Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 30 минути , DaBo каза:

трета зима в Киев и не става.

Точно в Киев не си спомням да сме купували и опитвали кисело зеле. Но в Лвов - много пъти, А още като офицер в Леманско бяхме на визита на тамошните колеги и имаше прекрасни туршии. И през лятото, когато гостувахме и капустата, и огурците си бяха истински шедьоври.   

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , дядо Пепи каза:

Точно в Киев не си спомням да сме купували и опитвали кисело зеле. Но в Лвов - много пъти, А още като офицер в Леманско бяхме на визита на тамошните колеги и имаше прекрасни туршии. И през лятото, когато гостувахме и капустата, и огурците си бяха истински шедьоври.   

Като отида следващия път в Лвив, ще опитам туршиите там. Този регион е бившата Австро-Унгарска империя и кухнята им е доста повлияна от там. Имат страхотни пайове. Тук в Киев не ми харесват туршиите и по призумция никъде не опитвам. Ще се поправя.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

в Лвив, ще опитам туршиите там.

Добре си спомням, че в ресторанта на хотела, където бяхме настанени като поръчвахме бутилка водка носеха две големи чинии ( номер 48-50 ). Едната с туршийки, а другата - пресни нещица за мезенце - настргани моркови, маринована рибка, колбасче и др. вкусотийки.  

Публикувано:
преди 1 минута , дядо Пепи каза:

Добре си спомням, че в ресторанта на хотела, където бяхме настанени като поръчвахме бутилка водка носеха две големи чинии ( номер 48-50 ). Едната с туршийки, а другата - пресни нещица за мезенце - настргани моркови, маринована рибка, колбасче и др. вкусотийки.  

Сега е пазарна икономика и тези неща пак си ги имат, ама трябва да си ги поръчаш и да платиш. Най-много някое черно хлебче с квас и някакво мазило, някоя друга маринована краставичка, резен-два сланинка. Дет се вика, не стигат за една 50-грамка. Ходим в един рибен ресторант с черноморска риба и там дават хубава порция рибена супа (уха черноморская) като комплимент от заведението. Сега ми се приядоха пържени попчета. 😋

  • Шок 1
Публикувано:
преди 1 час, DaBo каза:

демек рехаво и крехко зеле,

Крехко добре, но като се слага за кисело зеле са ме учили да избирам плътни зелки, а не рехави. Така и практикувам от доста време и винаги с добър резултат. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , Светославов каза:

Крехко добре, но като се слага за кисело зеле са ме учили да избирам плътни зелки, а не рехави. Така и практикувам от доста време и винаги с добър резултат. 

Под рехаво имам предвид не онова зеле, което е като хладно оръжие - едно бяло и много твърдо. Младото зеле тук е подобно на зелето в БГ, което се използва за кисело зеле. Листата са по-рехаво от тези на другото зеле и по-нежни.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 часа, Роца каза:

 

@marycap, как правиш коледния ориз със стафидите и т.н.?

Експериментът с "Арборио"-то се оказа много сполучлив- 200 г ориз,1 средна глава лук, 30 г масло, малко олио,5 карамфилчета, 1 к.л. черен пипер,1 с.л. (непълна) лешник поръска, 3 с.л. филирани бадеми, 40 г бели стафиди, 1 ч.л. настъргано индийско орехче, 1 кубче пилешки и 1 кубче зеленчуков бульони "Маги", 40 мл вермут.

        Задушавам ситно нарязания лук в загрятата мазнина, махам капака и след минута добавям ориза. Като стане стъклен изсипвам вермута. Бъркам, докато се изпари алкохолът. Започвам да добавям постепенно от бульона, който се поддържа горещ на съседния котлон (1 л вода с 2-те кубчета). Намалям котлона. Докато се готви оризът, добавям всичко останало. (Стафидите може предварително да се накиснат във вода за половин час). Обикновено използвам печени белени лешници, но в последния момент установих, че една "мишка" ми ги е изяла и ги заместих с поръската и бадемите. Когато е готов оризът, захлупвам тенджерата за 20 минути.

 

 

 

 

20211224_162441.jpg

20211224_161913.jpg

20211224_162353.jpg

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Публикувано:
На 23.12.2021 г. в 7:18, jul каза:

 и пекох джолан

 

Весели празници на всички 🎇🎄🐷🍷

Джолан‼️
Весели празници и на теб!

 

Вчера правихме Коледа за сина ми, който от днес до неделя ще е при баща си, и свекърва ми сготви традиционна ирландска коледна стридена супа. Аз само й осигурих помощник и намазах хляб с чесново масло и сложих клонки розмарин.

46CEBC12-C90C-4F08-9A53-B7B6DFCCB8BA.jpeg

8552BB7F-FBD0-489D-B859-3F35016BB97B.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 5
Публикувано:
преди 10 часа, дядо Пепи каза:

Киселото зеле е възможно по всякакви географски дължини и широчини. 

Абе, да ти кажа, и си прав, и не си 🙂 .

Опитът ми да направя домашно кисело зеле с френско такова, преди години завърши с грандиозен провал. Уж след консултация по телефона, сложено месец преди Коледа, със супер морска сол, с претъркалне на бидончето по терасата (вместо претакане), омирисване на цялото село, барабар с църквата от 13ти век... и за Коледа, беше още сурово. Тукашното бяло зеле е като украинското на @DaBo - твърдо, мега стегнато и непропускливо... Моето стана що-годе готово чак за Трифон Зарезан.

 

Иначе във Франция правят кисело зеле, но то е нарязано на много тънко и не става за сърми... нито за свинско със зеле, то се точи като конци. Но пък с наденички и други свининщинки си е бомба!

  • Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

При нас има няколко вида зеле, ама най-разпространеното е онова кофтито. То затова и аз вземам уж друг вид, такова което прилича на българското, ама на - пак греда. 🤣

 

Спокойно посрещане на Коледа и уютна Бъдни вечер!

 

 

  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз не готвих за Коледа много, защото бяхме поканени на гости, но от мен беше питката и тортата. За първи път навивам толкова малки сармички, но въпреки, че ме поизнервиха, ще ги правя така вече. Много удобнички за хапване. И закуската - коледна звезда с различни вкусове, тъй като не можах да избера един- кафява захар и канела, течен шоколад, сладко от череши и мак.

IMG_20211225_133218.jpg

IMG_20211225_104319.jpg

IMG_20211225_094029.jpg

IMG_20211224_134509.jpg

IMG_20211225_075052.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 15
Публикувано:

Забравих да се похваля, че за Бъдни вечер правих постен тиквеник, ама с ябълка, че не обичаме тиква вкъщи. Стана страхотен с кокосово олио за заместител на обикновеното масло. Плънката е от настъргана ябълка, канела, орехи, ром и захар.

E91C94D8-ADC1-41B3-916D-F26175D2D156.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 5
Публикувано:

@Marusinka на това прекрасно изпечено и доволно поръсено творение  👏 му се казва щрудел. Разликата между щрудела и тиквеника е в плода  - тиквеник с тиква , щрудел с ябълка. Завиждам на консуматорите ! 

Аз пък хич не готвих по Коледа , и ме беше срам да снимам чуждите постижения, но мога да споделя впечатления от трапезите на родата, която беше така добра тази година да не се и надява на мен ! Снаха ми се представи с много свежа и интересна салата 👏 👏 👏, на някакъв американски скъп хотел, нещо с У започваше. Братовчедка ми ни замая в нейната рачешка салата, а  зет ми избрал най - крехкото и вкусно есенно зеле и този път забравил да му изсипе един вагон сол, което докарало бидона до привършване докато го пробват :good:. Пък аз се чудя защо тази година хич и не донесоха една зелка за проба ?

Пак да направят ! Иначе догодина всички ги чакат сармите с лозови листа и простите пържоли с гъби , моркови и бира в йенски съд.:yes:   

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 49 минути , patilana каза:

Снаха ми се представи с много свежа и интересна салата 👏 👏 👏, на някакъв американски скъп хотел, нещо с У започваше.    

Салата Уолдорф?

И аз не готвих много по Коледа,  а каквото сготвих, забравих да снимам 😂. А в момента ми готвят, което е за другата тема, с препоръчани ресторанти във Франция 😂

Евентуално за Нова година ще снимам купата с руска салата 😀

  • Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 6 часа, patilana каза:

@Marusinka на това прекрасно изпечено и доволно поръсено творение  👏 му се казва щрудел. Разликата между щрудела и тиквеника е в плода  - тиквеник с тиква , щрудел с ябълка.    

Аз си мислех, че щруделът е с едни трохи отгоре и не се навива и се чудех как да му кажа и беше работата между тиквеник и ябълник 😂

преди 5 часа, Роца каза:

Евентуално за Нова година ще снимам купата с руска салата 😀

Аз съм хвърлила око на една тенджера за руската салата по Нова година 😊

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

По Коледа не готвих, понеже не бяхме вкъщи, но днес реших да се поправя.

Тези датски палачинки (aebelskivers)  ми се видяха апетитни: https://www.crumbblog.com/spiced-pear-aebelskivers-danish-pancakes/.  За целта обаче човек трябва да има специален тиган, какъвто аз нямам, но реших, че може да стане във форми за крем карамел на котлона. Ами горе-долу станаха, но не е добър вариант за не много сръчни като мен, трудно се обръщаха и докато ги обърна попрегоряха. Добре, че направих само с половината количество от рецептата, че иначе сигурно трябваше да се занимавам до обяд с тях:

20211229_084112a.jpg.84eac2931eaeb0cc22782aec8159a409.jpg

 

 

Обаче пък това коледно дърво с моцарела от готово тесто за пици е бързо и лесно, върви и със супа: https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a50528/pull-apart-christmas-tree-recipe/:

1669988668_20211229_124522.jpg.3540dd0d8547864e1c5d5ae1cb296651.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 4
Публикувано:

Добре, вкусовите предпочитания как се предават - по кръвна линия или по местоживеене? Днес правих гуакамоле, което обичаме вкъщи, но върху такос, не да гъчим самостоятелно. 2.5г ми дъщеря почна да крещи “моли-моли” като видя купата и аз казах на мъжа “ще й дам на нея и на бебето за следобедна закуска”, а той вика “ако искаш да правиш ново за утре им дай, нали знаеш, че ще го изядат.” Да бе, то е бая. Ами почти го изядоха с огромно лапане, а 9 месечното двузъбо даже шумно премляскваше все едно съм й дала най-вкусното на света 😳 

14044C38-893A-422E-B62D-47E4FEA60C00.jpeg

9BF58630-AF87-423A-9D83-92564598B4B3.jpeg

  • Харесвам 8
  • Браво 7
Публикувано:
преди 14 минути , Marusinka каза:

вкусовите предпочитания как се предават - по кръвна линия или по местоживеене

Според мен повече по кръвна линия. Внукът ми на 2,5 години опита кисела краставица и до там с пресните. Сега е голяма мъка да го накараме да бодне прясно нарязана. До скоро ( вече е на 4г) като сядаме на масата гледаше първо в моята чиния и след това като разбере дядо му какво ще яде забелязваше какво му е сложено на него.  

  • Шок 1
  • Смея се 15
Публикувано:
преди 1 час, дядо Пепи каза:

Според мен повече по кръвна линия. Внукът ми на 2,5 години опита кисела краставица и до там с пресните. Сега е голяма мъка да го накараме да бодне прясно нарязана. До скоро ( вече е на 4г) като сядаме на масата гледаше първо в моята чиния и след това като разбере дядо му какво ще яде забелязваше какво му е сложено на него.  

Дано да си прав.

Синът ми и снахата (германка) не ядат месо. Твърдят че дават на внучката, но когато сме им на гости и ние с жена ми я подканяме да яде нещо приготвено с месо в повечето случаи нямаме особен успех.

 

В един от редките моменти на проблясък беше хванала в едната си ръчичка крайшник бял (ужас !) хляб, а в другата салам. Синът ми, като я видя беше лаконичен:

- Балкан стайл.

Но ... дреме ми... опитите ще продължат. 

  • Харесвам 6
  • Смея се 10
Публикувано:

@ven62 Внучето на семейни приятели на нашите беше по същия начин заради родителите вегани. Едно лято към 10тина годишен изкара с баба си в София и започна да закусва кюфтета, после продължава на пържоли за обяд. 😄

  • Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

опитите ще продължат. 

Пожелавам успех в опитите. Знам, че навлизам в много хлъзгава тема, но считам, че вегетариантството е вид крайност, а всяка крайност е вредна. Естествено узразявам лично мнение и се извинявам на несъгласните.  

  • Харесвам 12
Публикувано:

Благодаря на Eva eva за рецептата за баклава ! :give_rose:

Успях да я снимам само при изваждане от фурната – преди сиропиране и напояване.

После имаше само няколко самотни парченца в тавата.

2.jpg.f788bfdfb02fe29331e27b922d9a1bab.jpg

 

И един сладкиш с тиква и извара – мраморна шарка – много бърз, лесен и вкусен-ммммммммм.

По тази рецепта: www.youtube.com/watch?v=35oAKsnJYl8

Резултатът:

1.jpg.efcedcc8ca157367fbeb8dbe1e6b4af2.jpg

 

  • Харесвам 11
  • Браво 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.