Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 минути , funny каза:

Давайте сега акъл защо и "простия" крем карамел не ми се получава :scratch_one-s_head:.

Като го гледам .... като на сирене ементал му е изгледа ( още е във фурната но в йенска тавичка та го виждам какъв се е накъдрил).

 

Уж всичко спазих, бая му да се пече на 150 градуса .... и пак тц.

При крем карамела, номерът е, водата да не завира, иначе става на дупки. Ти нали, на водна баня го печеш?
Аз ползвам тази тактика: фурната на 140 градуса, за 90 минути, като през 25 минути, слагам във водата бучки лед.

Бях гледала някой от видните готвачи, не се сещам кой, така препоръча и при мен работи.

Да, иска си баене и гледане, за да стане гладък.

Едно време, като бях малка, ми вадиха сливиците . И в болницата, няколко дни ме храниха, само с крем-карамел на дупки . Оттогава го мразя и като правя, два часа му бая и се моля, сакъъън, да не стане някоя шупла:((((

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

С крем карамела аз доста експериментирах - печах за дълго по час и половина -два на 140 -150'С и ми ставаше супер сбит и не ми харесваше (като парфе ми изглеждаше малко), мятках ледчета и какво ли не, докато не попаднах на тази рецепта и за моя вкус това е перфектния крем карамел - гладък и кремообразен. Но аз го правя с 6 цели яйца (някой път  с  5 съм правила), вместо 4 яйца и 3 жълтъка, понеже после няма какво да правя белтъците. Тъй като в къщи искат да е препечен отгоре, а той остава бял, го слагам накрая на на горно ниво само на грил за много кратко на висока температура, понякога пека и малко по-дълго - около 50 мин на 160'С - трябва да се гледа след 40 минута понеже фурните са различни- да не е съвсем течен, но не трябва и съвсем втърден (за консистенцията, която аз харесвам, де). Не знам колко добре го обясних. Това е рецептата, може да се намали захарта:

 

https://recepti.gotvach.bg/r-78120-Класическа_френска_рецепта_за_крем-карамел

 

Майка го прави много гладък и го пече за кратко на по-висока от 160"С температура, не слага лед във водата, но с високомаслено мляко или смес мляко със сметана, но аз не можах да му хвана цаката.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , AlexandraKo каза:

При крем карамела, номерът е, водата да не завира, иначе става на дупки. Ти нали, на водна баня го печеш?
Аз ползвам тази тактика: фурната на 140 градуса, за 90 минути, като през 25 минути, слагам във водата бучки лед.

На водна баня ама това с леда не ми е идвало на ум даже. Късно. Тоя път ще е на шупли и за тази петилетка ще е това. 

Дано запомня до следващия път че трябва и лед :wacko:

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , funny каза:

На водна баня ама това с леда не ми е идвало на ум даже. Късно. Тоя път ще е на шупли и за тази петилетка ще е това. 

Дано запомня до следващия път че трябва и лед :wacko:

Абе, пак си става за ядене, не е световна беда:)))

Ако не се сетиш за лед, сложи го на на по-ниска температура, на 120 примерно.

Еее, не се отказвай де, то , майсторлъкът идва с повторението/опита.

А пък опитът - това са нашите грешки:)))

СИпи по едно малко, кат за първи опит, ти се полага почерпка:)))

  • Благодаря 1
Публикувано:
В момента, AlexandraKo каза:

СИпи по едно малко, кат за първи опит, ти се полага почерпка:)))

Забърках вече един джин-тоник още със започването. Готвенето ме изнервя и без нещо успокояващо хептен не ми се отдава :grin:.

Но се мъча де. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
В момента, funny каза:

Забърках вече един джин-тоник още със започването. Готвенето ме изнервя и без нещо успокояващо хептен не ми се отдава :grin:.

Но се мъча де. 

Да ти кажа и с мен беше така преди години:(((Полека-лека, като се понаучих, взе да ми харесва, така че, споко - ще мине:)))

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Да ти кажа и с мен беше така преди години:(((Полека-лека, като се понаучих, взе да ми харесва, така че, споко - ще мине:)))

 

А дано , че сега ситуацията е като ромите за изборите "исках да гласувам , ама нямах желание"

Иначе живот и здраве и като се сдобия с внучета , все с нещо трябва да ги храня. Аз хубаво обяснявам на дъщеря ми, че аз ще съм бабата дето ще ги учи как да се хранят по ресторанти и как да пътуват по света, ама ... все някоя мекица трябва да опитат ( поне за да знаят какво е това ).

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 55 минути , funny каза:

Давайте сега акъл защо и "простия" крем карамел не ми се получава :scratch_one-s_head:.

Като го гледам .... като на сирене ементал му е изгледа ( още е във фурната но в йенска тавичка та го виждам какъв се е накъдрил).

 

Уж всичко спазих, бая му да се пече на 150 градуса .... и пак тц.

Пече се на водна баня като не позволяваш водата да заври.

  • Харесвам 4
Публикувано:
В момента, Дани Магелани каза:

Пече се на водна баня като не позволяваш водата да заври.

Дани на водна баня е ама ... водата завряяяяяя

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , funny каза:

Аз хубаво обяснявам на дъщеря ми, че аз ще съм бабата дето ще ги учи как да се хранят по ресторанти и как да пътуват по света, ама ... все някоя мекица трябва да опитат ( поне за да знаят какво е това ).

И аз ги казвах същите неща, но като ти се падне злоядо внуче като моето, ще започнеш да се стараеш много. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Бях гледала някой от видните готвачи, не се сещам кой, така препоръча и при мен работи

Звездев 🙂

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Крем-карамела е готов. Не става за гледане, а и много много и за ядене . 

Сипвам втори джин-тоник, че той ми се получава безупречно ( с малко ягода и мента вътре ) 

  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Публикувано:

Ние сме в Египет, море, рифове, риби. Детето иска да купим въдица, за да наловим риби и да му ги сготвя.

😂

Преговаряме, че няма да готвя милите рибоци, но ще яде повече десерт за вечеря. Много бързо свикна да се пазари. 🤐

  • Харесвам 4
  • Смея се 5
Публикувано:

@funny да дам акъл като един начинаещ готвач на друг😉. Крем карамел не съм правила, но тиквен чийзкейк с печене есента редовно. Той също се пече дълго на слаба фурна. Първоначално ми се напукваше, но после спрях да ползвам вентилатора и стана перфектен🙂

Шуплите може и да са от това, ако си включила вентилатор.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , ДиянаВ каза:

@funny да дам акъл като един начинаещ готвач на друг😉. Крем карамел не съм правила, но тиквен чийзкейк с печене есента редовно. Той също се пече дълго на слаба фурна. Първоначално ми се напукваше, но после спрях да ползвам вентилатора и стана перфектен🙂

Шуплите може и да са от това, ако си включила вентилатор.

Абсолютно си права - с вентилатор :biggrin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 31 минути , funny каза:

Крем-карамела е готов. Не става за гледане, а и много много и за ядене . 

Сипвам втори джин-тоник, че той ми се получава безупречно ( с малко ягода и мента вътре ) 

Чак пък да не става? Не вярвам.

Ако е в чашки - обръщаш в чаша за сладолед, слагаш отгоре любими сладоледи, плодове, смляни орехи и хапвате мелбата.

Никой няма да разбере за дефекта.

преди 3 минути , funny каза:

Абсолютно си права - с вентилатор :biggrin:

Може и това да е помогнало, но основната причина е завирането.

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

Абсолютно си права - с вентилатор :biggrin:

От една приятелка с влечение към сладкарството разбрах да не пускам вентилатор при никакви сладкиши🙂. Вдигал се градусът така.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Чак пък да не става? Не вярвам.

Ако е в чашки - обръщаш в чаша за сладолед, слагаш отгоре любими сладоледи, плодове, смляни орехи и хапване мелбата.

Никой няма да разбере за дефекта.

Ммм ... в голяма йенска тавичка е . А и не съм те хранила за да си толкова оптимист , че да няма как да не става . Има има . 🙈

Той не е и на шупли - той целия е само и единствено шупли, леко разкашкан... абе ... класика

 

преди 3 минути , ДиянаВ каза:

От една приятелка с влечение към сладкарството разбрах да не пускам вентилатор при никакви сладкиши🙂. Вдигал се градусът така.

Вярвай ми, никога не съм знаела кога се ползва вентилатор и кога не. Пускам го защото моята логика е , че така е по-равномерна температурата в цялата фурна.

Отбелязвам сега : сладкиши- вентилатор - НЕ

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

Ммм ... в голяма йенска тавичка е . А и не съм те хранила за да си толкова оптимист , че да няма как да не става . Има има . 🙈

Той не е и на шупли - той целия е само и единствено шупли, леко разкашкан... абе ... класика

Нищо де, нали е сладко😛

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Досега не се е случвало нещо толкова да го сбъркам, че да не става за ядене. Само като си помисля колко труд съм вложил...

Имаше един виц

 

Детето се е записало на курс по готварство.

- Колко интересно, а може ли да ядете каквото сте сготвили?

- Неее, трябва! 😭

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Ммм ... в голяма йенска тавичка е . А и не съм те хранила за да си толкова оптимист , че да няма как да не става . Има има . 🙈

Той не е и на шупли - той целия е само и единствено шупли, леко разкашкан... абе ... 

Когато се ожених не можех да готвя. Майка ми казваше, че в нейната кухня има място само за една жена.

Бащата на съпруга ми цял живот е бил главен готвач, а майка му готвеше още по-добре. Наложи се да се науча бързо. Иначе рискувах да си ходи при майка си да се храни.

Започнах с "Какво да сготвя, когато мама я няма" и подобни книжки.

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 14 минути , ДиянаВ каза:

Вдигал се градусът така.

20 градуса е разликата- ако в рецептата пише "печеш на 180 градуса" пускаш на 160 с вентилатор или 180 горен/долен реотан само. Аз преди години се забавлявах с тоя вентилатор, щото ми беше нещо ново, но отдавна се върнах само на нормалното.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , Дани Магелани каза:

Когато се ожених не можех да готвя. Майка ми казваше, че в нейната кухня има място само за една жена.

Бащата на съпруга ми цял живот е бил главен готвач, а майка му готвеше още по-добре. Наложи се да се науча бързо. Иначе рискувах да си ходи при майка си да се храни.

Започнах с "Какво да сготвя, когато мама я няма" и подобни книжки.

 

Имам същата книжка.

 

По същия начин бях и аз в къщи - мама + голяма сестра . Сестра ми един път ме остави като дете да гледам едно зеле и ми беше оставила цял ферман с указания който още пазя : "бъркаш тогава, намаляваш/увеличаваш котлона тогава ... и накрая завършваше : и излизаш на терасата докато готвиш за да не ти се умирише косата !!! " Та това запомних от готвенето - грижата за косата !

 

Иначе мъжа бързо го научих какво може да очаква от мен в кухнята, та драми няма.

  • Харесвам 6
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • vladimira74
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.