Прескочи до съдържание

Моята програма за Мароко


Огнян

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци,

Много отдавна се каним да включим Мароко в дневния ред и най-накрая билетите са вече купени.

Живот и здраве началото на март 2020 сме там за чисти седем дена.

 

Информация за полетите: авиокомпания Ryanair, с прикачване в Бергамо, в същия ден (до Танжер и от Маракеш):

29/02/2020 FR6323 SOF-BGY (Bergamo) (dep: 10.20 - arr:11.30)   +  FR3790 BGY-TNG (Tangier) - (dep:17.25 - arr:20.10)

08/03/2020 FR8847 RAK (Marrakech) -BGY (dep: 07.35 - arr:11.00)   +   FR6324 BGY-SOF - (dep: 17.15 - arr:20.20)

Цена за четирите отсечки - 220 лева на човек

 

Rent-a-car (букната от сайта на Ryanair): pick-up Tangier 29/02/2020 - Drop-off- 05/03/2020 - Marrakech

Доставчик: Aircar Rental Car (ако някой има опит с този доставчик - нека сподели, но е с много висок рейтинг за Танжер)

Цена с включена такса за една посока и пълна застраховка:  440 лева

 

Има доста време до пътуването, но започвам с подготовката и с мислите как да разпределя малкото време най-оптимално.

След като изчетох почти всички теми свързани с тази дестинация, съобразявайки се с нашите интереси  се ориентирам към следната предварителна програма:

29/02/2020 - Вечеря и нощувка в Танжер 

01/03/2020 - Разглеждаме Шефшауен за около 4-5 часа и продължаваме към Фес, където нощуваме.

02/03/2020 - Фес

03/03/2020 - Ставане рано и седем часа шофиране до Мерзуга, където се надяваме да хванем хубав залез 🙂 (препоръчайте риад, бивак...)

04/03/2020 - Тур с джип в дюните (жена ми и сина ми не си падат по камили 🙂 Моля за съвет - предварително ли да се букне или на място. Предполагам този при който спим ще може да организира. По обет тръгваме към Aït Ben-Haddou/Ouarzazate - около 5 часа по Google. Според това с колко време разполагаме ще видим/няма да видим Todgha Gorge - не знам колко време ни е необходимо и колко е отбивката до каньона. Нощувка. 

05/03/2020 - Бърз оглед на някое филмово студио в Aït Ben-Haddou/Ouarzazate и към Маракеш през високите Атласки планини. Оставяме колата/нощувка.

06-07/03/2020 - Маракеш. В единия от дните може да се организираме и да отидем до водопада Узуд (ако все още не сме се наситили с пътуване 🙂)

08/03/2020 - Полети обратно към БГ.

 

По-долу е карта с маршрута. Опасявам се дали не са малко натоварени трите дена след Фес. Карал съм по 500 км на ден, но тук ще са три поредни с общо 17 часа шофиране.

Ще бъда безкрайно благодарен на всички съвети, препоръки и предложения за оптимизация.

Предложения за интересни места (извън туристическите гайдове), места за спане, за ядене също ще бъдат добре дошли.

 

Благодаря ви предварително

Поздрави

Огнян

 

 

 

Morocco.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Много интересна програма си спретнал, пустинно-планинска. Напълно постижима е, ама ще се счупиш от път. Из Атласките планини е малко екстремно, ние прехода от Маракеш до Уарзазат го правихме за ден, т.е. Маракеш - Уарзазат - Маракеш. Тръгнахме в 4 сутринта и се прибрахме късно вечерта, като си имахме време и за Аит Бен Хаду и за едното от филмовите студия.

Може да съкратиш престоя в Шефшауен на 2-3 часа и за сметка на това да изкарате един предиобед в Танжер. Не знам какви интереси имате, но Танжер е една от основните точки на бийт поколението, може да разгледате къщата на Американската легация, където има част посветена на Пол Боулс и като цяло сградата е много приятна. На върха на медината, точно преди да стигнете входа на музея на Танжер, има едно много яко кафене Salon Bleu, в което сервират и хапване. За залез е идеално. Сутрин май отваряше в 10 и не става за изгрев. 🙂

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293737-d3462335-Reviews-Salon_Bleu-Tangier_Tangier_Tetouan_Region.html

 

Иначе двата дни за Маракеш са ти ОК и без Узуд, защото градът си е достатъчно голям, а пък и вие ще сте били доста в извънградска среда.

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Боян Димитров

За самолетните билети и при мене излезна нещо от този род. По 200 кинта на билет. На отиване през Берлин, на връщане през Милано. Става въпрос за началото на ноември.

 

За рент-а-кар ми се струва раничко, особено за февруари.

 

Аз дори програма не съм гласил, просто съм си набелязал места.

 

По принцип съм стъпил на програмата на брата. Той е готов да се закълне в нея. Това му ходене в Мароко му разпали желанията за пътуване изобщо. Да се има впредвид, че може рейтинг-а да е по-висок, именно заради това:

 

978303220_Screenshot2019-08-14at13_16_35.png.81044067215c7eda6c0326ef2e872b3f.png

 

 

Аз лично на драго сърце ще последвам съвета му да не буквам пропертис ин адванс. Това ще ни остави доста гъвкави по отношението на местата за спане и по отношение на самата програма по дни. В най-лошия случай, ще ни ядат пустинни лисици, някъде из пустинята 😉

 

Разбира се, има и промени според моя вкус. Аз мисля да пробвам да се кача за един ден на Тубкал, но ако не мога ще е за 2 дни. Поне ще имам възможност да си поизбера време. Мисля да включа и едно трекче с камили през пустинята с 2 нощувки. Примерни има тука:

http://www.cameltrekking.com/Desert-Tours/erg-chebbi.html аз съм се спрял на последния вариант. Въпреки че това не ви интересува, доколкото разбрах 🙂 

 

В Мерзуга вместо джип , братът съветва да се кара бъги. Било много яко, въпреки че не е много евтино. Може да ги помислите и двете.  

 

Водопадът и на мене ми е под въпрос, още повече , че в началото на ноември, я е останало вода в него, я не.

 

Така че моята програма се разрастна и сме букнали 10 нощувки.

 

Иначе очевидно е, че има разминаване по градската част, ама няма друг начин. Вкусове разни 🙂

 

Ааааа и нещо, което може да Ви е важно. Особено зимните месеци, на прохода понякога пада сняг и го затварят за 1-2 дни. Просто да го имате впредвид.

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Миналата година бяхме в Мароко през февруари за месец, и както е писал @Боян Димитров беше паднал много сняг в Атласките планини. Вие сте в началото на март и предполагам, че няма да се е задържал снегът, но все пак може да си имате едно наум.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Добре, дойде време и аз да се включа малко по темата. 🙂

Да започна с полетите, нашите бяха същите на отиване, но връщането ни беше през Барселона. Да, като сума около 200 лв. на човек. 

Програмата иначе и на мен ми харесва, но както казаха @Здравко Ангел много път ще минете! Имат много магистрали, за което аз бях доста добре изненадан. За колата която ще наемете смята, че е добре цената, но нямам много опит с коли под наем! Не искам да те подведа.

В Мароко доста неща видях, усетих и научих. Сигурен съм, че пак ще се върна, но не знам кога ще е, има още доста да обиколя по страната. Искам и да направя това, което не направих на сегашното ми пътуване (спане в пустинята, да се кача на Тупкал, камили с нощувка, да карам бъги и т.н.) Но за да го направиш ти трябва и хубава компания 😎 разбира се, нали?. А сега аз нямах такава :agree: за съжаление.  

За снега нищо не мога да каза, защото аз бях края на май и времето беше супер, малко топло, но така е, все пак си в пустинята. 

Носете си дребни пари, това в страната е проблем. Пазете си и нещата от джебчии. На един от приятелите ми му откраднаха телефона. 

Градовете на Мароко са като извадени все едно от приказка. Казабланка и Рабат са модерни, с елегантни булеварди, галерии и кафенета, а Танджер и Агадир са изискани градове, с интересна култура, в които плажът не е за изпускане ама аз не съм по плажовете и не сме ходили. Маракеш и Фес са местата за опознаване на средновековни алеи и древни улици, по които минават магарета и търговци, а навсякъде се носят ароматите на Африка. 

Маракеш е бивш императорски град в Западен Мароко и е основен икономически център. Дом на красиви джамии, дворци и градини. За любителите на шопинга този град е известен с пазаренето за цените на стоките. Два дни са Ви достатъчни. За всичко в Мароко се пазарете, ако едно нещо е 200 дирхама..... може да ти до дадат и за 50 дирхама. Ако вървиш по улицата и ги погледнеш започват да вървят по теб, молят се купи купи, а ако ги питаш нещо край (за цена или покупка) няма отърване после. За феновете на историята многобройните музеи и паметници са едни от най-забележителните особености на страната. А за тези, които просто искат да се потопят в местната култура, Медина предлага марокански живот в цялата си прелест. Много евтини неща навсякъде по пътя се продава, аз лично си купих пъпеш за 10 дирхама (около 1,80 лв.) ама много ми хареса. 

Ето и някоя снимка 

20190527_195505.thumb.jpg.f353dab3b544b7f4335efd07ff28d370.jpg

20190528_123605.thumb.jpg.cca00115c94b9e4b9a6c2414c4abda20.jpg

20190528_125739.jpg.238e9e4aaad1815e44358c284db4e23e.jpg

 

 

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към мнение

Тази година бях в Мароко и съм адски впечатлена от страната и влюбена. Танджер не е типичен марокански град, има си дъх на Испания така да се каже. Едно от любимите ми места в страната е крепостния град  Aït Ben-Haddou - уникален е наистана, много ми хареса. Във филмовото студио не влезнах, стоях отпред в автобуса, но май не било нещо кой знае колко впечатляващо. В пустинята бяхме от град Ерфут. Ние бяхме организирано, така че направо ни взеха с джипове от хотела до дюните и от там на камили. Там дори има място за спане в самата пустиня и изглеждаше много готино, ако искате можете да го направите. В Маракеш може да отидете на типична мароканска вечер. Доста е интересно, поне на нас ни беше. Задължително градините Мажорел трябва да се видят. В пазара може да хапнете в едно заведение Nomad, доста е готино, качва се по едни стълбички и от там се вижда целия пазар и е много приятно като атмосфера. Имам блог sanyasworld.com ако искате можете да прочетете и да видите ако нещо сега съм забравила. Атласките планини са много красиви, но и адски бавно се минава, с много завои е пътя, така че го имайте в предвид. Дори на места имаше ремонтни дейности и пътя беше в чакъл и рейса караше доста бавно. А в Маракеш движението е ужас. Между другото е забранен левия завой, да знаете. Ние пътувахме от Маракеш към Танжер, така че може да се каже пътя е същия, който и вие ще минете. Todgha Gorge е доста красиво място, но ние като бяхме беше супер лудница, пълно с хора и автобуси, във водата адски много хора и малко трудно се насладихме на това място, въпреки че си е доста красиво и си заслужава да се посети. Може би по-рано сутринта ако успеете, ще е супер.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Aз лично бих пропуснала Танжер , на мен ми харесва Мароко от Маракеш надолу. Ние правихме тур Маракеш - Мерзуга - Фес, с http://www.Morocco-Excursion.com и всички места по пътя - Еинт Бен Хаду, Каньона, филмово студио и прекрасни пейзажи по пъти. Виждаш как се променя и природата, и хората - от европеидни черти стават все по - къдрави и тъмни...Между селата подминавахме ученици - пеша или на колело. Явно училището е в едно село и от околните ходят там... Не знам дали Хасан предлага джипове, но българите са му слабост - гаджето му е българка...За Маракеш два дни спокойно може да напълните. Узуд много ми хареса, както и надолу, Legzira Beach.

Прекрасна дестинация е Мароко за мен, с удоволствие бих се върнала и за трети път...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря на всички за отделеното време и за съветите.

Това, разбира се е предварителна програма и вероятно ще претърпи корекции в следващите месеци именно в резултат на препоръките тук.

За нас най-оптималното, което искаме да вземем от Мароко е с акцент върху:

1. Двете имперски столици (Фес и Маракеш) с техния неповторим дух в UNESCO медините, средновековните дворци и

2. Природата - пустинята, източно от Атласките планини - дюните, оазисите, каменната пустиня и прекосяване на самата планина.

Не, че няма да ни хареса и в 'океанските' градове (Танжер, Рабат и Казабланка), но за седем дена не можем да направим чудеса 🙂

А, и тези градове са сякаш с повече европейски дух, а ние търсим автентичния такъв на Мароко.

Някой ден може би да се върнем там на море в южната част и това пътуване да го съчетаем с крайбрежна обиколка.

 

Първоначално си мислех след Фес да минем през Казабланка с една нощувка и оттам направо в Маракеш, откъдето да вземем двудневен тур до Загора с нощувка в тамошната пустиня. Макар и по-скоро каменна пустиня, все пак щяхме да имаме впечатление от пред-Сахара, и преминаване през високия Атлас, Aït Ben-Haddou и Ourzazate.

Както стана ясно Казабланка не ни е приоритет и реших да прехвърлим нощувката източно от Атлас и сами да минем през пясъчната дюна в Мерзуга и оттам през Ourzazate към Маракеш.

Притеснението ми идва от многото време, което ще трябва да прекараме в път и още повече това, което споменават @Здравко Ангел  и @Боян Димитров - много голяма вероятност има да е снежен прохода Тичка (около 3000 м н.в.). Това може да ни остави 'оттатък' планината и да изпуснем и полета обратно  🙂

По тази причина можем да 'върнем' програмата по атлантическия океан, а и да включим Мекнес.

Ще го обмисля внимателно.

 

@Здравко Ангел кафенето Salon Bleu ми хареса много и ако пренаредим програмата, така че да не бързаме сутринта в Танжер - ще го посетим задължително 🙂 Шефшауен е слабост на съпругата ми (да не кажа, че с този град я навих да дойде) и няма да мине с 2-3 часа.. Даже нощувка там ми се въртеше по едно време в главата. 🙂

 

@Боян Димитров Този маршрут е също много интересен, с повече време за пустинята, но не е за седем дневно пътуване и желание да се видят и Фес и Маракеш 🙂 А, и ние кацаме в Танжер.. Тъй като ще сме с дете на 12 години букването на спане предварително няма как да го избегнем. 🙂

Ще следя какъв ще бъде финалния маршрут и ще ми е интересно в края на ноември да прочета впечатления.

 

@Иван Попов Благодарности за подробния пост, снимките и препоръките. Пожелавам ти скоро да се върнеш в Мароко и да поправиш пропуските. Ние сме по-лениви, авто-туристи и няма да изкачваме върхове 🙂

 

@alexnpopova Благодаря за споделеното. Ще следя блога и прочета всичко за Мароко там. Nomad в Маракеш вече съм го 'закарфичил' в google и ще бъде посетен непременно. 🙂

 

@Ивайла Прочел съм с интерес всичко споделено тук от вашите пътувания за Мароко. И на мен ще ми хареса да отделим време за забежка на юг от Маракеш, но - уви - това ще е при следващото пътуване до там. 🙂 Чудех се, дали се предлага пустинния тридневен тур в обратната посока - Фес-Мерзуга-Маракеш? В този случай мога да зарежа рент-а-кара...

Полетите ги букнах по този начин, тъй като това беше опцията да бъдат в един ден. Не, че е лошо да имаме нощувка в Бергамо, но сме били няколко пъти, а и се губи един ден...

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Aбсолютно съм съгласна , че няма как да се види всичко за няколко дни...Не съм разбрала , че самолетните билети вече са купени - просто като съвет за следващите. Нещо, за което аз не си бях дала сметка, понеже първото ми ходене почна от Танжер към Маракеш. Като се върнах втори път, пристигнахме в Маракеш , а си тръгнахме от Фес и хората, които не бяха ходили в Мароко споделиха, че ако може да променят нещо в програмата, това е посоката на пътуване - от частта, по - близо до Европа и надолу из Африка...

 Сигурна съм , че щом се предлага тур Маракеш - Фес, ще има и обратния вариант. Според мен при арабите няма начин да няма начин (да спечелят от туристите...:) Ние така направихме - кола в Маракеши наоколо, върнахме я, тур и после взехме пак кола във Фес и наоколо...

За времето - въпрос на късмет...Ние бяхме нещо като 28.02. - 09.03, хванахме слънчево и топло време, но седмица преди нас прохода е бил затворен...

Според мен идеята за Маракеш , Фес и пустинята е супер...И Шефшауен за разкош и заради мъжката дума...:)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

по принцип съм привърженик на градски , междуградски транспорт,автостоп, местни пазари и места , но по отношение на Мароко все повече се замислям за кола под наем. Споделете мнение- междуградси транспорт или коа под наем ?Също така ,каква е пътната обстановка там - пътища, полиция , винетки и тн ? Какви са условията за кола под наем - трябва ли да има застравка за всеки пътник и тн . По отношение на карането в арабския свят, аз съм карала и в други държави , така че можга да си представяя

Връзка към мнение
На 1.10.2019 г. в 12:48, ivapal каза:

Здравейте,

по принцип съм привърженик на градски , междуградски транспорт,автостоп, местни пазари и места , но по отношение на Мароко все повече се замислям за кола под наем. Споделете мнение- междуградси транспорт или коа под наем ?Също така ,каква е пътната обстановка там - пътища, полиция , винетки и тн ? Какви са условията за кола под наем - трябва ли да има застравка за всеки пътник и тн . По отношение на карането в арабския свят, аз съм карала и в други държави , така че можга да си представяя

Здравейте,

Тази дилема при мен отпадна бързо след като бяха потвърдени нашите дати за Мароко и след като изчетох доста мнения тук.

От прочетеното правя извода, че няма причина за притеснение: пътищата в Мароко са много добри и с изключение в централните части на големите градове - всичко е нормално. 

Свободата, която ти дава колата е несравнима, а е и по-евтино в повечето от случаите.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравей, както най - вероятно сте прочели в пътеписа ми и ние го правихме целия този път само че от Шефшауен към пустинята, само че нашата спирка не беше точно пустинята, а Aït Ben-Haddou и на следващия ден се придвижихме към пустинята, за ориентир тръгнахме доста рано от Шефшауен да кажем че към 6 и в Aït Ben-Haddou бяхме по залез, но не знам дали ще успеете да стигнете по залез до Мерзуга, малко трудно ми се струва, но не е невъзможно. На мен тези километри не ми дойдоха в повече, даже поспирахме да си правим снимки и наслаждаваме на пейзажа 🙂 Ако можете на всяка цена направете маршрута през планината, много е красиво.

За Танжер и аз съм да го пропуснете и да отделите повече време на Фес и Шефшауен.

В Мерзуга, много горещо препоръчвам мястото където ние отседнахме до пустинята е точно и може да видите неверооятни залези от там Ksar Sania. Тази фирма с която ходихме в пустинята с камили, прави такива трипове и с джипки, така че погленете я. Оххх сега като си погленах снимките пак ми се ходи в Мароко, надявам се да си изкарате много добре и после ще разказвате, ако имате въпроси питайте ще отговарям 🙂 

И с кола под наем е задължително поне за мен в Мароко, просто няма как да се насладите на тази красота, ако някой ви кара и никъде не ви спира, а има толкова красоти по пътя 🙂 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Преди 1 час, zvezda9001 каза:

Здравей, както най - вероятно сте прочели в пътеписа ми и ние го правихме целия този път само че от Шефшауен към пустинята, само че нашата спирка не беше точно пустинята, а Aït Ben-Haddou и на следващия ден се придвижихме към пустинята, за ориентир тръгнахме доста рано от Шефшауен да кажем че към 6 и в Aït Ben-Haddou бяхме по залез, но не знам дали ще успеете да стигнете по залез до Мерзуга, малко трудно ми се струва, но не е невъзможно. На мен тези километри не ми дойдоха в повече, даже поспирахме да си правим снимки и наслаждаваме на пейзажа 🙂 Ако можете на всяка цена направете маршрута през планината, много е красиво.

За Танжер и аз съм да го пропуснете и да отделите повече време на Фес и Шефшауен.

В Мерзуга, много горещо препоръчвам мястото където ние отседнахме до пустинята е точно и може да видите неверооятни залези от там Ksar Sania. Тази фирма с която ходихме в пустинята с камили, прави такива трипове и с джипки, така че погленете я. Оххх сега като си погленах снимките пак ми се ходи в Мароко, надявам се да си изкарате много добре и после ще разказвате, ако имате въпроси питайте ще отговарям 🙂 

И с кола под наем е задължително поне за мен в Мароко, просто няма как да се насладите на тази красота, ако някой ви кара и никъде не ви спира, а има толкова красоти по пътя 🙂 

 

От Шефшауен до Aït Ben-Haddou е доста по-дълъг пътя, отколкото от Фес до Мерзуга. Маршрута ви е друг - минали сте западно от планината по магистралите и през прохода Тичка (N9) сте стигнали в Aït Ben-Haddou - по Google е 10 ч и 46 мин. От Фес има директен път (N8 + N13) към Мерзуга и времето е около 7 ч, Вашият разказ за прехода от Шефшауен до Aït Ben-Haddou в един ден ме вдъхновява 🙂

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 23 часа, Огнян каза:

От Шефшауен до Aït Ben-Haddou е доста по-дълъг пътя, отколкото от Фес до Мерзуга. Маршрута ви е друг - минали сте западно от планината по магистралите и през прохода Тичка (N9) сте стигнали в Aït Ben-Haddou - по Google е 10 ч и 46 мин. От Фес има директен път (N8 + N13) към Мерзуга и времето е около 7 ч, Вашият разказ за прехода от Шефшауен до Aït Ben-Haddou в един ден ме вдъхновява 🙂

 

дааа сега се сетих, че има и друг път е значи нямайте никакви грижи за пътя, съвсем спокойно ще си го минете и ще си хванете хубавия залез над пустинята, да знаете че изгревите са още по красиви 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това е чернова на моята програма:

20.11 – Пристигане в Танжер 20.15ч – нощувка

21.11 Разглеждане на Танжер , разглеждане на Пещерата на Херкулес ,отпътуване към Синия град- 20ч , нощувка

22.11 разглежздане на синия град отпътуване към Фес към 22ч

23.11 Фес разглеждане , отпътуване към пустиняята с нощен влак

24.11 Мерзуга -пустиня

25.11 Мерзуга -пустиня

26.11 Уарзазат

27.11 Маракеш – водопада

28.11Маракеш -

29.11- отпътуване

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, ivapal каза:

Това е чернова на моята програма:

20.11 – Пристигане в Танжер 20.15ч – нощувка

21.11 Разглеждане на Танжер , разглеждане на Пещерата на Херкулес ,отпътуване към Синия град- 20ч , нощувка

22.11 разглежздане на синия град отпътуване към Фес към 22ч

2

3.11 Фес разглеждане , отпътуване към пустиняята с нощен влак

24.11 Мерзуга -пустиня

25.11 Мерзуга -пустиня

26.11 Уарзазат

27.11 Маракеш – водопада

28.11Маракеш -

29.11- отпътуване

Привет,

Почти същите движения като нашите ще имате, но с нощувка в Шефшауен (за сметка на една във Фес) и една нощувка повече в Мерзуга.

преди 3 часа, ivapal каза:

23.11 Фес разглеждане , отпътуване към пустиняята с нощен влак

Kъм пустинята с нощен влак? До къде?

Признавам, не съм разглеждал опциите за обществен транспорт, но сигурно ако бяхме без кола щях да пропусна пустинята.

Вашето Мароко е много близо. Приятно пътуване и ще чакаме обратна връзка в началото на декември. 🙂

 

Връзка към мнение

Здравейте, 

всъщност имаме нощувка в Шефшауен  на 21.11

Автобуси има вечерни 

Аз проучих добре транспорта и все още си мисля и за наемане на кола, но сме две момичета и само аз мога да шофирам, та ще ми дойде много - и разглеждане цял ден и шофиране

 

разчитам на местните  и това да сформираме споделено пътуване и турове с останали туристи 

On 10/7/2019 at 2:50 PM, Огнян said:

Привет,

Почти същите движения като нашите ще имате, но с нощувка в Шефшауен (за сметка на една във Фес) и една нощувка повече в Мерзуга.

Kъм пустинята с нощен влак? До къде?

Признавам, не съм разглеждал опциите за обществен транспорт, но сигурно ако бяхме без кола щях да пропусна пустинята.

Вашето Мароко е много близо. Приятно пътуване и ще чакаме обратна връзка в началото на декември. 🙂

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 седмици по-късно ...
Боян Димитров
На 15.08.2019 г. в 16:20, Огнян каза:

@Боян Димитров Този маршрут е също много интересен, с повече време за пустинята, но не е за седем дневно пътуване и желание да се видят и Фес и Маракеш 🙂 А, и ние кацаме в Танжер.. Тъй като ще сме с дете на 12 години букването на спане предварително няма как да го избегнем. 🙂

Ще следя какъв ще бъде финалния маршрут и ще ми е интересно в края на ноември да прочета впечатления.

 

 

Така, върнахме се. Споделям на 2-3 неща, които могат да бъдат полезни: 

 

Планината е лесна, но не може да се избегне гайда. На горе следят много. Обиколката по-алтернативен маршрут е доста сериозна. Това, което може да се направи е да се пазари гайда за един ден само. Наобратно никой не гледа. Ние взехме за 2 дена и въпреки че момчето беше свястно, въобще не ни беше необходимо. Все пак дори за 2 дена, цената, която предложи беше разумна - 50 еуро. Дори да не се ходи до върха, Имлил си заслужава. Много фотогенично и спокойно място.

 

Пустинята е загуба на време. Всичко може да си го направите с обикновена кола освен влизането в дюните. Но основните неща са извън дюните и не са нищо особено. Дюните пък са целите в следи от джипове и въобще не ти създават усещането за пустиня. В дюните трябваше да е нещо по екстремно с джипа, но не му се получи въобще на нашия човек. Трекът с камили обаче е приятен. Поне 1 час препоръчвам. Друго е усещането, от това да те завъртят в кръг за 5 минути. Най-яко е бъгито. Страхотно преживяване. В пустинята, при по-екстремна езда, занася и става много яко като добавиш, че постояно си нагоре-надолу. Не се подллъгахме да спим на палатка. Камповете са много добри, може би най-добрите, които съм виждал досега, но не са в дюните, а по-ръба и са доста скъпи сравнени с хотелите. В общи линии, с кампа си на първа линия, в хотела на втора, като между двете има 50 метра.

 

Пътищата са ок, но на места са доста тесни. През деня се кара лесно, но вечер е много гадно. Ходят между селата по всякакъв начин (пеша, с каруци, с колела, с мотори) необозначени. На няколко пъти по-чудо се разминахме да не сгазим мароканец, особено неприятно е, когато пътя е тесен и се разминаваш и трябва да си заемеш своята лента без особена видимост в нея. Освен това самите те са много слаби шофьори. Карат си където им падне и се престрояват без да се оглеждат много. 

 

Каньонът Дадес е доста як, не е за пропускане. По-хубав е от Тодра според мене, въпреки че към Тодра също има хубави гледки. Ние бяхме на път да го изтървем и добре, че едно момче ни изагитира да влезем. 

 

Плажовете Лезгира, Агадир и Тагадаут много ми харесаха, може би защото се бях настроил негативно предварително. Някак си не ми се връзваше океан и хубави плажове за къпане. Реално на Лезгира беше доста бурно , но на вълните бях като дете.  По 10 метра се возех на вълна. На Агадир пък случихме спокойно време и почти нямаше вълни. Идеално за плуване. Само дето беше хладна водата и не ставаше да се седи много. Моята девойка не посмя да се натопи. Да се избяга да се спи в Агадир, хотелите са стари и прескъпи. 

 

В Маракеш има какво да се види, но не е моето място. Твърде голяма лудница. От градчетата, Тароудант ми хареса повече.

 

Интернетът е добър в градове и повечето села, но по път се губи. Добре е да се вземе и офлайн карта с предварително селектирани места. Гугл мапс не работи добре в Мароко. Местните го избягват. Ние ползвахме Мапс.Ме за предвижване и Хере за Маракеш. Мапс.Ме е голям кретен понякога. Явно е останал с впечатлението, че Дачия-та е всъдеход.

 

Цялостно ситуацията е доста спокойна и няма никакви проблеми за деца, дори и бебета. Страната е хубава, храната натурална и вкусна. Ноември е идеален за посещение. Не сме се пържили, не сме студували никъде, дори на върха на планината, туристите са умерено. Буквахме си ден за ден, за да може да си променяме програмата.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, 

аз бях десетина дена из Мароко ,това ми беше програмката :

 

20.11 – Пристигане в Танжер 20.15ч – нощувка

21.11 Разглеждане на Танжер , разглеждане на Пещерата на Херкулес ,отпътуване към Синия град- 20ч , нощувка

22.11 разглежздане на Синия град отпътуване към Фес към 22ч

23.11 Фес разглеждане , отпътуване към пустинята с нощен автобус

24.11 Мерзуга -пустиня

25.11 Мерзуга -пустиня

26.11 Уарзадзе , Бенхаду - прелестно място, нощувка

27.11 Маракеш 

28.11 Маракеш 

29.11 Агадир

 

Това, което ще ви посъветвам ,че всичко е пазарлък, дори и цената на билетите за автобусите. 

За стока ,ако ви кажат някаква цена,реалната и стойност е наполовина плюс малко ...

 

Градския транспорт е много развит , има много късно вечерни и ранни автобусчета , които да ползвате. В автобуса,след като се качите и сте си платили билет, някои се хитрят да ви искат по 10 дирхама за багажа...Аз някъде давах,че не ми се разправяше, но като съм във вихара си,се пазарих. Мисълта ми е, че при закупуване на билета, уточнете дали включва и багаж. 

Най - разпространената транспортна фирма сред туристите  е  СТМ(понеже има сайт), но е и по скъпа. Местните ,пътуват и с други компании.

Пред големите автогари седят разни ,дето те хващат и те товарят на автобуса - и те и тварят с цените на билета ... Предварително , имайте впредвид цените от точка до точка

 

В Маракеш , ако снимаш, а дори и само да погледнеш някой , идват да ти искат пари...Много са досадни

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.