Прескочи до съдържание

Дарения, доброволство, взаимопомощ


Препоръчани мнения

Магеланци са сила!

 

Очертава се дълга и тежка битка с коронавируса, но това не значи, че само лежане на дивана ще ни е достатъчно на нас, едно мобилно общество с огромна енергия и нестандартно мислене, да се чувстваме "полезни". Има много малки, големи и още по-големи области, в които можем да помогнем.

 

Предлагам в тази тема да събираме информация за благотворителни кампании, дарителски сметки, доброволчески кампании и апели за помощ.

 

От набирателни сметки на болници  та до мъничко помощ за колеги магеланци с идеи за подпомагане на бизнеса им - има огромно поле за действие! Моля колеги - споделяйте! Къде какво се търси, къде от какво има нужда.

Ако някой от вас има нужда от помощ - било то с идеи, пари или знание (от това как нещо би могло да се върши онлайн до това как да се сготви гадна консерва, че да е по-добра на вкус) - питайте и споделяйте!

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Универсален подобрител на всякакви солени буламачи, включително гадни консерви, са чесънът и лютите чушки. 2 в 1 - Очаквано добра комбинация. Е, може и по отделно.

Предлагам, на лични или в темата, психологическа помощ на родители, върнати по принуда в средното образование. Заедно ще се справим !

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Макар и да не се съмнявам в чистите подбуди на всички тук, за съжаление често доброволческите кампании злоупотребяват с доверието на хората. В общия случай е много трудно да разбереш коя кампания е чиста, и коя използва даренията само за параван и изхранване на много хора по веригата като финалния бенифициент, който се ползва като реклама всъщност получава огризки. 

 

Аз не желая да сме някакъв качествен контрол, който ще определи "ти получаваш 10 лева", "а ти получаваш 5". Не желая да сме поле за дискусии тип "за гладуващите африканчета няма пари, а за Нотр Дам има милиарди". Имам опит с подобни кампании в други форуми, групи и общества, винаги, неизменно се появява някакъв горчив привкус в даден момент. 

 

Това е проблем, не само в България, но и световен. Имахме дискусия как голяма част от доброволческите програми по света в голяма степен експлоатират наивносттса и невинността на енергичните младежи, имаше и новини как бизнесът със сиропиталища в Камбоджда процъфтява...и да, нарочно не съм заградил бизнесът в кавички. 

 

Нямаме ресурс да контролираме, а и не искам да сме съдник на това коя кампания си заслужава и кой трябва да получи пари и най-вече кой не...защото няма как да стигнат за всички. За това не мога да позволя дискусии за парични дарения извън официално обявената сметка на МЗ тук и благодаря за разбирането.

 

Това, което мога да направя е да дам годишен златен статус на всички, които направят повече от 100лв дарение на официалната дарителска сметка на МЗ. Може и иконка да измисля за целта. Ще го оформя тези дни. Иска ми се да има как да предложа повече, но това е с което разполагаме. 

 

За останалата, нематериална помощ, няма проблеми, мисля че много от темите ни с взаимопомощ са такива така и така. 

 

 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Мога да напомня, че винаги има нужда от кръв. Не става дума за пари, за плащане или каквото и да е.

Като акт на благотворителност - доброволно и безвъзмездно.

Така че, ако някой има желание и възможност, всички ЦТХ и ОТХ в страната ще ви се зарадват.

Не е страшно, гарантирам, лично съм дългогодишен кръводарител и още съм жива, а даже и здрава (надявам се).

При нужда от допълнителна информация съм насреща.

  • Харесвам 7
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Всъщност, ако искате може да направим благотворителен търг, от който приходите ще отидат в дарителската сметка на МЗ или за целево закупуване на медицинско оборудване. Макар че в целия случай май основния ни липсващ ресурс е времето. 

 

Та идеята грубо е всеки предлага нещо, в което е добър или даже няма нужда да е добър, прото ентусиаст. И останалите наддават. Може някой да направи сладкиш, друг да предложи принтирана снимка, трети просто да пият по бира заедно след като приключи всичко. Мога и да съм по-прецизен в предложенията, ама ако почна да изреждам сигурно някой ще се познае, пък не искам да насилвам участие 🙂

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Има много инициативи, които са официални и нямат нищо общо с бизнес, "бизнес" или от сорта. Идеята ми беше тук да се синтезира информация.

Има болници и общини, които набират доброволци за подпомагане на самотни стари хора. Има и съфорумци в чужбина, които не могат да помогнат на свои близки, а някой би го сторил на драго сърце. Има организирани кампании на българи живеещи в чужбина за помощ на сънародниците си - може би не всеки е получил информация за тях и би било полезно да се отбележат някъде, напомнянето на @Lyubina за кръводаряване е много дибро, и много от сорта...

Но те разбирам, вече ми се появи горчивият привкус.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

От хотела ни в Болоня, където отсядаме доста години поред, ни изпратиха зов за помощ и направихме със Съра парично дарение.

За себе  си, въпросът с даренията,  съм го решила така:

В тези дни, не вземам никакви пари за доплащане - каквото се полага по ЗК, хората си го ползват и толкова. Осчетоводявам го, пускам си касови бележки, но е за моя сметка.

 

 

преди 13 часа, Lyubina каза:

Мога да напомня, че винаги има нужда от кръв. Не става дума за пари, за плащане или каквото и да е.

Като акт на благотворителност - доброволно и безвъзмездно.

Така че, ако някой има желание и възможност, всички ЦТХ и ОТХ в страната ще ви се зарадват.

Не е страшно, гарантирам, лично съм дългогодишен кръводарител и още съм жива, а даже и здрава (надявам се).

При нужда от допълнителна информация съм насреща.

Аз също съм дългогодишен кръводарител и го правя непрекъснато.

  • Харесвам 4
  • Браво 8
Връзка към мнение

Темата с дарителство, помощ, е много лична.

Аз предпочитам термина - "непоискано добро".

 

В последно време се шири мнение, че не трябва да се прави т.е. нуждаещия се трябва да си поиска.

Изобщо не споделям такава глупост.

И това извън конкретния контекст с вируса.

 

Всеки сам си решава - труд, пари, предмети, услуги, идеи,... Въпрос на лична преценка, съвест, морал.

 

Единственото, което ме дразни са хора, които могат да пуснат sms-и за някакво TV състезание, а не могат/не искат да направят някакво непоискано добро.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.