Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

(офтопик)

@AlexandraKo Благодатен е периодът за това. Аз имам няколко познати дами, които пролетта и началото на лятото ползваха момента с локдауна, работата от къщи и маските и си направиха ремонт на фасадата - нос, устни... Даже и аз се бях замислила дали да не дръпна някоя бръчка, но много измрънкаха, кое как боляло и се отказах 🙂

• Шок 1
Публикувано:
преди 8 минути , AlexandraKo каза:

Даже хляб съм купила , като за две седмици. 

А аз чакам да видя в другата тема някоя твоя дизайнерска питка, погача, колак... 😞

Сори, малко офф за разведряване. 

Публикувано:
преди 16 минути , AlexandraKo каза:

А пък ние си напазарувахме в неделя сутрин в Метро и Лидл, нямаше никакви хора. Най- мразя, пазаруването, в последния момент, преди празници - всички, трескаво пазаруват, като обезумели.

Даже хляб съм купила , като за две седмици. 

Лесна е твойта, пазаруваш сутринта, няма хора, а вечер след работа е ужас. 

преди 16 минути , AlexandraKo каза:

Публикувано:
преди 3 часа, Брани каза:

Хич не съм съгласен. Повечето решения, които се предложиха от хората около него, си бяха адекватни и на място. За съжаление те не са законодателен орган и голяма част от съветите им не бяха взети под внимание от държавата, която отчаяно не искаше да се изкарва непопулярна пред народа. А на "народа" му беше смешно и забавно в началото, а после започна да му пречи особено много един от най-либералните режими в Европа на фона на локдауните - от типа на "нямам време да си слагам маска" ...

За мен добрите решения изискват да се вземат в предвид локалните особености .  Да вземеш на парче от тук  - от там мерките въведени от другите държави   си е чиста проба копи-пейст.

Пример 1 - Не може в държава която почти 30 % от населението и работи извън страната, и беше ясно че в тази ситуация ще започне да се връща в БГ , да не наложиш драконовски мерки на пристигащите полети - строга карантина , тестове, проверки за спазване на карантината, глоби и т.н. А не да ги оставиш да влязат като у дома си ( личен опит на влизане на 16.03 и дъщеря ми на 30.03) и в същото време ти се забавляваш със забрани за разходка в парка, пътуване между градовете, разходка на кучета а не на деца  и какви ли още не.... безумия.

Пример 2 - Няма как в държава с ... абдикирала правна система и зверска корупция ти да размахваш пръст и да викаш : "Ами така ще е защото така ! ".  Ами ... никой няма и да те слуша . В нашата държава от години сме научени че ако един не дава , то ще намерим веднага по-високостоящ от него и той ще даде. Ако не с връзки с пари., ако не с пари с повече пари. .. Та по този повод - като тръгнеш на въпреки трябва да очакваш и на въпреки да ти се отговори отсреща.

Та , мерките не бяха съобразени локално, подхода не беше правилен  ....

А колкото до Мутафчийски - не го оправдава това че не е законодателен орган. Като си човек който държиш на думата и знанията си , не слушаш тоя и оня  а налагаш професионалното си мнение . Ако не се приеме - напускаш.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

Въпрос на организация. 

Не е въпрос на организация.  1. Сутрин е коридор за над 65 годишните, от които аз не съм и 2. някои работим от 8-17.00 часа.

• Харесвам 2
Публикувано:

Не се бутайте в големите вериги, където народа и без пандемия купува и се тълпи  истерично по време на празници. Проверете какви онлайн хранителни магазини има във вашето населено място. За София мога да препоръчам няколко, виждам че и в Пловдив има доста. Всичко доставят  буквално в антрето вкъщи, цените са изключително добри. Някои имат мин.сума за доставка, но предлагат 6 месечни или 1 годишни абонаменти. Срещу 40-60лв годишно може да си правиш заявка за 30лв за след два часа. В София ползваме Ebag, Randi,Тмаркет. Ако едните нямат свободни часове за заявка, все някой от другите ще има.

Извинявам се  за отклонението, ама ако спася поне едно семейство от битката при Кауфланд ще си осмисля годината 🙂

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 12 минути , Мари Николова каза:

Не се бутайте в големите вериги, където народа и без пандемия купува и се тълпи  истерично по време на празници. Проверете какви онлайн хранителни магазини има във вашето населено място. За София мога да препоръчам няколко, виждам че и в Пловдив има доста. Всичко доставят  буквално в антрето вкъщи, цените са изключително добри. Някои имат мин.сума за доставка, но предлагат 6 месечни или 1 годишни абонаменти. Срещу 40-60лв годишно може да си правиш заявка за 30лв за след два часа. В София ползваме Ebag, Randi,Тмаркет. Ако едните нямат свободни часове за заявка, все някой от другите ще има.

Извинявам се  за отклонението, ама ако спася поне едно семейство от битката при Кауфланд ще си осмисля годината 🙂

Две години разчитам на доставки до входа на апартамента. Почти не влизам в голям магазин, само в кварталните за дребни неща. Забравих мъкненето на тежки торби. Първо, че ми беше забранено носенето на тежко, и второ - човек свиква с удобствата. Не ги разбирам тълпите! 

И за да съм полезна - Пандите доставят от Фантастико,  Кауфланд и др. в София.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, slujitel каза:

Лесна е твойта, пазаруваш сутринта, няма хора, а вечер след работа е ужас. 

Е че ти, да не би и в неделя, да работиш?

Публикувано:
преди 7 часа, pr284 каза:

Не, не става така с еболата. Особено ако попадне в гъстонаселен район (Западна Африка), където беше регистрирана най-голямата едпиемия до онзи момент. Там също имаше наложена карантина и слава богу, защото болестта можеше да плъзне на още места.

Ами има достатъчно източници, които го твърдят, както и това, че в случая в Западна Африка са очаквали както и друг път да бъде самоограничаваща се. Това, които е попречило, е гъстотата на населението. При наложени ограничения това така или иначе се случва в доста кратки срокове.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 25 минути , Мари Николова каза:

Така е, аз също много  стандартни неща пазарувам онлайн. Но има неща, дето искам да си ги избера - риба, месА, октоподи, миди, разни замразени миксове. Предимно в Метро ги има. На други пък, искам сроковете на годност да не са  терминални. Така че, не може всичко. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Е че ти, да не би и в неделя, да работиш?

Е, не, не работя в неделя, но не става да пазарувам от неделя на неделя. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , slujitel каза:

Е, не, не работя в неделя, но не става да пазарувам от неделя на неделя. 

И що да не става? Ние пазаруваме,  за по две седмици минимум. И децата така правят, кой има време, през ден, да ходи на пазар? Говорим, не за един хляб и 5 яйца - а за сериозно пазаруване. 

Точно, както каза @stanimir, е въпрос на организация. Знам за месеца, от кое, колко ми трябва и си го купувам наведнъж. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Он лайн не винаги е опция, аз например не обичам да давам пари за доставка. Това ме дразни адски и ползвам он лайн услуги почти изцяло само когато са с безплатни доставки или когато нямам друг вариант (като учебници, например). Все пак за някои от нас и разходите за храна имат значение. П. С. Погледнах ебаг - цените са с поне 40% по-високи от това, което плащам в Лидъл за подобни неща. И отделно доставката. Е... 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

И що да не става? Ние пазаруваме,  за по две седмици минимум. И децата така правят, кой има време, през ден, да ходи на пазар? Говорим, не за един хляб и 5 яйца - а за сериозно пазаруване. 

Точно, както каза @stanimir, е въпрос на организация. Знам за месеца, от кое, колко ми трябва и си го купувам наведнъж. 

А за единия хляб и 5 яйца? И аз купувам някои неща рядко, но има и такива, които не могат веднъж в седмицата.  Освен това не мога да предвидя на кой кога и какво ще му се прияде.

преди 3 минути , luba_rizova каза:

Он лайн не винаги е опция, аз например не обичам да давам пари за доставка. Това ме дразни адски и ползвам он лайн услуги почти изцяло само когато са с безплатни доставки или когато нямам друг вариант (като учебници, например). Все пак за някои от нас и разходите за храна имат значение. П. С. Погледнах ебаг - цените са с поне 40% по-високи от това, което плащам в Лидъл за подобни неща. И отделно доставката. Е... 

И цените имат значение,  дори и промоциите.

• Харесвам 3
Публикувано:

Направо, младите, жална им майка: маски, изолация.... Моята голямата, от март месец е home-office, пазарува си само он-лайн,.... Никакви контакти, освен виртуални 

А бе, аз кога ще ставам баба? 

Малката пък с момченце германче, така са притеснени, че не смеят да си помислят за някакво развитие на отношенията им. 

Изобщо... Кофти номер. 

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз преди ходех всеки ден да пазарувам. Ама понеже не обичам навалици ходех вечер към 9-10. 

Сега се научих да пазаруваме веднъж на две седмици от супермаркета. Зеленчуци и плодове от пазара веднъж седмично. Задължително със списък докато свикнем.

За нас има и  плюс от тази промяна - намалихме количеството чипс и вафли до почти нула.

преди 4 минути , Lyubina каза:

Никакви контакти, освен виртуални 

Споко, знаеш ли колко мои приятелки си намериха мъж от разни сайтове.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Много им е добре на младите, на отворени клубове, барове и кръчми всеки се е нагледал, никаква интрига няма, а сега тайни партита на скришни места, клубове отворени само за определени хора, чак им завиждам, че не седят по цял ден с пищящи деца, да няма на кого да ги оставят за половин час дори и накрая да изперкват (като мен 🙂 ). 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 32 минути , Coo каза:

Много им е добре на младите, на отворени клубове, барове и кръчми всеки се е нагледал, никаква интрига няма, а сега тайни партита на скришни места, клубове отворени само за определени хора, чак им завиждам, че не седят по цял ден с пищящи деца, да няма на кого да ги оставят за половин час дори и накрая да изперкват (като мен 🙂 ). 

Стига де, нашите снахи, с такова търпение, удоволствие  и мерак си отгледаха децата.

Разправят, че гледането до 3 години, им било най- хубавото време. Ама и двете родиха на по 34 - находили се:))(Ти сигурно си, на по-малко.

преди 55 минути , Lyubina каза:

Направо, младите, жална им майка: маски, изолация.... Моята голямата, от март месец е home-office, пазарува си само он-лайн,.... Никакви контакти, освен виртуални 

Малката пък с момченце германче, така са притеснени, че не смеят да си помислят за някакво развитие на отношенията им. 

Изобщо... Кофти номер. 

Оф, дали да не си отворим и една сватовническа тема:))) Че ние пък имаме един ерген, за чудо и приказ:))

Третата снаха, все не я улучваме...

То и да си много учен, хубав, подреден, точен, не винаги е предимство...

• Харесвам 4
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Стига де, нашите снахи, с такова търпение, удоволствие  и мерак си отгледаха децата.

Разправят, че гледането до 3 години, им било най- хубавото време. Ама и двете родиха на по 34 - находили се:))(Ти сигурно си, на по-малко.

Оф, дали да не си отворим и една сватовническа тема:))) Че ние пък имаме един ерген, за чудо и приказ:))

Третата снаха, все не я улучваме...

То и да си много учен, хубав, подреден, точен, не винаги е предимство...

Да, без да се самоизтъквам, аз съм доказателството, че да си леко отнесен всъщност е предимство и голяма красота.

(Иначе останалите неща си ги имам, разбира се - учен, хубав, подреден ...)

🙂

• Харесвам 6
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 2 минути , Брани каза:

Да, без да се самоизтъквам, аз съм доказателството, че да си леко отнесен всъщност е предимство и голяма красота.

(Иначе останалите неща си ги имам, разбира се - учен, хубав, подреден ...)

🙂

Не стана ясно и на теб ли да ти търсим мома?
Тоест - хвалиш се или се оплакваш?

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Ние живеем в обсега на 3 големи хранителни вериги. Всяка от тях работи до късно. Лидл тук в момента е до 21.30ч. След 20.00ч., когато приключим работа, ходим да пазаруваме, обикновено е доста спокойно по това време. Една седмица си поставих за цел да не купувам всеки ден по нещо дребно, а да изчистим всичко, което вече имаме из шкафове и хладилник. Оказа се, че имаме храна за 5 пълни дни. В началото на пандемията през март ползвахме онлайн доставки на продукти, носеха ми счупени яйца, продукти с изтичащ срок на годност, покълнали картофи и загниващи плодове. Загубиха ме като клиент. Планирахме меню за седмицата и с точен списък на продукти, пазарувахме само веднъж седмично, пак късно вечер. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Не стана ясно и на теб ли да ти търсим мома?
Тоест - хвалиш се или се оплакваш?

А не не, идеално съм си така!

• Харесвам 2
Публикувано:

Опааа, усещам Ви, че е време за тема " как да пазаруваме забавно и безопасно през 2020" 🤣  

Жижо се опитва от няколко дни да направи пречистващ ден и да не харчи нито стотинка по магазините. Засега крайно неуспешно и основната част от вечерните ни развлечения е да обиколим някой супермаркет, поне веднъж седмично да взема някоя нова саксийка с цвете или пък непознат пастет от  примерно патладжан с манатарки. Как иначе ще знам какъв вкус имат продукти, за чието съществуване не съм подозирала?  Чак ви се чудя какво ще правите с това свободно време, ако не отидете да поразгледате какви портокали са докарали днес и коя бира е в промоция. 

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:

Като ви слушам как хленчите с това пазаруване като....

Какво да кажем ние на село.В Троян има два супера (сега строят Лидл).Намерил съм начин.Пазарувам в неделя сутрин в 7:30 ч.В супера сме двама-трима.Имам приложение на телефона.Цяла седмица пиша какво трябва,отивам и пазарувам не повече от 15 минути.Вярно,че това не е от вчера.Живеем в едно село,в което няма никакъв магазин.Свикнали сме да пазаруваме веднъж седмично.Даже до преди година и по-рядко като отидем до Метро.

Не мисля,че на някой му е приятна пандемията,ама айде стига сте хленчили.

• Харесвам 21
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.