Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Новите думи на годината:

Във Фландрия

knuffelcontact

knuffel прегръдка

това е единият човек, извън домакинството, т.е. не живеете заедно под един покрив, с който имаш/те право на близък контакт без разстояние и маски. Живеещите сами имат право на два такива контакта, но не и по едно и също време.

В Нидерландия

anderhalvemetersamenleving

anderhalvemeter  един метър и половина

samenleving  общество

Така един език, но различни хора, общества и манталитет, гледна точка за нещата и различни думи на годината.

Коя е думата с положително значение и коя с негативно? Кои са оптимистите и кои песимистите?

Чашата е наполовина пълна/празна?

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз пък обратно на всички които мислят, че с недоволство нищо не се постига, смятам точно обратното.

С доволство нищо не се постига. Така човек се задоволява с това което има, което му се налага, което му се предоставя и не търпи развитие. Така че драги ми съфорумци - бъдете недоволни , бъдете скептични и подлагайте на съмнение всичко и всички.

• Харесвам 19
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Но от много време се изкушавам, да ви припомня, статията на Григор Лилов, която копнах и сложих тук, на 8 февруари 2020.

И да направя една оптимистична прогноза - личното ми мнение е, че около Великден, истерията ще свърши.

Хайде сега, пожелайте ми, да позная!

Александра, би ли пуснала линк към статията пак? Търсих в Гугъл, но не можах да намеря статия от тази дата. 

И мъжа ми така мисли, че до лятото нещата би трябвало да са по-добре :).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , Травеолани каза:

Александра, би ли пуснала линк към статията пак? Търсих в Гугъл, но не можах да намеря статия от тази дата. 

И мъжа ми така мисли, че до лятото нещата би трябвало да са по-добре :).

Заповядай!

Това е конкретната статия.

https://svobodnoslovo.eu/короначумата-как-да-се-предпазим-и-ня/

Има още интересни неща, ако ти се чете.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 27.12.2020 г. в 12:45, stanimir каза:

Хората които ще ги поставят вероятно са поставили  хиляди и хиляди инжекционни разтвори. 

Със сигурност не са се учили от форумите.  

П. П. Флакон БЦЖ  ваксина съдържа 10 дози, но никой не прави драми от това. 

Дано само журналистите не се усетят, че съвсем ще отървем и туберкулозата. 

Абе трябва, ама ето първите в Германия вече ги боцнали с петорна доза. Без да искат.

https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/fuenffache-impfdosis-fuer-pflegeheim-mitarbeiter,SKTDZey

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 часа, DaBo каза:

Кои точно човешки права ни отнеха? Свобода, достойнство, равенство, толерантност, уважение, дискриминация....

Някои аспекти са поограничени, ама баш отнети не са.

И да не забравяме, че "Моите права свършват там , където започват правата на другите" (Волтер). Уважението към правата на другите е свързано с отговорност към нашите собствени действия.

Наистина ли не знаеш кои права ни бяха отнети?! Ами да започнем с най-магеланското човешко право от Всеобщата декларация за правата на човека от член 13.
https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=32

1. Всеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

Би било повече хора да я прочетат тази декларация и наистина да си знаят правата. Те са 30 според декларацията на ООН. И не мисля, че трябва да си избираме едно право за сметка на друго. Всички права са важни и фундаментални.

• Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:
2 minutes ago, Crazy Horse said:

Наистина ли не знаеш кои права ни бяха отнети?! Ами да започнем с най-магеланското човешко право от Всеобщата декларация за правата на човека от член 13.

1. Всеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

Би било повече хора да я прочетат тази декларация и наистина да си знаят правата. Те са 30 според декларацията на ООН. И не мисля, че трябва да си избираме едно право за сметка на друго. Всички права са важни и фундаментални.

И ти не можеш да се прибереш в Бг ли? Защото аз мога, както всеки притежател на български паспорт. Никой не ми е отказал достъп до Родината, никой, никога. И ти можеш да се прибереш, както всеки български гражданин. И можеш да пътуваш в пределите на България, нали? В България всеки може спокойно да се придвижва, или не? Че дори и извън пределите на България!

Наистина не разбирам за драмата на отнетите човешки права!

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , DaBo каза:

И ти не можеш да се прибереш в Бг ли? Защото аз мога, както всеки притежател на български паспорт. Никой не ми е отказал достъп до Родината, никой, никога. И ти можеш да се прибереш, както всеки български гражданин. И можеш да пътуваш в пределите на България, нали? В България всеки може спокойно да се придвижва, или не? Че дори и извън пределите на България!

Е да де, ама то и правото на живот не е отнето на никой - то е право, а не е гаранция, че ще бъде опазен от всички болести, инциденти и т.н. Всеки има право на живот, т.е. няма право да бъде убит. Ама и там е с много "ако" - т.е. ако не е извършил престъпление, за което има смъртна присъда. Ако не е отишъл на война. Ако не кара автомобил и вземе да почине в катастрофа. Ама не може да се каже, че ако аз не се ваксинирам, отнемам правото на живот на друг човек.

• Харесвам 6
  • Браво 4
Публикувано:
преди 10 минути , DaBo каза:

Чакай сега, не се палИ, ама,  не е баш тъй. Отвън, си пропуснала някои подробности. Тука имаше полиция, която не те пускаше, да излезеш от града. Имаше период, март-април, вътре в Бг, не можеше да се пътува свободно. Даже @Lyubina, ако не се лъжа, се тревожеше, че не може да отиде при майка си, в друг град. Като бяхме в Белгия през октомври, имаше полицейски час - не можеше да се излиза от толкова-до толкова.

Хайде, не е отнемане, но е ограничаване.

• Харесвам 5
Публикувано:
Just now, ivailo_radev said:

Е да де, ама то и правото на живот не е отнето на никой - то е право, а не е гаранция, че ще бъде опазен от всички болести, инциденти и т.н. Всеки има право на живот, т.е. няма право да бъде убит. Ама и там е с много "ако" - т.е. ако не е извършил престъпление, за което има смъртна присъда. Ако не е отишъл на война. Ако не кара автомобил и вземе да почине в катастрофа. Ама не може да се каже, че ако аз не се ваксинирам, отнемам правото на живот на друг човек.

Е, тук спорът е, че са отнети човешки права, заради пандемията. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 19 минути , DaBo каза:

То не е и за разбиране, докато не се преживее, да ти кажа.

Правото на работа беше - и е - отнето на много хора. Мога да говоря за UK, защото от там имам опит и впечатления. Ако живееш под наем и бизнесът ти е разрушен или работата е премахната и не се класираш за държавни помощи, животът ти е разрушен. Каквито и резерви да имаш, те просто се стопяват и после просто си в безпътица...  Допускам сходно е и тук, макар повечето хора да не са под наем.

Иначе правото на дишане е наистина изконно и като човек имал такива проблеми (извън каквито и да е пандемии), не ми е особено комфортно да влизам в тази тема, затова и я избягвам. Просто исках да ти дам още една гледна точка. 

Публикувано:
преди 6 минути , Rainy каза:

Допускам сходно е и тук, макар повечето хора да не са под наем.

Тук повечето са с ипотечни кредити. Ама като останеш без доход,  и без наем и кредит пак не ти се живее. Особено с малки деца,  на които как да обясниш. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
3 minutes ago, Rainy said:

То не е и за разбиране, докато не се преживее, да ти кажа.

Правото на работа беше - и е - отнето на много хора. Мога да говоря за UK, защото от там имам опит и впечатления. Ако живееш под наем и бизнесът ти е разрушен или работата е премахната и не се класираш за държавни помощи, животът ти е разрушен. Каквито и резерви да имаш, те просто се стопяват и после просто си в безпътица...  Допускам сходно е и тук, макар повечето хора да не са под наем.

Иначе правото на дишане е наистина изконно и като човек имал такива проблеми (извън каквито и да е пандемии), не ми е особено комфортно да влизам в тази тема, затова и я избягвам. Просто исках да ти дам още една гледна точка. 

А каква би била причината да не се класираш за такава помощ? Питам абсолютно съвсем добронамерено, защото моите приятели в Англия от месеци си разчитат на тази помощ, което явно означава, че са се класирали. И най-добрата ми приятелка в Швейцария също се класират и макар и да не им е много широко около врата, се справят прилично. В ресторантьорския бизнес са. И приятелите в Австрия вземат 85% от държавата, в Германия също вземат. За извън Европа нещата са различни. При нас също вземат 80%, ама тези които са се осигурявали. А тук това не го правят, да се осигуряват имам предвид. Та затова питам - кой не се класира? Явно моите кръгове са някакво изключение.

А относно глътката въздух, борила съм повече от две година за нея в БГ извън пандемия... и много много да разкажа извън кулисите. Разбирам те.

• Харесвам 6
Публикувано:

Много човешки права ни бяха отнети заради т.н. пандемия. И то от универсалните, не само обичайни като правото на образование (то както се надявам знаете не е универсално право, но дори и то на практика падна в  жертва заменено с дистанционен субпродукт). Отговорността за другите не означава да не изключва отговорност и към индивида, па бил и самия себе си като индивид. Знам че има доста хора твърде страхуващи се , понякога с право, но какво им дава право да определят живота на всички, като са определено малцинство. 

Сложни въпроси са и според мен няма как да ги решим тук. Надявам се поне за това са съгласни привържениците на строгите карантини и затворените домашни пространства. Впрочем голямата част от тези хора (принципно, не от форума) харесват повече работата от къщи отколкото в офиса. 

• Харесвам 10
Публикувано:
8 minutes ago, AlexandraKo said:

Чакай сега, не се палИ, ама,  не е баш тъй. Отвън, си пропуснала някои подробности. Тука имаше полиция, която не те пускаше, да излезеш от града. Имаше период, март-април, вътре в Бг, не можеше да се пътува свободно. Даже @Lyubina, ако не се лъжа, се тревожеше, че не може да отиде при майка си, в друг град. Като бяхме в Белгия през октомври, имаше полицейски час - не можеше да се излиза от толкова-до толкова.

А пролетта беше много по зле в Белгия, не можеше да напускаш общината в която живееш без да имаш основателна причина. Не е стоял някой да те варди, но ако те спре полиция за проверка има глоби.

Та се въртяхме в общината, добре че има място и природа, ама два месеца и половина писва.

Имаше и положителни открития, като най близката пивоварна с местна крафтбира за вкъщи, която се произвежда в бивша мелница. Също гора с цъфтящи лилави хиантии през пролетта. И стадо лами и алпаки, с главатар Тагадък, така го кръстих, много си бранеше стадото. Щрауси също, въобще всякакъв добитък. Та ние като не можахме да пътуваме, Южна Америка и Африка дойдоха при нас.

Просто пролетта нямаха много ходове за да спадне бума от случаи и хоспитализации, починали, ограничени и липса на ЛПС. Ако не бяха предприели мерки, щеше да е голям кошмар и трагедия.

Tagaduk_2.jpg

Lamas_2.jpg

Lamas_1.jpg

Tagaduk_1.jpg

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

А каква би била причината да не се класираш за такава помощ? Питам абсолютно съвсем добронамерено, защото моите приятели в Англия от месеци си разчитат на тази помощ, което явно означава, че са се класирали. И най-добрата ми приятелка в Швейцария също се класират и макар и да не им е много широко около врата, се справят прилично. В ресторантьорския бизнес са. И приятелите в Австрия вземат 85% от държавата, в Германия също вземат. За извън Европа нещата са различни. При нас също вземат 80%, ама тези които са се осигурявали. А тук това не го правят, да се осигуряват имам предвид. Та затова питам - кой не се класира? Явно моите кръгове са някакво изключение.

А относно глътката въздух, борила съм повече от две година за нея в БГ извън пандемия... и много много да разкажа извън кулисите. Разбирам те.

В UK дават много сериозни помощи на хората на заплата - силно бях впечатлена признавам... За Швейцария нямам никакви впечатления и не смея да се изказвам. А не се класират хора, чиито бизнес или е бил в началото, или са имали затруднения и не могат да декларират нормални приходи за една календарна година назад, или съкратени хора - с до една година стаж в конкретна компания, когато нямаш реални права на обезщетение - освен едноседмични държавни помощи от £80 на седмица - една съвършена подигравка, и още много случаи... 

Моето лично впечатление е, че се разклатиха устоите на дребния бизнес - а това е много, много лошо за всички, и на живота на съкратените хора на заплата - без дълъг опит в дадена фирма и право на по-сериозни помощи. Да нямаш право на работа без да ти се предостави шанс за друг доход е условие за много сериозни социални проблеми.

И да, здравето е нещото, което оценяваме едва след като се задушаваме, но наистина има и други гледни точки, когато става въпрос за права.

Бъдете здрави! 

(Ще си говорим лично за въздуха...) 

Публикувано:

По случай Новата Година пожелавам си:

1. Да се ваксинират повече от 70% от хората, за да може да си се върнем към нормалния живот.

2. Да не се налага другите 30% насила да се ваксинират и да могат да си обикалят свободно и да си имат всички права, като ваксинираните.

3. Да се влее малко разум в управниците по цял свят и да се разреши на рисковите и уплашените групи от хора, да си стоят вкъщи, да си работят хоум офис, а останалите да могат да си обикалят и живеят както искат.

4. Да няма втори, трети, пети щам или нов вирус, за който текущите ваксини не работят.

5. Да сме живи и здрави, да мислим с главите си и да си отстояваме мнението, защото в спора се ражда истината.

Не е много нали 🙂

• Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Crazy Horse каза:

Съжалява, но това не е било никога  така. Има много държави, в които не мога да живея, колкото и да искам, Канада, САЩ, Австралия и т.н. до разни арабски и това не е от тази година заради вируса.

Само допреди 15-на години, българите трудно можеха да си сменят местожителството дори в страни в Европа.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 2 минути , Alexander каза:

Съжалява, но това не е било никога  така. Има много държави, в които не мога да живея, колкото и да искам, Канада, САЩ, Австралия и т.н. до разни арабски и това не е от тази година заради вируса.

Само допреди 15-на години, българите трудно можеха да си сменят местожителството дори в страни в Европа.

Защо да не можеш,  много българи живеят в тези страни? Сигурна съм, че ако искаш и ти ще намериш начин.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 40 минути , Crazy Horse каза:

Тук вече ме провокира да се намеся. А, ти прочете ли чл. 3 от Хартата?Единственото абсолютно право е правото на живот и това е право и на 105 годишните и на болните със куп хранични и животозастрашаващи заболявания. 

Правото на свободно придвижване не е абсолютно, а относително право. То може да бъде ограничавано с оглед зачитането на абсолютното право. Няма значение, дали ни харесва и дали ни проваля плановете. Все пак сме гражданско общество. 

Хайде да спрем с това убеждаване колко сме онеправдани и да станем повече хора. Все пак са светли празници. 

Действителността е копие на мислите и вярванията ни. Който иска да пътува го прави и сега, ей го Матеев си пътува, а не разсъждава за правата си. Който иска намира начин, който не иска намира оправдания. Тези, които само мрънкат искат идеални условия за да пътуват, което няма връзка с това да не може да се пътува. И за да си спестя спора за това как в еди коя си държава не може да се отиде, ще кажа като не може да се отиде на едно място идете на друго. Главното е пътуването, а не точното място. 

@luba_rizova, 101 - годишната германка е направила сама своя избор да се ваксинира, не и е наложено на сила. Жената е преценила кое е най - доброто за нея и е взела решение сама за себе си. Сама е преценила рисковете и ползите. Надявам се, че не възразяваш да упражнява правото си както реши за най-добре. Каквото и да последва от това със сигурност не е отговорност на другите, а още по малко пък твоя. Не виждам защо се опитваш да вменяваш подобна отговорност на който и да било. 

Отделно касае се за решение взето в Германия, което по никакъв начин не влияе на българското общество. Това си е тяхна политика. Нас не ни касае. 

Хубаво е човек да изказва мнението си, ама за трети път да отстояваш мнение, че който е доживял до тези години няма право да иска да живее повече, не е ок. Може да ми се разсърдиш, но вече няколко човека ти подсказаха, че изказаната теза не е достойна за уважение, меко казано. 

• Харесвам 22
  • Браво 10
Публикувано:

Има ли желание , има и начин. Много хора от форума доказаха, че дори и по време на пандемия пътуването е възможно и при спазване на определени мерки е безопасно. Със сигурност не е лесно и евтино както е било.

Пролета,когато уж беше затворена границата между Германия и Швейцария, всичките ми познати преминаваха всеки ден границата и всеки намираше начин.
Ние имахме желание и се прибирахме в България, никой не ни върна. 🙃

Тъжното е за хората, които загубиха живота си, за тези които загубиха майки, бащи, роднини. Жалко е за хората, които остават без работа и доходи и нямат алтернатива. Жалко е за тези, които по една или друга причина тази година няма да има какво да сложат на масата си. 
Всичко останало ( по мое мнение) е мрънкане на високо ниво. 
Все някога ще се приключи и с този вирус и нещата ще се нормализират все някога. Въпрос на време е. И дано  @AlexandraKo се окаже пророк и това започне да се случва още преди Великден 🙂

• Харесвам 12
Публикувано:

@DaBo, @mililia, не знам как вие интерпретирате нещата, но аз все още дори за да ида до съседната провинция в Испания ми трябва пропуск като писмо от работодател. Имаше дори идиотски изпълнения от сорта затваряне на определени квартали в Мадрид. Много хора просто не могат да напуснат Мадрид с месеци. Дори в България имаше за определено време КПП-та. Имаше на пролет идиотски решения на някои правителства, които дори не пускаха собствените си граждани в страната, но добре, щом казвате няма нарушени права. Моето право на свободно придвижване е нарушено, както и на милиони други хора и това по никакъв начин не спасява никакви 101 годишни баби и дядовци, нито носенето на намордници, нито каквито и да е други идиотии. Колкото до пътуването, аз си имам планирани дестинации и ще ги посетя когато мога. Една от тях беше Малта и я посетих това лято. Но, не бих тръгнал на някъде, само за да пътувам ако дестинацията не ми харесва, ей така само да навъртя някой друг полет. Но, аз нямам намерение да споря, кой както иска да си интерпретира нещата. Нека всеки да прави каквото иска и да вярва на който и в каквото иска. Аз съм направил своя избор и много добре знам какви права имам и кога са нарушени, както и какво е пропаганда и манипулация, всяване на страх с цел масов контрол и т.н.

За мен важното е, че не съм си изгубил ума от страх и си дишам свободно, с откpити уста и нос чист въздух навън и че догодина пак ще пътувам.

Желая повече пътешествия на всички магеланци догодина, до желани дестинации!

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

@Crazy Horse, аз дишам с открити уста и нос навън. И винаги е било така. Маските са задължителни само в затворени пространства. Никога не съм имала забрана да напусна и/или да се върна в Украйна, както и да пътувам из страната, въпреки че в най-големия лоукдаун всякакъв вид обществен транспорт беше забранен, но не и личният. О, и за Нова Година всичко ще работи до сутринта, а имат само 38.4% средна заетост на Ковид леглата в цялата страна към 26.12.2020.

И да, догодина ще пътуваме, с това съм абсолютно съгласна. 🤗

Даже си купихме билети за Португалия и си запазихме апартаменти за почивка на о.Крит.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

И да направя една оптимистична прогноза - личното ми мнение е, че около Великден, истерията ще свърши.

Хайде сега, пожелайте ми, да позная!

От твоите уста в Божиите уши!

Аз не съм чак толкова оптимистично настроен. Имам усещането, че вървят някакви глобални процеси, в които настоящата Ковид-19 криза е само въведението (the opening act) или каквото е увертюрата в една опера. Добиваме представа за характера на произведението, повечето мотиви са представени, но завесата още е спусната и действието не е започнало, публиката още не е видяла основните действащи лица, само ги е прочела в програмата.

На мен през май месец ми попадна една програма, ама не от оперен спектакъл, ами на Световната Банка. Стратегическа програма за готовност и отговор на Ковид-19 кризата. Съвсем официален и достъпен документ от април тази година. На който му се четат 60 страници, може да си го прегледа. Аз нямах това търпение, но погледа му се спря на първа страница (след съдържанието), която гласи:

Expected Project Approval Date: 02-Apr-2020 ; Expected Project Closing Date: 31-Mar-2025 ;  Expected Program Closing Date: 31-Mar-2025

Демек, очакванията са ковид кризата да привърши в края на март, ама 2025 година. Когато предвижданията са от огранизации от такъв калибър, те обикновено имат свойството да се сбъдват или да бъдат сбъдвани. 

Ето и едно линкче към документа.

• Харесвам 6
  • Шок 3
  • Замислям се 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.