Прескочи до съдържание

Придвижване по езерото Комо - няколко бързи въпроса


Natalida

Препоръчани мнения

Здравейте, утре заминаваме за кратко в северната част на Италия. Планът е - летим до Бергамо, оттам с влак до Варена и корабче до Беладжо и 1 нощувка там, на следващия ден пътуване до Комо и оттам към Милано (1 нощувка в Милано), на третия ден евентуално към Бергамо и 1 нощувка. В неделя се връщаме. Без кола сме - тоест ползваме обществен транспорт. Тъй като този път нямах време за организация, моля за съдействие с няколко неща, които не са ми ясни, за да си финализираме програмата:

1. За фериботите и корабите на езерото - от Варена ще пътуваме до Беладжо, след като се настаним, искаме да направим обилколка - отново с корабче към Варена, после Тремецо и докъдето стигнем. Видях, че всички тези места са в зона 3 на корабчетата. Мога ли да взема дневен билет (за зона 3) и да пътувам в деня неограничено между всичко, което пише 3 като зона, или ако взема такъв билет Верона-Беладжо - мога да пътувам само между тези места? Не мога да се ориентирам нещо. 

2. Има ли опция да купиш онлайн дневен билет за корабчетата?(видях само за еднопосочен вариант да се купи онлайн) 

3. На следващия ден мислим да вземем багажа и да се придвижим до Комо с ферибот и по прогноза ще гърми и вали. Има ли смисъл да се взима дългия маршрут за панорамно разглеждане? И изобщо има ли смисъл от Комо и Брунате, ако  е дъждовно? Като цяло колко време е достатъчно да отделим за Комо + фуникуляра до Брунате? Защото другия вариант е (ако е гръмотевично) директно да сме към Варена и с влак към Милано. 

4. Едно от местата, които искаме да посетим е замъкът Вецио във Варена. Обаче четох нещо за час път пеша нагоре до там. Обикновено навъртаме километри пеша, но сега мъжът ми е с дископатия и е сложно. Та колко е пътят от пристанището до замъка, стръмно ли е и има ли опция за транспорт?

5. И много ми станаха въпросите, но тъй като няма как да посетим всички вили на езерото - вашите препоръки коя да изберем ще са добре дошли.

Благодаря ви! 

Връзка към мнение

1. Дневната карта важи за всички маршрути, които са в зоната . Разстоянията не са големи но вижте разписанието  да не се окажете на място където е заминало последното корабче за деня.

4. Замъка е на повече от час път пеша по доста стръмен склон, така е не ми остана време да го посетим.  Доколкото знам няма транспорт до него.

5. Зависи на какво сте фенове.

Villa Carlotta - има страхотна ботаническа градина и въпреки че азалиите преминават  има какво да се види

Villa Ballabio - за феновете на между звездни войни е задължителна, гледките от не и към нея също са страхотни. Разглеждането от вътре също си заслужава за да добиете представа за последния и стопанин и историята на вилата. Достъпа е или след 30 минути ходене през парка и или с лодка мисля че бе около 5 евро на човек от Lenno

Villa Melzi - самата вила е затворена за посетители, градините са приятни за разходка, с малка денивелация за разлика от Carlotta, чиито градини са на стръмен склон

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Извинете за офф-топик-а, ама вие само ще търчите "да отмятате". Явно Милано ви е важно.

 

1. Питайте на касата за билети, по-ясно ще стане от тая таблица на сайта им. Моя спомен (с 3 нощувки до Варена) е, че с дневен пас и без зор, спокойно минахме през Менаджио и Беладжио с маршрут Варена-Менаджио-Беладжио-Варена. Като в Беладжио посещение на Вила Мелци с градините, обяд някъде си... спокойно и лежерно. Това в 1 ден. Доста време се губи в логистиката, чакане на ферито, качване-слизане.

3. Ако вали силно не става за каквото и да е, за някакви лабави прокапвания движите и се кефите. Комо + фуникуляра до Брунате ни отне 4-5 часа без зор, отново с мотане, зяпане с посядване, да се види как "вървят нещата", въпреки че тур. поток не позволява баш "насладата от живота".

4. Стръмно е. Все някакъв транспорт ще се намери, такси например. Самият замък не е нещо "уау", но гледките отгоре си заслужават. И все пак от паркинга до замъка се върви по пътека нагоре-надолу, не е дълго, но едни 500м. в катерене ще имате, после спускане.

5. Препоръки трудно, всеки пише какво е видял, но грозна архитектура не видях, така че каквото ви тегли..попадне в полезрението. На мен например след една вила + градини ми писва и искам да си пия нещо/блея някъде седнал...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Резервирани ли са нощувките? Защото ми се струва много неоптимизирано и голямо губене на време ще падне в придвижване. Наскоро се върнахме от района, имахме някакъв амбициозен план, който хич не се осъществи, защото красотата и спокойствието, което те заливат там са уникални. По-добре е да спите във Варена, уникално красиво градче, а и вие искате да видите замъка (ние не успяхме, наистина е голямо катерене до там). Но пък Варена е уникална, дори и само разходка в градчето е просто вълшебна 🙂 

1. Наистина е най-добре да питате на касата. По принцип и аз така разбрах, че дневния билет важи за неограничени пътувания, до където- от където искаш в зона 3, но за нашата разходка просто нямаше смисъл от него. За 1 ден успяхме само Беладжио и Варена да разгледаме + двете вили. И съжаляваме, че нощувките ни бяха в Милано.

2. Нямам идея, но не виждам смисъл от купуване отнлайн, на касите нямаше опашки или да е имало 3-4 човека.

3. Ако времето е лошо изобщо не става за обикаляне по езерото, в смисъл, че вероятно ще е доста ветровито и хладно, но там е толкова променливо това време, че ще е по-добре да решите на място в деня. Комо+Брунате на нас ни отне около 5 часа, но обядвахме там, разглеждахме, снимахме се.

5. Както казах, ние видяхме вила Мелци в Беладжио и вила Монастеро във Варена. И двете ни харесаха много, но по-запомняща се беше вила Мелци (градините, във вилата не може да се влиза). Във вила Монастеро пък може да се влезе и в самата вила, която макар че е малка, беше много интересна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.