Прескочи до съдържание

Помощ за програма за 7 дни в южна Полша


vorbis

Препоръчани мнения

Престоят ми 7 пълни дни в Полша и се обръщам към магеланците за помощ за съставяне на програмата. Засега известните неща са:

  • Кацане на 27 юли около 21 ч. на летище Катовице.
  • Обратен полет от същото летище на 4 август около 9 ч.
  • Ще бъдем с половинката и е предвидено е да наемем кола за целия престой.
  • Варшава вече сме я изръчкали и нямаме желание да пътуваме из северната част на Полша. Тя ще бъде оставена за друг път (Гданск, Малборк, Шчечин...)
  • Искаме да посетим солната мина Виеличка и Краков.
  • Не ни се ходи в Аушвиц. Специфично място е и предпочитаме да го загърбим.
  • И най-важното: ако случим на хубаво време искаме да запрашим на юг към град Закопане и Татрите.

 

Оттук вече почват неяснотите:

  • 1-ви и 2-ри ден: Виеличка и Краков. Предвиждам за Виеличка половин ден, а за Краков 1,5 дни. Толкова време за Краков добре ли е?
  • 3-ти ден: Отиване към Закопане. Лифт към върха Gubałówka. Слизане от лифта и разглеждане на Закопане. За един ден може ли да се разгледат и двете?
  • 4-ти ден: Gasienicowa valley. Местност с планински езера. Нещо като нашите Рилски. Цял ден добре ли е?
  • 5-ти ден: езерото Morskie Oko. Цял ден добре ли е?
  • 6-ти ден: Вроцлав. Цял ден добре ли е?
  • 7-ми ден: ?!?!? Идея за нещо важно, което пропускам?

 

 

Както виждате програмата е съвсем схематична. Общо взето към момента всичко търпи промяна. По музеи и катедрали не ни се ходи. Важното е да видим природни красоти, а може и някой замък. Ако има нещо в категорията MUST SEE, ще го отметнем и него. 🙂 Моля за вашето съдействие!

 

Връзка към мнение

Времето за Краков е малко, 2 дни за мен са минимумът там. Бих ограничил времето във Вавел срещу посещение на еврейския квартал Кажимеж. Всъщност във Вавел освен Арсенала нищо и Катедралата нищо друго не бих разглеждал. Загуба на време и скромен, неавтентичен интериор, това е личното ми възприятие.
Закопане и Губалувка - стига ви един ден.
6-тия ден е малко за Вроцлав, град с атмосфера, реки, мостове, качете се на корабче, воден трамвай, ще разгледате част от града откъм реката.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 17 часа, vorbis каза:
  • 1-ви и 2-ри ден: Виеличка и Краков. Предвиждам за Виеличка половин ден, а за Краков 1,5 дни. Толкова време за Краков добре ли е?
    Ако не ме лъже паметта, във Вйеличка се влиза само с екскурзовод, така че много зависи от наплива на туристи кога ще може да влезете. Иначе половин ден е ок, според мен. Краков за ден и половина също е ок. 
     
  • 3-ти ден: Отиване към Закопане. Лифт към върха Gubałówka. Слизане от лифта и разглеждане на Закопане. За един ден може ли да се разгледат и двете? Когато бяхме там имаше невероятна мъгла, така че пропуснахме лифта, но самото Закопане не е голямо, така че един ден е предостатъчен, даже мисля, че ще ви остане време. 
     
  • 5-ти ден: езерото Morskie Oko. Цял ден добре ли е? Пътят до езерото не беше много (пак по спомен). До него имаше и една симпатична хижичка с добро хапване и пийване за уплътняване на времето. 

 

Връзка към мнение

@leonartis, @venceremos, благодаря ви за включването!

преди 18 часа, leonartis каза:

Бих ограничил времето във Вавел срещу посещение на еврейския квартал Кажимеж. Всъщност във Вавел освен Арсенала нищо и Катедралата нищо друго не бих разглеждал. Загуба на време и скромен, неавтентичен интериор, това е личното ми възприятие.

Явно кралския дворец ще го пропуснем, щом като отвътре не е нещо впечатляващо. Дворци съм виждал много и все пищни.

Преди 1 час, venceremos каза:

във Вйеличка се влиза само с екскурзовод, така че много зависи от наплива на туристи кога ще може да влезете. Иначе половин ден е ок, според мен.

Мисля да купя билети предварително онлайн, за да избегна чакането на опашка.

 

Имам усещането, че изпускам някоя важна MUST SEE забележителност в южната част на Полша.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, vorbis каза:

Мисля да купя билети предварително онлайн, за да избегна чакането на опашка.

Видях, че има разлика в цената между тур на полски и чуждоезичен. Явно е скрит начин за отстъпка за поляците, за да се избегне дискриминация по националност. Някой, който е посещавал мината по "Туристическия маршрут", може ли да сподели дали нещо смислено и важно се казва от гида или не си струва надценката?

Връзка към мнение

Не че нещо против Вьеличка и Вроцлав, и Кракув - абсолютно са ми любими, макар да минаха 18 години, откак бях по тези места... Обаче в края на юли, при хубаво време, и при условие, че искате природни красоти - по най-бързия начин отивайте към Закопане и оттам тръгвайте във Високите Татри. 🙂

Аз съм бил само откъм словашката страна и ми е голям мерак да ги обиколя и откъм Полша. Морското око е абсолютна приказка - но така и не успях да го зърна отгоре от Риси; остана скрито в мъглата. Стигнете ли до Морското око, качете се и до по-горното Черно езеро под Риси (Czarny Staw pod Rysami).

Гонсьеницовата долина с езерата също е чудна, но в програмата ви не остава време да видите Долината на Петте Полски езера, която е може би най-впечатляващата долина в Европа извън Алпите. Поне според поляците, това са си баш техните "седем рилски" 😄 Да, само пет са, ама пък какви!

А между Гонсьеницовата долина и Долината на Петте езера се издига един хребет с върхове-легенди... Швиница... Заврат... Кози вьерх... и между тях е Орла Перч (Пътеката на орела) - с право описвана като най-тежкия планински маршрут в Европа, който да е възможен за преминаване без специално оборудване за алпинисти... Но това не го препоръчвам, освен за свръхподготвени планинари.

Ако ви влече планинарството, по принцип е постижимо да се тръгне рано от Закопане с транспорт донякъде, да се мине през Морското око и Черното езеро, да се изкачи Риси - най-високият връх на Полша и да се слезе по-малко по-лесния маршрут откъм словашката страна пред хижите Хата под Рисми и Попрадске плесо, до Щръбске плесо или до ЖП спирката на Татранската електрожелезница "Попрадске плесо". Оттам има възможности с електрожелезницата да се стигне до Стари Смоковец или до Татранска Ломница и да се приберете с автобус до Закопане. Доста тежък и продължителен преход е, все пак, с много сериозна денивелация. Но е постижим.

Та при хубаво време аз бих ви посъветвал да стоите в Татрите колкото може повече.

Алтернативно предложение, встрани от повечето други описани в програмата ви (но пък съвсем постижимо с кола), е да се отправите на изток и да отидете до Замошч, което е почти без конкуренция в класациите за най-красиво полско градче. Има и доста други паркове с езера в Люблинския край.

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@master_of_germs Благодаря ти за подробния разбор на Татрите! За мое съжаление половинката ми не е сериозен планинар и този маршрут до връх Риси няма начин да го направим. Ще търсим маршрути за кашкавал-туристи.

Къде е добре да се позиционираме (отсядане в хотел, хижа, ...) в този район, за да може да правим лъчове през дните - Закопане или някъде другаде?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 минути , vorbis каза:

@master_of_germs Благодаря ти за подробния разбор на Татрите! За мое съжаление половинката ми не е сериозен планинар и този маршрут до връх Риси няма начин да го направим. Ще търсим маршрути за кашкавал-туристи.

Къде е добре да се позиционираме (отсядане в хотел, хижа, ...) в този район, за да може да правим лъчове през дните - Закопане или някъде другаде?

Не съм подготвен с домашно за хижите в Полската част на Татрите. Сещам се за  тази при Морското око. Доколкото знам, поляците си правят дълги еднодневни маршрути и си спят в Закопане. И откъм другата страна е така със словаците. Словашката част на Високите татри е двойно по-голяма от полската и има десетина хижи в по-високите части, но са малки, капацитетът им е крайно недостатъчен и се запълват с поне месец занапред.  Затова основно нощуват в курортните селца в подножието на планината.

 

П.П. След проверка виждам, че има няколко хижички и в полската част, но като се има предвид, колко повече са поляците като население от словаците, не вярвам да е по-различно положението. Но ето тук има информация за хижите с телефони, мейли и линкове към сайтовете им (не всички имат сайтове). Цените изглеждат съвсем разумни.

http://www.discoverzakopane.com/schren.html

Ако стигнете с автобус до Palenica Bialczanska (би трябвало да не е затворено за коли) оттам може да направите отделни лъчи към Морското око (2 часа в посока) и към долината на Петте езера - (3 часа до хижата). Със сигурност има вариант и за свързващ маршрут между едната и другата долина, за да се получи хубав целодневен кръг, но не знам, доколко ще е труден за вас. Според мене тръгвате в едната долина и на място решавате дали ще се справите с кръга или на другия ден ще се пробвате с другата долина. 🙂

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

След като нашата екскурзия из южна Полша свърши, редно е да дам малко обратна връзка с някои мнения и препоръки (най-вече за Природен парк Татри) на тези, които са след нас:

  • Краков е град-бижу, който не трябва да бъде изпускан. Няма да давам подробности, защото много е говорено за него. С една дума - препоръчвам!
  • През лятото Татрите са препълнени от туристи и варианти за нощувки по хижите няма. Освен ако не действате с месеци напред. Тогава вариантът е еднодневни преходи в планината, като за база се ползва Закопане или нещо в околността му. Ако сте в Закопане, предимството е, че лесно и евтино с маршрутка ще се придвижите до някоя от входните точки на природния парк. Ако сте някъде по-настрани, тогава може да ползвате кола под наем и да отидете с нея до някой от паркингите до входните точки на природния парк. Платени са. (Ако не ме лъже паметта, към 8 евро/ден. Само един паркинг е безплатен. Пише го на картата, която качвам.)
  • Специално за паркинга за пътеката към езерото Морско око: Имайте предвид, че паркингът е голям, но пак не може да побере всички коли. Затова по-отрано. Ако той се напълни, както се случи с нас, ще се наложи да паркирате на долния паркинг, което увеличава вървенето с 20-ина минути на посока.
  • Входът на природния парк струва около 1 евро/човек. В един от дните се опитахме да платим с карта. Уж имаха POS терминал, но той не можа да се върже към мрежата заради слаб сигнал. Планина е все пак, затова си носете кеш, само полски злоти вървят.
  • По някои от маршрутите в планината, където позволяват условията, има "конен транспорт" за мързеливите. Представлява едни големи каруци, теглени от кончета. Не съм се интересувал и не знам колко струват, но са опция за хора, които има проблеми с вървенето.
  • "Голямото ходене сред природата" (по учителя на Камен Донев 😀) се извършва в еко-тоалетни по пътеките. На всеки 30-40 минути вървене има места за почивка с масички и въпросните тоалетни. Шапка им свалям на поляците, помислили са за всичко. Чешми, обаче, не видях по пътя. Пълненето на вода става от хижите.
  • Качвам една карта на природен парк Татри, заедно с информацията към всяка икона. На полски е, но с малко въображение ще разберете за какво става въпрос в нея. Картата е правилно ориентирана, т.е. север е нагоре.
  • Солната мина Виеличка - интересно е и си струва да се види. Аз избрах традиционния туристически маршрут заради компанията. Но всички, които са минали през миньорския споделят, че им е било много забавно. На влизане ни казаха, че снимането е забранено, освен ако си платите. Гледали стриктно дали правите снимки и дали сте си платили за тази привилегия. Хич не ми стана ясно как ще следят някого по тези километрови галерии, но както и да е. Нашата разходка продължи около час и половина. Приключи в голямата зала с магазините и заведенията. Там ви оставят и може да стоите чак до края на работното време на мината. Цената на храната беше съвсем приемлива и може да се отпуснете, да дишате здравословния въздух в мината и да си хапвате сладко-сладко.
  • След като ви писне да стоите в тази зона за отдих, може да излезете от мината или да отидете до музея на солта. Което и от двете да решите да направите, ще трябва да постоите на опашка, за да се придвижите с асансьорите. 
  • По всеобщо мнение гидовете не се напрягат много и затова никак не препоръчват ходенето до музея. То означава, че с вас пак трябва да има гид (нали не очаквате да се движите из лабиринтите сами?!) Натрупва им се работа. Не им се връзвайте. Посещението на музея ви е включено в цената на билета и като истински магеланци трябва да си го използвате.
  • На доста места в Интернет препоръчват да направите посещението на мината по-късно, за да не изгубите светлата част на деня. Така направихме и ние, но ударихме една греда. Влязохме в мината с предпоследния слот за деня. В зоната за отдих на края на тура въобще не сме се мотали и отидохме директно до асансьора към музея на солта. И тук беше гредата. След 15-минутно чакане на опашката се появи служителка, която ни информира, че вече нямат гид на английски, който да ни води. А точно пред нас минаха испанци и азиатци с техните гидове. Трябваше да напуснем скоропостижно. Затова, ако искате да видите музея, не го правете съвсем в края на деня. (Но това си имаше и своите 50 плюса, тъй като им писах едно жаловито писмо, на което те 2 седмици не пожелаха да ми отговорят. След това ново съобщение през платформата на Paypal, отново мълчание, при което повдигнах диспут за неполучена стока/услуга. Странно, те не благоволиха да отговорят и на Paypal, в резултат на което 50 евро бяха обратно в сметката ми. Човек като печели не знае какво губи и обратното.)

 

IMG_20190803_073742.jpg

IMG_20190803_075712.jpg

IMG_20190803_075826.jpg

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение
On 10/3/2019 at 5:48 PM, vorbis said:
  • Солната мина Виеличка - интересно е и си струва да се види. Аз избрах традиционния туристически маршрут заради компанията. Но всички, които са минали през миньорския споделят, че им е било много забавно. На влизане ни казаха, че снимането е забранено, освен ако си платите. Гледали стриктно дали правите снимки и дали сте си платили за тази привилегия. Хич не ми стана ясно как ще следят някого по тези километрови галерии, но както и да е. Нашата разходка продължи около час и половина. Приключи в голямата зала с магазините и заведенията. Там ви оставят и може да стоите чак до края на работното време на мината. Цената на храната беше съвсем приемлива и може да се отпуснете, да дишате здравословния въздух в мината и да си хапвате сладко-сладко.

IMG_20190803_073742.jpg

IMG_20190803_075712.jpg

IMG_20190803_075826.jpg

Интересно.

 

Аз да споделя, че ние отидохме сутринта и се насочихме към касите. Един човек ни спря малко преди това да ни пита дали сме за тур на английски и след като потвърдихме, ни обясни, че неговата агенция винаги купувала по 20 билета, но този ден имат само 12 туристи и ни предложи да си купим от оставищете му билети "на половин цена" - по 50 злоти билета. На сайта бях запомнила (правилно), че цената е 89 злоти, та помислихме малко, решихме, че не прилича на измамник и се присъединихме. Нямаше никакъв проблем със снимките вътре, беше ни позволено да ги правим. Съмнява ме тези от агенцията да са купили по-скъпи билети за целта. Не са ни оставяли да седим обаче (освен на две места за кратки почивки). Предположението ми е, че зависи на какъв гид случиш.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.