Прескочи до съдържание

С влак из Европа


BoStoyanov

Препоръчани мнения

Здравейте, захващали ли сте някога пътешествие из Европа с влак? Има ли подходящи места за търсене на билети или карти, кои дестинации са Ви любими, и най- много са ви впечатлили? Искам лятото да направя нещо за седмица да кажем. Съвет за старт на пътешествието, от коя държава около нашата са "сигурните влакове".  Посока която ми се върти, едната е Норвегия, а другата Шотландия.
 

Връзка към мнение

Пътуването с влак  е супер, но в Централна и Западна Европа. Аз съм пътувала в Чехия и Словакия, но като цяло навсякъде е ОК. По-добре е да отидете до някоя друга част на Европа със самолет и после си обикаляйте с влак. Нашето БДЖ с малки изключения е доста неприятно преживяване. Сайтовете на vandrouki дават доста промоции за влакове и автобуси,  busradar.com като търсачка, Eurail Pass/ Interail Pass и https://www.b-europe.com/EN/Offers

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

При седмица в Шотландия  или Норвегия купуването на единични промо билети може да се окаже по-изгодно от купуването на пас. 

Направи си план къде точно и какво искаш да видиш за да бъдеш по-конкретен. Повечето жп оператори  предлагат различни евтини опции за пътуване в рамките на съответната държава. Седмица с влак хич не е много. 

 

Може да разгледаш и тук, за мен това е първото място където гледам планирайки пътуване с влак  :

https://www.seat61.com/index-mobile.htm

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря @stanimir. Без да искаш ме сдоби с полезен и интересен сайт. Планирала съм април между католическия и православния Великден пътуване от Тревизо до Виена с основен замисъл Словения. Билетите за връщането от Виена закупих вчера. Хаха, напоследък все връщанията купувам. Да видим кога ще дойде ред на отиванията😁. Ще следя темата с интерес. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Може би най-добрият форум за пътувания с влак:

https://rail.cc/en/forum

 

За пасове може да разгледаш тук:

https://www.interrail.eu/

До края на декември имат -10%.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Пътуването по железен път е като кино. Пред очите на „зрителите“ във влака, гледките се сменят с бързината на кадри, а съдържанието им често е наистина прелестно и кинематографично! Като цяло темата е прекрасна и аз съм се замислял за влаковете в Европа. 

преди 5 часа, stanimir каза:

Може да разгледаш и тук, за мен това е първото място където гледам планирайки пътуване с влак  :

Много добър сайт е, настина. Не знаех за него. Благодаря ти! 🙂

 

преди 5 часа, darinamarinova каза:

По-добре е да отидете до някоя друга част на Европа със самолет

Ние така сме правили така с Германия и Чехия.

Дори миналата година бях Братислава - Търнава - Братислава, но има влакове, които изпълняват доста градове и става приказка. После ме хвана яд, защото влакът отива до Кошице, а аз бях само до Търнава.....

 

А на @Dian и двата сайта доста добри, от време на време ги следя за влаковете в Европа. 

 

преди 6 часа, BoStoyanov каза:

Посока която ми се върти, едната е Норвегия, а другата Шотландия.

Ще кажа няколко думи за Норвегия: 

През 2014 г, най-голямата медия за туризъм и пътешествия Lonely Planet определи Фломския като най-красивия железен път в света. 

Ето малко инфо:

станция Флом е разположена на 2 м. надморска височина,

станция Мюрдал (последна по маршрута) – на 865 м. надморска височина. Наричат фломския път.

Железницата минава по най - стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината. Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд - това е преживяването на Фломската железница, третата по посещаемост забележителност в Норвегия.

Според най-новия Световен доклад за щастието на ООН – пети поред, Норвегия е най-щастливата страна на Земята през 2017 г. Тя оглавява класацията, следвана от Дания, Исландия и Швейцария. Според изследването Норвегия има най-висок резултат по всички основни критерии, които имат роля за щастието на нацията, като грижа, свобода, щедрост, честност, здраве, доходи и добро управление.

 

А за Шотландия може би ще е по-добре с кола да се обикаля, че в UK влаковете са много скъпи. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря на всички за отзивите, много полезна информация, определено живописна Норвегия с влаковете им ще е интересно начинание. Иначе да идеята е със самолет до някъде и там вече с влак.
Весели празници на всички :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Навремето съм ходил с влак от София до Лондон и от София до Лисабон и Порто. В сайта на немските железници имаше разписания. Билети могат да се запазва от туристическо бюро Рила на централна гара, примерно. Интеррейл са добри и удобни, но мисля че поне десет дена е подходящо да се отдели като време. Аз до Лондон и обратно бях за 36 дена, а до Португалия и обратно за 18, разбира се с множество стопове и за по няколко дни. Голямо приключение си е определено. Успех!

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към мнение

Преди ерата на НТА аз съм ходил с Interrail чак до Маракеш и определено беше голямо приключение. Тогава още нямаше и евро и си спомням че над 20 пъти бях принуден да обменям пари. По интернет още не можеха да се резервират хотели и никъде нямахме предварително резервирано спане. Имахме си една книжка Lets Go Europe и в нея търсехме евтини хостели на място.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.