Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 11 минути , slujitel каза:

Ти наистина ли вярваш, че в днешно време в България няма цензура по телевизията,  вестниците,  сайтовете? И не само в България.  Никога ли не си се сблъсквал в реалния живот,  да си бил там и да си видял с очите си едно, а после да четеш и слушаш съвсем друго?

Разбира се, че има, то даже всеки човек като говори или пише нещо си налага автоцезура и преценява какво да каже - аз коментирах сравнението със социалистическа България, което е абсурдно, най-меко казано. :wink:

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 1 минута , Фил каза:

Разбира се, че има, то даже всеки човек като говори или пише нещо си налага автоцезура и преценява какво да каже - аз коментирах сравнението със социалистическа България, което е абсурдно. :wink:

А, не съм разбрала,  че се сравнява със социалистическа България,  мислех,  че е по принцип.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 46 минути , ivailo_radev каза:

Обаче имаме следния проблем - лекуващата лекарка отказва да и каже каква е диагнозата, да и дадат епикризата и т.н. Всеки път с различни оправдания - първо сестрата каза, че не я знае, лекарката щяла да я каже.

Разбира се, че са длъжни да дадат епикриза! Кажете им, че ще подадете оплаквания и  сигнали до всякакви инстанции и медии. 
Може да се обърнете и към пациентски организации - те имат и юристи, специализирани в тази материя. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 минути , slujitel каза:

Това сега са глупости,  от нямане какво да кажеш. 

Съжалявам ако така е прозвучало, но наистина не разбирам какви мотиви може да има човек (извън чисто егоистични), че да му е все тая какво ще се случи с обществото днес, утре или вдругиден, ако това не пречи на собствените му планове да осъществи нещо днес, без значение дали ще може да осъществи същите планове утре или вдругиден. Явно в твоите очи съм тотален наивник, радетел за благото на обществото - поставено над личните интереси, а не изключвам и вероятността да смяташ, че това е откровена поза от моя страна, като всъщност въобще не ми пука за обществото и просто си пиша тук от нямане какво да правя. За мен обаче е важно да се върна към нормалността и се надявам това да се случи колкото може по-скоро, а това изисква известен стабилитет и предвидимост на събитията...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , Duke каза:

Съжалявам ако така е прозвучало, но наистина не разбирам какви мотиви може да има човек (извън чисто егоистични), че да му е все тая какво ще се случи с обществото днес, утре или вдругиден, ако това не пречи на собствените му планове да осъществи нещо днес, без значение дали ще може да осъществи същите планове утре или вдругиден. Явно в твоите очи съм тотален наивник, радетел за благото на обществото - поставено над личните интереси, а не изключвам и вероятността да смяташ, че това е откровена поза от моя страна, като всъщност въобще не ми пука за обществото и просто си пиша тук от нямане какво да правя. За мен обаче е важно да се върна към нормалността и се надявам това да се случи колкото може по-скоро, а това изисква известен стабилитет и предвидимост на събитията...

Добре,  безсмислено е дъвчем едно и също. Явно нито ти ме разбираш,  нито аз теб.  Продължавай да агитираш тук за ваксините,  може да успееш да се освободиш от рестрикциите по този начин. Аз съм пас. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 минути , Alexander каза:

Някой може ли да преведе това?

Нали в хиляди се мери, а тук има 0,34

1777697778__2021-07-01_132052.png.634982414de2e2dfb4bd8e9c599f8eb6.png

Да се разбира, че няма нали?

Да, няма.

Дадена е долна референтна стойност, единица, над нея , резултатът е положителен - има АТ.

А тези са под единица.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , Alexander каза:

Точно така, според рефентните стойности резултата е отрицателен. Нямаш антитела.

Някъде много по назад в темата имаше и обяснение от master_of_germs, защо отрицателен резултат не е 0 при тези тестове.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 минути , Alexander каза:

Оня с хилядите май беше по друга методология. Този е от 0 до 1 за не и над 1 за да 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , Alexander каза:

Различните тестове имат различна скала на измерване. Не е задължително да са хиляди, за да е положителен.Но в този случай, теста не отчита достатъчно антитела, за да бъде резулатата положителен.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Галин Маргаритов
На 22.06.2021 г. в 15:50, ДиянаВ каза:

Ето тук можеш да провериш валидността му. Моят също няма такъв национален референтен номер, а само номер.

https://www.his.bg/certificate

Здравейте,аз също имам такъв "нов " сертификат и нямам този номер .Като го проверя по номер е валиден но QR кодът ми не може да се сканира даже ходих да се разправям с докторите но и тел хал - хабер .Сега се тревожа как ще пътувам ,дали ми е валиден сертификата ,ако има някакви нови от къде да си го извадя ?

Връзка към коментар
преди 11 минути , Galii каза:

Здравейте,аз също имам такъв "нов " сертификат и нямам този номер .Като го проверя по номер е валиден но QR кодът ми не може да се сканира даже ходих да се разправям с докторите но и тел хал - хабер .Сега се тревожа как ще пътувам ,дали ми е валиден сертификата ,ако има някакви нови от къде да си го извадя ?

Темата я разисквахме назад, даже подстрекател излезнах, че съм попитал 😄 QR кодът не можеш да си го разчетеш с обикновените приложения на телефона, но би трябвало този, който трябва,  да може да ти го разчете. Аз моя си го разчитам с Corona Warn App. Има друг проблем обаче - очевидно в българската база данни в полето име е вкарано името на кирилица, сигурно има друго поле което се казва примерно "име на латиница", та когато си разчета QR кода с горното приложение ми излиза цялата информация за ваксинирането ми, обаче името ми излиза само на кирилица. Което си представлява проблем в определени ситуации.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, ivailo_radev каза:

Проверих какво се е случило с епикризата, за която аз споменах - явно съм бил назад с информацията. Наистина се бяха замотали няколко дни, после имаше нещо от типа на "не е свалена, елате довечера, сега няма да стане, еди-си-кой го няма", ама вечерта са я връчили и всичко е точно 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 минути , stormbringer каза:

Проверих какво се е случило с епикризата, за която аз споменах - явно съм бил назад с информацията. Наистина се бяха замотали няколко дни, после имаше нещо от типа на "не е свалена, елате довечера, сега няма да стане, еди-си-кой го няма", ама вечерта са я връчили и всичко е точно 

И ние днес ще правим нов опит. Предполагам и там се дължи по-скоро на нашенска мудност, отколкото на друго.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , ivailo_radev каза:

Темата я разисквахме назад, даже подстрекател излезнах, че съм попитал 😄 QR кодът не можеш да си го разчетеш с обикновените приложения на телефона, но би трябвало този, който трябва,  да може да ти го разчете. Аз моя си го разчитам с Corona Warn App. Има друг проблем обаче - очевидно в българската база данни в полето име е вкарано името на кирилица, сигурно има друго поле което се казва примерно "име на латиница", та когато си разчета QR кода с горното приложение ми излиза цялата информация за ваксинирането ми, обаче името ми излиза само на кирилица. Което си представлява проблем в определени ситуации.

Ако някой го интересува (едва ли, понеже не е някакъв камък в чужда градина), ето така изглежда цялата работа.

image.png.2086d2f95bee5eaaf21be4a28cfa0430.png

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 25 минути , ivailo_radev каза:

Ако някой го интересува (едва ли, понеже не е някакъв камък в чужда градина), ето така изглежда цялата работа.

А ти къде направи ваксинация, че съм пропуснал?

Доколкото разбирам, въпросното приложение е създадено за целите на ваксинационния процес в Германия или бъркам? 

Връзка към коментар
преди 35 минути , ivailo_radev каза:

image.png.2086d2f95bee5eaaf21be4a28cfa0430.png

Аз не съм завършил ваксинацията, но в covPass като вляза данните ми са на латиница. Или името излиза на кирилица чак, когато сканираш qr кода?

Връзка към коментар
преди 44 минути , tch каза:

Аз не съм завършил ваксинацията, но в covPass като вляза данните ми са на латиница. Или името излиза на кирилица чак, когато сканираш qr кода?

Като сканирам код-а излиза на кирилица.

преди 56 минути , Duke каза:

А ти къде направи ваксинация, че съм пропуснал?

Доколкото разбирам, въпросното приложение е създадено за целите на ваксинационния процес в Германия или бъркам? 

В Св.Анна, приложението е за Германия. Ама според мен имат някакъв единен стандарт на основни полета (които са ключовете) в базата данни. Примерно задължително да има "name, surname, date of birth" , с опция за допълнителни полета при особености за съответната държава (българското ЕГН примерно). И най-вероятно в полето name в българската база данни имената са на кирилица, а пък немското приложение чете сигурно само това поле. И от там става цялото объркване.

Връзка към коментар
преди 17 минути , ivailo_radev каза:

Сега пробвах и с CovPass и е същият резултатът - Имената са само на кирилица. Може някой друг да сподели как е при него.

И с Green pass е така. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, Alexander каза:

От това което е минало, до сега винаги са познвали за вълните. Аз лично съм уверен, че ще има нова вълна на есен с някакъв щам и ще има нови затваряния.

Имам познат работещ в болница в България, снабдява с кислород и никъде не махат разните му допълнителни инсталации, чакали есента и новите вълни.

Явно каквото кажат ще стане по един или друг начин.

При положение, че ваксинираните у нас са около 10%, няма как да не се завъртим наесен отново с ковид-въртележките.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , pr284 каза:

При положение, че ваксинираните у нас са около 10%, няма как да не се завъртим наесен отново с ковид-въртележките.

Е то в Англия се завъртяха въртележките пак въпреки че гонят 50% напълно ваксинирани, та тук ли няма :mda:

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 24 минути , bibi каза:

И с Green pass е така. 

пробвах го сега това приложение, за АЗ разчита кода правилно, ама на мен ми дава, че съм с ваксина Comirnaty, а аз не съм с нея, може нашите нещо при QR кодирането да са объркали, или не знам...

Връзка към коментар
преди 6 часа, ivailo_radev каза:

Малко ще ви отклоня от много смислената дискусия, ама както бях споменал преди около седмица, майка ми беше приета в болница преди около 10 дни. Та, за наша радост я изписаха, бая антибиотици и всякакви други работи и вляха, ама е по-добре сега. Обаче имаме следния проблем - лекуващата лекарка отказва да и каже каква е диагнозата, да и дадат епикризата и т.н. Всеки път с различни оправдания - първо сестрата каза, че не я знае, лекарката щяла да я каже. После като хванахме лекарката на тясно, тя пък твърди, че не я пишело в картона, там били само медикаментите вписани, които и вливат. Диагнозата била записана на едно CD и само там я пишело. Това възможно ли е и така ли е, че нямам опит с български болници? Мистериозното CD сега май почна да изчезва. 

Знам, че не е по темата за ковид, обаче понеже тук бях писал, затова и тук питам. По какъв начин можем да се доберем до поставената диагноза, на базата на която се е провеждало лечението?

Най-вероятно защото искат да приложат пътека с диагноза, различна от действителната, за да дръпнат повече кинти.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@ivailo_radev  относно епикризата на майка ти , има и друго вероятно обяснение защо не са я дали . Ако е изписана уикенда , не е имало кой да я напише. Много често в България епикризите се пишат от секретарките в отделенията и ако пациента е изписан събота или неделя е възможно да смотолевят нещо и да му кажат , че епикризата ще е готова след няколко дни. 
Незнам колко точно време е минало изписването на майка ти, но аз бих изчакала 2-3 дни от изписването и бих се обадила да поискам епикриза. Ако и тогава не я получите може да пробваш с писмо до болницата и здравната каса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.