Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Lyubina каза:

Понеже този уикенд обиколихме половин Южна България, не съм готвила, но и ние открихме сезона на черешите, домашно отгледани ягоди, розови домати и крехко прясно зеле от ямболските села. Много обичам пазарите по тази част на страната, половината от стоката е личните им стопанства. А цените са такива, че на моменти ми е неудобно да пазарувам. 

И аз искам... 

 

 

преди 1 минута , jul каза:

@Lindt, не съм го приготвяла специално за бургерите. И друг път съм писала, че хич не обичам да хвърлям храна и редовно рециклирам. По тая метода правя и дърпано агнешко, изостанало от Великден. Като ни омръзне да го ядем - мушкам във фризера за бургери.

Та по същество - опечено голямо парче месо, свинско, агнешко, накъсвам по влакната. Овкусявам според настроението в тиган. 

Понеже няма точна пропорция, пускам за ориентация рециклираното агнешко в  бургери на Катето Евро - https://bnt.bg/bg/a/226646-khrana

 

О, и аз си мислех за агнешко, че то така и така си е на конци, а и беше Великден. Ама забравих за този план. Не съм замразявала никога сготвена храна 🙄  Просто готвя мънички порции. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Lyubina каза:

Мога да споделя малко ягоди, 😊, че са много крехки, а аз съм с лакоми очи 😉

 

Аз май повече за доматите и зелето се впечатлих, благодаря ти 🙂

Имах колега, който в сряда ми носеше кашкавал от пазара в Благоевград, от едни помакини. Първия път като го опитахме, се ококорихме и изядохме 1 килограм на печени филийки, като в детството си 🥰. Та имам романтични представи за пазарите, иначе хич не се и сещам да ходя да пазарувам. 

  • Харесвам 3
Граф Вронски
Публикувано:
преди 7 минути , Lindt каза:

Наистина ли имаш газова фурна? Ние сме имали в една квартира за 6 месеца в Румъния и там готвех само на тиган. Ама пък имаха феноменално вкусно пилешко, така че не сме страдали.

Иначе естествено, че нищо няма да усетим, собено като му сложа и захарен сос  😄 

 

Бааа ... нямам. В тази квартира имам просто фурна и то работеща. Ама задължително ли е да се готви в газова фурна? Не виждам да пише(говоря за свинското дърпано). Или имаш предвид за патицата? 🤣(ако е така съм пас, че съм гледал Алф като приготви патица 🤣🤣🤣

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 27 минути , Lindt каза:

Наистина ли имаш газова фурна? Ние сме имали в една квартира за 6 месеца в Румъния и там готвех само на тиган. Ама пък имаха феноменално вкусно пилешко, така че не сме страдали.

Иначе естествено, че нищо няма да усетим, собено като му сложа и захарен сос  😄 

 

Тук готвенето е на газ, и в Англия и Италия като съм живял по малко пак беше на газ, а в България въобще не съм готвил, та сигурно ще трябва да свиквам ако се наложи на ток...

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Роца, честит рожден ден! Бъди здрава, щастлива и много обичана 🙂 

 

Кренвиршки. Идея за рецептата от тук, като плънката е кренвирши, кашкавал и шарена сол. Оформих 7 рула, вместо 5 🙂 

https://privanya.blogspot.com/2019/12/blog-post_9.html

 

 

DSC_0933-2.jpg

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
На 29.05.2021 г. в 22:12, Роца каза:

И, понеже за поредна година оставам все така млада и хубава, ви черпя по този повод с една торта

Тортата е много вкусна, благодаря! 

И от мен скромно цветенце за празника! 

 

P1100070.JPG

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Eva eva, @Светославов, благодаря ви! 🙂

 

@Lindt, то от свинското 1,6 кг имаше и доста кокал 😉 . Аз лично, за печенето при по-малко количество, бих процедирала така - скъсяваш пъвите 40 минути на висока температура, до около 25-30 и после - около час, час и половина на ниска температура (както съм писала в рецептата, препоръката е за 2 часа печене на килограм месо), като проверяваш от време на време дали има още сос и при нужда, доливаш по малко течност. 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Роца каза:

@Eva eva, @Светославов, благодаря ви! 🙂

 

@Lindt, то от свинското 1,6 кг имаше и доста кокал 😉 . Аз лично, за печенето при по-малко количество, бих процедирала така - скъсяваш пъвите 40 минути на висока температура, до около 25-30 и после - около час, час и половина на ниска температура (както съм писала в рецептата, препоръката е за 2 часа печене на килограм месо), като проверяваш от време на време дали има още сос и при нужда, доливаш по малко течност. 

А супер, благодаря!  Взимаме и ние значи парче с голям кокал и го даваме на @Граф Вронски 🤣 Шегувам се, тук плешката май я продават обезкостена. И на ябълките не пише дали издържат на топлинна обработка, а на картофите дали се разпадат при варене. Но истински се забавлявам като си те представям да пазаруваш и да имаш такива табелки в магазините 🥰

  • Смея се 5
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

А супер, благодаря!  Взимаме и ние значи парче с голям кокал и го даваме на @Граф Вронски 🤣 Шегувам се, тук плешката май я продават обезкостена. И на ябълките не пише дали издържат на топлинна обработка, а на картофите дали се разпадат при варене. Но истински се забавлявам като си те представям да пазаруваш и да имаш такива табелки в магазините 🥰

То и тук не ги пише 🤣

Но пише какви сортове са и по тях човек може да се ориентира. Е, при мен ориентирането дойде след няколко години практика, четене и гледане на кулинарни предавания 😂. Та така научих кои сортове картофи да търся за пюре и какви за огретен, например. Но тъй като не знам дали същите сортове се продават в България, рядко пиша в Мармотника точно кои сортове ползвам аз, защото може да не се намират, а да могат да се заменят с други. 😄

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

@Роца Честит рожден ден и от мен, бъди здрава и щастлива! Благодаря за виртуалната почерпка, аз връщам жеста с една Victoria sponge, която не изглежда много професионално, но пък на вкус е доста добра - толкова, че не успях да снимам разрязано парче преди да свършат 😂

 

186566706_2901248423447861_3707699130125964278_n.jpg.aa917505f20a8ddce844ef4d596a14c3.jpg

 

Скоро имахме гости два поредни дни - цяло събитие в контекста на последната година - и да се похваля, че всички ми харесаха българските предястия: шопска салатка, баница, рулца от патладжан с крема сирене и шунка и домашен хумус. Основното беше исландска супа от риба и също се хареса, но не съм снимала. Иначе отдавна не съм писала в темата, защото все едно и също готвим напоследък, трябва малко да се взема в ръце 😆

 

IMG_6930.JPG.716377e7d6cf0ea68e4476b8c9bb2f95.JPG

  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
Публикувано:

За Великден не правих козунаци, понеже пътувахме, но бях купила брашно и реших този уикенд да пробвам за втори път. Много съм доволна от резултата. Този път ми втасаха доста по-добре, по-бързо и станаха някак по-пухкави. Може би предния път нещо съм сгафила с активирането на маята или пък възможно ли е да е защото май добавих без да искам с 50 грама повече захар?

Три са със стафиди и бадеми

IMG_20210530_093417.jpg.a9c21147179d22659e7c48ba55af32c6.jpg

и един с шоколад, понеже децата ми изядоха стафидите и не стигнаха. Изненадващо за мен, но и този с шоколада ми хареса.

IMG_20210530_093342.jpg.0205b98fd26aac291dcb7320adc6c5f7.jpg

 

IMG_20210530_094427.jpg.141d997ee36baa352fd6e5e06ac738d6.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:

Две в едно 🙂 - "Баклава - чийзкейк": https://www.24kitchen.bg/recipe/baklava-chiizkeik

Много интересен десерт се получи - много аромати и различни текстури - мед, канела, карамфил, шам-фъстък, печени орехи и бадеми, мека сърцевина от чийзкейк, с напоени кори за баница и хрупкав кадаиф:

 

DSC03775.JPG.d3ece54c3dcb2287c63cd4bf62ae852e.JPG

 

DSC03783.JPG.b57c5941dd9e54bc552b0bdeb638e39e.JPG

 

 

 

  • Харесвам 15
  • Шок 2
  • Благодаря 1
  • Браво 8
Публикувано:

@Бръмбар, изглежда страхотно! Баклавите винаги са ми много сладки, но така съм почти сигурна, че мога да хапна едно парченце.

 

А днес, след като @Георги Матеев изобщо не прояви интерес към почерпка с брюква, се наложи сами да си я изядем 🙃

Много интересен зеленчук, вероятно ще си купя пак, че все се чудя с какво да си правя огретен. Малко по-сладък и запазващ формата си от картоф, но доста труден за рязане.

 

 

IMG_20210531_132636.jpg.02aa67623c98964cac1f99f97fe1cfa7.jpg

 

IMG_20210531_132611.jpg.26032a474fa9ac578b633388f3bda72d.jpgIMG_20210531_133634.jpg.c17fa9b4d77a2037ea215943fbcb3700.jpg

  • Харесвам 12
  • Шок 2
Публикувано:

@Роца, Честит ти РД! Да си много, много здрава, щастлива и обичана! И в скоро време да осъществиш много от твоите си магелански мечти!

 

П.С. Ти май си заедно с моето съкровище, на което пожелавам същото!

 

Ние празнувахме навън! И макар че времето в Киев е забравило, че е почти юни, едната вечер си бяхме двамата, а на следващата с приятели в един клуб извън Киев. Заведението, в което си бяхме само двамата, е в центъра, почти до самата Света София. Не е бюджетно, но ако някой магеланец чете и дойде тук, мога горещо да го препоръчам: https://whiskycorner.kiev.ua

 

FA3F3A23-C972-46E5-9A81-1E61DC9B5A76.jpeg.60ac2efc02c1e6ce9d5fc0494218723c.jpeg

 

223573BA-50C1-4F77-AEFD-A92B8F1420E8.jpeg.edc9a015904e6137274d1fdd7c571c9f.jpeg

 

4764DA95-824D-4D97-985B-CD8C62C7AA53.jpeg.7a286b9ad05ccb934005138e098ca132.jpeg

 

A6555EAD-D4FA-4812-8412-C1C57FFC8DAD.jpeg.672b53040cbc12b72d38b77f4a94118c.jpeg

 

9321F46E-0C6D-4D24-8824-BDB351642E92.jpeg.881d33a2e18dfe7f7f01632292f3f026.jpeg

  • Харесвам 20
  • Шок 1
  • Браво 2
Публикувано:

Сандвичи от баварски хляб, запечени с яйце и настъргано Кача Кавало. Дояждаме си последните запаси и дано Сицилията не ни избяга, за да си ги попълним отново:)))

 

8F6FDDD5-C7B7-43DE-84E0-2EC50B88D271.jpeg.14991c39a789377a21c21c3f492e0f88.jpeg

  • Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 минути , Травеолани каза:

@AlexandraKo - все се каня да коментирам колко си ранобудна :). 
Много вкусно изглежда сандвичето 🙂

Благодаря!
Първият пациент ми е в 7:))))

  • Харесвам 6
  • Шок 2
Публикувано:

Тортета правя всякакви 🙂 Малко модифицирах рецептата - добавих свинско филе и замених част от майонезата със заквасена сметана.  Рецепта https://privanya.blogspot.com/2021/05/blog-post_24.html

@DaBo, честит рожден ден на съкровището 🙂 Желая му много здраве, късмет и всичко най-хубаво 🙂  Поздрави

 

DSC_0073-2.jpg

 

DSC_0059-3.jpg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 10
Публикувано:
На 31.05.2021 г. в 2:38, DenitsaS каза:

@Роца Честит рожден ден и от мен, бъди здрава и щастлива! Благодаря за виртуалната почерпка, аз връщам жеста с една Victoria sponge, която не изглежда много професионално, но пък на вкус е доста добра - толкова, че не успях да снимам разрязано парче преди да свършат 😂

IMG_6930.JPG.716377e7d6cf0ea68e4476b8c9bb2f95.JPG

Благодаря за пожеланията и почерпката! 😘

(като чуя Victoria Sponge, все се сещам за един сезон на The Great British Bakeoff, където на финала техническата задача беше Виктория спондж. Обикновено при техническите задачи участниците имат лист с основните продукти на рецептата и основните стъпки, но не и много подробности. В този случай на листа пишеше само "Make Victoria sponge" 😂)

@DaBo, благодаря и на теб! И честит празник на голееееми патерици на твоята половинка!🙂

 

Ние вчера и днес бяхме на шакшука, утре пак ще трябва да мисля какво да готвя! 😭

 

20200409_190801.jpg

  • Харесвам 13
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 24 минути , Роца каза:

Благодаря за пожеланията и почерпката! 😘

(като чуя Victoria Sponge, все се сещам за един сезон на The Great British Bakeoff, където на финала техническата задача беше Виктория спондж. Обикновено при техническите задачи участниците имат лист с основните продукти на рецептата и основните стъпки, но не и много подробности. В този случай на листа пишеше само "Make Victoria sponge" 😂)

@DaBo, благодаря и на теб! И честит празник на голееееми патерици на твоята половинка!🙂

 

Ние вчера и днес бяхме на шакшука, утре пак ще трябва да мисля какво да готвя! 😭

 

20200409_190801.jpg

😩😥🥺

 

image.png.a7a3264648c33ddcf1db9cdec67e537e.png

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:

@Lindt, така е, не съм я пускала в Мармотника 😂.

Утре ще ти я напиша тук, че сега съм през телефона и не съм много сръчна с неговата клавиатура 🙂 .

  • Благодаря 3
Публикувано:
преди 2 минути , Роца каза:

@Lindt, така е, не съм я пускала в Мармотника 😂.

Утре ще ти я напиша тук, че сега съм през телефона и не съм много сръчна с неговата клавиатура 🙂 .

Супер 🥳

Не е спешно, аз днес вече съм готвила по твоя рецепта, не се притеснявай 🤣

Тъкмо реших, че след всичките 4 рататуя и тиана няма да правя никакви подобни неща тази седмица, ама ще ми донесат домашни яйца и може да направя една шакшука. 

Ако и за онази жълта ряпа имаш препоръки, че Жижо толкова я хареса, че купи още една, ще е много добре 😄

  • Смея се 3
Публикувано:

Тия дни, въртя салатки, с острилката за конци от зеленчуци:

 

62627252-D8F1-4DF1-B86B-C436001B5E44.jpeg.f7c246edcd3fa73ba2e317306fd9d7f4.jpeg

 

А за вечеря- ориз с манатарки , печени, обезкостени ребърца и авокадо, пълнено със смес от моркови и заквасена сметана, и запечено с Моцарела.

За десерт - череши:)

 

8559FA48-0515-4778-9493-B24991FCC773.jpeg.4badfc904676a7e8854fc06c997aaa10.jpeg

  • Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.