Прескочи до съдържание

Интересни и слабо популярни места в Австралия


Препоръчани мнения

Австралия е странно място. И само дискусията по това какво и е точно странното сигурно може да е няколко страници. Може би и на нея ще и дойде времето, но конкретно в тази тема искам да се фокусирам на една от странностите - това че страната/островът/континентът са в огромната си част пустиня, което води със себе си някои специфики:

 

- Не всичко е проучено. До ден днешен продължават да се откриват находки в различни области на науката, които просто са си лежали и са чакали да бъдат намерени. Това е малко трудно да го осъзнаем в Европа, където едва ли не всеки сантиметър е обходен и изучен. 

- Дори проучените неща са трудно достъпни. Не говорим за Улуру тук, място с няколко дневни полета до мегаполиси не е точно трудно достъпно, макар и да е по средата на пустинята. Но има много други изумителни места, които поради липса на инфраструктура, тежък климът и др. остават извън радара на масовия туристически поток.

 

Понеже съм в активна фаза на проучване, тук ще публикувам някои от странните и интересни места, за които срещам информация. Повечето няма да мога да ги видя, за съжаление, защото вижте вторта особеност спомената по-горе. В момента съм на фаза четене на книги и много от нещата ще са взети от тях и дори да има леко литературно разкрасяване, всичките съм ги проучил допълнително и фактологията от книгите си отговаря на истината.

 

Книгите, които съм прегледал за сега:

 

In Sunburned Country

Campervan Kama Sutra

 

Пък вие, ако откриете или знаете нещо друго, не се притеснявайте да споделите 🙂

Връзка към мнение

Започвам с град Wittenoom, Западна Австралия. 

 

Преди около 60-70 години е бил изключително проспериращо градче, развиващо се покрай добива на азбест. Към 60-70 година на миналия век се случват две неща:

- местните мини за азбест спират да бъдат икономически оправдани

- хората почват да се осъзнават, че свободния и открит достъп до азбест не е много здравословен

 

От там нататък градът се спуска по наклонената плоскост, в последствие е обявен за замърсена зона (чиновник казва, че е най-замърсеното място на Земята...е това е преди Чернобил, де), заради всичкия този азбест наоколо, която е невъзможно да бъде почистена. Има някакви предложения да се махнат 10см от почвата в целия регион, но планът е отхвърлен заради високата цена и рисковете, че дори това няма да доведе до пълно почистване, а и кому е нужно да се инвестира в град, който така и така е загубил главния си поминък? 

 

Поставени са табели за предупреждение:

 

image.png

 

В последствие се взима решение градът да се закрие, което пък на мен ми се стори най-любопитно заради всичките аспекти на това да закриеш град. Как решаваш ей така, че закриваш град/село? Явно означава, че спираш да се правиш че такова място съществува. Е, покрай всичките бюрократични проблеми (вчера си имал земя, днес тя вече не съществува в никакъв градоустройствен план) най ме кефи това, че пътищата към града се затварят, а пътните табели в региона са, хм, леко фотошопнати:

 

image.png

 

Всякаква правителствена поддръжка е спряна - няма обслужване от лекари, няма пътища, няма електричество, няма нищо. През 2007 градът е премахнат от дебелите тефтери с неща, които имат имена (не знам как по-лесно да го опиша) и градът официално изчезва. 

 

Напук на всичк това, обаче има хора, които продължават да си живеят там - не съм особено сигурен как се води статистика при положение, че едва ли можеш да пребориш жителите в град, който не съществува, но към 2018 според Уикипедия все още има трима души, които живеят там. И макар и правителството доста да се опитва да се прави че такова място просто няма, то днес много (относително казано много за стандартите на пустошта в Западна Австралия) туристи не пропускат Wittenoom, един вид лека версия на чернобилския туризъм - разпадащи се сгради, замърсена зона и ърбън апокалипсис. 

 

Историите на тримата последни жители на Wittenoom са особено интересни. https://www.abc.net.au/news/2016-09-05/wittenoom-home-of-australian-asbestos-population-three/7793902 

Новина от преди година с поредните опити на правителството да откупи и измести последните трима жители: https://www.abc.net.au/news/2019-03-20/final-wittenoom-residents-to-be-forced-out/10917928

Уики: https://en.wikipedia.org/wiki/Wittenoom,_Western_Australia

Във Flickr има колкото си искате снимки: https://flickr.com/search/?text=wittenoom

 

 

 

 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.