Прескочи до съдържание

Пътуване до Румъния за 3-4 дни


Nivea

Препоръчани мнения

Здравейте, разглеждайки форума се зароди идеята да отидем до Румъния през 3те почивни дни които предстоят. Тръгваме в петък на обяд от Шумен. С 3 палави момчетата сме чиято енергия трябва да оползотворим. Мислим да посетим Солна мина, Синая и замъка Пелеш. Калните вулкани също са интересни но май много трябва да се отклоняваме за тях. 

Моля за идеи, препоръки, съвети за настаняване, маршрут, интересни места. Предпочитаме къщи за гости или комплекси с къщички или хотелчета с дворове за да тичат децата.

 

Нещо такова ми се оформя като план

 

1.  Нощувка в петък вечер в  Синая,

2. На следващия ден събота разглеждаме Синая и прилежащия му манастир и двореца Пелеш, и заминаваме за Прайд където ще спим

2.   Неделя - Посещение на Солната мина в Прайд  и се връщаме да спим в Синая или околностите 

3.    В понеделник до около обед разглеждаме намиращите се около Брашов църкви крепости, като най- известната е тази в Прежмер.

 

По този начин няма да прекарваме в колата по вече от 4-5 ч на ден.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте, преди няколко години направих със семейство и приятели същата екскурзия с три  нощувки на местата , които сте описали. Напълно достатъчни са  за да се види всичко.  Пътищата им са хубави, широки, чак  преди Синая пътя се стеснява и там се кара по бавно, но е толкова приятно да се кара по бавно , за да могат да се видят селцата , които са като картички и Карпатите за фон... Но  в това ще се убедите сами :)  . Моя маршрут беше :

Русе-Синая-с.Кристиан/ на 10 км от Брашов и Рашнов, там спахме в къща за гости Стоян , която препоръчвам с две ръце/ Мога да дам и телефон за контакт, направиха ни мамалига , двор голям... прекрасна къща, местоположение и домакини , на ниска цена/ Брашов, Бран, Трансфагарашко шосе, солна мина Сланик Прахова и накрая Букурещ /само парламента/

 

1 ден . Тръгване около 8ч. от Русе  . Първа спирка Синая, замъците Пелеш и Пелишор / те са на едно място/ и двата замъка работят до 16ч. Залъка Пелеш е невероятно красив , както сте се убедили предполагам по многото снимки из интернет пространството . Съветвам ви да видите и двата етажа/ различна е цената /  Пристигнахме към 11ч и три часа са напълно достатъчни за разглеждане според мен. Отправихме се към с.Кристиан , което е на около 40 км и се настанихме.

 

2 ден . Трансфагарашан . Незабравимо изживяване по един от най-красивите пътища в света! / на около 100км от с. Кристиан/

 

3.ден . сутринта Бран , замъка на Дракула / повече от 2 часа няма какво да се прави. На мен лично отвътре никак не ме впечатли, но отвън е красиво/ следобяд  в Брашов / разтоянието м/у Бран и Брашов е около 20 км/ Спряхме близо до  площада , там е Черната църка , най-тясната уличка в Европа/която според мен си е тунелче между две кооперацийки, но щом така казват :) /  порта света Екатерина ... всичко това е около централния площад. В 17 ч  в църквата свири орган един от най-големите в света с 4000 тръби. Впечатляващо!! 

 

4.ден . Отпътуване за солна мина Прахова  от с. Кристиан  където бяхме отседнали . Разстоянието дотам е 120км. Минава се пак през Синая . Има безплатен паркинг пред самия вход на мината , вземе  билети и се качихме в микробуси  с които ни извозиха 11 етажа надолу.  Носете си дрехи , постоянната температура е 12 градуса. Важно!! В понеделник не работи. Мината е мнооого впечатляваща , но щом сте се запътили натам , значи вече знете J Ето линк с информация.

http://www.romanianmonasteries.org/romania/salt-mine-slanic

 

След  мината минахме да видим само отвън парламента в Букурещ , което май е задължително да се види. Имахме идея да посетим и Музея на селото, интересно място , но  мъжете предпочетоха да се прибираме  за мача :(

Нооо Румъния е толкова наблизо , толкова  красива ,  че задължително ще отидем отново!  Дано съм ви била полезна с най-обща информация. Дните са достатъчни без бързане за всичко описано. Просто село Кристиан, което е удобно за отравна точка , посредата  е между Синая, Бран, Брашов, Рашнов и Трансфагараш и при добре направен план  ,без нерви и бързане всичко ще видите. Приятно пътешествие!

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Inkdg, много благодаря че писа! Много полезно!

 

Сега видях че мината която ти си предложила е на доста по добро място. Няма да се отклоняваме толкова. Колко време да отделим на мината? И ако може контакт на къща Стоян.

Връзка към мнение

Аз мога да допълня за музея на селото- много интересно място с къщи от цяла Румъния- толкова различни. Много приятно място за разходка, входа беше нещо от сорта на 15 леи за възрастен.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Доколкото имам информация за мините в Румъния , тази е втора по голимина и по красота /ако може и така д асе степенува /след мина Турда, но там не съм била. След като си вземете билети/ в прикачения линк има разписание кога тръгват последните маршрутки/ Та , може да стоите колкото си пожелаете и издържите вътре. Там долу има  кафене/ чая струваше 0,50 ст, кроасана 1,20лв/ на толкова ниски цени... има писта за каране на блъскащи коли, баскетболно игрище, тенис на маса , санаториум за болни от астма.... просто колкото можетее и желаете, толкова оставате. Когато решите да тръгвате отивате до изхода и чакате на опашката за микробус. Вървят непрекъснато на излизане . 

Ето и линк на къщата

 https://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-stoian-cristian1.bg.html?aid=376363;label=booking-name-L*Xf2U1sq4*GEkIwcLOALQS267777916057%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap22%2C519%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp1001448%3Ali%3Adec%3Adm;sid=74a07c76c41b708fccce17bd4c1c5a6e;all_sr_blocks=148690902_208342962_2_2_0;checkin=2019-10-10;checkout=2019-10-11;dest_id=-1157299;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=0;hapos=1;highlighted_blocks=148690902_208342962_2_2_0;hpos=1;no_rooms=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;sr_order=popularity;srepoch=1568709859;srpvid=2b463d71e56a01e1;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

 

Връзка към мнение

Всъщност ето сайта: https://muzeul-satului.ro/en/istoric/

Сайта се зарежда на румънски, при опит да се мине на EN версия не зарежда, затова давам директно към част от менюто. После навигацията на английски не е проблем из сайта, но не зарежда началото на английски.

Връзка към мнение

По подобен начин, с тръгване от Шумен, обаче с две нощувки го направихме и се получи, обаче без Солната мина защото направихме един Букурещ, а втората нощувка беше в Брашов, който ме изненада. Много красив град с приятна атмосфера, в която си струва да се потопи човек. 

В общи линии са ти дали добри съвети, а аз искам да допълня, че тръгването в петък е добра идея, защото на границата няма да има чакане. За почивните дни около 24ти май, когато пристигнахме на границата около 9 часа, чакахме повече от час за да минем.

Между Брашов и Бран в почивните дни имаше сериозни задръствания, защото пътя беше в ремонт. Разстоянието го минахме за около час и половина, като повечето време стояхме на едно място чакайки. 

За това е добре да се приготви повечко време за пътя, пък момчетата може да започнат с "Пристигнахме ли вече?", а все още да има мноооого път.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Идеята за трите дни ви е добра. Имайте предвид че в събота и неделя има много коли по пътищата. По Трансфагарашан тогава е лудница. Имайте едно наум за забавяния по пътищата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
1 minute ago, MayaS said:

Идеята за трите дни ви е добра. Имайте предвид че в събота и неделя има много коли по пътищата. По Трансфагарашан тогава е лудница. Имайте едно наум за забавяния по пътищата.

Точно така, но аз затова отделих цял ден за Трансфагараш

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, Nivea каза:

2.   Неделя - Посещение на Солната мина в Прайд  и се връщаме да спим в Синая или околностите 

3.    В понеделник до около обед разглеждаме намиращите се около Брашов църкви крепости, като най- известната е тази в Прежмер.

Може да спите в Брашов, за да не се разкарвате, той също си заслужава няколко часа

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Тази тема съм я пускала аз още 2019...този профил го загубих поради смяна на мейла...Но аз съм Нивеа 🙂 и все още не сме направили програмата в Румъния. И си мисля, че следващата седмица може да отскочим 🙂

Изчетох още веднъж темите за Румъния. Благодарна съм за всички насоки, места, съвети и описания!

 

Не можах да намеря тази къща Стоян в село Кристиан. Ще погледна в Брашов за една нощувка, в Букурещ или района за още една и остава третата къде да бъде.

 

Солната мина, замъците, лифта, въженият парк ще впечатлят децата определено. Ако видим и мечки до като сме в колата ще са на 7мото небе 🙂

 

Продължавам да чета за да доизбистря програмата.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Понеже това е моя тема, на която сега и дойде времето да се осъществи реших да питам тук.

 

Утре по обяд тръгваме за Румъния. 

Идеята е следната:

  1.   Събота пътуване до Букурещ и нощувка там. Разглеждаме,Природонаучния музей, Библиотеката Cărturești Carusel, Музея на селото с автентични къщички от цяла Румъния, Стария център. Резервирах апартамент с Airbnb в стария град. Вечеря в Caru cu bere, резервирана.
  2.  Неделя тръгваме към солна мина Сланик, Пелеш в Синая, Прежмер и нощувка в Брашов. Набелязах няколко апартамента. В коя част на Брашов е добре да резервирам с оглед пешеходни разходки?
  3. Понеделник обикаляме около Брашов (с любезното съдействие на детето-чудо Крис имаме цял списък с места за разглеждане, трябва да решим кои да изберем) и тръгваме към Букурещ за нощувка там. Целта е да намалим времето за пътуване на следващия ден. Така разделяме пътя до Шумен приблизително на две.
  4. Вторник ден за Букурещ или за Терми Букурещ 🙂 ще го решим и в ранния следобед тръгваме обратно.

 

Въпроси :

  1. в понеделник не работи мината, музеите и трябва да минем всичко по пътя за Брашов още в неделя. Къде да ходим тогава в понеделник около Брашов?
  2. какво бихте променили по програмата на наше място освен по вече пътуване в един ден? (с двете по-малки деца сме само на 9 и 12 г)
  3. къде да хапваме  знаейки на къде сме се отправили?

 

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Задължително пробвайте закуските им от веригата LUCA.

Доста пекарни има в центъра на  Букурещ , в Брашов само една има.

Нещо невероятно са.

Е това е топ центъра, около него навсякъде ще е добре. Или в самото каре най.

 

Screenshot_20221028-225931_Maps.jpg.1ae9afeaff1a62bb77d31fe7aebdb99b.jpg

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Madonna каза:

Укрепените църкви имат ли вход? В смисъл дали имат работно време, че ме притеснява понеделника.

Ето го работното време на църквата в Прежмер. Затварят рано, според мен я оставете за следващия ден

Screenshot_20221028-200226.png.aa6dc63e9a69f96428390ef76df97bf6.png

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Много благодаря за помощта! Прекарахме прекрасен уикенд в Румъния! Тотално промених мнението си за северната ни съседка. 

В края на краищата тръгнахме на обяд в събота (понеже съпругът ми не можеше да не си избяга съботните километри 🙂 ) и нощувахме в Букурещ. Попаднах на прекрасно студио - най-хубавото място от Airbnb, което съм ползвала. Освен, че е ново и мирише на чисто ( а аз съм доста придирчива на тема хигиена), е заредено с еко шампоани, сапуни, препарат за пране. Посрещнаха ни с бутилка розе, плодове (3 вида), бисквитки. Много ни хареса и на връщане букнахме една нощувка отново там. White studio at No. 29 - Apartments for Rent in București, Municipiul București, Romania - Airbnb

Вечеряхме, както ни посъветвахте в Caru Cu Bere - точно по наш вкус - храната, музиката и най-вече интериора и атмосферата. Толкова ни хареса, че на връщане обядвахме отново там 🙂

 

В неделя ходихме до солната мина в Прахова и замъка в Синая. И двете места ни оставиха без думи, особено замъка. Вечерта стигнахме до Брашов и нощувахме там. Сутринта лежерна разходка в Брашов, ядохме Лука закуските, както в Брашов, така и в Букурещ (благодаря за препоръката, чудесни са) и се отправихме към укрепените църкви в Прежмер и Харман. В Харман имахме късмета да попаднем на прекрасни уредници на музея, които ни разказаха историята на църквата и това толкова ни впечатли, че само това обсъждахме в колата до Букурещ. На следващата сутрин ходихме в Парламента, трябва да се направи резервация по телефона минимум 24 ч предварително. Поразходихме се в центъра, парка, църквата до Caru Cu Bere, обяд там 🙂 и си тръгнахме. 

 

Определено ще се върнем отново. За следващия път ни останаха Букурещ Терми и въжения парк, който е близо до границата. Пазя си ги като резервен вариант като няма къде другаде да ходим 🙂

 

Румъния е толкова близо, а толкова малко знаем за нея. Вдъхнових се да прочета историята и за следващото ни пътуване.

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.