Прескочи до съдържание

Прага, Карлови Вари, Братислава


annny

Препоръчани мнения

Здравейте!

След десетина дни с дъщеря ми имаме едно пътуване до Чехия. Движим се изцяло с обществен транспорт. Основната ни цел са три дни в Карлови Вари заради неин ангажимент. Първият ден ще е за разглеждане.

На отиване имаме преминаване през Прага, а на връщане през Прага и Братислава.

От доста време чета по темата и все още не мога да си направя читав план.

На 10 октомври кацаме към 10ч. в Прага и в светлата част на деня трябва да сме в Карлови Вари. На 14 октомври полетът ни е късно вечерта от Братислава. Т.е. първия ден трябва да "хвърлим едно око" на Прага и да хванем автобус до Карлови Вари. Съответно последния ден - автобуси Карлови Вари - Прага и Прага - Братислава.

 

Въпросите ми са безброй, ще се опитам да ги систематизирам:

 

MUST SEE в трите града - Прага, Братислава и Карлови Вари.

1. Кое е задължително да се види, вкуси, помирише, усети в Прага (за около 4-5 часа)?

2. Същото за Карлови Вари (за половин ден или малко повече).

3. Същото, за Братислава (за един следобед).

4. Тъй като все още не съм купила билети за автобусите - коя начална спирка ще ми е по-удобна за придвижването към Карлови Вари Prague, Hradčanská или Prague ÚAN Florenc? Представям си нещо, което е близо до основните забележителности и можем да се придвижим пеша.

5. Спряла съм се на FlixBus и RegioJet, правилно ли се ориентирам? За Фликса има ученическо намаление, което трябвало да се удостовери с документ, дали ще приемат наша ученическа карта?

6. Сега ли да купувам билетите или на място ще ми е по-удобно? Ако разликата в цената е минимална купуването на място ще ми даде гъвкавост, но се чудя колко са натоварени, може да няма места.

7. Приемам съвети, препоръки всякакви. А може и примерен план.

 

 

 

Връзка към мнение

И на мен ми предстои Прага и Братислава за по ден, надявам се някой да се включи с идеи какво трябва да се види, къде да се хапне и т.н.

Връзка към мнение
На 29.9.2019 в 5:35, annny каза:

6. Сега ли да купувам билетите или на място ще ми е по-удобно? Ако разликата в цената е минимална купуването на място ще ми даде гъвкавост, но се чудя колко са натоварени, може да няма места.

Билетите според мен ги купи възможно по скоро, понеже ще има разлика в цената, а и на място може да няма билети точно за автобуса който ти трябва.

На 29.9.2019 в 5:35, annny каза:

5. Спряла съм се на FlixBus и RegioJet, правилно ли се ориентирам? За Фликса има ученическо намаление, което трябвало да се удостовери с документ, дали ще приемат наша ученическа карта?

За RegioJet цената нямаше голяма разлика, не исках да рискувам и взех редовен билет за дъщерята. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 23 часа, Plovdiv_BG каза:

Билетите според мен ги купи възможно по скоро, понеже ще има разлика в цената, а и на място може да няма билети точно за автобуса който ти трябва.

За RegioJet цената нямаше голяма разлика, не исках да рискувам и взех редовен билет за дъщерята. 

Благодаря! Купих билети Карлови Вари - Братислава от RegioJet. Първоначално до Прага е с автобус, от там - с влак на Regio. Толквоа съм впечатлена от представянето на влаковете в сайта им, че нямам търпение да дойде време да се прибираме. 😉

Що се отнася до Прага - Карлови Вари, още не съм решила колко часа да е престоят ни там, затова и още не съм взела билет. Виждам, че и Flixbus предлагат и RegioJet, а има и влакове. Влаковете отпадат, защото са много бавни. Фликс-ът в момента са по-евтини, а и дават по-малко време за пристигане. Вероятно тях ще избера, но ще оставя билетите за последния момент, защото тръгването ни от Прага зависи и от времето и от това - колко сме уморени.

 

Остава ми голямата питанка - как най-добре да оползотворя няколкото часа в двете столици.

Връзка към мнение
преди 7 часа, annny каза:

Виждам, че и Flixbus предлагат и RegioJet, а има и влакове. Влаковете отпадат, защото са много бавни.

Ние от Прага до Братислава пътувахме с влак на RegioJet, който беше много удобен с климатик и др. екстри. Избрах влак поради сравнително дългото пътуване. Автобусите на RegioJet ги предпочитам пред тези на Flixbus и Slovak Lines.

преди 7 часа, annny каза:

Остава ми голямата питанка - как най-добре да оползотворя няколкото часа в двете столици.

Има достатъчно теми които дават добра информация.

 

преди 7 часа, annny каза:

Що се отнася до Прага - Карлови Вари, още не съм решила колко часа да е престоят ни там

В Карлови Вари не съм ходил. В Прага съм бил два пъти и според мен колкото и време да останете, все няма да ви стигне. Братислава ни хареса повече от колкото очаквахме.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Спомням си, че транспортът в Прага ме впечатли с организация и точност, когато се налагаше да правим връзки между всякакъв вид транспорт. 

 

Що се отнася до must see в Прага за времето, което имате аз препоръчвам районът около Карлов мост:

 

1.Mala strana -  куп красиви дворци, храмове, музеи, градини + изкачвайки се към Hradčanské náměstí се открива страхотна гледка към града

2.Старият град - там се намира една от най-красивите библиотеки Klementinum (ако се възползвате от тура, ще я видите отвътре и ще научите страхотни неща, а от кулата видях най-красивата гледка на Прага), астрономическият часовник, в близост е и еврейския квартал с неговата си характерна архитектура

3.Разходка покрай река Вълтава 

4.Разглеждане на скулптурите на Давид Черни, въпреки че те са доста пръснати из града, но може да видите някои от тях.

Няма да ви стигне времето за всичко, така че избирайте по интереси.

 

Относно Карлови вари - той е значително по-малък и мисля, че един тигел по целия център до Grandhotel Pupp + изкачване до хълма с фуникуляр е достатъчен да придобиете впечатление.Хвърлете око на хотела отблизо и прочетете историята му, защото е впечатляваща.Може да посетите музея на Бехеровка (до колкото знам от местен дават за пиене, но аз не съм ходила 😃), да видите Колонадите, Alžbětiny lázně.

 

Това е моят списък, някой може да допълва.

 
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

За Прага - площада на Републиката (Namesti Republiky), Часовника на площада в Стария град (на всеки кръгъл час от 8ч до 20ч) има леко музикално... представление, Тинската катедрала на същия площад, Карловия мост и разходка до замъка. В Прага съм била 2 пъти за по 3 дни и тази година за 4 дни - това е едно от най-хубавите магични места. Бих ви посъветвала да останете поне 1-2 дни или поне да я посетите отново.

Относно храната (на мен чешката и немската кухни са ми любими заедно с италианската) - за местенце бих ви препоръчала https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274707-d1093604-Reviews-U_Provaznice-Prague_Bohemia.html или https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274707-d3218397-Reviews-U_Tri_Ruzi-Prague_Bohemia.html (имам списък в 21 места в Прага, ако ми пишете на лично съобщение мога да ви го препратя). На мен Svickova много ми хареса, печена патица ядох също беше хубава, шницелите им не бяха лоши, във Виена обаче са ми по-хубави (дали заради името и така съм си наумила, не знам). Не опитвайте Trdelnik - няма такава гадост, това е някакъв рекламен трик, нито е типично чешко и е гадно. Kolache е нещо, което се води по-традиционно, не го опитах. 🙂 

За Братислава - интересен е стария град - ние тръгнахме от UFO кулата, после катедралата на Свети Мартин, централния площад и площада с Националния театър (фонтаните са там по снимки). Ние ходихме и до двореца, не съм толкова впечатлена. Честно казано качването на UFO кулата беше по-интересно. 🙂  Купете билетите сега. Regiojet са супер по лично мнение, класи пред Flixbus - влаковете им са малко по-скъпички, но също са супер спрямо цена-качество. За Slovak Lines не мога да коментирам. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за отзивите! Бяха ми много полезни, за да придобия представя и да си съставя някакъв план за Прага (Карлови Вари и Братислава предстоят 😉 ). Споделям го, ако имате съвети за нещо, което да видя по пътя или да променя - ще съм благодарна да ги чуя:

Приключението ни започва към 10 ч. От летището хващаме автобус 119, слизаме на спирка Nadrazi Veleslavin, от където се прехвърляме на зелената линия на метрото. С нея - до Hrdacanska и от там тръгваме пеша. На няколко места прочетох, че Прага е хълмиста и търсех начин повечето ни път да е надолу. 🙂 Ето линк към маршрута ни от там:

https://bit.ly/2o6Imkt

 

1. близкото Tesco, да запасим вода и храна и след това потегляме през

2. Градините на кралица Анна. През тях стигаме до

3. Замъка Храдчани. Ако сме по правилното време ще видим смяна на караула, ако не - здраве да е. Не мисля да влизаме, защото нямаме толкова време. Постепенно започваме да се спускаме надолу.

4. Катедралата на св. Никола, за която попаднах на информация, че има не по-лоша гледка от Пражкия замък, но цената е 2 или 3 пъти по-ниска. Ако не ни домързи се качваме и правим панорамни снимки.

5. Катедралата на св. Томас - по снимките изглежда много величествена.

6. Минаваме по Карлов мост и стигаме до Старе место.

7. Часовникът много държа да го видя на кръгъл час. Може би защото съм израснала в Стара Загора, където също има подобен на фасадата на кукления театър, а и защото от дете се вълнувам от астрономия.

8. Scout Institute е точно до площада с часовника, но попаднах на инфрмация, че вътре е не така шумно-туристическо, а и изглежда има приятна бирария/и. Мисля да отдъхнем там, а ако можем и да направим някоя странична снимка на кулата с часовника. От там минавайки през

9. Площада на републиката се насочваме към

10. UAN Florenc от където ще си хванем автобус за Карлови Вари. Има автобус на RegioJet  в 15:30. Още съм на кантар дали да запазвам билети от сега или да оставя за него ден. Погледнах ги на няколко пъти - понякога наистина сършват билетите за някои от часовете, но тъй като само Реджио имат автобуси през час, а отделно и Фликс се включват тук там, мисля, че и да не купя сега и да се свършили като отидем, най-много час да изчакаме, но пък ще ни даде свобода да не си чупим краката от бързане ако нещо ни забави. Разликата в цената е не повече от 5-6 лева за двете ни, така че не е фактор.

 

Като си го начертах на Гугъл мапс, ми дава, че имаме 5,6 километра пеша, които според Гугъла трябва да можем да минем за 1ч 12 мин. Като добавим всички спирки за забележителности се надявам 4ч и 30 мин. да ни стигнат.

 

Още веднъж благодаря на отзовалите се!

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.