Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 часа, дядо Пепи каза:

Не, че нещо, ама ми се искаше мааалко по-голяма чашка да ми се падне. 😄

Сам си си виновен - гледаш само в преден план.

Аз съм с три десерта. Е, с две лъжички, но ще се справя.

:wink:

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 25 минути , DaBo каза:

Ще помоля да ми отговаряте на лс, за да не стане реклама на брандове и производители.

Не е проблем да пишат и тук - така ще обменят мнение и опит повече хора.

За мен качеството на продуктите тук е по-ниско от това в Украйна.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 минути , Mary каза:

Не е проблем да пишат и тук - така ще обменят мнение и опит повече хора.

За мен качеството на продуктите тук е по-ниско от това в Украйна.

Щом не е против правилата - супер!

 

То аз затова питам. Много ми е болно, но наистина тук качеството е много по-ниско оттам. В Киев прясното мляко за кафето на мъжа ми се разваляше точно на 5-ия ден, а тук нищо му няма вече две седмици. Днес свърши, но си мисля, че можеше да издържи поне още две….

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 6 минути , DaBo каза:

прясното мляко за кафето

Аз харесвам това:

 

bl1.jpg

 

Киселото също е хубаво.

Магазин Farmhopping можеш да разгледаш. Имат и сайт, но не съм поръчвала от него. Само от физическия магазин на бул.Витоша 137.

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 52 минути , DaBo каза:

За неопределен период се налага да поживеем отново в БГ и имам нужда от малко помощ. Разбрах какво пилешко месо да търся оттук, но си нямам никаква идея за другите продукти какво и къде да купувам. Питах няколко приятелки, но искам и вас да попитам. Ще помоля да ми отговаряте на лс, за да не стане реклама на брандове и производители. Интересуваме за София откъде да купувам качествено месо, зеленчуци и млечни продукти. Домашни яйца вече си уредих. 😉 Цвете вече ми подсказа за риба, но също приемам предложения. Нямам фейсбук, за да търся там някакви групи. Или да ми подскажете кои брандове в магазините са ок. Досега, когато сме се връщали, все сме били с приятели навън по заведенията, че нали е за кратко, ама сега е различно. 

Олеле, още едни с претенции за качество 😄 Някой ден ще надвишим 2 % от населението и ще се появят мляко, месо и даже поне едни бисквити ( за бебета) без палмова мазнина. 

Мисля, че за прясното мляко положението е безнадеждно. За други продукти понякога могат да се случат нещата, но по-скоро бутиково, а не целесъобразно и ефективно производство. 

 

П.П. Хах, много съм доволна, че @Alexander е зает и мога да изхейтя първа 🙂

  • Харесвам 3
Публикувано:

Месо:

 

През улицата има и риба. Някой път се уцелва нещо добро.

 

Кашкавал и сирене:

Точно срещу НЗОК на Кричим. магазинчето е първото до жилищния вход. Води се на "Джиев".

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, не виждам нищо лошо в претенциите за качество! Това, което купувам в магазина до нас определено не е добро, а вземем уж скъпи продукти. Накрая оставям една камара пари на касата за малка торбичка, а вкъщи това, което съм взела е отврат и на вкус, и на консистенция. Затова търся нещо по-добро и съм благодарна за предложенията. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

@DaBo, извинявай. Тази карта за месото не е вярна. Не знам как стана това copy/paste.

Става въпрос за месарницата, която е на ъгъла межди ул. "Милин камък" и ул. "Крум Попов" в долната част на Лозенец.

  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 59 минути , Lindt каза:

П.П. Хах, много съм доволна, че @Alexander е зает и мога да изхейтя първа 🙂

Аааа, @Lindt, аз хейтих преди години, като се върнахме от Белгия, и след това, когато сме си говорили с Валерия тук.

Тогава от няколко места (не от този форум) ми обясниха, че съм станала много претенциозна. 

 

От тогава си мълча 😉 

 

По въпроса за прясното мляко нямам наблюдения, че у дома от години не са млекопитаещи и само докато си отворя устата да кажа "Прясно мляко" и вече са започнали да ме гледат "на кръв" 😉 

Бяло сирене се купува само на Президент (не че най-доброто, дори не знам какво съдържа, но моите си го харесват).

Месото ми е най-голямата драма. Толкова години, продължавам да експериментирам и да си призная, трудно ми е да препоръчам каквото и да е, при което все пак да има приемливо съотношение "цена/качесво". 

Мисля, че месото от едно магазинче в Банкя е доста приемливо. И един магазин на "Симеон" , (до парка "Света Троица") сме си харесали (че ни е наблизо). 

Зеленчуци - забрави. 

Що се отнася до рибата, ще се радвам да споделите от къде се снабдявате с читава риба. 🙂 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 46 минути , Alexander каза:

За риба  Метро, поне за мен няма друга алтернатива.

Не ми върши работа. 

Нямам карта, а и малко от познатите ми имат. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Бих препоръчала  "месарница при Кирето "  на бул. Христо Ботев  38 . Тя се намира на пл. Македония, точно на спирката на трамвай 1 и 7 посока Централна гара. Сутрин, минавайки за работа засичам буса, от който разтоварват трупно месо и на място се разфасова .

" Моята месарница " , която е на ул„ Неофит Рилски също е добра, но аз предпочитам горната.

"Партньори 1997 " - имат няколко магазина в София .

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

В Метро не е задължително да имаш карта, за да пазаруваш. Просто на входа трябва да кажете на регистратурата, че нямате карта и те дават някаква бележка, която трябва да се предаде на служителката на касата преди да започне маркирането на продуктите. Някакви вътрешни разпоредби явно си имат. Веднъж ми се случи да съм забравила да взема карта и нямаше проблем с този метод.

 

(забравих да спомена, че беше преди 2 години, надявам се да е актуално и сега. Може би един телефон за справка не би навредил) 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, DaBo каза:

....... прясното мляко за кафето на мъжа ми се разваляше точно на 5-ия ден, а тук нищо му няма вече две седмици. Днес свърши, но си мисля, че можеше да издържи поне още две….

Тук вмятам, че преди години още гледах технолога на голяма млечна компания по ТВ, който каза, че всъщност основната причина за ниската трайност на прясно и кисело мляко от едно време е била ниската хигиена 😉 В това се убедих по-късно, когато майка ми започна да кваси мляко и то стои в хладилника невкиснато поне 14 дни. Сега аз варя мляко и затварям около 4 литра в стъклени бутилки горещо, да "дръпне" капачката. Без проблем е годно също поне 14дни. 

По въпроса за продуктите, действително е доста зле с качеството. Щом и ФБ нямаш, направо си за ожалване 😀 От години пазарувам продукти от домашни/селски/фермерски ФБ групи, повечето от които доставят и в СФ. Истината е, че дори да се свържеш с тях, всичко се обявява в ФБ- дата на доставка, промени в графика и т.н. 

за охладени пилета/пилешко - тези имат хладилни камиони и идват на няколко пазара в Пловдив, също в Сф - https://www.google.com/search?q=кеффа софия&oq=кеффа+&aqs=chrome.1.69i57j69i59j0i30j0i5i30l3.3569j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8&tbs=lf:1,lf_ui:10&tbm=lcl&sxsrf=APq-WBt1DV-OeUhqra_nFrImPKSEUJkRMQ:1646050721524&rflfq=1&num=10&rldimm=3555293295821168593&lqi=ChXQutC10YTRhNCwINGB0L7RhNC40Y9IrPyFucy2gIAIWh0QABgAGAEiFdC60LXRhNGE0LAg0YHQvtGE0LjRj5IBCWZhcm1fc2hvcKoBEhABKg4iCtC60LXRhNGE0LAoGw&phdesc=dKlHFhVWH0Q&ved=2ahUKEwi09abksKL2AhXqRfEDHR0FAXEQvS56BAgKEAE&rlst=f#rlfi=hd:;si:3555293295821168593,l,ChXQutC10YTRhNCwINGB0L7RhNC40Y9IrPyFucy2gIAIWh0QABgAGAEiFdC60LXRhNGE0LAg0YHQvtGE0LjRj5IBCWZhcm1fc2hvcKoBEhABKg4iCtC60LXRhNGE0LAoGw,y,dKlHFhVWH0Q;mv:[[42.699957100000006,23.3340057],[42.6847358,23.2960091]];tbs:lrf:!1m4!1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!2m2!2m1!1e1!1m4!1u16!2m2!16m1!1e1!1m4!1u16!2m2!16m1!1e2!2m1!1e2!2m1!1e16!2m1!1e3!3sIAE,lf:1,lf_ui:10

телешко - може да питаш къде/кога идват в София - https://bg.meratafarm.com/contact

Общо-взето по всички пазари в Пловдив, а предполагам и в София, вече има фирмени магазинчета на мандри, ферми за месо и др., които са добри.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

За месо, по-специално телешко, препоръчвам Beef Meat Velingrad https://www.bmvelingrad.com/ . Аз (В СФ) си поръчвам от Ebag.  В Еbaga имат селекция от фермерски продукти, но някои твърде солено ми идват 🙂

 

 

  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Lyubina каза:

Не ми върши работа. 

Нямам карта, а и малко от познатите ми имат. 

Метро вече издават карти на физически лица. Процедурата е 3-4 минути и се пазарува без проблем.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 14 минути , jul каза:

Щом и ФБ нямаш, направо си за ожалване 😀

Имах, хакнаха го миналия м.май и реших, че ми е много по-доре да не знам какво мислят приятелите ми, че иначе ще си остана без такива... особено със събитията от последната седмица. 😉

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 часа, Lyubina каза:

Не ми върши работа. 

Нямам карта, а и малко от познатите ми имат. 

Карти има дигитални, всеки може да ти изпрати снимка, включително аз.

 

 

За телешко май пак е Метро, ако говорим за телешко за скара  е само вносно.

Има и по други места, но на доста по-високи цени.

  • Харесвам 2
Публикувано:

@DaBo Малки ферми, мандри и пчелини  има толкова много, с времето сама ще определиш на кои да се довериш. 

За винарни пък да не говорим, че не съм спец, но и там има страхотен избор, въпрос на личен подбор е.

Рибата. Говоря за морската, че за другата нямам идея. Та морската риба се хапва според сезона, за да е вкусна и качествена.

Аз поне не знам някой да отглежда карагьоз, чернокоп или сафрид в морски ферми. Тези дето хапват рецепти с  миди Вонголе в Италия и Гърция, да знаят че експорта е от тук  и се събират от естествените им популации  в Черно море, за разлика от черните миди, които се отглеждат във ферми и вече почти  ги няма в естествена среда.

 

Аз също не купувам основна храна от супермаркети мнооого отдавна.

Мляко и овче сирене години наред купувам от местен фермер, когато е сезона му. И нямам претенции да е опаковано и да пише съдържание, знам че на това място даже не са чували за палми, камо ли за палмови мазнини, просто ги познавам и те мен.

Но когато пътувам където и да е, винаги разпитвам местните хора и пробвам нови продукти. Така попадам на истински съкровища, които с времето влизат в кръга на доверие. Мисията е възможна и без ФБ, че и аз нямам и никога не съм имала:boast:

Е, доста по трудоемко е, отколкото да влезеш в маркета след работа, но е въпрос на преоритети.  

 

Заповядай нещо от Странджа: 

https://woods-foods.com/продукти

https://www.ssbeef.bg/търговска-мрежа/

 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз нямах грам желание за готвене последните седмици и си личеше по вкуса на всичко, което правих, но днес ми дойде музата и наготвих доста - задушени зеленчуци, брюкселско зеле с чесън на скара, тилапия леко запържена на тиган в маслен сос, скариди и картофи огретен, които са ми любими. 
Честно, по едно време си бях помислила, че повече нищо няма да мога мога да сготвя както трябва, че дори и ориза по китайски, който ми е специалитет, а онзи ден изгорих, но тази вечер нахраних зажаднялото за вкусна храна племе вкъщи и като че ли всички дружно си отдъхнахме 🤣

E80CAB93-6B61-4872-979C-CEEEA1C90C44.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Публикувано:

Вчера купих пиле Росо от Лидл. Не знам кой ми го препоръча, не е лошо.

Купих цяло пиле, разфасовах го и направих здравословна пилешка супа (праз, морков, пащърнак, целина и червена чушка) със застройка от яйце и лимон. И фахитас. 
Не знам с кой тук си говорихме за гхи преди време, онзи ден купих едно ню-ню бурканче (125 гр) за 8 лева. 🤪

 

B9EF2B11-FB61-4A27-814B-145F250C414F.jpeg.159de96e4b6f3213a2bd923d4eee6cdb.jpeg

 

9C1B6863-43A0-4D10-B79D-F4A30D1CEBD4.jpeg.f8b284980530a5ba4b02992aabb83065.jpeg

 

A61AAE71-6783-41B4-95BE-0E48FFEF15DD.jpeg.c85ba47dd3eb1596699e0ea45d15f3c2.jpeg

 

 

  • Харесвам 19
  • Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:

А аз имам следният въпрос: При месене на тесто с кухненски робот, колко минути трябва да се месе? В условията за ползване на уреда пише - 15 сек. на първа степен, 15 сек. на втора степен, 4 мин. на четвърта степен и това е. Макар че на уреда има и пета степен. Тези 4-5 мин. достатъчни ли са. Пробвах, долу-горе се получи, но не съм сигурна дали не може и по-добре. 

Може ли точни пропорции, ако някой иска да ми помогне, примерно за 500 гр. брашно, колко вода, мая, сол, и нещо друго ако трябва за най-обикновен хляб.

Благодаря! И всички съставки заедно ли се слагат в купата или по-късно се добавят?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.