Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Саму, Има 1 малка разлика - стария Сарс е бил по-смъртоносен, но много по-слабо заразен. А това е много важно. В този случай мерките имат ефект, в нашия вече изпуснат  и разпространен - безмислени за спиране на вируса (единствено за облекчаване на здравната система, което не е малко, де). Ама здравната система иска пари и това удобно се забравя от всички 

Както и да е, ваксините са тук, ще видим. Аз съм песимист. Сега, когато те лъжат за всичко, а всички европейски политици лъгаха по отношение на вируса цяла година за едно или друго, няма как да им повярваш,че вече сме свидетели на последните проблеми, предизвикани от вируса и в края на 2021 нещата ще са други. Не вярвам. То и с този "нов щам" се видя. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 49 минути , luba_rizova каза:

Саму, Има 1 малка разлика - стария Сарс е бил по-смъртоносен, но много по-слабо заразен. А това е много важно. В този случай мерките имат ефект, в нашия вече изпуснат  и разпространен - безмислени за спиране на вируса (единствено за облекчаване на здравната система, което не е малко, де). Ама здравната система иска пари и това удобно се забравя от всички

Така е, Сарс беше по-слабо заразен и нямаше асимптоматично болни и въпреки това нещата бяха на косъм. В Европа сигурно не се е шумяло много за това, но в Азия си беше страшничко. Но Мангъров не казва това - той казва, че както Сарс си изчезна, така и Ковид ще си изчезне без мерки. Което не е вярно.

Ясно е, че сега можем само да следим възможностите на здравната система и да затягаме или отпускаме винтила според това колко могат да поемат болниците, но и това е до време. Сега и южноафриканска мутация има някаква, абе...

Аз имам надежда, все пак. Желая на всички весели празници, стига сме го дъвкали тоя ковид!

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , luba_rizova каза:

Ти сега напиши за Олимпиадата. Ще има ли??? Това много ме вълнува, честно казано и само треперят да не вземе някой идиот да каже НЕ. 

Ох, много се надявам да има. За сега казват че ще има, на 100%. Ама знае ли се...Едва ли някой може да каже със сигурност, виж какви неща се случват. А и като има - казва ли ти някой при какви условия и с какви мерки. Да имах повечко боб - да фърля да видя какво ще покаже, ама последния го накиснах вече за утре :curtsey:

Не се отдавай на песимизъм, сигурна съм че нещата ще се оправят - по един или друг начин. 🤗

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Една много - за съжаление - реалистична статия от Георги Маринов от Департамента по генетика в "Станфорд". Помня, четох му и първата статия (интервю) пролетта  (Когато дори оптимизмът звучи песимистично: какви са сценариите за справяне с COVID-19?) и бях впечатлена. Сега още повече съм - за съжаление не ми доставя удоволствие впечатлеността... 

https://www.economy.bg/article/view/43420?fbclid=IwAR0-7l-LArEC5yQVG4vDtS9zTGM8ZptLBnQL3b07ndB_YSG0lozCpRKXqSI 

Връзка към коментар
преди 7 часа, samuraika каза:

Съгласна.

Но и на него му е проблем комуникацията и обяснението. Факт - огромна част от неговите последователи не искат да се ваксинират. Дори бих казала - парадокс - повечето от симпатизантите му не искат да се ваксинират, а недолюбващите го са по-прагматични в това отношение.

И - за да сме докрай честни - и ЕС отнася не малка доза демонизиране и упреци (за съжаление, в голямата си част основателни). Но благодарение на ЕС и в България има план за дистрибуция.

А епидемията от SARS 2002-2003 изчезна точно благодарение на мерките, които Мангъров отрича (драстична изолация на болни и контактни, проследяване, карантиниране), ама той бърка 70% и 7 пъти, аз за какви дребни неща съм седнала да му придирям...

То от векове човечеството се е справяло с всяка такава епидемия най-вече със социална дистанция (по ново време с носене на маски и ваксинации). Просто е логично, колкото и да е неудобно. Мангъров е любимец на всички хора, които си търсят извинение и оправдание да си правят каквото си искат с мисълта, че "това някакси ще мине и нас не ни засяга" ...

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Сарс е бил по-смъртоносен, но много по-слабо заразен

С по-смъртоносните нещата стоят по малко по-различен начин. Когато вирус е с висока смъртност, той се самоограничава - в един момент смъртта настъпва по-бързо от предаването на заразата. Така е и с еболата. Първоначално има бум, след което следва прекъсване на веригата.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Уу, Рейни, много интересен подход в статията на Георги Маринов - каквото и да стане, все сте прецакани. Не знам, аз лично предпочитам все пак да мисля, че като генетик, а не епидемиолог, не е прав. Най-малкото, защото вече е късно да се елиминира вируса на 100% със затваряне, нещо, което той явно все още иска. За другите неща обясненията са му много ясни и явно логични. И, все пак, нека не забравяме, че дори и чумата е свършила, всяка епидемия си има натиск, разпространение, 1-2 години шок и ужас и после затихва. Не изчезва, например грипа, но затихва. 

Брани, Мангъров е все пак специалист в тази област, за разлика от хилядите, които се упражняват по темата. Харесва ни или не какво казва е друг въпрос, но все пак с него на равна нога трябва да спори епидемиолог. Не коремен хирург, нито генетик, не гинеколог, още по-малко политик. А иначе, не знам за какво неспазване виреещо във въздуха на хората познавате, аз наистина нямам нито един човек в кръга от познатите, който да не спазва мерките. Иска или не иска, но ги спазва. И ако събирането до 15 човека е позволено, е наистина странно да гледат и съседа и да врещят, че 15 човека се събрали, не ги е срам. Ами пак е по правилата. И наистина хората, които най-много спазваха мерки, най-първи се разболяха. То просто няма измъкване. А в момента пък мерките с недопускане в магазините на повече от не знам си колко човека води до ужасяващи опашки и струпване отпред. Това какви мерки са? Аз преди години не помня огромна опашка пред книжарница. А сега ми попадна снимка от центъра на Пловдив. Ми страшна работа. Нито помня опашка пред Джъмбо. Нито е имало блъсканица пред Лидъл. Ние лятото хем ходихме в Икеа и заради мерките на касите не, но 50 метра преди тях имаше лента и хората д а чакат там, че да няма сблъскване. Ами такова затворено място човек върху човек не ми се е случвало да видя. Ега ти и смешното. Хайде нека нещата са логични. Това щото сега не са мерки, а простотии. Отбиване на номера. Това е. Отбиване на номера и прах в очите. Абе все ще свърши цялата работа. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, boogy83 каза:

Проблемът е, че коронавируса (по думите на власите) е ново, непознато заболяване. Освен това ваксините са нови и различни от досегашните. Ваксините за грип биват леко променяни, докато тези за коронавирус според информацията която се дава, са съвсем нови. Не знам ваксините за грип да се съхраняват на -70 градуса?

Не че и за грип си бия де, но това е друг въпрос.

Аз не казвам, че ваксините за Covid-19 са същите като тези за грип.

Имам предвид, че веднъж вече създадена ваксината, може да се модифицира и променя сравнително лесно заедно с мутирането на вируса.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Мислех за Египет да взема пакет с тур.агенция за пролетта, но започвам да се съмнявам дали няма с парите да финансират връщането на пари на други, които цяла година не са успели да пътуват и вече отказват да презаверяват... Мои познати уикенда ми казаха, че великденските си пакети ще ги ползват сега за Нова година, но с уговорката, че са в някакви списъци с изчакващи. 😕 Накрая ще си остана с мисленето. 😞

От Дневник: 

08:22Туроператорите дължат 150 милиона лева на клиентите си:

Макар да няма конкретни данни, както и задълбочен анализ за това как ще се развива туристическият бранш у нас, по груба сметка българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на ковид кризата. Това каза в сутрешния блок на БНТ Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Защо не ползвате от Истанбул полетите до Египет, за по-сигурно. И Търкиш, и Пегасус летят на смешни цени както до Кайро, така и до Хургада и Шарм-ел-Шейх. Доста приятели направиха тази врътка, именно защото се притесняват от туроператорите и техните възможности в момента. А и за в бъдеще.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
2 hours ago, Zaro said:

С по-смъртоносните нещата стоят по малко по-различен начин. Когато вирус е с висока смъртност, той се самоограничава - в един момент смъртта настъпва по-бързо от предаването на заразата. Така е и с еболата. Първоначално има бум, след което следва прекъсване на веригата.

Не, не става така с еболата. Особено ако попадне в гъстонаселен район (Западна Африка), където беше регистрирана най-голямата едпиемия до онзи момент. Там също имаше наложена карантина и слава богу, защото болестта можеше да плъзне на още места.

1 hour ago, luba_rizova said:

И, все пак, нека не забравяме, че дори и чумата е свършила, всяка епидемия си има натиск, разпространение, 1-2 години шок и ужас и после затихва. Не изчезва, например грипа, но затихва.

Не, чумата не е свършила. Изгонихме я от Европа със засилване на хигиенните мерки. Но си я има в Индия, Африка, Китай.

А, да припомня, че в Европа сме забравили за туберколозата, която обаче е твърде вероятно да се появи отново, но в мултирезистентен вариант...

1 hour ago, luba_rizova said:

Мангъров е все пак специалист в тази област, за разлика от хилядите, които се упражняват по темата.

Мангъров е позор за лекарското съсловие. Редом с ония от Грейт Барингтон.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 19 минути , pr284 каза:

А, да припомня, че в Европа сме забравили за туберколозата, която обаче е твърде вероятно да се появи отново, но в мултирезистентен вариант...

Мангъров е позор за лекарското съсловие. Редом с ония от Грейт Барингтон.

В момента, туберкулоза си има у нас, изобщо не сме забравили за нея. В световен мащаб - също.

И моля, нека не раздаваме квалификации, с лека ръка.

• Харесвам 15
Връзка към коментар

@luba_rizova варицелата и разни други шарки, които са били ендемични за Европа и са прекарвани в детска възраст относително леко са затрили цели цивилизации в Латинска Америка, когато са пренесени там от моряци.

@Rainy благодаря за интересната статия. Но като социолог и като човек прекарал целия си живот по равно в Европа и в Азия, мога да кажа само едно - безсмислено е да се гледа какво са направили в Китай, Виетнам и т.н. Неприложимо е другаде. Не е възможно да се случи на друго място на тази планета. И не е редно да се осъжда и да се слагат етикети "редно", "нередно". Обществата имат своя генезис, своите характеристики, своите си съставни елементи. Ако нещо е направено от метал, няма как да очакваш да има свойствата на дърво. В човешката история винаги е било така - в някакъв момент едни общности са били по-пригодни за конкретните условия и са се справяли по-добре. В други условия са просперирали други общности. Това е гарантирало оцеляването на човешкия род. И ти не се предавай на песимизма, особенно пък в навечерието на такива светли празници 🤗 Каквото и да стане - ще е било правилното.

• Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

Не може да се затварят хора на сила, които не искат да бъдат затворени.  Вируси е имало, има и ще има. Сега идва следващия щам, после следващия....и до кога? Който го е страх да се затваря,  който не иска да продължи да работи и да живее спокойно.  А психическата страна на нещата,  някой мисли ли я? Колко хора не могат да спят нощем,  да се чудят какво да предприемат,  в какво да се преквалифицират, ще ги бъде ли и не бизнесите им, ще имат ли средства да си платят сметките и т.н. Колко хора смеят сега да изтеглят кредити за жилище, например,  да създадат семейство и деца, които не е ясно в какви условия ще живеят? Колко хора могат да издържат в тази бъркотия и неизвестност,  която както изглежда никога няма да свърши. Вирус, та вирус, нищо друго няма значение. 

• Харесвам 13
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, pr284 каза:

в Европа сме забравили за туберколозата

Не сме, за съжаление, забравили за нея.

Има си я, дори моя приятелка, която работи като GP боледува преди 7-8 години.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, luba_rizova каза:

Брани, Мангъров е все пак специалист в тази област, за разлика от хилядите, които се упражняват по темата. Харесва ни или не какво казва е друг въпрос, но все пак с него на равна нога трябва да спори епидемиолог. Не коремен хирург, нито генетик, не гинеколог, още по-малко политик.

Аз забелязам, че хората се вслушват в съветите на "специалистите" избирателно и само когато им е удобно. Специалистът Мангъров дава на хората лесни отговори и решения и всички много го харесват. Разработилите ваксините, също са специалисти в областта си, но на тях "не им вярваме" и "предпочитаме да изчакаме". Всички много се подиграваха на коремния хирург, когато се налагаше всеки ден да виси по половин час на пресконференция и да отговаря на търсещи евтина слава журналистки "защо може с куче, а не с дете (разходка)", още повече злобееха, когато Бенатова го накара да си изпусне нервите ... Но той се оказа и отличен организатор и за съжаление се оказа прав и за хилядите хора, които си отидоха покрай вируса.

• Харесвам 19
  • Браво 3
Връзка към коментар
17 minutes ago, slujitel said:

Не може да се затварят хора на сила, които не искат да бъдат затворени.  Вируси е имало, има и ще има. Сега идва следващия щам, после следващия....и до кога? Който го е страх да се затваря,  който не иска да продължи да работи и да живее спокойно.  А психическата страна на нещата,  някой мисли ли я? Колко хора не могат да спят нощем,  да се чудят какво да предприемат,  в какво да се преквалифицират, ще ги бъде ли и не бизнесите им, ще имат ли средства да си платят сметките и т.н. Колко хора смеят сега да изтеглят кредити за жилище, например,  да създадат семейство и деца, които не е ясно в какви условия ще живеят? Колко хора могат да издържат в тази бъркотия и неизвестност,  която както изглежда никога няма да свърши. Вирус, та вирус, нищо друго няма значение. 

Честно казано най - много ми е жал за децата , останали без майка или баща по една или друга причина. 
Знам, че от позицията на човек, който няма как да загуби работа си в момента е лесно да го кажа, но пари се изкарват, бизнес се създава, но от ония свят никой не се е върнал. Ако не изтеглят кредит за жилище също не е голяма драма, ще живеят под наем , както и голяма част от населението на земята.

Пандемии и епидемии е имало и ще има докато свят светува. Но ако по- голямата част от хората бяха отговорни нямаше да се стига до тези мерки. Жалкото е , че хората които са потърпевши от ситуацията са хората, са точно тези които спазват мерките.

Не е нужно да се затваряме по къщите, но едва ли по- честото миене на ръцете, спазването на дистанция е влошило рязко качеството на живот на някого. 
🙃🙂

• Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Брани каза:

Но той се оказа и отличен организатор и за съжаление се оказа прав и за хилядите хора, които си отидоха покрай вируса.

отличен организатор ??????

Може би доктор , хирург, човек - да, но точно организатор , на целия батак в който се развиха действията от началото на пандемията .... е меко казано че не може да се каже

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 11 минути , Velyana каза:

Честно казано най - много ми е жал за децата , останали без майка или баща по една или друга причина. 
Знам, че от позицията на човек, който няма как да загуби работа си в момента е лесно да го кажа, но пари се изкарват, бизнес се създава, но от ония свят никой не се е върнал. Ако не изтеглят кредит за жилище също не е голяма драма, ще живеят под наем , както и голяма част от населението на земята.

Пандемии и епидемии е имало и ще има докато свят светува. Но ако по- голямата част от хората бяха отговорни нямаше да се стига до тези мерки. Жалкото е , че хората които са потърпевши от ситуацията са хората, са точно тези които спазват мерките.

Не е нужно да се затваряме по къщите, но едва ли по- честото миене на ръцете, спазването на дистанция е влошило рязко качеството на живот на някого. 
🙃🙂

Не мисля,  че хората не си мият ръцете. Наема също трябва да се плаща. Тук малко става "сит на гладен не вярва". И въпреки всички мерки хората си умират. Как ще реагирате, когато хората започнат сами да си слагат край на живота от безизходицата,  в която са поставени. Да уточня само,  че на мен също не ми се е отразила ковидкризата по никакъв начин на финансите,  но виждам какво става наоколо. И мерките не се спазват,  защото хората не искат да ги спазват, и с полиция не става, както се вижда. Не е ли време да се оставят на мира и всеки да спазва колкото сам реши? Сега ще почнат мъките с ваксините.

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
1 hour ago, feel_the_rush said:

Защо не ползвате от Истанбул полетите до Египет, за по-сигурно. И Търкиш, и Пегасус летят на смешни цени както до Кайро, така и до Хургада и Шарм-ел-Шейх. Доста приятели направиха тази врътка, именно защото се притесняват от туроператорите и техните възможности в момента. А и за в бъдеще.

Доста смешни цени,особено до Шарм и Хургада,няма и 600Е...

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
3 minutes ago, slujitel said:

Не мисля,  че хората не си мият ръцете. Наема също трябва да се плаща. Тук малко става "сит на гладен не вярва". И въпреки всички мерки хората си умират. Как ще реагирате, когато хората започнат сами да си слагат край на живота от безизходицата,  в която са поставени. Да уточня само,  че на мен също не ми се е отразила ковидкризата по никакъв начин на финансите,  но виждам какво става наоколо. И мерките не се спазват,  защото хората не искат да ги спазват, и с полиция не става, както се вижда. Не е ли време да се оставят на мира и всеки да спазва колкото сам реши? Сега ще почнат мъките с ваксините.

Хората не само, че не си мият ръцете, не спазват дистанция, ами и болни си разцъкват по улиците. Мога да дам и конкретен пример, като съм убедена, че не е единичен случай) Моя позната, собственици на ресторант, болна със загуба на обоняние и вкус и температура, отказва да си направи тест, защото щели да им затворят ресторанта. Поне да се беше изолирала, а тя ходи на работа, по цяла вечер с приятели в ресторанта, ходи на фризьор- е как да ми е жал за нея ?

А какво ли щеше да е без мерки, колко ли хора щяха да умират? 
За мен не нормално млади хора да умират или хора да остават без пари за хляб, а в същото време някой да се оплаква , че не може да направи годинка на детето си с още 100 човека.  Истината е в баланса и златната среда, за жалост теудно постижими 😔

• Харесвам 11
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 13 часа, samuraika каза:

Факт - огромна част от неговите последователи не искат да се ваксинират. Дори бих казала - парадокс - повечето от симпатизантите му не искат да се ваксинират, а недолюбващите го са по-прагматични в това отношение.

А епидемията от SARS 2002-2003 изчезна точно благодарение на мерките, които Мангъров отрича (драстична изолация на болни и контактни, проследяване, карантиниране)...

Никакъв парадокс няма, даже напротив - очеизвадна закономерност. Последователите на Тръмп (които са горе-долу половината от населението на САЩ) не вярват на масовите медии от типа на CNN. които пък на 99.9% (една Фокс са до някаква степен изключение) са анти-Тръмп, про-Байдън/ Харис, про-Фаучи и про-ваксините срещу Ковид-19.

Не забравяй, че SARS епидемията беше ударила доста и Канада (района на Торонто предимно), където нямаше никакви драстични мерки (за здравите) и въпреки това си изчезна. Вярно е, че и по-смъртоносния вирус се разпростанява по-трудно, но SARS-a все пак не беше и Ебола.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 24 минути , FlyTraveler каза:

Никакъв парадокс няма, даже напротив - очеизвадна закономерност. Последователите на Тръмп (които са горе-долу половината от населението на САЩ) не вярват на масовите медии от типа на CNN. които пък на 99.9% (една Фокс са до някаква степен изключение) са анти-Тръмп, про-Байдън/ Харис, про-Фаучи и про-ваксините срещу Ковид-19.

Не забравяй, че SARS епидемията беше ударила доста и Канада (района на Торонто предимно), където нямаше никакви драстични мерки (за здравите) и въпреки това си изчезна. Вярно е, че и по-смъртоносния вирус се разпростанява и по-трудно, но SARS-a все пак не беше и Ебола.

Междувремненно вече се разиграват сценарии за аналогична криза SPARS

2025-2028.

Ей така, да сме подготвени 😁

The SPARS Pandemic 2025-2028_ A Futuristic Scenario to Facilitate.pdf

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Радо каза:

Месжувремненно вече се разиграват сценарии за аналогична криза SPARS

2025-2028.

Ей така, да сме подготвени 😁

The SPARS Pandemic 2025-2028_ A Futuristic Scenario to Facilitate.pdf 318 kB · 0 изтегляния

От тук нататък си мисля , че мнооого сценки ще се разиграват. Веднъж като стана ясно как се контролира населението  , при това в световен мащаб ( страх) , вече ми се струва абсурдно да не го ползват "по предназначение" , с най-различни цели.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.