Прескочи до съдържание

10 дни в Казахстан, но не пиян като казак


Йосиф Милчов

Препоръчани мнения

Понеже шило в торба не седи, а на Магеланци не им отива да водят живот като на Емануел Кант, разбира се не живеем и в Кьонигсберг. Та няколко дни преди да поемем по грузинските пътища някак ми се загнезди Казахстан в главата. А, пък и аз обичам да планирам доста напред, за добро или за лошо почнах да се ровя тук и там. 

Програма никаква на тоя етап, тепърва ще се уточнява, изглажда организира. Знам само, че Казахстан не е Борат и Борат не е Казахстан. Дали ще бъде седмата или осмата държава от бившия Съветски Съюз в списъка и това времето ще покаже. 

Та по същество. Идеята ми за сега е да посетим Нурсултан, Алмати, Шимкент и Туркестан. Обмислям отиване до Нурсултан с Уиз от Будапеща и връщане от Алмати до Истанбул с Пегасус или Атлас Глобал или в обратен ред. С течение на времето програмата ще се реши и какъв ще е реда. Два вътрешни полета Нурсултан до Шимкент и Шимкент до Алмати, влак между Туркестан и Шимкент и всичко това за скромните 9-10 дни. Всичко е много грубо нахвърляно в момента и предполагам изглежда доста шантаво. Така, че към ходилите в Казахстан, ще се радвам на всичко ама всичко което се сещате и може да помогне за изграждането на една такава програма. Транспорт, какво, къде, кога,как изобщо всичко за което се сетите. Знам, че ще е полезно и то не само за мен. Благодаря на всички които ще помагат.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Някакви по-конкретни въпроси, може би? 

На мен Шимкент не ми хареса особено - не, че нещо му има, а точно, защото нищо няма. 🙂 Просто град с улици и булеварди и в общи линии никакви забележителности. Виж, из Туркестан може да намериш интересни неща - най-вече в типичния за Централна Азия персийски стил. 

И да ти кажа - хората от Казахстан за казаХи( https://bg.wikipedia.org/wiki/Казахи), а онези, дето пият много - казаЦи (https://bg.wikipedia.org/wiki/Казаци). Единственото число на този пияница е казаК. 🙂 

От Нурсултан може да посетиш едно много приятно местенце - Боровое/Бурабай - напомня малко на нашите езера и язовири.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Ние отидохме за ден до Туркестан от Шимкент с маршрутка. А после от Туркестан си взехме нощен автобус до Алмати. Както ти е написала @Happy_Traveler Шимкент не е особено забележителен, ама може да се потопиш в атмосферата на провинциален град, където цените са доста ниски и ядеш и пиеш местни храни и напитки, заобиколен предимно от казахи, защото туристи особено няма. Ние не останахме очаровани и от Туркестан, но при нас проблемът беше, че отидохме там от Узбекистан, където бяхме видели красотите на Самарканд и Бухара.

Нощният автобус от Туркестан до Алмати беше много удобен, двуетажен и нас като чужденци веднага ни сложиха на първите седалки на втория етаж. Пътуването е 13 часа.

Сега се сетих, че съм пуснал пътепис, така че прегледай маршрута.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, аз разубеждавах по-рано Оги да не ходят там, ако ще гледат Узбекистан. Но може би за някой от Нурсултан би било интересно. 

Като цяло е добре да се знае, че казахите ( както и киргизите) са били и дори още са номадски народи и не са строяли богато изрисувани сгради и укрепени градове. На Казахстан красотите са му природни. За мен лично освен Нурсултан и Алмати - другото е загуба на време или просто за почивка по пътя.

Да, храната в Шимкент беше хубава, ама и на други места се намират подобни неща.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Да, като цяло и Шимкент, и Туркестан може да се пропуснат, ако има планове да се отиде до Узбекистан. Иначе може и да се впечатли от Туркестан.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.