Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 часа, DaBo каза:

Дано скоро да можем да си хапнем френска лучена супа и в оригинал!

Това заведение Paul много ни харесва. В Богота сме си запазвали маса предварително, в Куала Лумпур сме стояли на опашка с приятелки, за да се освободи маса, а тук е до нас и си ни знаят и винаги намират местенце за нас.

Пожелавам ви го! 🙂 Оригинална и на място!

 

@ДиянаВ, да ти е жива и здрава рожденичката! Да е щастлива, много късмет и успехи! И мама и татко да я заведат в Япония 😉 

(не ми говори за анимета и манга, днес пак поръчвах няколко тома... откакто щерката почна да ги чете, заглавната ми страница в Амазон прилича на магазин в Акихабара 😂)

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 35 минути , ДиянаВ каза:

а с повода, желанието и любовта, заради които я направих за моето вече пораснало дете🥰

7F6FF494-79AD-4708-B710-7EF5B9B0CB98.jpeg

FE8164BF-FB4B-46D1-AE18-E314D578043E.jpeg

7D799646-6017-4724-B7E6-AA054622B3E4.jpeg

05C69E42-38EC-41A1-9954-9B736CAF3A30.jpeg

Честита да е Ния! Да е много здрава и щастлива! 🥂🎂💐

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Похвалвам се, не с лесната си торта, а с повода, желанието и любовта, заради които я направих за моето вече пораснало дете🥰

Тортата беше за домашна употреба, иначе момичешкото парти беше цял следобеб шляене по центъра с дюнери, шейкове и сладолед🙂. За втора година така го прави и е голям кеф, без никаква подготовка и всички са доволни. Всъщност и аз бих се радвала на покана от приятел във вайбър, завършваща така: ... и не си носи пари, защото всичко ще ти купя 😄

По желание на рожденичката менюто също беше лесно за мен - моята салата със пушена сьомга и зелена ябълка и суши от Хепи😁. Започва се с вълната аниме, манга ... и очаквам до година-две, като Роца да гледам в японски сериали какво ядат😄 Дотогава пожелавам на рожденичката мама и тати да я заведат в Япония 😉

 

Ето я и тортата. Благодаря Ви много за съветите. Взе, че се получи🙂🥂

 

 

7F6FF494-79AD-4708-B710-7EF5B9B0CB98.jpeg

FE8164BF-FB4B-46D1-AE18-E314D578043E.jpeg

7D799646-6017-4724-B7E6-AA054622B3E4.jpeg

05C69E42-38EC-41A1-9954-9B736CAF3A30.jpeg

Да ви е жива и здрава! Да ви заведе в Япония и на много други прекрасни места!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@ДиянаВ, чудесна торта се е получила и чудесен е поводът! Да е жива, здрава и честита Ния, и дано скоро да пътувате семейно в Япония, а и накъдето другаде ви тегли желанието и сърцето!

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@ДиянаВ, да ви е здрава рожденичката и много да ви радва! Тортата се е получила чудничка ✌️

 

При нас фен на мангата е баткото, че даже месо прояде цели два пъти заради рамена. Дрехи се пазаруват от онази манга серия в Бершка, последно вчера поръчахме някаква "извънземна" фанелка, че само онлайн я имало.... И той все драпа да ходим в Япония, ама засега логистиката нещо не ни се получава.

 

Аз тези дни хич не съм готвила, пътувахме с кемпер и бях заредила хладилника - да не остане детето гладно 😄 То не знам какво точно е яло, но си го заварих все така пълен хладилникът и сега разчистваме, че много мразя да хвърлям храна.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:

Малко по никое време следобед си направих първия киш, но така става, когато нямаш търпение! 

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2020/07/киш-с-пушени-гърди-грах-и-сирене.html

190949486_141033811395016_9054000072249830088_n.jpg.13ac6b42b54f9b39b4713c00bc9b09d5.jpg

 

Въобще не знам как ще го извадя от формичката и дали е станал вкусен, но ухае страхотно, благодаря на @Роца за рецептата и на @Eva eva, че толкова подробно ми беше писала и снимала как се прави тестото 🥰

 

190900928_4317372041609147_4602764348664452887_n.jpg.6fd57458847e45355c2a7e84325f7b2a.jpg191563258_184532570229098_2378072493288137844_n.jpg.492cd05dd3c6a6f91c293e10013a0f43.jpg

 

П.П. Излезе си самичък от формичката 🙂 

192208298_1305715866489546_1192448361707103820_n.jpg.4fb08de4a809a3754f9f1f03ba15945a.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 24
Публикувано:

Сготвено снощи, сервирано днес🙂 За пръв път правя чушки/камби и патладжан с еднаква плънка. Обикновено ги готвя поотделно, но сега, заедно, още повече ми харесаха:

 

 

DSC09199.JPG

DSC09191.JPG

  • Харесвам 21
  • Браво 4
Публикувано:
преди 7 минути , marycap каза:

Сготвено снощи, сервирано днес🙂 За пръв път правя чушки/камби и патладжан с еднаква плънка. Обикновено ги готвя поотделно, но сега, заедно, още повече ми харесаха:

 

 

DSC09199.JPG

DSC09191.JPG

А каква е плънката?  Колебая се гръцка или турска кухня ще е следващата седмица вкъщи, но със сигурност имам план да пълня зеленцуци. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , Lindt каза:

А каква е плънката?  Колебая се гръцка или турска кухня ще е следващата седмица вкъщи, но със сигурност имам план да пълня зеленцуци. 

Плънката е от задушен (запържен) стар лук и един морков- ситно нарязани. Кафяна чаша ориз, 2 ч.л. червен пипер, 3 см. хариса, нарязаната и изцедена вътрешност на патладжана, чаена чаша домати белени ( от буркан), малко вода и сол. Като поври малко, слагам 450 г кайма и хмели-сунели. Аз сама си правя от години този микс, сега в руския магазин има готова смес, но не е по грузинска рецепта😜. Каймата не се готви, само се бърка бързо да се отдели на дребни топчета. Десет минути преди края, поръсих патладжаните с пармезан.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , marycap каза:

Плънката е от задушен (запържен) стар лук и един морков- ситно нарязани. Кафяна чаша ориз, 2 ч.л. червен пипер, 3 см. хариса, нарязаната и изцедена вътрешност на патладжана, чаена чаша домати белени ( от буркан), малко вода и сол. Като поври малко, слагам 450 г кайма и хмели-сунели. Аз сама си правя от години този микс, сега в руския магазин има готова смес, но не е по грузинска рецепта😜. Каймата не се готви, само се бърка бързо да се отдели на дребни топчета.

Благодаря, за първи път чувам за тази подправка. Нямам добър спомен от едно кебапче в зелево листо, което изчерпва опита ми с каймата в Грузия, но може да се пробвам в някой момент да дам втори шанс.  Може тогава да си направя и хачапури.  

  • Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Lindt каза:

Благодаря, за първи път чувам за тази подправка. Нямам добър спомен от едно кебапче в зелево листо, което изчерпва опита ми с каймата в Грузия, но може да се пробвам в някой момент да дам втори шанс.  Може тогава да си направя и хачапури.  

Страшно е вкусно всичко с нея. Оригиналът е : 35% магданоз, 25% кориандър, 20% целина, фенхел 15% ( когато не продаваха тук- слагах босилек, дори все още) и 5% дафинов лист. Не слагам подправката в каймата, а в ястието.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@ДиянаВ, страхотна ти е тортата, поздравления! Справила си се перфектно 🙂 ! Да ви е здрава и щастлива рожденичката, много късмет и успехи  🥳 🎂:dance2: 

 

@Lindt, чуден ти е кишът! Сигурна съм, че е бил много вкусен 🙂 Браво! Радвам се, че моите обяснения са ти били полезни 🙂 

 

Аз днес направих сладки, да използвам едно застояло сладко 🙂  Рецепта https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/великден/сладки-лалета

 

 

DSC_0932-2.jpg

  • Харесвам 17
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Публикувано:

Ами като вали в Киев, DaBo готви...мда....

 

Рибената супа на татко (показвала съм я тук, но не пречи пак, нали?):

 

C0F9E663-1B4D-4F7F-8022-D81CF3759847.jpeg.e0467feba32835d267302cdf1376cb1a.jpeg

 

Пак е с нилски костур. 

  • Харесвам 20
Публикувано:
преди 21 часа, ДиянаВ каза:

Похвалвам се, не с лесната си торта, а с повода, желанието и любовта, заради които я направих за моето вече пораснало дете🥰

Тортата беше за домашна употреба, иначе момичешкото парти беше цял следобеб шляене по центъра с дюнери, шейкове и сладолед🙂. За втора година така го прави и е голям кеф, без никаква подготовка и всички са доволни. Всъщност и аз бих се радвала на покана от приятел във вайбър, завършваща така: ... и не си носи пари, защото всичко ще ти купя 😄

По желание на рожденичката менюто също беше лесно за мен - моята салата със пушена сьомга и зелена ябълка и суши от Хепи😁. Започва се с вълната аниме, манга ... и очаквам до година-две, като Роца да гледам в японски сериали какво ядат😄 Дотогава пожелавам на рожденичката мама и тати да я заведат в Япония 😉

 

Ето я и тортата. Благодаря Ви много за съветите. Взе, че се получи🙂🥂

 

 

7F6FF494-79AD-4708-B710-7EF5B9B0CB98.jpeg

FE8164BF-FB4B-46D1-AE18-E314D578043E.jpeg

7D799646-6017-4724-B7E6-AA054622B3E4.jpeg

05C69E42-38EC-41A1-9954-9B736CAF3A30.jpeg

Чакай, че му изпуснах края на готвенето, та се върнах назад, да видя, какво стана с тортата:))

Малеее, ми тя супер се в получила! И с тоя арт-надпис!
Да е жива и здрава Ния, с това хубаво име!
И с много късмет!
 

Днес, времето е пивко, даже - много пивко, та казвам наздраве!
Набръжко едни варени картофи, запечени с масло и малко агнешки мръвчици, задушени в бяло вино.

 

620D2C53-8F23-4203-ACE7-55962259739A.jpeg.7d64e68da90a9469a995025f76fafc21.jpeg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

 

Малеее, ми тя супер се в получила! И с тоя арт-надпис!
Да е жива и здрава Ния, с това хубаво име!

620D2C53-8F23-4203-ACE7-55962259739A.jpeg.7d64e68da90a9469a995025f76fafc21.jpeg

Реших да последвам всички съвети и как няма да се получи като сте супер🙂- за поша /самоделен с кесия/, за табелката Хепи бъртдей, за замаскиране на дефектите с ефектни листенца и за предварителен шаблон на Венчо🙂

А за името Ния, напълно си права. Хубаво е и през цялото време това си повтарях: много хубаво име сме избрали на Ния ... че е кратко и лесно се пише😄

  • Харесвам 4
Публикувано:

Аз правих тези дни като @AlexandraKo мусака без картофи, само със зеленчуци, по-специално - гръцка мусака. Обикновено я правя само с патладжани по тази рецепта https://www.kulinarno-joana.com/2009/08/greek-moussaka/ (това се случва веднъж на 2-3 години), този път реших да разнообразя и да има и тиквички, та я направих по тази рецепта на Лора и Стоян: https://www.bonapeti.bg/recepti/gratska-musaka1409732986/, само дето патлаждана и тиквичките ги нарязах, омазах със зехтин и заедно изпекох на фурната с вентилатор на 200'С около 20 мин (двете тави - една с тиквичкии една с патладжани едновременно), вместо както е в рецептата на грил тиган. Това обаче не ми спести кой знае колко време и пак отидоха едни 2-3 часа в готвене, което ми напомни защо толкова рядко се хващам да правя мусака. Мисля, изпълних квотата за мусака за следващите 2 години. Снимки няма, но беше вкусна 🙂

 

Между другото направих и някакви закуски и десерти с един продукт, които в България не се намираше преди, сега чат-пат се появява, а именно - ревен, който купих от Лидл последния уикенд. Част от него отиде върху Dutch baby pancake още извесна като German pancake, Bismarck, Dutch puff или hootenanny), за които ме вдъхнови @Роца преди време - палачинката много зрелищно се беше надигнала нагоре - направо приличаше на тенджера- палачинка с високи стени, но докато се наканя да снимам, вече беше беше спаднала и изглеждаше така (освен ревена, ръснах и малко боровинки):

 

DSC03745.JPG.7c6b4e4d15d731e72eb993e6489d66ef.JPG

 

Другата част от ревена отиде в тези квадрати, които обаче не изглеждат като от рецептата (https://livingwellmom.com/rhubarb-custard-bars/), понеже реших да сложа кокосова захар и яйчният крем стана тъмно-кафяв вместо бяло-жълт и ревена не се откроява в този кафяв крем, но въпреки това е вкусно. В топинга от крема сирене и сметана сложих еритрол, та там се запази белия цвят (брашното е смес от обикновено и пълнозърнесто вместо безглутеновото от рецептата, въобще голям миш-маш направих). Освен ревеновите квадрати и много лесно и бързо  замразено цедено кисело мляко с къпини (идеята от тук: http://pekarnatanarali.com/2016/08/31/frozen-yogurt-blueberries/), доста често го правя през лятото:

 

DSC03753.JPG.d4898200c9ca879cb7ee50f14b9345dc.JPG

 

А ревеновите квадрати трябваше да изглеждат така, не си приличат много, а? :-)) 

image.png.fefc513aa62229cb6939b88ae894cf1d.png

  • Харесвам 13
  • Браво 5
Публикувано:
преди 3 минути , Бръмбар каза:

Аз правих тези дни като @AlexandraKo мусака без картофи, само със зеленчуци, по-специално - гръцка мусака. Обикновено я правя само с патладжани по тази рецепта https://www.kulinarno-joana.com/2009/08/greek-moussaka/ (това се случва веднъж на 2-3 години), този път реших да разнообразя и да има и тиквички, та я направих по тази рецепта на Лора и Стоян: https://www.bonapeti.bg/recepti/gratska-musaka1409732986/, само дето патлаждана и тиквичките ги нарязах, омазах със зехтин и заедно изпекох на фурната с вентилатор на 200'С около 20 мин (двете тави - една с тиквичкии една с патладжани едновременно, вместо както е рецептата на грил тиган. Това обаче не ми спести кой знае колко време и пак отидоха едни 2-3 часа в готвене, което ми напомни защо толкова рядко се хващам да правя мусака. Мисля, изпълних квотата за мусака за следващите 2 години. Снимки няма, но беше вкусна 🙂

 

Между другото направих някакви закуски и десерти с един продукт, които в България не се намираше преди, сега чат-пат се появява, а именно - ревен, който купих от Лидл последния уикенд. Част от него отиде върху Dutch baby pancake още извесна като German pancake, Bismarck, Dutch puff или hootenanny), за които ме вдъхнови @Роца преди време - палачинката много зрелищно се беше надигнала нагоре - направо приличаше на тенджера- палачинка с високи стени, но докато се наканя да снимам, вече беше беше спаднала и изглеждаше така (освен ревена, ръснах и малко боровинки):

 

DSC03745.JPG.7c6b4e4d15d731e72eb993e6489d66ef.JPG

 

Другата част от ревена отиде в тези квадрати, които обаче не изглеждат като от рецептата (https://livingwellmom.com/rhubarb-custard-bars/), понеже реших да сложа кокосова захар и яйчният крем стана тъмно-кафяв вместо бяло-жълт и ревена не се откроява в този кафяв крем, но въпреки това е вкусно. В топинга от крема сирене и сметана сложих еритрол, та там се запази белия цвят (брашното е смес от обикновено и пълнозърнесто вместо безглутеновото от рецептата, въобще голям миш-маш направих). Освен ревеновите квадрати и много лесно и бързо  замразено цедено кисело мляко с капини (идеята от тук: http://pekarnatanarali.com/2016/08/31/frozen-yogurt-blueberries/), доста често го правя през лятото:

 

DSC03753.JPG.d4898200c9ca879cb7ee50f14b9345dc.JPG

 

А ревеновите квадрати трябваше да изглеждат така, не си приличат много, а? :-)) 

image.png.fefc513aa62229cb6939b88ae894cf1d.png

Да ти кажа, твоите ревени са по-хубави, тия са безлични:(

 

А пък мусаката, открай време я правя без картофи и  си става екстра.

С повечко видове зеленчуци. И последното ми откритие - като сложих и настъргано цвекло, освен другите зеленчуци, стана още по-вкусна.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 минути , ДиянаВ каза:

А за името Ния, напълно си права. Хубаво е и през цялото време това си повтарях: много хубаво име сме избрали на Ния ... че е кратко и лесно се пише😄

Дъщеря ми беше Ния до една седмица преди да се роди :biggrin:. После тя се роди, нададе боен вик, вдигна цялото отделение на" ура" че е гладна ( и така всички дни докато беше в болницата) и.... решихме, че това нежно име не е за нашата бойна девойка. И се появи Яна :yes:

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Дъщеря ми беше Ния до една седмица преди да се роди :biggrin:. После тя се роди, нададе боен вик, вдигна цялото отделение на" ура" че е гладна ( и така всички дни докато беше в болницата) и.... решихме, че това нежно име не е за нашата бойна девойка. И се появи Яна :yes:

Като Яна войвода🙂. Нашата Ния е къстена на Железният светилник🙂

Хубави кратки имена.

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Като Яна войвода

Абе по-скоро е знаело детото майка му какво бедствие е в готвенето и ... е за това е бил целия рев, ама... ти го казваш много дипломатично :grin:.

 

И да се върнем на темата - днес пекох наденички със салата . ( не се изгорих, но се порязах)

  • Харесвам 2
  • Браво 3
  • Смея се 6
Публикувано:

@Lindt, чуден ти е станал кишът! Надявам се и да ви е харесал 🙂 А по принцип масленото тесто лесно се вади, обикновено ато изстине, се свива леко и само се отделя. 

@Бръмбар, и моите Dutch baby се поспихват като изстинат (на принципа на суфлето). Ама, докато ги печеш, имаш чувството, че ще изскочат от фурната.

Аз пък днес не готвих, само дояждахме каквото има, та няма какво да показвам 🙂 .

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 часа, Lindt каза:

Малко по никое време следобед си направих първия киш, но така става, когато нямаш търпение! 

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2020/07/киш-с-пушени-гърди-грах-и-сирене.html

190949486_141033811395016_9054000072249830088_n.jpg.13ac6b42b54f9b39b4713c00bc9b09d5.jpg

 

Въобще не знам как ще го извадя от формичката и дали е станал вкусен, но ухае страхотно, благодаря на @Роца за рецептата и на @Eva eva, че толкова подробно ми беше писала и снимала как се прави тестото 🥰

 

190900928_4317372041609147_4602764348664452887_n.jpg.6fd57458847e45355c2a7e84325f7b2a.jpg191563258_184532570229098_2378072493288137844_n.jpg.492cd05dd3c6a6f91c293e10013a0f43.jpg

 

П.П. Излезе си самичък от формичката 🙂 

192208298_1305715866489546_1192448361707103820_n.jpg.4fb08de4a809a3754f9f1f03ba15945a.jpg

Има едно петънце на печката (първата снимка, в ляво и малко нагоре от вентилатора). Този Жижо ( @Gentleman Basta ) само яде ли?!

:wink::biggrin:

 

 

преди 11 часа, Роца каза:

...

Аз пък днес не готвих, само дояждахме каквото има, та няма какво да показвам 🙂 .

Не може да е вярно.:wink:

---

Аз май съм писал, но ние с жена ми готвим само събота или неделя т.е. жена ми готви, а аз беля, режа и стържа ... и тичам до магазина за забравeния продукт.:biggrin:

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 16 минути , ven62 каза:

Има едно петънце на печката (първата снимка, в ляво и малко нагоре от вентилатора). Този Жижо ( @Gentleman Basta ) само яде ли?!

:wink::biggrin:

 

 

Не може да е вярно.:wink:

---

Аз май съм писал, но ние с жена ми готвим само събота или неделя т.е. жена ми готви, а аз беля, режа и стържа ... и тичам до магазина за забравния продукт.:biggrin:

 

Не е, разбира се! Сутринта ме събуди със собственоръчно измити ягоди, които се надяваше да станат на десерт :D

Сложих във фризера сместа от ягоди, обикновени бисквитки и гръцки йогурт, минали през блендера, но не вярвам да се превърне в сладолед 🤭 

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 18 минути , Lindt каза:

Не е, разбира се! Сутринта ме събуди със собственоръчно измити ягоди, които се надяваше да станат на десерт :D

Сложих във фризера сместа от ягоди, обикновени бисквитки и гръцки йогурт, минали през блендера, но не вярвам да се превърне в сладолед 🤭 

Ама ти до колко часа спиш?!

---

@Lindt. шегувам се се с теб, защото си на възрастта на двете ми снахи (едната полузаконна) и ми задействаш рефлекса да намирам кусури на млади жени в домакинската им работа.

Отделен е въпроса, че немкинята (законната ми снаха) не извършва никакви подобни дейности и "горкия" ми син върши всичко. 

:biggrin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Ама ти до колко часа спиш?!

---

@Lindt. шегувам се се с теб, защото си на възрастта на двете ми снахи (едната полузаконна) и ми задействаш рефлекса да намирам кусури на млади жени в домакинската им работа.

Отделен е въпроса, че немкинята (законната ми снаха) не извършва никакви подобни дейности и "горкия" ми син върши всичко. 

:biggrin:

Аз ставам, когато Жижо се върне от фитнес, закуси и започне да ми прави капучино. Е, понякога си седи след закуска тихичко и ме чака да се събудя, за да пие кафе 🙂 

Иначе кусури да търсиш - с изключение на готвенето, всяка друга домакинска дейност ми се вижда отвратителна и ненужна. 

 

@Роца, ако днес направя твоята гастонска крустада, ще е вкусна ли утре за кратък преход или днес трябва да я изядем: 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2017/11/croustade-pastis-gasconne.html 

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.