Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 часа, Marusinka каза:

Вечерята днес трябваше да ни отърси максимално от остатъците след Деня на благодарността. 

ACA54D55-0EDB-4350-889D-84611E2FECE3.jpeg

0B05DC50-8C37-4E0F-B252-49DFB0314FC7.jpeg

C70C19B3-03F1-4B04-9C30-027BBFE5A305.jpeg

DA87B6D1-1505-409F-9863-97B349A79100.jpeg

Леле, какво количество leftovers! Не се шегувате, хаха! 🤣

  • Смея се 4
Публикувано:

Много съм доволна, че поне веднъж нещо прилича на това, което съм тръгнала да правя 🙂

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2019/09/гуерон-ябълков-сладкиш-от-шарант.html?fbclid=IwAR0EEtkF4bWSqm3VWa0nlbkEnaAEU0ZyDy8-tf-Gt8yNxOClGHPQcUk6k3o

 

262646357_413496970450416_5745424229353568254_n.jpg.7d010c0566650c453e7e8dacdf067ddb.jpg

 

От ябълковата вълна съм забравила и този тарт с крем сирене:

 

IMG_20211203_191802.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 9
Публикувано:

@DaBo, на предишната си работа имах колежка с две момчета. Много ме забавляваше като кажеше: “За вечеря ще правя баница с кюфтета” 😄

Вие само на баница ли сте? Къде е суджукът? 😜

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

@DaBo, на предишната си работа имах колежка с две момчета. Много ме забавляваше като кажеше: “За вечеря ще правя баница с кюфтета” 😄

Вие само на баница ли сте? Къде е суджукът? 😜

Хаха, ами ако ти кажа, че почти не ядем такива работи, едва ли ще ми повярваш. През пролетта си бяхме за кратко до БГ и донесохме няколко луканки на Попов. Вакуумирахме ги и ги оставихме в хладилника. Още са си там. 🤣 Годността им мина отдавна, но приятели тук казаха, че след като са ваккумирани нищо им няма. Ама кога ще се наканим да проверим, не знам. Миналата зима @Eva eva ни беше донесла, правени от мъжа й. Тях си ги хапнахме обаче.

Към баницата имаше турско кисело мляко. Най-много то ни харесва тук.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, DaBo каза:

Леле, какво количество leftovers! Не се шегувате, хаха! 🤣

Като истинска българка, преживяла празните щандове от края на 80-те и началото на 90-те, кажат ли ми вечеря за 10 души, аз чувам 20 да не се изложа и някой да остане гладен, пък и семейството на мъжа ми са “over the top” с готвенето, където се вика търкулнало се гърнето и си намерило похлупак.

  • Харесвам 9
  • Смея се 5
Публикувано:

Пазаруваме си ние днес и от рибния щанд едни пресни, пресни цупирки направо ни викат по име. 🤣 С нас има още едни клиенти, който са си поръчали риба от аквариума и едната продавачка се беше покачила на една висока-висока стълба с бая голямо кепче да я лови. Позабавлявахме се малко, хората си избрали един хубав шаран и тя бая се озори, докато хване точно него. Прибираме се след пазара, говоря с майка ми и й казвам, че ще вечеряме риба на скара.

Тя: Ами защо днес? В понеделник пак ли ще ядете риба?

Аз: А, няма сега да ядем риба всеки ден!

Тя: Ами, то нали в понеделник е Никулден...

Аз: Въх! Тотално съм изключила...

 

За срамотите съм бургазлийка. И шаран не обичам, но днес с кеф гледахме улова от аквариума и изобщо не зацепих.

 

Подранил Никулден в Киев

 

5f968cee-977d-405c-9fc0-f35933242c2a.JPG.40d42002b4c5c9680eb5451e28435ec3.JPG

 

e28f6b74-8b48-4572-a5cb-a854d28cc628.JPG.020267e8e3629dc58f84349652d8ca85.JPG

 

А тук празнуват Свети Миколай по стар стил тоест на 19.12. и не знам дали го свързват с ядене на шаран. Ще взема да питам.

  • Харесвам 20
Публикувано:

Показвам набързо днешния брънч - писаладиер, печени зеленчуци с моцарела и мортадела (не много сезонно, но се връзваха тематично със средиземноморската писаладиер) и ябълкова тарта с бутер тесто. 

 

За утре ще направя една шотландска рибена супа, за отбелязване на празника.

 

20211205_111757.jpg

  • Харесвам 15
  • Шок 1
  • Браво 6
Публикувано:
преди 25 минути , Роца каза:

Показвам набързо днешния брънч - писаладиер, печени зеленчуци с моцарела и мортадела (не много сезонно, но се връзваха тематично със средиземноморската писаладиер) и ябълкова тарта с бутер тесто. 

 

За утре ще направя една шотландска рибена супа, за отбелязване на празника.

 

20211205_111757.jpg

Изглежда като меню все едно сме поканени, ама не сме :friends:

  • Смея се 9
Публикувано:
В момента, Роца каза:

@Lindt, ако ми дойдете на гости, ще ви ги приготвя, обещавам 🤩

 

Чудесна идея, ще сме благодарни 🙂

А при вас шалотът десеторно по-скъп ли е от другите лукчета? Загледах се в една рецепта с ябълки и чедър, но има и шалот и се чудя дали да го сменям с нещо? 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Чудесна идея, ще сме благодарни 🙂

А при вас шалотът десеторно по-скъп ли е от другите лукчета? Загледах се в една рецепта с ябълки и чедър, но има и шалот и се чудя дали да го сменям с нещо? 

Не, шалотът е малко по-скъп, да речем 20-30%, но си е на поносима цена.

Може да пробваш да го замениш с червен лук, той има малко по-мек вкус.

  • Благодаря 1
Публикувано:

Сготвих една крем супа от броколи, картофено пюре и съм "подготвил" сьомга за утре(шаран не умея да правя, пък и нямам желание 😀).

Но сега ще вечерям изостанала салата от снощи с някакво меко сирене (френско от наш Lidl) и испанска телешка шунка с чаша вино. 😀 

 

20211205_195846.jpg.1625a569ed5e1f0fd558a6cd81183cd3.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Днес след зареждаща планинска разходка и обилно родопско похапване, заложих на лека и топла вечеря - пилешки хапки /от селско пиле/ с лек сметанов сос и ароматни гъби (с любезното съдействие на @Kalina Ivanova). Наздраве 🍷🍷🍷

 

IMG_20211205_202340.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 6
Публикувано:

Неделната закуска - мини тиквени холандски палачинки и обикновени палачинки. Тиквените мини холандски палачинки ги правя за първи път, но ми влизат в графата "любими" - https://www.seasonsandsuppers.ca/mini-pumpkin-dutch-baby-pancakes/#recipe

 

20211205_105605.jpg.7f491f2e1574d7b895c94b033c6f11d5.jpg

 

 

Къри супа с фъстъци и сладък картоф: https://www.eatingwell.com/recipe/270555/curried-sweet-potato-peanut-soup/

 

20211205_142632.jpg.36a3bc8e404e6e2728665ee00d2da54c.jpg

 

Имаше и пилешки пържоли с гочица и розмарин, https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/11/blog-post_49.html, но останаха недокументирани, макар и вкусни

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

@Marusinkaблагодаря за рецептата. Наистина съставките са твърде екзотични за моя вкус, нооо младежта може и да хареса ястието, защото е настроена експериментално, за разлика от мен . Кокосовата торта много им хареса  :girl_in_love:и дори нямат снимки от унищожението й . Синът ми обожава всичко кокосесто и тази торта е точно по неговия вкус. Трябваше да споделя по - рано ефекта от приготвянето й, извинявай .

@Роца разбрах какво да очаквам от "кекса" . Все пак тази година ще се съсредоточа върху микса от ядки и сушени плодове, които, сигурна съм, ще пожънат небивал успех . Може пък да изпълня цялата рецепта за рождения си ден, когато няма да посмеят да ме критикуват - я за нещо недопечено, я за недобро напояване, пък ако им хареса, за другата Коледа ще почна от ноември, че да съм съвсем в тон с английските навици. 

 Тия дни съм се замислила за единия коледен ден, който е отреден за мен и понеже не съм много способна да стоя над котлона за дежурната си рецепта , реших да направя капама. Обръщам внимание на @funnyзащото по ред причини в момента  съм с нейните изисквания към приготвянето на храна. Освен това ще разчитам за продуктите на човек, който прави разлика само между теглото и вида на продуктите. В тази рецепта няма какво да се обърка и рязане не съществува :

Няколко буркана нарязано кисело зеле - има по хипермаркетите.

Парче сланина, която молиш продавача да нареже на тънки парчета - колкото тънки толкова.

500г свински пържоли, за предпочитане със сланинка, ама каквото ти донесат все става

500 г телешко месо - добре е да са стекове . При всички случаи, обаче, не трябва да има кост

2 бр. пилешки бутчета или пържоли от бялото месо 

2 бр. суров суджук 

1 парче кървавица 

Черен пипер, бахар и дафинов лист

Продуктите се подреждат в голям гювеч, ако няма голям, става във всякакъв, просто количеството продукти намалява.

Подредба :

Дъното се покрива със сланина. Над нея ред зеле с няколко зрънца черен пипер и два броя дафинов лист , не едно до друго.  Над него свинското месо- пържолките се слагат без да се застъпват. Пак зеле и подправки, като добавяш и няколко зърна бахар.  Телешкото месо, ако си харесаш на голямо парче, молиш да ти го нарежат на стек. Пак зеле и подправки. Над него се слагат пилешките бутчета. Пак ред зеле с подправки . Над него се слагат кървавицата и суджука. Останалото зеле се слага отгоре , без да се забравят подправките. Много хора не обичат силния аромат на дафиновия лист и той може да се сведе до няколко бройки в цялото количество продукти, въпрос на вкус , но не бив ада липсва. Останалите парченца сланина се слагат над последния ред зеле. 

В доброто старо време слагах и ред сарми, ама тази година ще пропусна.

Приготвяне :

Съдът се покрива с алуминиево фолио и се поставя капакът. Някъде из Банско, домакините затварят капака с тесто, ама аз не съм чак толкова сръчна. Поставя се във фурната , включена на 250 градуса. След половин час , може и малко повечко , като отвориш фурната , се чува , че вътре в гювеча, нещата са потръгнали - бълбука. В никакъв случай не се отваряш капака! След като се чуе как процесът на готвене е започнал, фурната се намалява на 100 градуса и на температурата й трябват 7-8 часа, за да приготви ястието. Една моя колега намаля на 50 градуса и отваря чак на обед на следващия ден. 

 Сервиране :

 В една чиния се изважда месото - всички видове на едно място .

В друга чиния се изважда зелето.

Задължително се сервира топло. 

Не знам по - лесна рецепта от тази :grin:, пък колко в вкусно - жалко, че Коледа не е вдруги ден ! И дано да е студено тази зима, че пак да си направим капама !

 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

Лаврак на фурна с чери домати и каперси. Рецептата се води италианска и за ципура, но стана мн вкусна. Снимах я с махната глава и опашка, ако на някого му става гадно от глави. https://youtu.be/P4yLUXaGG0w

 

Screenshot_20211206-114426_Gallery.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 1 час, patilana каза:

Обръщам внимание на @funnyзащото по ред причини в момента  съм с нейните изисквания към приготвянето на храна. Освен това ще разчитам за продуктите на човек, който прави разлика само между теглото и вида на продуктите. В тази рецепта няма какво да се обърка и рязане не съществува :

Тук ме спечели - няма тутляне в кухнята, няма и рязане ( че пръстите ми са като след война).

Много обичам така - Фърляш всичко в гювеча, затваряш и като се събудиш ... то се сготвило :give_rose:

 

ПП. Малко ще понамаля видовете месища -часта с кървавицата най вече - че ми става зле само докато го чета колко нещо има вътре , ама другото е перфектно.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Да, ама тия ястия са от едно време. Слагаш дърва в печката и гърнето и лягаш да спиш (на топло до печката), на сутринта е готово. Обаче сега с тия цени на тока...

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Е, не знам. Тук има суша и тока се вдигна два пъти. Ние готвим на газ, ама и газта се вдигна сериозно...

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • Lindt
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.