Прескочи до съдържание

Въпроси за Бусан


samuraika

Препоръчани мнения

Здравейте приятели!

Аз ще питувам до Бусан 23ти юли, но не знам дали ще ти свърша работа @Guinness, щото по-сериозен е въпроса до България кога ще пътувам, а това ще е чак декември...

 

Моля за каквато и да е информация за Бусан - какво, къде, как.

Само за два дни съм, така че ще е сбито. Хотела е на гара Бусан.

Питане - има ли свободен интернето по града - гари, заведения и т.н.

И...каквото се сетите, все ще ми е от полза.

Връзка към мнение

Ето ти за Wi-fi:  https://english.busan.go.kr/bswifi

Можеш да ползваш същия източник за туристически атракции, календар на разни събития и т.н. А също и вездесъщия сайт на КТО :smile:

 

Като цяло Бусан е делови град, повече ориентиран към бизнеса, отколкото към туризма, така че не очаквай някакви супер-дупер забележителности, каквито се намират в Сеул например. От друга страна, Южна Корея за мен е страната с най-страхотните паркове, така че ако ти се нравят подобни места - смело избери някой и започвай да се разхождаш в него :smile:

Разбира се, като човек, който живее наблизо (до Южна Корея), може би средата и културата, към които си привикнала, са много (по-)близки до корейските, така че има вероятност да не бъдеш толкова впечатлена, колкото бях аз. Но пък съществува възможноста ти да погледнеш на това място с очите на съсед, тип я-виж-ти-как-го-правели-това-комшиите и да ти е интересно по друг начин :smile:

 

P.S. Наблегни на местната храна. С уговорката, която направих по-горе.

P.P.S. Ако си сама (без децата), можеш да си разнообразиш деня/вечерта с лежерно и безцелно каране на велосипед. Аз бих си причинил това (всъщност съм го правил, но в Сеул) :smile:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря @Goal & Boss !

 

За съжаление аз съм много рядко без деца, а този път сме 3 приятелки с 5 деца, така че програмата е "колкото толкова и ако може и да се наспя...".

Това с колелото звучи много хубаво, и аз гледах че има красиви променади особенно на Хюндае плажа, но - този път ще съм пеша.

Плануваме да видим стария град, Gamcheon, смело обявен за "Корейското Санторини" от местните.

Seomyeon пазара за улична храна и района наоколо и вечерта - в района на Хюндае.

Haedong Yonggung Temple за последния ден, преди да потеглим наобратно.

Няма да има културни и кулинарни изненади, както казваш - ще стравнявам по-скоро. Живея на 15 минути от корейския квартал на Осака, имаме приятели етнически корейци, които имат ресторант, в хладилника ми винаги има кутия кимчи. Ще се радвам да опитам автентични неща, които обичам и улична храна, която е винаги интересна и оригинална.

 

Надявам се, че ще си изкараме добре, града изглежда много чаровен на снимки.

 

Ще докладвам!

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@samuraika, не бързай да отписваш колелата! Има шанс да успеете да наемете нещо такова:

 

 

mg_1506_kopie.png.fba108769f79f372470f3a235d4b9d22.png             Bike-Trailer-Equipped-with-Front-Third-Wheel-and-Back-Handle.jpg.e53d70a1b3494c09dd1bd2b6a9cb3fea.jpg 

 

и да се позабавлявате чудесно. Не е необходимо никоя от вас да има краката на римски пехотинец, защото електрическите велосипеди са достатъчно разпространени и ще ви свършат работа.

Ако децата си падат по Tayo the little bus, можете да се огледате за някакви автобусчета, които приличат на Tayo и неговите приятели (Lani, Gani, Rogi :P) и децата да се порадват. Все пак филмчето е корейско и е базирано точно на техните си автобуси и други МПС 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Супер идея, но децата са на 4, 6, 10, 11 и 12 години. А и приятелките ми не са от най-спортните натури. Метро, автобуси и влакове са много удобни, се твърди навсякъде, така че ще залагм на това.

Връзка към мнение

Защо не си наемете автомобил? Местата, които споменаваш Gamcheon, Haeundae плажа, Haedong Yonggung Temple, са в различни посоки от гарата на Бусан. Ние ги посетихме, но бяхме с кола (миниван). 

 

Ако сте само два дена, то един ден си отделете за Haedong Yonggung Temple и Haeundae плажа, тъй като са в една посока. Препоръката ми е сутрин да отидете до храма, следобяд на плажа, а привечер разходка от плажа до Bay 101 по крайбрежната линия.

 

Половин ден ще ви е достатъчен за Gamcheon.  И то май време не остана.

 

До тази гара Бусан се намира и Texas street -- нощния живот 🙂 най-леко казано :laugh:. Децата да не се изненадат от това, което биха видели из улиците 🙂 .

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте!

Бих препоръчала да ползвате туровете с автобуси, които са на принципа Hop On Hop Off или тематични. За нас се оказаха най-добрия начин за разглеждане на Бусан за краткото ни време от 3 дни с 6-годишно дете.

 

Това ще ми е първия пост в този прекрасен форум, в който незнайно как съм се регистрирала отдавна и после съм забравила, покрай други грижи. Преоткрих ви наскоро и поглеждам понякога темите за Корея, че сърцето ми остана там. 🙂

 

А в Бусан се влюбих неочаквано и от пръв поглед, въпреки супер дъждовното и облачно време, което случихме. Там цареше такова неземно спокойствие в сравнение с трескавото бързане и шеметния ритъм на Сеул, където всеки тичаше, устремен нанякъде. Ние по случайност бяхме отседнали близо до прочутия плаж Haeundae и първо него разгледахме. Имаше доста хора, включително и плуващи, като за късно септемврийски облачен ден. Детето там така се заигра с корейчета да гонят гълъби, че вместо планирания час си отидоха близо три часа плажни наслаждения със снимки, но и само тогава времето се беше омилостивило към нас и грейна малко слънце. А имахме нужда да забавим темпото.

 

През следващите дни се наложи да ползваме непрекъснато туровете с автобуси, на които по принцип не съм голям фен, но за Бусан се оказаха отлично решение. Отправна точка за всички маршрути беше площада пред Busan station.  Много искахме да видим остров Йонгдо, известен с фара си върху скалите (Yeongdo Lighthouse) и затова си избрахме първия тур до парка Taejongdae. Поради лошото време обаче бяха спрени корабчетата до острова, за което шофьорът ни предупреди като наближихме и повечето хора не слезнаха на тази спирка. Ние искахме да поразгледаме поне величествените скали край брега и после продължихме със следващия автобус. Те бяха изключително точни и се движеха по разписание през 30 мин. Поради проливния дъжд погледахме другия прочут плаж Songdo и красивата сграда на морската гара през стъклата на автобуса. Уважихме площад BIFF (Busan International Film Festival) с отпечатъци от ръцете на известни личности и симпатични малки статуии на животинки и хора, а следващата ни спирка беше най-големия рибен пазар Jagalchi Market, който много впечатли нашето дете с цялото си разнообразие от морски и океански създания. Сега видях, че Busan City Tour Bus са прехвърлили този тур за изпълнение на друга фирма http://jumbobus.kr.

 

На следващия ден си харесахме един полудневен History and Culture tour с местен екскурзовод и пълен автобус корейци, а следобед планирахме да отидем до Haedong Yonggung Temple. На историческата обиколка първо посетихме археологическия музей Bokcheon, където нашият човек беше очарован от предложението да го облекат като крал с корона. В музея имаше древни реликви, различни видове керамика и железни оръжия - все интересности за малки момчета, изкопани от древно гробище в Бокчондонг, показващи историята и културата на Бусан, както и на древното царство Кая. Следващо в обиколката беше Geumgang park. Това място много ни хареса, особено като минахме покрай една огромна статуя на динозавър, рекламираща близкия Busan Marine Natural Nistory Museum. Докато се усетихме накъде вървим, следвайки бялото чадърче на пъргавата ни екскурзоводка, се оказахме натоварени в доста голяма кабина на въжена линия. 6 минути беше пътуването до върха, откъдето тръгват много туристически маршрути. Страхотни гледки към града се откриха, въпреки мъглата и дъжда. Ние имахме време за кратка разходка и хайде обратно надолу с лифта. Последното място в обиколката беше  централния градски будистки храм - Beomeosa Temple на върха на планината Geumjeongsan. Много красиво изглеждаше всичко и местността се оказа прекрасна. Вероятно е любимо място за разходки на бусанци. 


После се отказахме от следобедния тур по друг маршрут и с други интересни обекти, защото беше спряло да вали, а аз имах огромното желание да видя цветния музикален водопад в МОЛ Лоте. Не знам дали все още е там в същия си вид, че информацията ми е отпреди 7 години, но водното шоу се оказа впечатляващо! Усещането да гледаш бликащата от фонтаните на първия етаж вода с височина близо 7 етажа в невероятен музикален съпровод и светлинни ефекти беше неповторимо. Около тази атракция съвсем предвидиливо имаше скамейки на всички етажи.

 

Оттам с градския транспорт тръгнахме за другото бусанско съкровище - Haedong Yonggung Temple. Уникално място! Обикновено големите храмове се строят на недостъпни места в планините, но този храм е превъзходно изключение. Имахме късмета да го разглеждаме по залез и останахме безкрайно очаровани. 


Ако случайно ви остане време от плануваните разходки, горещо препоръчвам Аквариума - най-големия в Южна Корея. Намира се до плажа Haeundae и там изкарахме последните си 2 вълнуващи часа в Бусан. За деца особено е голяма атракция. Бяхме водили по стечение на обстоятелствата нашето дете в 3 аквариума през същата година, но този се оказа най-интересен и разнообразен за всички ни. 


А относно "Texas Street" - имам доста дневни снимки,  съвсем прилични от онази все пак далечна година, на които даже няма хора. Бях много озадачена от множеството надписи на руски по няколко улици край пристанището и потърсих информация. Открих, че това бил район, известен като "търговската улица на чужденците". Близо до главния вход на пристанището имало много фирми, които се грижат за местно руското население, както и за екипажите на чуждите кораби. Районът е бил първоначално място на местния Чайнатаун и в него все още се намирало китайско училище. 

 

Ще се радвам, ако нещо полезно намерите в не много краткия ми пост и ви пожелавам приятни разходки в Бусан!

  • Харесвам 10
  • Браво 4
Връзка към мнение

 

@terli Не само "нещо полезно" а безкрайно полезен пост, за който много благодаря!

Едва ли ще успея да видя всичко, че сме по-тегава групичка, но много ми стана интересно. Аз нямах особенни очаквания за този град, но явно ще съм много приятно изненадана!

Ние сме в хотел точно на Бусан стейшън! Благодаря за явтобусните турове!

А с какво отидохте до храма Haedong Yonggung ? Ние мислихме с метро и такси.

Още веднъж благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Надявам се само Бусан да ви хареса толкова, колкото и на нас. 🙂

На чудесно централно място ви е хотела! 

Сега Busan City Tour Bus видях, че предлагат съвсем други маршрути, но са с добри отзиви в tripadvisor. Проверете си и другите фирми с турове да изберете най-доброто за вашите предпочитания.

 

Хубав вариант сте избрали за пътуване до Haedong Yonggung Temple, който не е много близко. Вие сте повече хора и с такси ще е най-бързо и удобно. Доколкото помня пътувахме до храма доста време, но само с автобус след аква шоуто в LOTTE Department Store. По снимките и бърза справка в гугъл мапс - явно е бил №181. Ще се пробвам да кача някоя снимка.  🙂 Такси хванахме в Бусан само при пристигането до хотела, защото бяхме с багаж, макар и малко. Големият куфар оставихме на съхранение в Сеул, където щяхме да нощуваме преди полета за България.  С таксито минахме по известния мост Gwangan Bridge, който е впечатляваща гледка нощно време с всичките си светлини. Ако може си го включете в програмата.  За метрото си спомням нещо, което може и да не е актуално, но да го напиша все пак - карти Т-money не можеше да се зареждат по автоматите на бусанските метростанции, както в Сеул, а само в магазинчетата с означено лого на Т-money.

 

DSC_0541 (2).JPG

 

DSC_0860 (2).JPG

 

DSC_0912 (2).JPG

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Връзка към мнение
На 12.07.2019 г. в 7:21, samuraika каза:

 

 

На 12.07.2019 г. в 9:10, samuraika каза:

 

Seomyeon пазара за улична храна

 

Seomyeon не ме впечатли толкова. Повече ми хареса уличната храна на Jagalchi. Може да се комбинира с Gamcheon, който е съвсем наблизо. В района са също интересни места като улицата на книгите, първият туристически плаж в Корея (Songdo beach), паркът Amnam и няколко емблематични пазара. Други интересни места, които ми харесаха: Dadaepo Beach, Beomeosa Temple, Moonlight road (в близост до Haeundae beach), Children's Grand Park (може би добро решение за деца, защото има и малък зоопарк). Като цяло 2 дни не стигат за нищо. За едно що-годе качествено обхождане на Бусан (или Пусан, както е по-правилно да се нарича) си трябва поне една пълна седмица, при това без да се калкулира време за интересните места в околностите. Пак трябва да се ходи, не може 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много ви благодаря!

 

Да, усещам аз, че за никъде с тия два дни, ама аз съм си виновна. Щото поканих и приятелки японки с мене, а те много се зарадваха, че тях за ръчичка трябва някой да ги води, но се почна едно "ама аз 3 дни не мога, ама мъжа ми, ама свекървата, ама международното положение..."

Сега съм с нагласата, че отивам на разузнаване и после ще си ходим семейно за повече.

Да са живи и здрави Jeju air да пускат евтини билети. Имам и едни все още мъгливи планове за Сеул с тях - странно, но имат билети Осака-Yantai  или Qingdao (в Китай) с по 20 часа престой в Сеул, които са по-евтини от билета Осака-Сеул. Та съм намислила едни 2 в 1 комбинации, но трябва да поровя да видя дали може в тези китайски градове с транзитните визи и какво има да се гледа там...

 

Като казвате че плажовете са ви харесали - плувахте ли в морето или просто като разходка. 22-23 юли мисля че ще е достатъчно топло? Да слагам ли бански в багажа? И има ли душове и кабинки за преобличане ако направим 30 минутно плажуване ще може ли да се преоблечем и продължим после?

 

Т-карта няма да купуваме за два дена, на билетчета ще сме. Още едно питане за автобусните турове - за предпочитане ли са пред метрото? Гледам, че билетите за метро са доста евтини, а спирките - удобни. Ще видя ли повече с автобусните турове?

 

Jagalchi даже се комбинира добре с ЛОТТЕ мола, супер!

 

 

Връзка към мнение
преди 7 часа, samuraika каза:

Още едно питане за автобусните турове - за предпочитане ли са пред метрото? Гледам, че билетите за метро са доста евтини, а спирките - удобни. Ще видя ли повече с автобусните турове?

И на двете питанки - да.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 15.07.2019 г. в 0:40, samuraika каза:

Като казвате че плажовете са ви харесали - плувахте ли в морето или просто като разходка. 22-23 юли мисля че ще е достатъчно топло? Да слагам ли бански в багажа? И има ли душове и кабинки за преобличане ако направим 30 минутно плажуване ще може ли да се преоблечем и продължим после?

Ние не бяхме подготвени с бански, за което много съжалихме. Разхождахме се и добре си починахме на пясъка. Имаше плуващи, макар че беше  края на септември и беше доста облачно през повечето време. Плажът е огромен, но беше вече без чадъри и шезлонги. Даже трактор заравняваше  на един участък и подготвяха голяма сцена за нещо геймърско. Предполагам, че в активния сезон изглежда съвсем различно - ще има спасители, душове и ще има къде да се преоблечете.

 

За всеки случай попитах приятелки, които са били на плажа през август миналата година. Имало съблекални, кабинки с душове и тоалетни до аквариума.

 

DSC_0139.JPG

 

DSC_0154.JPG

 

DSC_0124.JPG

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Върнахме се, бърз доклад!

 

Много ми хареса! Не очаквах!

 

Плажа Дадаеппо със пеещите си фонтани - беше много красиво.

Пазара Джагалчи с невероятното си разнообразие от морска храна, вкусните риби, които ядохме.

Гамчон - много ми хареса, мислех че ще прекалено комерсиално , не че не беше, но хубаво направено. Купихме си за 2К карти на селцето на които събирахме печати и получихме 3 красиви картички с изгледи. Децата се забавляваха.

Плажът Сонгдо с красивия мост, осветен нощем и многото улични артисти от цял свят (предимно Европа).

Впечатли ме това, че имаше руски надписи, ресторанти и хотели.

Много лесно за навигиране и евтино метро. Вкусна храна.

Бих отишла там на едноседмична плажно-градска почивка, бих си наела апартамнет на някой от известните плажове и бих си пазарувала риби всеки ден!

 

Ако имате път натам - препоръчвам!

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.