Прескочи до съдържание

Куба - вече само CUP


EmoKrastev

Препоръчани мнения

Странно, тъй като се върнахме преди 20 дена и за такова нещо не се чуваше да става там, а и повечето неща са в cuc...това няма да е добре за кубинците ама изобщо, тъй като надали ще понижат цените  за туристите...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вероятно ще се върнат към предишната система с две валути песо и долар, която беше много по удобна за туристите от колкото да обръщаш долари или евро в CUC. Песото вероятно ще им бъде “официалната валута“ , но доларът ще остане по желаната валута срещу която се отварят разни шкафчета със стоки 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не мисля че  са толкова глупави кубинците  доброволно да се откажат от таксата 10% с която облагат обмяната единствено на USD? Нещо друго са замислили, ще видим скоро!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
11 minutes ago, eugene.kn said:

Толкова ли са глупави кубинците че доброволно да се откажат от таксата 10% с която облагат обмяната единствено на USD? Нещо друго са замислили, ще видим скоро!

Туристите може да са се научили да не носят вече много долари и приходите от таксата да не са значителни. Последният път като бях в Куба всеки предпочиташе да му плащам в евро или CUC, a доларът го приемаха само ако нямаше друг избор...

 

Печатането на CUC, което е доста вероятно да става в чужбина също има определени разходи. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ще дам един прост пример. Пил съм бира в Хавана в държавно заведение тип закусвалня за местните за 8 CUP. Във валутните магазини за чужденци бирата беше 1 CUC(24 Cup), т.е. 3 пъти по-скъпа. Оставям настрана факта че бяха различни марки. Сега възниква въпроса каква ще бъде новата цена на бирата-в посока нагоре, надолу или някъде по средата. В единия случай ще настъпи поскъпване за кубинците, във втория дефицит,или и двете. И в двата случая не е на добре цялата тази история! Освен ако не е добре подплатена финансово, в което дълбоко се съмнявам. 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Куба се готви да обедини двете валути, циркулиращи на острова: CUP(кубинското песо) и CUC(конвертируемо песо). Все още няма официално определена дата, но има няколко признака, че процесът вече е в ход.
Идеята е CUP (24 единици за един долар) да се запази за сметка на CUC (еквивалентен на един долар). Но остава трудност: премахване на преференциалния валутен курс, от който се възползват публичните предприятия (1 CUP за 1 долар), които представляват 85% от икономиката.
 Няколко елемента показват обаче, че процесът вече е в ход:
1. Връщане на долара
Доларът не е в обращение от 2004 г. в Куба, а CUC беше разменян за валутите, които туристите внасят в официалните обменни пунктове. От 28 октомври 2019 кубинците могат да имат национални сметки в долари, за да купуват, включително домакински уреди, на конкурентни цени, в държавните магазини.
Това е въпрос за кубинската държава за получаване на валути, от съществено значение за нейните международни финансови операции, които се усложняват винаги поради ембаргото на САЩ, което е в сила от 1962 г.
2. Няма повече CUC в безмитните магазини
Правителството забрани на пътниците да внасят и да изнасят CUC. На международното летище Хавана в безмитните магазини се приемат само CUP и чуждестранни валути.
"Това е да се избегне вноса и износа на CUC на валутния пазар  извън Куба", обяснява кубинският икономист Павел Видал.
3. Увеличаване на заплатите и промяна в CUP
През юли средната заплата на държавните служители нарасна от 667 на 1,067 CUP в непроизводителните предприятия и услуги.
В Хавана няколко супермаркета, които приемат CUC и CUP, започнаха да дават приемат само в CUP през декември.
"Беше решено експериментът да бъде стартиран сред мерките за паричен ред, които страната изпълнява", казва държавният всекидневник Granma.
4. Плащане във валута
"Моля, обърнете внимание, че сега приемаме и плащания в чуждестранна валута",се казва в последния си седмичен бюлетин на международната образователна институция в Хавана .
Няколко частни компании, които продават храни или внасят продукти, вече приемат плащания в долари или евро.
Изправени пред търсенето на валута, на паралелния пазар 1,14 CUC се заменя за долар, срещу 0,97 за долар преди няколко месеца.
5.„Признаването на обезценяването на CUC започна с одобрението на покупки в конвертируема валута , за да се избегне изтичането на долари навън. За това хората обменят CUC за конвертируеми валути “, подчертава кубинският икономист Омар Еверлени Перес.
Най-голямата трудност на това парично обединение трябва да бъде премахването на преференциалния валутен курс, от който се ползват кубинските публични предприятия, а именно 1 CUP за долар (а не 24 CUP спрямо долар, както на валутния пазар).
Тази преференциална ставка позволява на държавния икономически сектор да плаща услуги и да внася субсидирани суровини и стоки, но това причинява изкривявания в икономиката.
Ако бъде премахнат, вносът ще струва повече, а по-високите цени ще се отразят на потребителите, тъй като Куба внася по-голямата част от храните.
"Елиминирането на паричната двойственост не решава проблема, ако не е придружено от девалвация на валутния курс, с който оперират държавните предприятия на страната  и продуктивна реформа за избягване на инфлационна криза, заради повишаването на цените и липсата на определени продукти “.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 10 месеца по-късно ...
На 3.03.2020 г. в 11:31, eugene.kn каза:

Все още няма официално определена дата, но има няколко признака, че процесът вече е в ход.

Едва на 1ви януари тази година  е започнал процесът  по обединяването на двете валути: цък

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Има кубински сайт, който гледам редовно от няколко години и положението в Куба от ден на ден става по-зле.

В момента е по-зле от това което  беше  в края на комунизма у нас или абсолютно празни магазини, опашки за всичко и други магазини-корекоми  в които има доста неща цели 15-на артикула спряно 1 в нормалните магазини, няма опашка, но се плаща в долари.

 

За да добиете някаква бегла представа, ще кажа, че в момента няма абсолютно нищо и ако има се доставят 1-2-3 продукта в даден магазин. 

По данни 70% от магазините са абсолютно празни 5 дни от седмицата, като имат само 1 артикул. За абсолютно всичко се чака поне 2-3 часа, като Редовно някои чакат по 6-8 часа на ден и това е всеки ден, защото на една опашка купуват 1 или 2 неща, ако има изобщо докато им дойде реда.

Като под чакане, става дума за хляб, пиле, мляко и др от сорта.

 

Има и нова професия, така наречените колерос, които отиват в в 17-18 часа следобед и чакат докато отвори на другата сутрин  магазина и след това продават мястото си на други хора. За някои магазини чакането е по-малко, отиват в 4-5 сутринта.

Има чести битки по опашките за мляко и др. подобни.

 

В същото време в магазините-корекомите, цените са абсурдни в долари, разни замразени риби са по 30-40 долара/кг. Основно местното месото се продава пак там, минимално количество стига до стандартните магазини.

Месо, ако намерят е пиле, телешкото е супер лукс и някои не са яли от години.

Има и черен пазар, за пиле, яйца, сухо мляко, дори презервативи.. 

Малко линкове за това което съм  написал.

 

https://www.cubacute.com/2021/04/25/solo-nos-queda-robar-familias-cubanas-desesperadas-ante-el-desabastecimiento-generalizado-que-existe-en-la-isla/

 

https://www.cubacute.com/2021/04/28/prensa-oficialista-en-cuba-anuncia-variada-oferta-de-pescados-en-venta-en-cienfuegos-a-traves-de-internet-pero-los-precios-son-en-dolares-y-que-precios/

 

https://www.cubacute.com/2021/04/28/varias-mujeres-se-enredan-a-golpes-en-una-cola-para-comprar-yogurt-en-cuba-y-todo-termina-en-una-bronca-tumultuaria-video/

 

https://www.cubacute.com/2021/04/21/largas-colas-de-entre-2-y-3-horas-el-sacrificio-para-poder-comprar-pan-en-cuba/

 

https://www.cubacute.com/2021/04/25/la-planta-carnica-de-cienfuegos-una-de-las-mas-grande-de-cuba-solo-esta-produciendo-carne-para-las-tiendas-en-dolares/?no_cache=1619379179&fbclid=IwAR0ReltkMukRNYaSnx2A1EUfcv2bYKYrjKpoxQqa_8j7ivbxgrRLM1wMmjU

 

https://www.cubacute.com/2021/04/06/pollo-picadillo-y-hasta-un-carton-de-huevo-disparan-sus-precios-en-el-mercado-negro-en-cuba-ante-la-escasez-de-alimentos-en-las-tiendas/

 

https://www.cubacute.com/2021/04/18/se-dispara-el-precio-de-los-condones-en-el-mercado-negro-en-cuba-ante-la-escasez-en-las-farmacias/

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Куба вдигна над четири пъти обменния курс долар-песо

Куба обяви днес, че започва да купува щатски долари и друга конвертируема валута на почти пет пъти над текущия курс, за да подбие неформалния паричен пазар и да привлече средства. 

 

В изявление по държавната телевизия президентът на Централната банка Марта Уилсън Гонзалес съобщи, че държавната банкова система е определила нов курс от 120 песо за щатски долар. Досега официалният фиксиран курс бе 24 песо за долар и 115 песо – на неформалния пазар, според независимото онлайн издание El Toque tracker.

 

Гонзалес уточни, че новият лихвен процент ще бъде плаващ и няма да се прилага за повечето дейности на доминираната от държавата икономика, която все още ще работи при фиксирания лихвен процент в сила за повече от 18 месеца.

 

Куба спря да приема долари през 2020 г., позовавайки се на санкциите на САЩ, и спря да продава конвертируема валута срещу песо на гражданите скоро след това с аргумента, че просто няма пари в брой.

 

Министърът на икономиката Алехандро Гил, който се появи с Гонзалес по телевизията, се надява свободната търговия с валута да бъде възобновена в близко бъдеще, след като овладее неофициалния пазар. „Днес има високо ниво на чуждестранна валута, влизаща в страната, която е неуловима от националната финансова система“, посочи той.

 

Източник: Мениджър

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.