Прескочи до съдържание

Малта през октомври: настаняване, маршрути и съвети


deian

Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Откривам тази тема, защото със сигурност ще ми изникват въпроси. Сега чета всичко налично във форума за Малта.

Въпрос 1:

Подходящо ли е настаняване в района на St. Pauls Bay, при положение, че искаме да разгледаме острова с градски транспорт. И тих ли е районът? Конкретно харесах хотелче източно от Bugibba - горе-долу тук:

Целта е да е транспортно обезпечен, което обикновено означава да е в навалицата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 24 минути , deian каза:

Здравейте!

 

Откривам тази тема, защото със сигурност ще ми изникват въпроси. Сега чета всичко налично във форума за Малта.

Въпрос 1:

Подходящо ли е настаняване в района на St. Pauls Bay, при положение, че искаме да разгледаме острова с градски транспорт. И тих ли е районът? Конкретно харесах хотелче източно от Bugibba - горе-долу тук:

Целта е да е транспортно обезпечен, което обикновено означава да е в навалицата.

Подходящо място е. Има голяма автогара и автобуси в много направления.

Мисля, че не може да се отиде без прекачване само в района на Magar Qim/Blue Grotto.

 

Bugibba има пристанище с избор на лодки и е удобно за ходене до Комино и Гозо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 минута , deian каза:

А с храната как стои въпроса? Да търся ли закуска и вечеря от хотела, или навън е евтино да се яде?

Навън рядко може да е по-евтино ако се сравнява с това, което предлага хотела.

Кухнята е смесица от арабска, средиземноморска, с италиански нюанси, с английски традиционни ястия и т.н.

Струва си да се опита повече и НВ е не лошо решение ако се търси оптимизиране на бюджета.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние бяхме в Mellieha и успяхме да кръстосаме целия остров с градски транспорт + Гозо и Комино. Транспортът е добър и мисля, че където и да сте ще успеете да разгледате, но близост до пристанище си е плюс. 

 

За ориентир ще кажа, че от единия до другия край на острова ни отне около 2 ч. с градския.

 

Относно храната аз лично съжалих, че ядохме само навън - храната им е меко казано ужасна, някаква несполучлива смесица от кухни. Поне аз нито веднъж не улучих, макар,че ядяхме на различни места. Препоръчвам хотел с включена поне закуска. 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние сме били в района на Буджиба и доколкото си спомням с прекачване пътувахме само до Марсашлок, Трите града и Блу Грото. Транспорта на острова наистина е чудесен и доколкото си спомням доста евтин, от друга страна доста бавно се пътуваше, защото имаше големи задръствания, особено като се минаваше по крайбрежието. Но предполагам, че октомври няма да е толкова натоварено. Не пропускайте остров Гозо!

Връзка към мнение

Препоръчвам да разделите престоя на две - едната част на главния остров Малта, а другата на Гозо.

Престой в Слима е добър вариант - има хубава крайбрежна алея, от там може да се отиде с ферибот до Валета. Добре е, да не е на първа линия, защото Слима/St. Julian са умален вариант на Св. Влас/Сл. Бряг, като St. Julian е невероятно нагъсто застроено място и обичайните тълпи от скандинавски и английски младежи вдигат голяма гюрлутия.

В Гозо добър вариант е престой Марсалфорн, в посока Qbajjar, където е отделено от общия туристически поток, но има хубава крайбрежна алея до самия Марсалфорн. 

Защо не ползват airbnb апартамент, където може да си приготвите нещо, за да не се храните постоянно навън? Лично аз предпочитам настаняване, които не са далеч от основните туристически градове, но не и в централните им части, защото така се осигурява едновременно спокойствие и лесен достъп до всичко - ресторанти, приятни места за разходка, магазини и достъп до транспорт.

Иначе основни забележителности: Валета, Мдина, разните му катакомби, Голдън бей, Попай вилидж, Блу Грото на Малта, Синята лагуна на Комино, Виктория и плажа Рамла на Гозо. Може би пропускам нещо, но за седмица това е горе долу достатъчно без някакво мегаюркане, с топването в морето на споменатите плажове. Купувате си по една седмична карта за градския транспорт и не ви трябва друго.

Направихме интересна схема при пътуването между Малта и Гозо. Взехме си екскурзия с кораб от Слима до Синята лагуна, като на сутринта натоварихме целия багаж, до късния следобед прекарахме на лагуната, от където се прехвърлихме на корабче за Гозо, което минава покрай пещерите Коминото и после ни оставя на пристанището на Гозо, от където се спазарихме с такси за 13€ до Qbajjar (така и не разбрах как се изговаря на ненормалния им език).  

Малта си беше готино преживяване. Мен лично, много ми хареса спокойствието на о.Гозо, а жена ми използва за модел, точно апартамента в който стояхме в Слима при довършителните работи на нашето жилище.     

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте😀 И аз взех билиети за Малта през октомври с Уиз - от 12-ти до 15-ти. Предвид това, че полетите и в двете посоки са вечерни планът е следния:

Хотелът ни е в Слима.

13.10. (неделя) - Мдина

14.10. (понеделник) - Гозо (Виктория+западното крайбрежие)

15.10. (вторник) - Валета

Ще се предвижваме с градски транспорт, та въпросите ми са следните:

1) Кой ден препоръчвате да се отдели на Гозо и кой на Мдина, на база трафика и честотата на транспорта?

2) Предвид това, че сравнително бързо разглеждаме местата, които посещаваме, за деня, който сме отделили на Мдина, можете ли да препоръчате нещо друго в района?

3)  Като кацнем в малта след 22ч,  ще има ли откъде да си вземем седмична карта за ГТ на място по това време? Също така тези карти важат ли за нощните линии?

4) В сйата на ГТ на Малта ми прави впечатление, че графиците на автобусите са едни и същи от понеделник до неделя. Това така ли е - т.е. няма по-ниска честота през уикенда?

Благодаря предварително и всякакви други съвети ще са ми от полза.😀

Връзка към мнение

Съжалявам за спама, но се усетих, че по 3-ти и 4-ти въпрос имам отговорите - видях, че пише, че картите важат за нощните линии, а при доста линии има разлика в графиците за делнични дни и уикенд😊

 

Връзка към мнение

Аз също като теб проучвам в момента. На 3 и 4 въпрос виждам, че си намерил отговора си. На 1 въпрос не мога да помогна адекватно, но за 2-ри - близо до Мдина, освен Рабат, е и San Anton Palace в Attard. Чета, че си заслужава. Другият вариант е Mosta Rotunda.

 

Искам да попитам форумната общност:

1) Гозо и Комино - за 1 ден ли са и може ли да се стигне по друг начин от Buggiba района, освен с автобус до Cirkewwa терминала и оттам с фери?

2) Паола и Хипогеума - колко време е нужно? Чудя се за комбинация с 3-те града или с Валета?

3) Има ли някакви обиколни разходки с корабче, какви, до къде ходят и откъде тръгват? Някой ако е правил, моля за препоръка!

 

Благодаря!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За Гозо и Комино си е напълно достатъчен един ден. Ако не ви се вози на автобус, може да си вземете кола под наем или такси до фери терминала. 

За Хипогеума ви трябват билети предварително.  Аз не бих комбинирала с нищо друго град, под егидата на Юнеско. 

Валета си има голям стар град за гледане и прекрасни места за пиене на вино, а 3 -те града са с изисквания към време на придвижване един към друг. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

След полет, кацащ в 22:00, как е най-удачно да стигнем до Bugibba? Wizz трансферът ми излиза 11 лв/човек, но се опасявам, че може да е по-бавно от автобуса ако минава да оставя хора първо във Валета, Слима и т.н.

Видях, че линия X3 ходи от летището до Bugibba, но последната е в 22:30 и не знам дали ще я хванем. Други варианти има ли?

Нещо не мога да се оправя със сайта на транспорта на Малта, или пък нямат разписание за бъдещ период?

Връзка към мнение

Ние бяхме на хотел в Буджиба. Автобусът от летището е точно този, но много обикаля. Ама наистина много. Спомням си, че пътувахме около час и половина. Беше кошмар, нещо стана с климатика, натъпкаха се прекалено много хора и....На заминаване от хотела взехме такси. Излезе по 14€ на човек. В този ред на мисли, може би е по добре да избереш трансфера на Wizz. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Виждам, че 7-дневните карти са в 2 варианта - възрастен (21 евро) и дете (15 евро). Въпросът е, за дете на 2 години трябва ли му карта? По други места винаги за детето е било безплатно. Тук на сайта пише дете ДО 10 години, но не пише ОТ. Някой знае ли?

 

И още нещо, тази карта може ли да се "дозареди" за още 2 дни? Или ще караме на билетчета в оставащите дни?

Връзка към мнение

Преди няколко години не можеше. Карахме на билетчета.

Оптимизирайте си маршрута и няма да има драми с билетите. Буджиба е най - отдалечена от Валета и другите посещавани части на Малта и най - близо до Гозо. Оставете си Валета и Гозо за дните с билети - общо 4 билета на човек за два дни. Картата ползвайте за дните с прекачвания.  

Връзка към мнение

От компанията ми отговориха, че деца до 4 г. възраст пътуват безплатно. Може да е полезно и за други, затова го пиша.

 

Имам питане за Комино и Гозо. Предполагам, че ако ги правим в 1 ден, ще е твърде много бързане, затова мисля да са поотделно. Има ли какво да правим обаче 3-4 часа на Комино? Ще се топнем в лагуната, която била претъпкана с туристи и после?

А ако минем оттам само на път за Гозо, сигурно нищо няма да видим от Комино.

Има и ферита, които тръгват от Марфа, вместо от Cirkewwa. Препоръки кой да ползваме?

 

Edit:

За Гозо също какво ще ме посъветвате? За 1 ден, с градски транспорт, може ли да се пообиколи острова и кое е най-удачно да се види? По-добре ли е специално за Гозо да се ползва sightseeing автобус, защото иначе гледам, че за всяка дестинация общо-взето трябва да се мине през Виктория.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
На 21.09.2019 г. в 20:17, SPQR89 каза:

Здравейте😀 И аз взех билиети за Малта през октомври с Уиз - от 12-ти до 15-ти. Предвид това, че полетите и в двете посоки са вечерни планът е следния:

Хотелът ни е в Слима.

13.10. (неделя) - Мдина

14.10. (понеделник) - Гозо (Виктория+западното крайбрежие)

15.10. (вторник) - Валета

Ще се предвижваме с градски транспорт, та въпросите ми са следните:

1) Кой ден препоръчвате да се отдели на Гозо и кой на Мдина, на база трафика и честотата на транспорта?

2) Предвид това, че сравнително бързо разглеждаме местата, които посещаваме, за деня, който сме отделили на Мдина, можете ли да препоръчате нещо друго в района?

3)  Като кацнем в малта след 22ч,  ще има ли откъде да си вземем седмична карта за ГТ на място по това време? Също така тези карти важат ли за нощните линии?

4) В сйата на ГТ на Малта ми прави впечатление, че графиците на автобусите са едни и същи от понеделник до неделя. Това така ли е - т.е. няма по-ниска честота през уикенда?

Благодаря предварително и всякакви други съвети ще са ми от полза.😀

Здравейте,

През Януари ще пътуваме до малта.Ще пътуваме с Уиз и ще сме за същия период като вас от късно вечерта в събота до вторник.Така плануваната програма от вас по дни ни допада и на нас.Ние ще ползваме градски транспорт.Къде сте били отседнали в коя част на Малта?и успяхте ли да посетите всички планувани места?и последно как предвид малко късния час на кацане се придвижихте до хотела?

Връзка към мнение

Аз само да си кажа за обществения транспорт понеже бяхме в Малта преди 1 месец.Автобусната им мрежа наистина е много добра и можеш да стигнеш почти навсякъде, НО толкова бавно става придвижването, някои обикалят супер много и разстояние което с автобуса го взехме за час и 30, с кола на другия ден ни отне само 30 минутки.Учудващо проблеми с паркирането не сме имали. Извън сезона цените падат, ние взехме за 30 евро на ден кола но има и за 20 и бих препоръчал този вариант, особено пък ако сте 2+човека.

Да не говорим за уникалното друсане и каране, на мен ми стана лошо и щях да оцапам автобуса 😄

 

 

Редактирано от SpeeDemoN5
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В 10 часа все още трябва да има автобуси. Можете да си вземете и трансфер или такси. За такси ecabs. На сайта или в приложението може да видите колко ще ви излезе, да го поръчате онлайн и дори да платите. Може да пробвате и bolt. То е по-бюджетният вариант,  но е малко на принципа на юбер - вие отивате при колата. За нощувка Слима или по-бюджетен вариант Гзира или Мсида. Има много места за ядене и удобен транспорт. В момента ремонтират пътя към летището и някой път стават големи задръствания. Добре е да го имате предвид за полета на обратно. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 3.12.2019 г. в 9:26, Smilkoff каза:

Здравейте,

През Януари ще пътуваме до малта.Ще пътуваме с Уиз и ще сме за същия период като вас от късно вечерта в събота до вторник.Така плануваната програма от вас по дни ни допада и на нас.Ние ще ползваме градски транспорт.Къде сте били отседнали в коя част на Малта?и успяхте ли да посетите всички планувани места?и последно как предвид малко късния час на кацане се придвижихте до хотела?

Здравей🙂, започвам по ред на въпросите:

Отседнахме в Слима (цените на нощувките са значително по-ниски отколкото във Валета) в близост до спирка Chalet. Оттам има автобуси за навсякъде - летище, Мдина, Cirkewwa (ферибот за Гозо), а ферибота до Валета е на пешеходно разстояние. Има и доста магазини и ресторанти в района.

Успяхме да посетим всички планувани места и даже първия ден ни остана време да отидем до San Anton Gardens и Mosta Rotunda.

При кацането (нямахме закъснение) успяхме без проблем да се придвижим с ГТ до хотела - линия Х2.

Както писаха и по-горе, автобусната мрежа е доста добре развита, но някои от маршрутите им са доста шантави и заобиколни. Също така, не знам как ще е през януари, но през октомври имаше доста туристи и голяма част от пътниците в ГТ бяха такива. Понякога се случваше не всички да могат да се качат в автобуса и на някои се налагаше да изчакат следващия. Това е много важно при линиите, които са с по-слаба честота или пък където не се качвате от първа спирка или пък при гонене на връзка, като с ферибота за/от Гозо.

При нужда от допълнителна информация, с удоволствие мога да дам подробности🙂

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Да потвърдя, автобусите в района на Валета/Слима/Трите града се движат адски бавно заради задръстванията. в работен ден стигнах от Слима до Бормла за 75 минути с едно прекачване, тъй като корабчетата не се движеха заради вълнението. Иначе с корабче Слима-Валета, пресичане на Валета пеш до асансьора и корабче Валета-3 града стигах за 30 минути.

Извънградските автобуси са една идея по-бързи, щото няма толкоз трафик, но влизат в разни селца/махали/градчета и става пак много бавно.

Проблемът с паркирането във Валета и в трите града също ми се стори адски.

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.