Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

А ние открихме, сезона на черешите. Успешно!

Пред Св. Петка, сутринта, като излизах, една баба, доста старичка, продаваше черешки.

Наумих си, на връщане да купя, стана ми жал:(((

Купих 2 килограма, по 5 лева, хич и не ги погледнах , какви са. Оказаха се толкова сочни и сладки, та отърчах обратно, за още две килца:)))

Да не разправям, че като отида някъде, все повличам крак - стана опашка:))))

Еле пък, като разправих, че са чудни и се връщам за още:)

Дано си ги продаде женицата всичките.

 

AFECA14C-C58E-4285-8156-8224E83D2854.jpeg.5ce1d2b95cad4a071f2757e9c8043fd3.jpeg

 

  • Харесвам 16
  • Браво 10
Публикувано:

Днеска, два вида мусака:

 С патладжани и кайма:

 

2995952D-EC06-4DFC-B291-0DF12A50CEC0.jpeg.fb845b95497d16e59c120b600224ad5b.jpeg
 

От нея давам по малко, че много мъчна:))))

 

И постна, само от зеленчуци, без картофи, вътре с моцарела, после запечена, с яйце и пармиджано.

 

F23E7D1B-2B69-4C9D-8A63-7E30EDA74D31.jpeg.7680adcacc959315fa36021ea49ad340.jpeg

  • Харесвам 17
Публикувано:

Аз съм подготвил за барбекю нещо дето даже не знам как се казва.

После ще докладвам как се е получило.Първо гръцка салата с узо.Гарнитура тиквички на барбекю и дзадзики.

 

688DA30E-7A2A-4C14-AC65-F45B212A5074.jpeg

  • Харесвам 8
Публикувано:

Днес vaca atolada (телешки ребра с маниока и кориандър)

С телефона е такова качеството

IMG_20210529_134722818.jpg

 

  • Харесвам 20
Публикувано:

@Lindt, разходихте ли кростадата? За застъпването, аз ги застъпвам 4-5 сантиметра, кокото да не се отваря при навиването. Моите кори тук явно са по-дебели, понеже не ми се е случвало да се късат.

 

преди 6 часа, AlexandraKo каза:

А ние открихме, сезона на черешите. Успешно!

И аз днес го открих, ама по-скромно, само с 500 грама (че тук още са по 9 евро за килограм... ама пак е по-добре, че преди 2 седмици бяха по 16 евро😂). Обожавам череши, но правя кръстосана алергия и не мога да ям много 😭

 

Ние днес бяхме на пълнени домати (със стара снимка) за обед.

А вечерята беше корейска - булгоги (със соджу). Оказа се страшно вкусно и определено пак ще се прави.

И, понеже за поредна година оставам все така млада и хубава, ви черпя по този повод с една торта 🙂 .

 

15092019-IMG_0286.jpg

 

20210529_194837.jpg

 

20210528_191831.jpg

  • Харесвам 24
  • Браво 9
Публикувано:

Честит рожден ден @Роца! Жива и здрава да си, да не се отърваш от нас и ние от теб във форума и на други места по света🙂

Че си млада и хубава, спор няма. Имам и доказателство- когато преди две години и половина се записах тук, го направих, за да чета за Париж. Естествено първо попаднах на твоите постове и си виках: ето тази млада жена, още учаща или наскоро завършила университет, колко добре се вписва в Париж и колко много й харесва. Искам един ден дъщеря ми да прилича на нея🙂.

Наздраве! Честит празник🥂

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 22 минути , Роца каза:

@Lindt, разходихте ли кростадата? За застъпването, аз ги застъпвам 4-5 сантиметра, кокото да не се отваря при навиването. Моите кори тук явно са по-дебели, понеже не ми се е случвало да се късат.

 

И аз днес го открих, ама по-скромно, само с 500 грама (че тук още са по 9 евро за килограм... ама пак е по-добре, че преди 2 седмици бяха по 16 евро😂). Обожавам череши, но правя кръстосана алергия и не мога да ям много 😭

 

Ние днес бяхме на пълнени домати (със стара снимка) за обед.

А вечерята беше корейска - булгоги (със соджу). Оказа се страшно вкусно и определено пак ще се прави.

И, понеже за поредна година оставам все така млада и хубава, ви черпя по този повод с една торта 🙂 .

 

15092019-IMG_0286.jpg

 

20210529_194837.jpg

 

20210528_191831.jpg

Да си все румена и засмяна, млада и хубава 🥳 

Ами мога да те излъжа, че я разходихме много добре, но истината е, че си изядохме нашите парчета още вкъщи, а и майка ми издържа с нейната четвъртинка до първата крайпътна масичка. 

Но иначе чудесно го празнувахме и ние рождения ти ден! Ето, за теб са 🙂

192940296_394046261778294_212271878904400507_n.jpg.b4b4c9ee09770a7ad397829a14a079c5.jpg193357096_301892891478904_7095767223744425739_n.jpg.96542d335ecfede41f88b450cf788031.jpg193761281_393662745166490_6602910246664867832_n.jpg.fc77c46c9235f4bb5c3511d172ca79e4.jpg

  • Харесвам 20
  • Благодаря 1
Публикувано:

@РоцаРоцааа, наздраве!

Да си все така усмихната, слънчева и много, много щастлива - ти и цялото ти прекрасно семейство!🍹

Цветенце за теб:

 

7A0E0AFC-F3EC-4D84-9792-B1C8503185B7.jpeg.406c6f6c8c36b048da41af0513c5cc92.jpeg

 

****
 

Вчера открихме успешно, сезона на черешите, днес - на таратора. То, не е баш таратор, че не слагам вода:))

 

01921C8B-02C8-4835-9757-86B88E40396F.jpeg.ea95ee006071b026b89e35338aadc2f7.jpeg

 

На Лидл заловихме сутринта, едни мръвчици, от младо телешко. Първо ги задуших в масло и бяло вино, после добавих гъби, моркови и луЦи/чушки/два домата.

Като стана готово, добавих чесън и магданоз.Черен/червен пипер и хималайска сол са другите подправки.Чудна манджичка стана:)))

 

555F6490-B8E4-4DAB-B056-B5F01D910DD6.jpeg.5cd189974838558771fcbc1df6c1e063.jpeg
 

Пак оттам , купихме някакво Просеко на промоция, за да го опитаме. Та сърбам, докато готвя:)))

Хич не е лошо, наздраве!

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 часа, ДиянаВ каза:

Естествено първо попаднах на твоите постове и си виках: ето тази млада жена, още учаща или наскоро завършила университет, колко добре се вписва в Париж и колко много й харесва. Искам един ден дъщеря ми да прилича на нея🙂.

Наздраве! Честит празник🥂

Ако някой ден се засечем на магеланска сбирка (или някъде по света 😉 ), имаш от мен едно, каквото пиеш!😂 (защото завърших университета преди има-няма четвърт век 😂)

 

@Lindt, @AlexandraKo, @Бръмбар, @jul, много ви благодаря за пожеланията и цветята! 😘

 

Алекс, сезонът на таратора в нас е незакриваем. Роцев е способен да го яде целогодишно, та му угаждам 😉 .

 

Днешният ни брънч (по случай тукашния Ден на майката) беше под формата на английска закуска.

След малко ще почна подготовката за вечерята: салата Cobb (със стара снимка, ама тя си изглежда все така).

А в хладилника се помещава и бутилка провансалско розе (Bandol, от Лазурния бряг, между Марсилия и Тулон)

 

20190623-IMG_0155.jpg

  • Харесвам 22
Публикувано:

Хайде и едно кето- тортЕ , с малинки/боровинки, за мен с Лимончело, за Съра- с Перно:)

 

C36DB263-045A-470B-9921-6E5E49EC824E.jpeg.fb5315b941279970691cdf1223d0d868.jpeg

 

B638DF5E-F0A0-4701-BA89-17D94670FDAC.jpeg.ad5b269e1423b98761983ee475b71806.jpeg

 

5F07F1C4-B8D1-4BA3-82D8-AF43F212F5CC.jpeg.0e58bfe90e7bf7bae92a88ff75014702.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:

Тази вечер за пръв път правих суши. Безформено леко, но пък вкусно се получи. 

Следваха бургери с дърпано свинско. 

Но черешката на вечерта беше виното, което купихме преди няколко часа от Метро. Разтоварваме торбите, някаква мокрост се наблюдаваше по дъното. Установявам, че единият совиньон е намалял, ей така, както си е в бутилката. Махам маншона - няма тапа 😂 Те т'ва не ми се беше случвало. Странно, но виното беше със съвсем добро качество и допихме оцелелите 2/3 🍾

  • Харесвам 9
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 6 минути , jul каза:

Тази вечер за пръв път правих суши. Безформено леко, но пък вкусно се получи. 

Следваха бургери с дърпано свинско. 

Но черешката на вечерта беше виното, което купихме преди няколко часа от Метро. Разтоварваме торбите, някаква мокрост се наблюдаваше по дъното. Установявам, че единият совиньон е намалял, ей така, както си е в бутилката. Махам маншона - няма тапа 😂 Те т'ва не ми се беше случвало. Странно, но виното беше със съвсем добро качество и допихме оцелелите 2/3 🍾

Може ли рецепта за дърпано свинско? Аз много искам да си направя, даже има мармотска рецепта, обаче започва с 1,6 кг месо и я затварям. Мога да сготвя не повече от 600 грама, ако е вкусно да се яде и на следващ ден.

  • Замислям се 2
Граф Вронски
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

Може ли рецепта за дърпано свинско? Аз много искам да си направя, даже има мармотска рецепта, обаче започва с 1,6 кг месо и я затварям. Мога да сготвя не повече от 600 грама, ако е вкусно да се яде и на следващ ден.

Ти го приготви, звънни ми, пък аз ще оправя този 1 килограм в излишък. 😎🤣🤣🤣

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Може ли рецепта за дърпано свинско? Аз много искам да си направя, даже има мармотска рецепта, обаче започва с 1,6 кг месо и я затварям. Мога да сготвя не повече от 600 грама, ако е вкусно да се яде и на следващ ден.

Това става толкова вкусно, че няма да имате проблем и с 1,6кг. месо. :tongue:

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 11 минути , Lindt каза:

Мога да сготвя не повече от 600 грама,

Вземи по грубо 1/3 от всички продукти и готово. То не е като да се готви цяла риба та да не става с половин...

 

ПП от моето телешко ще има и за утре, че едва се събра в тенджерата, но това даже ме радва, че няма да готвя

  • Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)
преди 12 минути , Граф Вронски каза:

Ти го приготви, звънни ми, пък аз ще оправя този 1 килограм в излишък. 😎🤣🤣🤣

 

@DaBo беше споделила нейната рецепта тук

На 2.11.2020 г. в 20:20, DaBo каза:

 

И дърпано свинско в тенджерата за бавно готвене:

 

123091520_834623483979139_5520585423710464110_n.jpg.b2072b387765e6030d64780348ec451c.jpg

 

Свинското обикновено го омесваме с пушен барбекю сос, слагаме в питката с добавка лук и домашно колсло (него не го снимах) и става страхотен бургер.

 

Това свинско го правя вече много години и ще дам и моята рецепта, защото винаги е било много харесвано:

Pulled pork

Свинска плешка без кост – 1.5 кг – 2 кг

Смес от подправки (виж по-долу)

2-3 големи глави лук

1 тъмна бира или голяма чаша кока кола

Уред за бавно готвене с обем поне 5-6 литра.

 

Подправки за 1 кг месо

 

1 супена лъжица качествена кафява захар

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка смлян кимион

1 чаена лъжичка пушен червен пипер

1 чаена лъжичка чили на прах, ако обичате пикантно

1 чаена лъжичка горчица на прах

1 чаена лъжичка лук на прах

1 чаена лъжичка чесън на прах

*1 чаена лъжичка Holy smokes Pork & Meat Rub на Badia

Качествен барбекю сос

 

Лукът се нарязва на едри полумесеци и с него се застила дъното на уреда, така че да го покрие плътно. Налива се течността, която не трябва да покрива лука.

Прави се сместа с подправките според тежестта на месото и месото хубаво се покрива с нея. Слага се в уреда върху лука и се включва на ниската степен за поне 10 часа.

 

След това се вади върху дъска за рязане и с помощта на две вилици се накъсва. Омесва се с барбекю соса.

Може да се яде самостоятелно, но много си върви като хамбургер със салата колсло и пържени картофки.

Лукът също може да се камелиризира 2-3 лъжици захар на няколко минутки на котлона, като преди това се извади от съда и добре се отцеди от събралата се на дъното течност.

 

*ако се предага на българския пазар

 

 

 

 

 

 

@Граф Вронски извинявай, но обърках поста с този на Линдт🙂

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , Граф Вронски каза:

Ти го приготви, звънни ми, пък аз ще оправя този 1 килограм в излишък. 😎🤣🤣🤣

 

Обещаваш ли? 

А Canard à l'orange дали може също да споделим? 

 

преди 3 минути , neuromancer каза:

Вземи по грубо 1/3 от всички продукти и готово. То не е като да се готви цяла риба та да не става с половин...

Не е точно така, не знам печенето как да го редуцирам пропорционално, тоест тези началните 40 минути да ги намаля ли, да не ги ли закачам: 

 

Цитат

 

Фурната се загрява на 200 градуса (с вентилатор). Месото се поставя в тава, заедно с пуснатия при мариноването сос. Тавата се завива плътно във фолио и се пече 40 минути на 200 градуса.

Фурната се намалява на 140 градуса и се пече допълнително още 3 часа (препоръката е за 2 часа печене на килограм месо).

 

 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Намали ги малко (но не до 1/3 от времето). Аз специално по време на готвене пробвам, за да видя какво е станало, дори всичко да е съвсем същото като в рецептите, фурната не е същата (моята е газова и въобще не мога да я контролирам толкова фино както пише)... Не вярвам да усетиш огромна разлика, ако не скъсиш началното печене, а скъсиш другото, освен ако си шеф на гурме ресторант...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Граф Вронски
Публикувано:
преди 5 минути , Lindt каза:

Обещаваш ли? 

А Canard à l'orange дали може също да споделим? 

 

 

 

Не успях да го намеря тази canard , ама и това ям, нямаш ядове 😄

 

Иначе сериозно сега за рецептата за дърпаното. Ако го намалиш месото за на 600гр, според мен 40те първоначални минути не ги пипаш, а намаляваш времето на ниската температура на 1 час. Поне така ми звучи логично, не съм го правил. Най-добре master @Роца да даде съвет.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Понеже този уикенд обиколихме половин Южна България, не съм готвила, но и ние открихме сезона на черешите, домашно отгледани ягоди, розови домати и крехко прясно зеле от ямболските села. Много обичам пазарите по тази част на страната, половината от стоката е личните им стопанства. А цените са такива, че на моменти ми е неудобно да пазарувам. 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 минути , neuromancer каза:

Намали ги малко (но не до 1/3 от времето). Аз специално по време на готвене пробвам, за да видя какво е станало, дори всичко да е съвсем същото като в рецептите, фурната не е същата (моята е газова и въобще не мога да я контролирам толкова фино както пише)... Не вярвам да усетиш огромна разлика, ако не скъсиш началното печене, а скъсиш другото, освен ако си шеф на гурме ресторант...

Наистина ли имаш газова фурна? Ние сме имали в една квартира за 6 месеца в Румъния и там готвех само на тиган. Ама пък имаха феноменално вкусно пилешко, така че не сме страдали.

Иначе естествено, че нищо няма да усетим, собено като му сложа и захарен сос  😄 

 

  • Замислям се 1
Публикувано:

@Lindt, не съм го приготвяла специално за бургерите. И друг път съм писала, че хич не обичам да хвърлям храна и редовно рециклирам. По тая метода правя и дърпано агнешко, изостанало от Великден. Като ни омръзне да го ядем - мушкам във фризера за бургери.

Та по същество - опечено голямо парче месо, свинско, агнешко, накъсвам по влакната. Овкусявам според настроението в тиган. 

Понеже няма точна пропорция, пускам за ориентация рециклираното агнешко в  бургери на Катето Евро - https://bnt.bg/bg/a/226646-khrana

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.