Прескочи до съдържание

Шенгенска виза за руски гражданин


Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Става въпрос за следното - мой приятел руснак е за година доброволец в България по Европейската доброволческа служба. Като такъв, той притежава едногодишна D-visa за България (и съответно Румъния, тъй като тя също като нас не е в Шенген). Проблемът обаче идва от това, че той иска да пътува и в Шенген, дори за кратък период от време. Звъняхме в гръцкото посолство, където отказаха да издадат в София виза за руски гражданин, казаха, че трябва обратно да се прибере в Русия и там може да го направи. Стандартна процедура ли е това, има ли възможност някое посолство да издаде виза тук, от София, защото не е особено евтино той да се върне до там и обратно за една виза? Има ли някое посолство, което би работило на облекчен режим и би се съгласило да го направи - питам така, защото от унгарското посолство отговориха, че няма проблем, но тъй като все още не е задвижено - възможно е просто да се е получило недоразбиране.

Връзка към мнение
преди 4 часа, edonkey каза:

защото от унгарското посолство отговориха, че няма проблем,

Това е вярно! Унгарците дават най-лесно, понеже е първата шенгенска страна по пътя за Русия по суша. Болшенството руснаци предпочитат  да заобиколят Украйна, когато говорим за пътуване по суша.  И основанието за искане на виза трябва да е прибиране в Русия, а не обиколки на европейски столици. Реално той после ще си направи обиколката и ще се върне в България.

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Малко инфо - с тази виза Д може да посети също Кипър и Хърватска. Правилото е - страните от ЕС, които не са в Шенген.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.