Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Четенето за ваксините ми престои.

За сега просто изключвам телевизора, като чуя някой преболедувал (политик, лекар-медийна звезда и т.н.) и напиращ да си сложи ваксина. (пък и маска си нахлупил. Точно той -защо?)

Значи имунитет няма от цял вирус, а от половин ще има.

Не съм много наясно с механизма на изграждане на имунитет, но с моето осакатено математическо мислене все си мисля че 1/2 < 1 .

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , ven62 каза:

Четенето за ваксините ми престои.

За сега просто изключвам телевизора, като чуя някой преболедувал (политик, лекар-медийна звезда и т.н.) и напиращ да си сложи ваксина. (пък и маска си нахлупил)

Значи имунитет няма от цял вирус, а от половин ще има.

Не съм много наясно с механизма на изграждане на имунитет, но с моето осакатено математическо мислене все си мисля че 1/2 < 1 .

Докторите учат десетилетия и предполагам са по-наясно с механизмите на изграждане на имунитет ... 🙂

Да не говорим, че някои от ваксините (макар и нов клас) не съдържат половин вирус или част от него, а просто инструкции към тялото как да произвежда антитела ...

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 4 минути , Брани каза:

Да не говорим, че някои от ваксините (макар и нов клас) не съдържат половин вирус или част от него, а просто инструкции към тялото да произвежда антитела ...

Дано тези инструкции са правилни.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 часа, Crazy Horse каза:

Веднага й обясних, че няма нужда от никакви маски/парцали/намордници, но ако все пак държи да има маска, да си сложи или такава за Хелоуин или венецианска бална маска.

Всъщност, една от най-известните венециански  маски (тази с дългия нос, или по-точно клюн) 

DSC04592_cr.jpg.e1d87002d7984fda5fbe64c1ec2068cb.jpg

произхожда точно от чумните епидемии и са я ползвали т.нар. чумни доктори (Medico della Peste) за да се предпазват от заразените, като в кухината на този "клюн" за пречистване на въздуха, който дишат, са поставяли сушени цветя, различни билки като мента, лавандула, камфор, а понякога също и оцетна гъба. 
Друга част от оборудването на чумните доктори са били едни пръчки/тояжки, с помощтта на които да държат заразените на дистанция.

plague-doctor-17th-century-artwork-.jpg

• Харесвам 24
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Брани каза:

Докторите учат десетилетия и предполагам са по-наясно с механизмите на изграждане на имунитет ... 🙂

Да не говорим, че някои от ваксините (макар и нов клас) не съдържат половин вирус или част от него, а просто инструкции към тялото да произвежда антитела ...

Това с инструкциите не трябваше да ми го казваш, че се сетих за чипирането на Бил Гейтс и сега се чудя какви инструкции би добавил той. :wink: 

(Напр. на следващия ден след ваксината да взема доброволно да си изтрия целия нелицензиран софтуер или пък, още по-лошо, да тръгна да го плащам.  :grin:)

преди 1 минута , Фил каза:

...
Друга част от оборудването на чумните доктори са били едни пръчки/тояжки, с помощтта на които да държат заразените на дистанция.

plague-doctor-17th-century-artwork-.jpg

Аха, ясно от къде идват палките на полицаите.

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Дърпайте вие дявола за опашката. 🙂 

Нали знаете приказката(свободен преразказ) , че ако някой си науми, помисли, допусне нещо, то друг неминуемо е способен да го осъществи. 

За съжаление не само за хубавите неща 😞 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, luba_rizova каза:

Ама, саму, то това е проблема. Че както се виждаше недостиг на ваксини, защото се примиряваме с ужаса вече цяла година с цел да дойдат, пазим доктори, учители, потискаме децата си, и сега какво??? 30% от докторите само искат да се ваксинират. Те искат да продължат да са на 1 линия и да се борят с вируса, жертвайки се и вменявайки ни вина, че искаме нормален живот. С учителите положението, сигурна съм, ще е още по-плачевно. И тогава??? Някой ще се ваксинира, повече не, и... мерките ще си продължат. Защото паникьорите и крещящите за затваряне НЕ искат ваксини. Искат само и единствено локдаун, но с незнайна цел. АкО има сериозни локдауни, не се ваксинират повече хора, вируса вместо да мине за година - две ,ще му трябват 10 години. Наистина аз лично не разбирам логиката. 

И аз така. Не я разбирам логиката. Един от сценариите...  

image.png.8d3d0e59671b6c7d4beb321db456ee4a.png

Връзка към коментар

Американски лекар (интензивен пулмолог), който се занимава с най-тежките случаи на Ковид-19, говори бесен пред Сената и пита защо регулаторните органи не обръщат внимание на познати от много години лекарства, които имат чудодейно действие срещу вируса и като профилактика и като лечение и са изключително евтини. По същия начин се процедираше с един друг популярен медикамент, за който стотици лекари от САЩ говореха, че третират изключително успешно с него пациентите си, обаче срещат отпор от властите. Ето и една статия как това лекарство предпазва на 100% медици на първа линия в България от тежко развитие на болеста (може да видите дозите за профилактика и за лечение). Как винаги се намират официални източници да заключат, че ползите от тези лекарства не са доказани? Какво ли би се случило, ако благодарение на тези лекарства, ковид пациентите в болниците намалеят с едно 90%, а смъртноста достигне примерно 0.002%? Какво става с големите планове на Big Pharma за ваксините? 

За който няма много време, лекарят започва да говори по същество за това лекарство в минута 04:05 от видеото:

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

Американски лекар (интензивен пулмолог), който се занимава с най-тежките случаи на Ковид-19, говори бесен пред Сената и пита защо регулаторните органи не обръщат внимание на познати от много години евтини лекарства, които имат чудодейно действие срещу вируса и като профилактика и като лечение и са изключително евтини. По същия начин се процедираше с едно друго популярно лекарство, за което стотици лекари от САЩ говореха, че третират изключително успешно с него пациентите си, обаче срещат отпор от властите. Ето и една статия как това лекарство предпазва на 100% медици на първа линия у нас от тежко развитие на болеста (може да видите дозите за профилактика и за лечение). Как винаги се намират официални източници да заключат, че ползите от тези лекарства не са доказани? Какво ли би се случило, ако благодарение на тези лекарства, ковид пациентите в болниците намалеят с едно 90%, а смъртноста достигне примерно 0.002%? Какво става с големите планове на Big Pharma за ваксините? 

За който няма много време, лекарят започва да говори по същество за това лекарство в минута 04:05 от видеото:

Добре, аз съм съгласен, че БигФармата са компании с глобално влияние, все по-растящо. Но наистина ли са с ЧАК толкова голямо влияние (по-голямо дори от това на ВПК, които в тази ситуация очевидно не могат да печелят много от конфликти, или дори от това на финансовият капитал, които все пак са капото ди тути капи) та се очакват чак такива баснословни печалби от ваксините, че да е оправдано нарочното удряне на пауза на по-голямата част от световната икономика и оставянето им от въпросните други големи играчи да си разгирават коня в планетарен мащаб, образно казано.

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 30 минути , Брани каза:

Добре, аз съм съгласен, че БигФармата са компании с глобално влияние, все по-растящо. Но наистина ли са с ЧАК толкова голямо влияние (по-голямо дори от това на ВПК, които в тази ситуация очевидно не могат да печелят много от конфликти, или дори от това на финансовият капитал, които все пак са капото ди тути капи) та се очакват чак такива баснословни печалби от ваксините, че да е оправдано нарочното удряне на пауза на по-голямата част от световната икономика и оставянето им от въпросните други големи играчи да си разгирават коня в планетарен мащаб, образно казано.

Това е съвсем отделен, сложен и много обширен въпрос и трябва да изпиша фермани, за да ти представя моята гледна точка по него. 🙂   С поста си аз поставям един много простичък такъв (няма кой-знае колко неизвестни в уравнението). Защо се задържа сертифицирането на толкова ефективно, евтино, добре познато на човечеството (просто не се е използвало за хора в много страни, включително и у нас, но страшно голям брой от населението в така наречения "Трети свят" е лекувано с него) лекарство, което може за дни да обърне развитието на цялата пандемия? Направи си труда и изгледай видеото и си помисли дали този човек лъже, каква полза има да го прави или пък не разбира от материята, за която говори. Или и той е някакъв "плоскоземец", който не вярва на науката, ами на някакви конспиративни теории? 🙂  Апропо, той нищо лошо не е казал за ваксините, даже не ги споменава. Говори за лекарството, което е можело да бъде масово приложено още преди месеци и да спаси стотици хиляди човешки животи.

Хидроксихлорохина (второто лекарство, за което споменах) е сертифицирано, включително и у нас, но на лекарите в САЩ са им създавали проблеми при изписването му. Фармацевтите се обаждат по телефона да питат лекарите за каква диагноза е изписан медикамента, което изобщо не е тяхна работа, но пък са получили инструкция да го правят. Има много изказвания на американски лекари по темата. 

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Брани каза:

Да не говорим, че някои от ваксините (макар и нов клас) не съдържат половин вирус или част от него, а просто инструкции към тялото как да произвежда антитела ...

Ти, направо изби рибата!

Ако си се издигнал в тъмните дебри на науката дотам, че да даваш инструкции на тялото какво да произвежда, направо...,нямам думи, Нобелова награда ти е малко!

• Смея се 1
Връзка към коментар

Всъщност лекарството, за което говори FlyTraveler, се препоръчва и от хематолога д-р Ботев, бях пускала интервюто му в Нова ТВ, но ето го пак https://www.facebook.com/oleg.dimitrov.50/videos/3865662543446312

Аз предлагам да не изпадаме в ненужни нападателни позиции спрямо един друг. Всеки е със своите cognitive biases, то е ясно. За мен е важно да се споделя максимално много информация, за да може да се реагира по-подходящо при разболяване. Точно в този момент ваксини налични, днес, няма и ако някой се разболее утре, е добре да има повече информация и опции за лечение точно на този етап.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , но нейм каза:

Ти, направо изби рибата!

Ако си се издигнал в тъмните дебри на науката дотам, че да даваш инструкции на тялото какво да произвежда, направо...,нямам думи, Нобелова награда ти е малко!

https://www.unicef.org/bulgaria/истории/какво-трябва-да-знаете-за-ваксината-срещу-covid-19

"Вместо да въвеждат антигени (вещество, което кара имунната ви система да произвежда антитела), РНК и ДНК ваксините дават на тялото ни необходимия генетичен код, за да позволи на имунната ни система да произведе самия антиген. "

Както е казал моят стар приятел Лао Дзъ, "дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден, научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот."

И да, това е във вашата галактика. В нашата нямаш си на идея какви велики неща правим! 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Всъщност, Брани е почти прав по отношение на ваксината. Твърди се, че ваксината на Пфайзер, посредством нано-носители вкарва информационна РНК, която ще даде инструкции на организма как да си синтезира антигена на коронавируса.

А след това, същото това тяло ще си направи и антитела срещу него.

Кажете кое е това лекарство, че в момента нямам слушалки, нито колонки и не мога да го чуя това изслушване.

(умирам от любопитство)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 58 минути , FlyTraveler каза:

защо регулаторните органи не обръщат внимание на познати от много години лекарства, които имат чудодейно действие срещу вируса и като профилактика и като лечение и са изключително евтини.

Защото примерно ако бяха го използвали широко, също толкова големи групи хора щяха да питат защо за лечение на хора се прилага нелицензирано за целта ветеринарно лекарство против паразити.

Или ако беше лицензирано по спешност въпроса щеше да е доколко е оправдано лицензирането по спешност.

преди 13 минути , Lyubina каза:

Кажете кое е това лекарство, че в момента нямам слушалки, нито колонки и не мога да го чуя това изслушване.

(умирам от любопитство)

Ivermectin

Между другото в България се изписва и прилага за ковид 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 минути , Deskar каза:

Всъщност лекарството, за което говори FlyTraveler, се препоръчва и от хематолога д-р Ботев, бях пускала интервюто му в Нова ТВ, но ето го пак https://www.facebook.com/oleg.dimitrov.50/videos/3865662543446312

Аз предлагам да не изпадаме в ненужни нападателни позиции спрямо един друг. Всеки е със своите cognitive biases, то е ясно. За мен е важно да се споделя максимално много информация, за да може да се реагира по-подходящо при разболяване. Точно в този момент ваксини налични, днес, няма и ако някой се разболее утре, е добре да има повече информация и опции за лечение точно на този етап.

Аз не нападам FlyTraveler, той е магеланец, когото изключително много уважавам 🙂

Това да има налично ефективно лекарство и то нарочно да не се използва е доста странно. Да, съгласен съм, че тази пандемия успя да повлияе на някои политически процеси. Но не мога да разбера логиката в това някой някъде нарочно да има интерес да държи милиарди хора болни и/или затворени и/или обедняващи в продължение на вече почти година, а световната икономика в режим на изчакване и търпяща колосални загуби (всичките тези неща едновременно, а не поотделно).

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Между другото, ивермектин все още не е разрешен за употреба в България по принцип.

А как се изписва и прилага е друга тема.

Иначе е добре познато антипаразитно лекарство.

В Европа е разрешено за лечение на някои тропически заболявания.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Брани, говоря по принцип, не визирах Ваша светлост.

Просто в предходните страници малко ми дойде множко напрежението.

Любина, лекарят казва, че в България се лекува с това лекарство чрез решение на лекарската комисия, каквото и да значи това. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не съм се задълбочавала много по темата, но това е протоколът за лечение на ковид, разрабоен от Еastern Virginia Medical School и това лекарство ivermectin фигурира в него: https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/Marik-Covid-Protocol-Summary.pdf

Не знам обаче къде го прилагат този протокол, би трябвало да е в Щатите.

В Австралия още в началото за него казаха, че има добро влияние и започнаха да правят по-задълбочени опити и анализи, но по-късно май излязоха със становище, че самостоятелно не е чак толкова добро. Имаше инфо за някакъв протокол включващ него, но и още други лекарства. Не съм следила какво е последващото развитие там. Както казах, не съм се задълбочавала по това направление.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , neuromancer каза:

Защото примерно ако бяха го използвали широко, също толкова големи групи хора щяха да питат защо за лечение на хора се прилага нелицензирано за целта ветеринарно лекарство против паразити.

Или ако беше лицензирано по спешност въпроса щеше да е доколко е оправдано лицензирането по спешност.

А сега големи групи хора питат доколко е оправдано спешното използване на ваксина, разработена за няколко месеца и недостатъчно проучена.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , но нейм каза:

А сега големи групи хора питат доколко е оправдано спешното използване на ваксина, разработена за няколко месеца и недостатъчно проучена.

Това, че е голяма група хора не ги прави големи специалисти. Не ги прави даже специалисти, а само група хора, които не са особено компетентни по темата.

В ерата на интернет всички станаха спецове, а най-гръмогласни и скептични са онези, на които ако им дадеш поле за изява, веднага си подвиват опашката, ако няма срещу какво да се опълчат.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 58 минути , neuromancer каза:

Ivermectin

Между другото в България се изписва и прилага за ковид 

Ако беше лицензирано по спешност, широко приложено и спасило много животи, нямаше да се задават въпроси. 🙂  В България може да се изписва, но не може да се намери, просто защото го продават само за ветеринарно лечение. Било много широко използвано в Израел. Предполагам, че се прилага от д-р Чавдар Ботев в болнични условия (болницата си го набавя отнякъде).

Второто лекарство, хидроксихлорохина се намира по атпечната мрежа в България, макар и не навсякъде. Хората трябва да знаят противопоказанията за вземане - проблеми с ретината на очите, някакъв тип кардиологични проблеми, най-добре да се съветват с лекар. Казват, че в комбинация с цинк, взето в начален етап на инфекцията, приключва заболяването до 2-3 дни без по-нататъшни усложнения.  Профилактично се взема 30 дни по таблетка на ден, после 30 или 15 се почива и после пак. Аз си взех 2 опаковки, за евентуално лечение, ако усетя симптоми. Ако не ми се наложи - може да го пробвам за малария, въпреки, че Маларонът е много по-ефективен. 🙂 🙂  Естествено, продават го по 65-70 лв. опаковката, бях чел, че в Щатите е по-малко от 10 долара (нямам представа за колко таблетки по колко милиграма). СЗО беше излязла с мнение, че не помагало особено, но аз предпочитам да вярвам на лекари, които го използват на пациенти и на себе си. 🙂 

Аз нарочно не изписах имената на медикаментите, ама като си започнал... 🙂 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Zaro каза:

Това, че е голяма група хора не ги прави големи специалисти. Не ги прави даже специалисти, а само група хора, които не са особено компетентни по темата.

Много избирателно разсъждаваме! 

Когато голяма група хора щяла да пита за спешното сертифициране на ветеринарно лекарство за лечение на Ковид, се съобразяваме с голямата група хора. 

А другата голяма група хора не били специалисти. 

Някой беше писал мнение по-горе: стигнахме до там разни експерти и специалисти да ни обясняват, че не трябва да мислим, защото те ще мислят за нас по-добре от нас. 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , но нейм каза:

Това не е точно така 🙂

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kolko-sigurni-sa-pyrvite-vaksini-sreshtu-koronavirusa-318181/

"Съмненията относно новите ваксини възникнаха, защото само за дванадесет месеца беше постигнато нещо, което иначе би отнело години. Мнителните хора смятат, че лицензиращите органи са си затворили очите, така да се каже, с оглед на обществения натиск.

Високата скорост всъщност се дължи отчасти на факта, че разработчиците на ваксини не са започнали от нулата, а са успели да надградят опита си и предишните изследвания на коронавируси.

Променената процедура е решаваща за бързото одобрение: обикновено фармацевтичните компании трябва да събират всички данни от проучванията, да ги обработват и да ги предоставят на разположение на органите накуп. Бюрократичният процес на одобрение не започва предварително."

Относно броят тествани хора, оказва се, че въпреки краткия период на разработка, Ковид ваксините далеч не са на последните места по брой участващи в тестовете на ваксини за последните 15 години:

1238340671_.png.7d019625d02773d7efa02fe456d6245f.png

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , но нейм каза:

Много избирателно разсъждаваме! 

Когато голяма група хора щяла да пита за спешното сертифициране на ветеринарно лекарство за лечение на Ковид, се съобразяваме с голямата група хора. 

А другата голяма група хора не били специалисти. 

Някой беше писал мнение по-горе: стигнахме до там разни експерти и специалисти да ни обясняват, че не трябва да мислим, защото те ще мислят за нас по-добре от нас. 

Хич не е избирателно. Щото твоята голяма група хора не са такива, които искат да знаят, а са такива, които са по презумпция против, но никога не са за. Ама ако утре кажат, че няма да има ваксини за всички, ще са първи на опашката.

Аз не съм прочел мнение против ваксина да е аргументирано с посочени аргументи. Тъкмо напротив - "аз не искам ваксина, щото е много рано/късно/ще ми сложат чип/не ми харесва какъв чип ще ми сложат/не се знае какво има вътре". Правят си вятър на устата. Не се интересуват да прочетат, а ги обединява силата на тъплата. А тълпата разсъждава с ума на най-глупавия от нея.

И на последно място, от републиканските антиваксъри (такива, които хем не искат корона, ама и ваксина не искат) никой, ама никой не се интересува дали ще е ефективна. Това само по себе си изчепрва всичко за силата на аргументите на тази "голяма група"

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.