Прескочи до съдържание

дневник Подготовка за Борнео


Lindt

Препоръчани мнения

Декември наближава застрашително и ни натиска все пак да се ориентираме какво ще правим между 13 и 29.12.  Раджа Ампат отпадна по ред причини, които мога да изброя и тук - протестите и цени на полетите до там от Куала Лумпур, близки до София-Соронг. 

Това ни върна на първоначалната идея за Борнео, но вече по-концентрирана в различна посока. Ще споделя, защото порових много, а не виждам да имаме кой знае колко информация във форума. 

Изглежда ето така: 

13.12 сутрешен полет до Сандакан и настаняване в Сепилок.

В района има рехабилитационни центрове за орангутани, пробоскис и слънчеви мечета.  Освен тях има и Rainforest Discovery Centre (RDC). Ако ни доскучае, виждам разходки за светулки и други организирани занимания. 

Хотелите са 3 и най-препоръчан е Nature Lodge Sepilok с цена около 80 евро на вечер. Следващият ценови вариант е Forest Edge, а най-евтин е Jungle Resort. Към момента срещам трудности да се спра на някой, защото най-скъпият е пълен, средният няма анулация, а най-евтиният има доста противни отзиви от посетители.

16.12 Потегляме към Кинабатанган. Това е втората по дължина река в Малайзия и в изсечено Борнео е един от малкото шансове да видиш животни в естествена среда. Защото според прочетеното тези животни до такава степен са ужасени от хората,  че само като те подушат от 2 км, се скриват. Покрай въпросната река са оставили толкова малко неизсечена прощ, че и да искат, няма къде да отидат, така че не успяват да се скрият добре. Всичко това ме кара да изпитвам съмнения каква работа имам аз там. Отговорът ми е поднесен на готово в tripadvisor - единственият шанс нещо да остане в Борнео е правителството да определи доходите от туризъм за достатъчна причина да запази остатъците от горите. Към момента обаче от палмовото масло печели повече. Та ще дадем и нашите стотинки за промяна в статистиката. 

Sukau е подходяща база за турове по реката. Правят се по изгрев, залез и нощем, за да видиш животните в различните им часове на активност. Ако не сме с туроператор и в някой Lodge, а в гестхаус, предполагам може да поплаваме в наетата лодка с цена на час (около 10 евро) и по друго време, но още не знам какво ще спечелим от това. Тук аз съм малко скептична и за двете решения - по-скъпото настаняване ме пакетира с повече хора, а по-евтиното може да се окаже трудно за преглъщане. Компромисът е да сме 2 дни в Sukau Backpackers B&B - все ще преживея каквато и да е стая с наша баня за толкова време. 

18.12 -20.12 Тук е голямата мъка с програмата. Много искам да видя Danum Valley. Там е най-старата джунгла и би трябвало да е изключително красива 🙂 И да се пази. Резортът е брутално скъп. Тоест около 800 евро на ден. Така че хората най-често го поглеждат и задраскват парка. Има и различни турове с агенции, където се появява възможност да посетиш мястото без да продадеш 1 бъбрек. Настаняването е в dormitory, resthouse или chalets към Danum Valley Field Centre. Осезаемо по-поносимо като цени, но има нови спънки в идеята 🙂 

През агенция би ни струвало

 

 
Цитат

 

3D2N Danum Valley Explorer program (rates based on 2 persons booking)
Resthouse (ensuite, fan room): MYR 1,725. 20% discount @ MYR 1,380 (per person).
Chalet (ensuite, AC room): MYR 1,850. 20% discount @ MYR 1,480 (per person).

 

 

 

Блоговете и трипадвайзер предполагат по-различни цени, ако запазим директно през Field Centre.

https://designthinktravel.com/danum-valley-field-centre-independent/?fbclid=IwAR1LHQjlhSmcA2P96TSsWnjxYg1k3amGhFVX8GpZByMOCwUzox0hgocvspM

 

https://ourtraveltip.com/danum-valley-budget/?fbclid=IwAR3xvaAdg43E1Ad7HBDYHZFFiRE-JryP5zlZOCP9fnl8MXpV3XbNIxjOWaM

 

И шатълите им съвпадат с предвидените ни дни, но удряме на камък с имейлите и опитите за връзка. От агенциите пък ни убеждават, че Danum Valley e в почивка от 17.12 до 09.01:

Цитат
however I'm afraid that DVFC as well as all of the other accommodations within Danum Valley (ie: Borneo Rainforest Lodge, Infapro, Kawang) will be closed from the 17th December 2019 until January 9th 2020. If 15th - 17th December 2019, or earlier dates, are not possible for your travel plans to Danum Valley, would any dates after January 9th work for you?
 
I also understand Danum Valley is your first choice, however Tabin Wildlife Reserve offers similar wildlife experiences. There's a chance to see wild cattle, bearded pigs and even the bornean pygmy elephants at the mud volcanoes - a unique feature to this area. 

Всъщност логистично Табин е също удобен и не лош вариант за среща с девствена природа, но цената на настаняването там е по средата между Danum Lodges и Danum Field Centre, около 500 евро на ден 🙂 за двойка.

 

Ще опитваме още известно време да получим отговор от добрите рейнджъри и ако не се случи, ще трябва да запълваме време с друго около Сандакан. Вероятно с Turtle Island и почивка. 

 

21.12-22.12 Нощуваме в Семпорна. Още не съм запазвала хотел, защото не знам какво ще се получи с Danum Valley. Нямам очаквания към градчето, но бих искала да направим 2 тура от там: 

http://www.pulausipadan.com.my/PulauSiibuan.php

image.png.e97b357d08860c2e9d906b632cd0253f.png

 

Ако нямаме 2 дни за трипове, ще ходим само до Bohedulang Island, защото панорамната пътека наистина ми е задължителна. 

 

23.12-27.12 Имаме 4 нощувки на остров Мабул. Ако се гмуркахме, щеше да е цел №1 да отидем до Sipadan. Ще спим в дайвинг резорт, но ще ни водят на шнорхелинг турове. Силно се надявам да бъдат много хубави, защото вече сме ги платили и не мога да си променям решението 🙂

 

28-29.12 сме в Куала Лумпур. Не съм и поглеждала с какво ще ги запълним, но ни е първо посещение в града и едва ли ще е трудно. 

 

Ако посетилите Сабах имат желание да споделят за нещо, което пропускам, ще е супер 😉

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Както винаги, когато сътворя програма, нещата се променят 🙂  Научихме, че има как да с viber out да се обадим на рейнджърите от Danum, без да се разорим. Оказа се обаче ненужно, защото 2 агенции ни обясниха, че в края на декември паркът затваря и ние нямаме шанс. 

Озовавайки се с 3 свободни дни, потънахме в дълбок размисъл - да видим ли Кинабалу парк и този рибен пазар на Кота Кинабалу, който сънувам? Да се преориентираме ли изцяло към Serawak за свободно скитане? Или да правим комбинация. Дали пък да не отидем в Бруней да видим как живеят там хората? 

Толкова много варианти, а аз не обичам чак толкова да се местим и да обикалям с багажа. 

Бако си взе своето от нашата програма вчера с бързо резервиране на 2 нощувки и полет. За да няма мърдане. От това отпадна далечният рехабилитационен център в Сепилок за пробоскисите, ако за два дни в парка не ги видим, значи няма да ги гледаме изобщо и това е.  

Кота Кинабалу е междинна точка при всички полети от Кучинг до Сандакан. Не ни остави друг избор, освен да спим там и да режем от другаде. А поради близостта й с едноименната планина и морския национален парк, препоръчан за шнорхелинг, явно ще ми изрее и двата тура от Семпорна. След като има море, острови с риби и пясък и град, набеден за столица, защо да правя подобни неща от бедно градче с колиби? 

Така че в крайна сметка ще прелитаме като откачени птици из цяло Малайзийско Борнео и програмата ни постепенно се превръща в това: 

13.12   Bako  
14.12   Bako  
15.12   Kota Kinabalu
16.12   Kota Kinabalu
17.12   Kota Kinabalu
18.12   Sepilok  
19.12   Sepilok  
20.12   Sukau  
21.12   Sukau  
22.12   Semporna
23.12   Mabul  
24.12   Mabul  
25.12   Mabul  
26.12   Mabul  
27.12   Kuala Lumpur
28.12   Kuala Lumpur

 

Ако до Тавау ни открият до декември рехабилитационен център за панголини, защото още не са обявили дата, ще прекрояваме програма и ще режем от платеното море 🙂 

За следващ път, когато изтъпея и си купим билети до този удобен хъб Куала Лумпур, ще посетим Mulu National park, Brunei и дано е в правилен сезон за Данум 🙂 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Идеална ти е програмата...За Sukau бих ти препоръчала  Sukau Greenview Bed and Breakfast...настаняването  и речните турове са им доста добри, а и като цена е много добре. Ние бяхме взели 3D2N   double Green House room (549.00 p/p )..в тази цена влизаше всичко,нощувки,храна,5 трипа,транспорт от и до летището или Сандакан.Животни и птици имаше доволно.Мисля ,че ще ти хареса.Аз бих разменила дните за Сепилок и Сукау.Първо Сукау и после Сепилок.Какво имам предвид....Пристигате в Сандакан,от летището ви взимат и отивате в Сукау...следобеден тур ,вечеря и нощен тур, нощувка.На следващия ден сутрешен трип,следобеден трип,ноощен трип, нощувка,сутрешен трип и трансфер към Сандакан като могат да ви оставят направо на Сепилок центъра. Ако видите орангутаните и пробоскусите първо в рехабилитационния  център после по реката тръпката е друга.  Ако имаш въпроси около Бако, питай.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 9.10.2019 г. в 12:19, strelec72 каза:

Идеална ти е програмата...За Sukau бих ти препоръчала  Sukau Greenview Bed and Breakfast...настаняването  и речните турове са им доста добри, а и като цена е много добре. Ние бяхме взели 3D2N   double Green House room (549.00 p/p )..в тази цена влизаше всичко,нощувки,храна,5 трипа,транспорт от и до летището или Сандакан.Животни и птици имаше доволно.Мисля ,че ще ти хареса.Аз бих разменила дните за Сепилок и Сукау.Първо Сукау и после Сепилок.Какво имам предвид....Пристигате в Сандакан,от летището ви взимат и отивате в Сукау...следобеден тур ,вечеря и нощен тур, нощувка.На следващия ден сутрешен трип,следобеден трип,ноощен трип, нощувка,сутрешен трип и трансфер към Сандакан като могат да ви оставят направо на Сепилок центъра. Ако видите орангутаните и пробоскусите първо в рехабилитационния  център после по реката тръпката е друга.  Ако имаш въпроси около Бако, питай.

Благодаря за включването 🙂 

Твоят хостел изглежда по-добре от къщата, която бяхме резервирали. Аз първо откривах само неща без собствена баня. Точно пък в Азия няма да го преживея и се бях отказала от самостоятелно разглеждане без резервиране на някой Kinabatangan lodge. После явно нещо смених в търсенето, та излязоха по-нормални предложения.  Сега чакам предложение за турове и нощувка, защото искам да пропусна пещерата с хлебарките, а и рехабилитационните центрове също са си в други дни. И пакети няма. Мога да запазя само ноюувки през expedia и после да чакам допълнителна оферта.

Чисто логистично не ми звучи добре  да разместя реката със Сепилок, защото продължаваме към Семпорна. Иначе оценявам логиката в твоето предложение.

За Бако имам въпроси - плащаме по 10 $ за нощувка. И съм доста обезпокоена за положението в парка, като гледам цените навсякъде другаде. Важно е да знам дали има много буболечки в стаите и дали има какво да ядем в парка. За да знам дали да не спрем за пазар и да се презапасим поне с плодове за тези 2 дни. 

 

Първата ни вечер се оказва трудна за измисляне - кацаме в 17:30, летим в 9:10 на другия ден. Ще сме смазани. Искам само хубава храна. И градинка и басейн. Или поне едно от двете. Струва ми се неразумно да се мъкнем до града, и да отделим 2 часа за това. Но не знам в коя посока да гледам за елементарните си потребности от зеленина и вода. Мисля си за кратка разходка, но като ни познавам, ще сме тотално изгаснали след работа и 13 часа полети. @DaBo, моля за съвет къде можем да се настаним и вечерта да не правим нищо особено, но да е хубаво 🙂

Връзка към мнение

Доколкото разбирам, кацате в Куала Лумпур, нали? Защо не погледнете Putrajaya, административната столица на Малайзия? Близо е до летището и мисля, че ще ви е интересно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Честно, много съм зле с локациите около летището. Никога не ми се е налагало да оставам там... Но и във вашия случай, не виждам нужда да се ходи до града буквално за едно спане. Зеленина и басейни има навсякъде по принцип. Знам за хотела на летището: https://samasamahotels.com/

Путраджая е меджу КЛ и летището и има прилични места, ама пак ще се наложи доста ранно ставане, влакове до летището и т.н. Та дали ще сте там или в КЛ все тая. Ако все пак опрете до КЛ, най-добре хотел на гарата KL Sentral. От летището хващате КЛИА експрес https://www.kliaekspres.com/ и той ви оставя за 28 мин на KL Sentral. Купете си билет отиване и връщане, така излиза по-евтино. Там Aloft Kuala Lumpur Sentral знам, че е хубав.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако парите имат значение,  шатъл буса до KL Central е пет пъти по-евтин от влакчето, но се пътува около час. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Lindt, на летището KUL можете да спите в Capsule Transit, където няма нито хубава храна, нито градинка с басейн, но пък е много сайбър пънк. На мен ми напомня за Neuromancer. Не форумния, а оня от Уилям Гибсън.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вероятността да има големи задръствания на влизане в КЛ с автобус около 19:30-20:00 е доста голяма и така пътуването ще се удължи. На следващата сутрин, ако пак трябва да го правят това упражнение, то съвсем няма да им остане време да се наспят. За мен смисъл от отиване в КЛ има само с влака - 28 мин на пососка гарантирано без задръствания. Иначе някъде на летището. Мисля, че не е само един хотел. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

   Няма да сте толкова изморени .  13 ч за млади хора не е толкова много , но @DaBo e напълно права . За толкова кратко време не си струва автобуса и времето или парите за влак  до града . Samasama  е по луксозен , но е на международното летище  . За KLIA2 e по удобен и значително по евтин Tune Hotel klia2  . 

 Има необятен избор от вкусна и интересна храна на летището (Бирата за съжаление е скъпа ) . То КЛИА 2 си е МОЛ .

Докато минете миграцията и си вземете багажа ще е тъмно и време за дрямка . Докато обиколите всички ресторанти , за да си изберете най-вкусната храна достойна за вас ще сте си направо за леглата 🙂 . 

  

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 8 часа, ivooo каза:

   Няма да сте толкова изморени .  13 ч за млади хора не е толкова много , но @DaBo e напълно права . За толкова кратко време не си струва автобуса и времето или парите за влак  до града . Samasama  е по луксозен , но е на международното летище  . За KLIA2 e по удобен и значително по евтин Tune Hotel klia2  . 

 Има необятен избор от вкусна и интересна храна на летището (Бирата за съжаление е скъпа ) . То КЛИА 2 си е МОЛ .

Докато минете миграцията и си вземете багажа ще е тъмно и време за дрямка . Докато обиколите всички ресторанти , за да си изберете най-вкусната храна достойна за вас ще сте си направо за леглата 🙂 . 

  

Иво, ти с тази бира 😄 Ще пием бананови шейкове докато заприличаме на Обеликс и това е 🙂

Аз лично се надявах на някоя къща в полето между летището и града.  Евентуално с двор,  пълен с катерици, ядящи ориз или въобще това,  което си мисля при настаняване в Азия. 

И Samasama,  и Tune са по-скъпи от Мьовенпик.  Добре де, равен е твоят като цена и има закуска.

Благодаря обаче за успокоението за храната,  явно това ще е highlight на първия ден. 

Интересно как решаваш,  че сме млади. Аз мразя да седя в самолет.  Болят ме колената, гърба, схваната съм, лошо ми е от храната и буденето 100 пъти, студено и топло ми е едновременно и ми изсъхва кожата и устните до болезненост. 

преди 9 часа, DaBo каза:

Честно, много съм зле с локациите около летището. Никога не ми се е налагало да оставам там... Но и във вашия случай, не виждам нужда да се ходи до града буквално за едно спане. Зеленина и басейни има навсякъде по принцип. Знам за хотела на летището: https://samasamahotels.com/

Путраджая е меджу КЛ и летището и има прилични места, ама пак ще се наложи доста ранно ставане, влакове до летището и т.н. Та дали ще сте там или в КЛ все тая. Ако все пак опрете до КЛ, най-добре хотел на гарата KL Sentral. От летището хващате КЛИА експрес https://www.kliaekspres.com/ и той ви оставя за 28 мин на KL Sentral. Купете си билет отиване и връщане, така излиза по-евтино. Там Aloft Kuala Lumpur Sentral знам, че е хубав.

Благодаря ти, прочела съм трансферното време до града.  По-скоро се надявам на идея за друга посока - хем близо до летището, хем не в голям град. Нещо с колониални къщички с градинки 🙂 Аз не обичам високи сгради,  приличат на склад за хора колкото и звездички да имат.  

То в и Кота Кинабалу имам същата драма - всичко е от бетон,  стъкло и много етажи. 

  • Смея се 1
Връзка към мнение

@Lindt, а това устройва ли те? Не че е нещо извънземно, но поне наоколо има зеленина в изобилие. И се стига лесно дотам. И евтино - RM10! Достатъчно е на летището да се метнете на RapidKL-ския автобус от схемата Автобус + Метро и да слезете на последна спирка - Putra Heights. Сега, вярно, че името на хотела е леко съмнително, но...

И ако погледнеш в по-общ план - предлагам ти Putra Heights като вариант. Това е достатъчно далеч от града, за да не попадате в задръствания и в същото време достатъчно близо, за да има станция на метрото (последна, оттам до KL Sentral се пътува около 40-50 минути).

Има и бонус към хотела с двойното К - място с още по-интересното име Kak Yam Garage. Снимката е публикувана от някой си Az Lee (Аз Ли). Изобщо, ако не друго, човек може да се позабавлява с различни каламбури на това място. Е, има и доста ресторанти наоколо, де.

Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 28 минути , Lindt каза:

 

И Samasama,  и Tune са по-скъпи от Мьовенпик.  

Бях в него за 1 нощ. Нов хубав хотел с кратък безплатен трансфер на 2 часа от двата терминала. Закуската в пакет, която поръчах, не беше нещо особено, но нямах друг вариант - полетът беше ранен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лична препоръка за такова местенце не мога да дам. Просто никога не съм била. Около летището има разни населени местенца, така че провери в airbnb дали има нещо по твоите представи. Но гледай дали предлагат някакъв трансфер, защото на отиване вечерта, ще хванете такси, ама рано сутринта може и да е проблемно намирането на транспорт. Освен това тези местенца нямат някакво предложение за храна, най-много някоя улична храна, по-скоро не.

Аз лично бих останала в хотел на летището.  

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 12 часа, Lindt каза:

Благодаря за включването 🙂 

Твоят хостел изглежда по-добре от къщата, която бяхме резервирали. Аз първо откривах само неща без собствена баня. Точно пък в Азия няма да го преживея и се бях отказала от самостоятелно разглеждане без резервиране на някой Kinabatangan lodge. После явно нещо смених в търсенето, та излязоха по-нормални предложения.  Сега чакам предложение за турове и нощувка, защото искам да пропусна пещерата с хлебарките, а и рехабилитационните центрове също са си в други дни. И пакети няма. Мога да запазя само ноюувки през expedia и после да чакам допълнителна оферта.

Чисто логистично не ми звучи добре  да разместя реката със Сепилок, защото продължаваме към Семпорна. Иначе оценявам логиката в твоето предложение.

 

Пиши им на имейла  https://www.sukaugreenview.net/index.php/tour-packages   и искай да ти дадат цена за този пакет   https://www.sukaugreenview.net/index.php/tour-packages/3d2n ....питай ги дали можеш да платиш на място ...стаята беше чиста,голяма и с баня с топла вода.втория ден вместо на нощната разходка в джунглата ни водиха на втори нощен круиз по реката. Имаше една двойка младежи които пътуваха също за Семпорна и последния ден  ги оставихме на един разклон на пътя за да си хванат автобуса .

 

преди 13 часа, Lindt каза:

За Бако имам въпроси - плащаме по 10 $ за нощувка. И съм доста обезпокоена за положението в парка, като гледам цените навсякъде другаде. Важно е да знам дали има много буболечки в стаите и дали има какво да ядем в парка. За да знам дали да не спрем за пазар и да се презапасим поне с плодове за тези 2 дни. 

 

Настаняването в Бако си е мизерийка...буболечки нямаше в бунгалото,имаше комари та не е лошо да си носиш машинка за стаята и репилент. Базата е доста вехта.Топла вода и хавлии няма.Аз си нося едни големи тънки шалове и си ги постилам над чаршафите.През ноща стана и хладничко.В този период вали често така,че помисли за дъждобрани и обувки за преобуване.При нас пътеките бяха като ручеи.  Има нещо като столова в която се предлага някаква смотана храна ,бира и безалкохолни,но ние си носихме храна, плодове и ядки.Имай предвид ,че на пазара в Кучинг няма кой знае какви плодове. Друго на което искам да ти обърна внимание е да имаш предвид ,че ако летите с AirAsia на летището в К.Л стриктно следят за размера и тежеста на ръчния багаж. Чекирания багаж за който си си платила се тегли на едни машини и ако е по тежък от допустимото не ти издава стикер за чекиране. Всичко е автоматично и го няма човешкия фактор с компромиса за 1-2 кг в повече.Допустимата разлика е 500гр.По другите летища нямаше проблем. Колко нощувки имаш в Бако...Една е достатъчна.ако на единия ден можете да пристигнете в парка до обяд ,оставяте си багажа на рецепцията,следобеда трекате...нощувка... на другия ден до 16 ч имате време за още обикаляне и с последните лодки към Кучинг.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 5.10.2019 г. в 11:46, Lindt каза:

най-евтин е Jungle Resort. Към момента срещам трудности да се спра на някой, защото най-скъпият е пълен, средният няма анулация, а най-евтиният има доста противни отзиви от посетители.

Да ти кажа, ние сме били в този за една нощувка. Сравнен с другите, стаите са си доста мизерни, но за една нощ става. Е то за 30 лева на нощ за стая какво да искам, даже и баня си имаше 😀. Иначе, територията му е много красива и е много близо до центъра за орангутани. Като цяло не съм с чак толкова негативни впечатления, бях се настроила да доста по-гадно 😉.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 10 часа, Дани Магелани каза:

Бях в него за 1 нощ. Нов хубав хотел с кратък безплатен трансфер на 2 часа от двата терминала. Закуската в пакет, която поръчах, не беше нещо особено, но нямах друг вариант - полетът беше ранен.

Това в описанието на хотела ме тревожи: 

Цитат

separate male and female swimming pools

И другото е всъщност до колко часа работят басейните по големите хотели? Аз защото хубаво си ги представям в края на деня, около 8, ама те дали не са ограничени като часове за посещение? 

преди 4 часа, Зани каза:

Да ти кажа, ние сме били в този за една нощувка. Сравнен с другите, стаите са си доста мизерни, но за една нощ става. Е то за 30 лева на нощ за стая какво да искам, даже и баня си имаше 😀. Иначе, територията му е много красива и е много близо до центъра за орангутани. Като цяло не съм с чак толкова негативни впечатления, бях се настроила да доста по-гадно 😉.

Аз от две седмици в Борнео на този етап съм открила настаняване уж по вкуса си само в Сепилок - с малки вили и градини. Не ми се иска да не го харесам, затова ще се насоча към Forest Edge и ще стискам палци там да е красива градината. 

Връзка към мнение
преди 7 часа, strelec72 каза:

Пиши им на имейла  https://www.sukaugreenview.net/index.php/tour-packages   и искай да ти дадат цена за този пакет   https://www.sukaugreenview.net/index.php/tour-packages/3d2n ....питай ги дали можеш да платиш на място ...стаята беше чиста,голяма и с баня с топла вода.втория ден вместо на нощната разходка в джунглата ни водиха на втори нощен круиз по реката. Имаше една двойка младежи които пътуваха също за Семпорна и последния ден  ги оставихме на един разклон на пътя за да си хванат автобуса .

 

Настаняването в Бако си е мизерийка...буболечки нямаше в бунгалото,имаше комари та не е лошо да си носиш машинка за стаята и репилент. Базата е доста вехта.Топла вода и хавлии няма.Аз си нося едни големи тънки шалове и си ги постилам над чаршафите.През ноща стана и хладничко.В този период вали често така,че помисли за дъждобрани и обувки за преобуване.При нас пътеките бяха като ручеи.  Има нещо като столова в която се предлага някаква смотана храна ,бира и безалкохолни,но ние си носихме храна, плодове и ядки.Имай предвид ,че на пазара в Кучинг няма кой знае какви плодове. Друго на което искам да ти обърна внимание е да имаш предвид ,че ако летите с AirAsia на летището в К.Л стриктно следят за размера и тежеста на ръчния багаж. Чекирания багаж за който си си платила се тегли на едни машини и ако е по тежък от допустимото не ти издава стикер за чекиране. Всичко е автоматично и го няма човешкия фактор с компромиса за 1-2 кг в повече.Допустимата разлика е 500гр.По другите летища нямаше проблем. Колко нощувки имаш в Бако...Една е достатъчна.ако на единия ден можете да пристигнете в парка до обяд ,оставяте си багажа на рецепцията,следобеда трекате...нощувка... на другия ден до 16 ч имате време за още обикаляне и с последните лодки към Кучинг.

Писахме им и ни дадоха цени за 2 варианта - нощувки в шалети или в зелената къща. Тя била нова постройка и по-хубава и скъпа. Аз не съм сигурна какво да изберем, по ваше време имаше ли зелена къща? Ако си имаме наша мъничка постройка с масичка отпред ми звучи по-добре от голяма къща със стаи, където чуваме съседи, но не съм била в Малайзия и не разбирам постоянните коментари кое е ново и кое старо и защо малките постройки са по-евтини. 

В Бако ще стигнем рано следобед. Няма да ни стигне една нощувка, ако има пътеки. Ние обичаме да се движим, да се мотаем също. Ако е много гадно, ще си вземем багажчето и ще отпрашим в някаква посока с последната лодка на ден 2, но предпочитам да спя в парк, а не в град. 

Връзка към мнение
преди 20 часа, Lindt каза:

в шалети или в зелената къща. Тя била нова постройка и по-хубава и скъпа. Аз не съм сигурна какво да изберем

 

На 10.10.2019 г. в 21:32, Lindt каза:

да гледам за елементарните си потребности от зеленина

Значи? Именно - Зелената къща :grin:

 

Като спомена за мъничка постройка с масичка отпред, се сетих за една точно такава, в която обаче (ако в момента ядеш - спри!) последният посетител, не се сетих да питам дали е бил гостът или някой от персонала, беше пропуснал да пусне водата, след като беше ходил в тоалетната по голяма нужда :bad: За щастие, не бях аз човекът, който направи това велико откритие, на жена ми се падна честта... но млъкни, сърце! Все пак това се случи на друг остров... например на Бали :dry:

  • Шок 1
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 22 часа, Lindt каза:

Това в описанието на хотела ме тревожи: 

И другото е всъщност до колко часа работят басейните по големите хотели? Аз защото хубаво си ги представям в края на деня, около 8, ама те дали не са ограничени като часове за посещение? 

Аз от две седмици в Борнео на този етап съм открила настаняване уж по вкуса си само в Сепилок - с малки вили и градини. Не ми се иска да не го харесам, затова ще се насоча към Forest Edge и ще стискам палци там да е красива градината. 

 Не съм ползвала басейн в този хотел. В други хотели в КЛ басейните си бяха като навсякъде по света. Не си спомням работното им време, за съжаление.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Дали поради настъпването на зимата или заради ваксините срещу жълта треска, но се чувствам уморена. И неуверена в силите и организационните си възможности. 

Вече няколко дни си мисля, че няма да мога да събера багажа си в раницата. Не опитвам и човъркането продължава. Досега не се е случвало да не мога да се справя с ръчен багаж. Но за това пътуване се притеснявам: 

- ходене в джунгла -  планински обувки, клинове и покриващи дрехи заради пиявици и насекоми

- ходене на море - шнорхел, маска, кърпа, обувки за по-неравно морско дъно, сандали

- ходене в нормални условия - дрехи и обувки. Ако са рокли и къси панталонки, мога да взема доста, но дали малайзийците ще го приемат добре? 

- фотоапарат - тук няма какво да се направи

5 полета - яке. Ама не олекотено, за да е мъничко, а и непромокаемо заради дъждовния сезон. 

Та преди да съм се зомбирала окончателно, да попитам ходилите: 

1/ има ли причина в Бако, Сепилок и Кинабатанган да нося дълги панталони? Местните как се отнасят към разголените европейки? Пиявици и големи тръни и клони често срещано явление ли са? 

2/ ако подгизна много, има ли опасност да ми стане студено или безмислено ще се опаковам и варя в собствен сос заради непромокаемо облекло? 

3/ пътечките в Бако могат ли да се минат с нормални маратонки, за да не мъкна планински обувки и да си оптимизирам багажа? 

4/ Цените в Борнео високи ли са? Може ли на място да си купя  свестни шнорхел и маска, вместо да ги мъкна от тук. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

A за какво ти е яке по екватора? Аз тук по цяла година не слагам, а не е екваториален климат. Жълта треска в Азия няма.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.