Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ами зависи от детето. Моят син вдига много висока температура, като беше малък, всеки месец почти беше болен, и като почне да вдига, вдига до 40,даже съм виждала на термометъра и 41.2. Та, не се оправяше без антибиотик. Просто си го знаех, никой не изписваше АБ на ден 1,но на ден 4 вече с такива температури се налгаше. И така вски път. Та, знаех си го. Слава богу, това продължи до 3 годишна възраст и половина и от тогава, да чукна на дърво, не е боледувал. На 14 години е, има отсъствие от училище по болест  веднъж, беше с повръщане. Сега короната пак я изкара с висока температура, близо 40 градуса. Този път не се наложи антибиотик, защото за 2 дни и спадна. Но за малки деца, щом така са преценили докторите... 

Хора, и нека не лишаваме съфорумците от правото да мрънкат, това е много успокояващо и понякога единственото място, където някой си позволява да сподели своето недоволство. Малко толерантност и по-малко иронични и подигравателни постове биха били страхотен подарък за празниците. В края на краищата всеки има своите страхове и съпричастността е най-малкото, което може да очаква в тази ситуация. Весели празници! 

• Харесвам 12
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, luba_rizova каза:

Ами зависи от детето. Моят син вдига много висока температура, като беше малък, всеки месец почти беше болен, и като почне да вдига, вдига до 40,даже съм виждала на термометъра и 41.2. Та, не се оправяше без антибиотик. Просто си го знаех, никой не изписваше АБ на ден 1,но на ден 4 вече с такива температури се налгаше. И така вски път. Та, знаех си го. Слава богу, това продължи до 3 годишна възраст и половина и от тогава, да чукна на дърво, не е боледувал. На 14 години е, има отсъствие от училище по болест  веднъж, беше с повръщане. Сега короната пак я изкара с висока температура, близо 40 градуса. Този път не се наложи антибиотик, защото за 2 дни и спадна. Но за малки деца, щом така са преценили докторите... 

Хора, и нека не лишаваме съфорумците от правото да мрънкат, това е много успокояващо и понякога единственото място, където някой си позволява да сподели своето недоволство. Малко толерантност и по-малко иронични и подигравателни постове биха били страхотен подарък за празниците. В края на краищата всеки има своите страхове и съпричастността е най-малкото, което може да очаква в тази ситуация. Весели празници! 

Лошо е когато едни и същи хора регулярно се опитват да налагат на целия форум своята гледна точка, като единствено правилната и мрънкат. 

Кажи си веднъж позицията и спри - правилна, неправилна. Никой няма да те съди.

Но ако се опитваш да я налагаш, не печелиш съмишленици, а напротив.

Аз съм доста съпричастна, търпяща и разбираща, но не всеки е.

Всеки човек има различен праг на търпимост, особено към агресивно налаганите, спорни тези.

• Харесвам 15
  • Браво 3
Публикувано:

Преди малко имах видео-разговор с приятели, които напуснаха Лондон по време на "блокадата" и сега са в Занзибар. При пристигане на летището в Дар ес Салаам имало един голям кош, а над него табела с нарисувана маска и стрелка надолу. Не санкционирали, ако все пак реши някой да носи, но и никой не го правел.

Не призовавам да не се носят маски!!! Просто си мисля колко странна в момента ни се вижда нормалноста...

• Харесвам 8
Публикувано:

Какво е нормално зависи от много неща... В Занзибар например можеш да ходиш по бански през декември, а в Англия не е баш така.

Нямам нищо против човек да отиде там, където се чувства по-добре.

🍻

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 минути , Фил каза:

когато ми доскучее, това винаги ми осмисля деня :grin:

Ами да, разбира се, даже свирни, ако видиш някъде допелвайс на Шнайдер. Че е ентусиазиращо добра бира и е осмислила много от разходките ни в квартала 🙂

• Смея се 1
Публикувано:
преди 10 часа, chandni каза:

Естествено, че са в кренвришите! Все пак искат да чипират и антиваксърите! :laugh1:

P.S. Не бързайте да се нахвърляте на кренвиршите... Изчакайте, втората вълна ваксини щели да са с буса на Винпром Пещера. :girl_crazy:

Абе ти недей му дава акъл на Ганьото, ще се снабди, от първата с мезето, от втората с пиенето. :)))))

Ако мениджмънта на пловдивската компания "Белла България" /производителите на кренвиршите "Леки"/ през пролетта тайничко са завиждали на "Билла" за рекламната кампания "Каракачантичка", за която хипермаркета не даде нито лев, то днес със сигурност получиха реванш. Засега не знам чия чиновническа глава роди абсурдната идея първите дози от ваксината на "Пфайзер" да бъде пренасяна с брандираните бусове за разнос на кренвирши, но само час след първите снимки от пристигането им в Пловдив,  колажите в социалните мрежи заместиха традиционите сърми, пържоли, баници и прочее коледни такъми. 

Така с една недомислица бе съсипан опита да се предаде някаква церемониалност на събитието и технология, в която са вложени милиарди, стана за смях . От един месец се говори как ваксините ще пристигнат, обяснява се как трябва да се съхраняват при специални условия, във всички новинарски блокове пътят на камиона се следи като шейната на Дядо Коледа и накрая ваксините пристигат в бус за кренвирши в хладилник /с дръжка/ Мраз. 
Да не говорим, че премиерът Борисов лично пристигна под тепетата, за да инспектира доставката.

И така вместо една силна информационна кампания, която по някакъв начин да намали ширещото се недоверие към ваксините у българите, получхме поредният комикс, който имаше очакван отклик в социалните мрежи. 

Това че хранителната компания е решила да помогне при транспорта е похвално, но от министерството на здравеопазването трябваше да се постараят малко повече. Посланието, което бе изпратено, бе изключително несериозно. На фона на кадрите с ваксинацията в другите държави, подобна логистика изглежда изключително нелепо. 

В същото време правителството вероятно ще плати сериозна сума за информационна кампания, която да убеди повече българи да се ваксинират. Само че, духът вече е изпуснат от бутилката. 

Или ако цитираме адвокат Стефан Левашки - на Коледа стават чудеса! Ако Ви подарят бутилка от Кока-кола с капачка от фанта, значи вътре има ракия, в кутията от сладолед 100 % ще намерите сарми, видите ли микробус за кренвирши, екскортиран от полицейски автомобили, значи в него превозват ваксини. Кое не е така?

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 23 минути , AlexandraKo каза:

Абе ти недей му дава акъл на Ганьото, ще се снабди, от първата с мезето, от втората с пиенето. :)))))

А после и със сертификатче: 

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9348335

Публикувано:

Абе, след всичкото дрънкане, пристигнали 925 ваксини:(((

Ма иначе, осигурили 180+50 млн. лева, като сметнах, горе-долу, за 7 млн. дози / 20$ едната/.

Колко курса ще направят, с по едно кашонче, смешна работа. 

И плещят пак, как от електрония регистър, с един клавиш, ще си сваляш сертификата.

Те, регистър на болните не можаха да направят читав, как ли ще го скопосат и тоя.

Ако не беше тъжно, щеш да е смешно.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Абе, след всичкото дрънкане, пристигнали 925 ваксини:(((

Ма, недей така! Другите ги дадохме в помощ на Република СМакедония в знак на приятелство. Тя, като не е в ЕС, и няма откъде да се снабди.

• Харесвам 2
  • Браво 2
Публикувано:

Коментират се близо 10 000 дози, в началото на януари още:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2020/12/26/4157322_purvite_blizo_10_hil_vaksini_sreshtu_covid-19/

Смешното е, че Сърбия първа получи от ваксините на Файзер, без да е членка на ЕС 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз пък прочетох някъде, че у нас е създадена стройна организация за поставянето на ваксините, която позволява да ваксинираме по 50 човека за 12 часа. Както и да го гледаме, това означава, че при 24-часов режим на работа, ще поставяме тези 925 ваксини за 18.5 дни. С тези темпове ще ни трябват около 400 години, за да се ваксинират всички българи. Спукана му е работата на коронавируса.

• Харесвам 8
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 50 минути , ДиянаВ каза:

В един флакон има 5 дози ваксина. Пише го в листовката. 925.5=4625 ваксини.

Би трябвало, да са индивидуални дози. Какво значи това - един флакон ще се изтегля с 5 спринцовки ли?
Ми всяко следващо дупчене на тапата на флакона,  е компрометиращо...

• Харесвам 3
Публикувано:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_kkhp.pdf

Разрежда се с някакъв разтвор. Не съм медицинско лице и не разбирам. Журналистите обаче трябва да са по-прецизни в изказа си. 50 души на ден може да ваксинира само Пирогов, по 15 минути на човек. Отделно са другите болници, а после и личните лекари.

Това, което наистина ме разсмя по темата с ваксината беше, че гръцкото правителство ще мотивира много повече българи да се ваксинират от българското 🙂 Не помня точно кой го постна, но е толкова вярно, че чак смешно.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 7 минути , stani.m каза:

годна до 04.2021г

Това не е ли годността на ваксината? Така или иначе, никой незнае колко време въобще ще действа, надяват се на 6 месеца поне.

• Харесвам 3
Публикувано:

Това е срокът на годност на флакона със съответния партиден номер. 

преди 8 минути , ДиянаВ каза:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_kkhp.pdf

Разрежда се с някакъв разтвор. Не съм медицинско лице и не разбирам. Журналистите обаче трябва да са по-прецизни в изказа си. 50 души на ден може да ваксинира само Пирогов, по 15 минути на човек. Отделно са другите болници, а после и личните лекари.

Това, което наистина ме разсмя по темата с ваксината беше, че гръцкото правителство ще мотивира много повече българи да се ваксинират от българското 🙂 Не помня точно кой го постна, но е толкова вярно, че чак смешно.

Пак нещо не са доразбрали,  нали сме наясно че няма само по един човек да поставя ваксини в Пирогов или другите болници? В най-добрия случай е вярно само за първите няколко дни преди доставката на по-сериозните количества. 

Нищо де,  важното е хейта върви с пълна сила. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Да вмъкна само ,че ония ден Дания (както и България) получи 9750 бройки ваксина ,днес ваксинира за пръв път ,а утре получава още 40.000 близо бройки (по рано от очакваното със седмица) ....та мисълта ми е дали географското местоположение е изиграло роля в това уж ,,едновременно,, преразпределение на всички ЕУ държави или е имало други фактори .Като сложим и  че преди дни Дания си направи екстра покупка извън другите ЕУ държави на 2,4 милиона ваксини от Пфайзер  за Март месец -тoлкоз с феир плея на европейско ниво 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Би трябвало, да са индивидуални дози. Какво значи това - един флакон ще се изтегля с 5 спринцовки ли?
Ми всяко следващо дупчене на тапата на флакона,  е компрометиращо...

Ваксината идва на прахче и после се разрежда до течност. Няма как да дойде в стъкло на -70 градуса.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 34 минути , feel_the_rush каза:

Ваксината идва на прахче и после се разрежда до течност. Няма как да дойде в стъкло на -70 градуса.

Ясно де, ама нали , като се размрази/разреди, вътре има 5 дозих0,3 мл.Тоест, в този флакон, ще влизат 5 игли...Не разбираш, какво имам предвид. И по-добре...

7CA3FBEB-2B07-4584-B7EF-D31803FC7B76.jpeg.57d51cc67bd114ec04af23ab5242c25b.jpeg

Публикувано:

С повече мисъл, може 1 игла да влезе във флакона, да се заредят петте дози в 5 спринцовки и да се инжектират тутакси на 5 човека. Не е толкова трудно да стане, но ми е ясно, че едва ли... Чак пък толкова ще мислят и се организират...

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.