.

ЗКПО признава разходите, направени от физическо лице във връзка с дейността на данъчно задължените лица (ДЗЛ), без да ограничава техния размер, ако те са доказани с първичните счетоводни документи, изискуеми за целта, и отговарят на условията, регламентирани в чл. 33, ал.1 и ал. 2 на закона. В съответствие с тези условия за данъчни цели се признават счетоводните разходи, отчетени за пътуване и престой на физически лица, когато:

  • пътуването и престоят на лицата са свързани с дейността на ДЗЛ; и
  • тези лица са в трудови правоотношения с ДЗЛ или са наети от него по извънтрудови правоотношения за дейността, във връзка с която са извършени разходите.

При това втората част от текста на разпоредбата на т.1 от ал.1 на чл. 33 на закона определя еднозначно, че изискването лицата да са в трудови или извънтрудови взаимоотношения с ДЗЛ се отнася и за “включително на управители, членове на управителни или контролни органи на данъчно задълженото лице”.

Следователно, за да бъдат признати за данъчни цели, разходите за пътуване и престой на собственика на ЕООД в качеството му на управител, следва да отговарят на изискването на чл. 33, ал. 1, т. 1 на ЗКПО, т.е. между дружеството и него трябва да е сключен договор за управление. Посочването на лицето като управител на дружеството при вписването му в търговския регистър не е достатъчно за целта. Необходимо е между него и дружеството да има сключен договор за управление, който, за да бъде валиден, следва да бъде сключен в писмена форма. Това произтича от разпоредбата на чл.141, ал. 7 на ТЗ, според която:

“Отношенията между дружеството и управителят се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците или от едноличния собственик”.

Следователно при липса на писмен договор за управление, ако собственикът на ЕООД е управител на дружеството единствено само по силата на вписването му като такъв в търговския регистър, разходите му за пътуване и престой (независимо как са отчетени), не се признават за данъчни цели. Тук обръщаме изрично внимание на разпоредбата на чл. 33, ал. 2 на ЗКПО, според която: “Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи за пътуване и престой на акционерите и съдружниците, когато те извършват пътуването и престоя в качеството си на акционери или съдружници”. Практическата стойност на тази разпоредба се изразява в това, че, за да бъдат признати за данъчни цели, счетоводните разходи на едноличния собственик на ЕООД следва да бъдат направени за пътуване, извършено във връзка с икономическата дейност на дружеството в качеството му на негов управител, а не за присъствието на лицето при пътуването в качеството му на съдружник.

Според нас в стопанската практика е трудно да се направи разлика между двата повода, но е добре тази разпоредба да се има предвид при оформянето на документите, свързани с пътувания (командировки) на собственика на ЕООД, вписан като управител. Към такъв извод насочва и данъчната практика и становищата на органите по приходите, изразени в писма № 5 - 330 от 09.04.2008 г. и писмо № 5 - 349 от 03.07. 2008 г. на Дирекция “ОУИ” – София. Такова е и становището по въпроса на ВАС, изразена в негово решение № 332 от 10.01.2008 г., VI отд., по адм. дело № 8755 от 2007 г.

В тази връзка заслужава да се отбележи, че разходите за пътуване и престой на собственика на ЕООД ще бъдат признати за данъчни цели на дружеството и в случай, че за изпълнение на дейностите и услугите, във връзка с които са извършени те, лицето е сключило с него договор (договор за извънтрудови взаимоотношения на основания, различни от управленските).

 

 

 

 

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.