Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

За кюфтета трябва булгур за кюфтета, той е като грис на размер. Едрият е за други работи. Има също за салати /без варене/, натурален.... Поне 4-5 вида е турският булгур 🙂 Ако си взела от българския, няма да се получи рецептата.

Понеже аз често правя веге кюфтета, да дам моите 5 стотинки 🙂 ако сместа ми се получи по- рядка ( готвя "на око") добавям овесени или елдени флейкс и те обират влагата. Не ползвам грис, не знам как е с него, но идеята е същата - да обере влагата.

  • Харесвам 4
Публикувано:

То и аз не съм пробвала с грис и не знам какво се получава 🙂 Иначе не прочетох рецептата, но принципно тези кюфтета са червена леща и булгур и стават приятно стегнати и лесни за работа 🙂

Публикувано:

Отдавна се каня, ама напоследък все по-трудно издържам и за това: Моля администраторите на форума  специално за темата "Какво готвите" да добавят долу вдясно при иконките за реакция едно човече, което се облизва, или човече, което .... нещо му капе от устата. Пиша нещо, ама всички знаем какво. При гледката на някои от нещата показани в тази тема това ще е най-правилната реакция. 🤔  

  • Харесвам 10
  • Смея се 4
Публикувано:

Днес музата ми прелетя от писане на готвене и чак се уморих :wacko:

 

Не знам дали съм споменала, но някои от яйцата, които ми носят, са зелени. Не се отразява според мен на вкуса, но Жижо казва да поръчвам по-узрели.

Обядвахме киш без тесто с грах, бекон и чедър, който се сготви за 25-30 минути, а не за 60 и се притеснявах, но се оказа готов и вкусен, даже леко пресготвен. 

275045013_262828259352988_7802258434324893841_n.jpg.73ab0931b78ef45e2c6a0b954b7e516a.jpg275163624_1017114932495075_3071526301393186250_n.jpg.4390f41d79e91b68b27aef72a48d2b67.jpg

275382050_930933077619095_185941423368793022_n.jpg.53552966108f5e2650a40e0e171ca60c.jpg

 

https://zagleft.com/pea-cheddar-crispy-pancetta-crustless-quiche/?fbclid=IwAR3txSbINKnlZUbhGtkLeXb6x-eqaYcXm7CuNkvjDgZnkf2gE7s8vKikAgo 

 

После си направих любимия броколен огретен за предстоящата вечеря.

https://www.marthastewart.com/312704/broccoli-gratin

 

275410479_481288013644517_2341366144189483085_n.jpg.578f49bddab1cf56a8bbd4fa11356763.jpg

275137027_670633400793401_3227135997339569397_n.jpg.4b34c20e9c0c8eda1499151bcf21877d.jpg

 

И накрая като се възгордях стана голямата засечка - сестра ми ме подлъга, че трябва да я направя щастлива за празника и да й приготвя сладки. Аз прибързано се съгласих, знаейки, че имам кокосови стърготини, бадеми и кондензирано мляко, но .. сгущенката не е кондензирано мляко, не е бяло, не се втечнява в незалепващ съд, нито на водна баня, нито.. ужас! В 4 часа се оказах без материали за десерт, даже без масло 🙂 Но в крайна сметка успях някак да я разбъркам с кокосовите стърготини, да натикам бадемче и да оформя мънички топчета и съм много доволна от нашите бонбони Микеланджело. Даже си ги подредих в чинийките от @Цвете

Да си призная в този размер повече ми харесват, че иначе дъвча половин час кокос и ми писва. 

 

275169548_359493435887404_3893188111192664001_n.jpg.11ee3242cc4d855920a1a2f99f62c330.jpg

 

 

  • Харесвам 14
  • Браво 11
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , Lindt каза:

Днес музата ми прелетя от писане на готвене и чак се уморих :wacko:

Браво! :good:
А вече и в кулинарната фотография напредваш! :smile3:

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

chicken tikka masala

 

Продуктите са френско пиле от Метро, басмати  ориз от Италия, подправка garam masala от печени семена от Англия.

Предната подправка я хвърлих днес, купувана беше от Истанбул, сигурно е  поне 5 пъти по-слаба като аромат...

 

IMG_9840.JPG.b2c85bef35c3db44a50c03c1cf741a9b.JPGIMG_9841.JPG.ca5940ee01ab2c2eb4d3f7611813b564.JPG

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Публикувано:

Понеже съм в режим разчистване, трябваше да оползотворя грис и кокос. https://receptite.com/рецепта/сиропиран-десерт-с-грис-и-кокос-basbousa С вариации го срещнах като индийска, египетска и... кипърска рецепта. Изглеждаше циментово на пипане, но се оказа от групата за завтаряне 😁

 

Преди десерта - пастицио

 

IMG_20220309_153214.jpgч

 

IMG_20220309_153138.jpg

  • Харесвам 6
  • Браво 5
Публикувано:
преди 21 минути , jul каза:

Понеже съм в режим разчистване, трябваше да оползотворя грис и кокос. https://receptite.com/рецепта/сиропиран-десерт-с-грис-и-кокос-basbousa С вариации го срещнах като индийска, египетска и... кипърска рецепта. Изглеждаше циментово на пипане, но се оказа от групата за завтаряне 😁

 

Преди десерта - пастицио

 

IMG_20220309_153214.jpgч

 

IMG_20220309_153138.jpg

Вкусно ли е пастициото? Никога не ми е харесвало колкото лазаня и мусака, но не съм се пробвала да си го направя сама и да проверя. 

 

П.П. аз днес пекох пушени гърди и кожата стана хрущяща като на едни пръжки в Колумбия. Харесаха ми 🙂

IMG_20220309_122559.jpg.ae6f50400e24d0d9d67fe39054ae0c71.jpg

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 10 минути , Lindt каза:

Вкусно ли е пастициото? Никога не ми е харесвало колкото лазаня и мусака, но не съм се пробвала да си го направя сама и да проверя. 

Ние много го харесваме. Ако ти допада канела + карамфил си е супер ✌️

https://www.bonapeti.bg/recepti/pastitsio/

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , jul каза:

Ние много го харесваме. Ако ти допада канела + карамфил си е супер ✌️

https://www.bonapeti.bg/recepti/pastitsio/

Харесваме, но май не с макаронени изделия. Скоро не съм проверявала, може да е било моментно впечатление. А си имам хаванче от вулканичен камък от Андите (фук!) и си смачках карамфилчетата последния път, стана по-различно. 

  • Смея се 2
Публикувано:

МММм лаврак, точно като го обичаме с пресен розмарин и лимон! У дома всички риби почти готвим така. И правя една индиийска манджа с нахут, лук, лимон и розмарин и децата като се прибират и им мирише казват "О, мирише на риба!" 🙂

  • Браво 1
Публикувано:

Днес сме в Пловдив на гости на свекърите. Ама го решихме спонтанно в последния момент и затова ние поехме вечерята - кебапчета от Попов и домашно пържени картофи. В допълнение яйца на скара и разни салатки:

 

50C56C8A-7449-44B1-9BEA-4A502BFBF545.jpeg.1e234f4df314e1f099a937161649ebe7.jpeg

 

F3309B12-F964-4872-90EF-EA228736F2F2.jpeg.486fdbbb11ad80f32bbc1519e4b73f2c.jpeg


 

Още не е готово, ама бързам да се похваля. 😋😜

  • Харесвам 17
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

Днес сме в Пловдив на гости на свекърите. Ама го решихме спонтанно в последния момент и затова ние поехме вечерята - кебапчета от Попов

Как бяха кебапчетата на Попов?  Два пъти сме пазарували от тях и все оставаме разочаровани. Трети път определено няма да има.

  • Харесвам 1
Публикувано:

От дете мразя кебапчета и покрай тях всичката кайма и кимиона в месото :tease: Чак бабата в Гърция с кебапчета от местната месарница, а и мусаката й, промениха разбиранията ми. Вчера се присетих за изостаналото си отношение към кимиона и направих пуешко филе на тиган с лимон и кимион да видя дали ще си избутам чинията настрани, но си беше вкусно :

 

Покрай рецептата за киш без тесто видях и рецепта за такава с рулца от раци, които винаги имали в хладилника си. И, обзета от любопитство и внимавайки да не им поглеждам съдържанието, си купих и аз за поредния спаначен експеримент.  Жижо все някога ще съжали, че е казал, че обича спанак и аз така усърдно се опитвам да го готвя и  харесвам, ама засега си яде 🙃

 

275655353_1924864271031992_1404000445687428276_n.jpg.6ce9793e78159ea9d72af9b27c33cb2b.jpg

275477692_4705528016224653_4281933868622535998_n.jpg.46835b9ade1fffaa85a726cada03d039.jpg

 

 

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Публикувано:
преди 8 минути , Nivear каза:

А пресен спанак ли ползваш за готвене?

 

Бързо замразен ми е най-удобно и си имам вече винаги в камерата, както и грах. Ама на листенца, този пресованият е повече за оцветяване на супа 🙂

 

Според Жижо извънсезонните и/или  пристигащи от неясно къде продукти са откъснати, третирани и съхранявани по доста различен начин от местна продукция в сезон, за да пристигнат при нас "пресни".

А след един български спанак с 5 вида буболечки, аз с удоволствие прегърнах теорията му.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Подкрепям Жижо 🙂 

Веднъж гледах едно предаване по тукашната телевизия, където сравняваха замразени зеленчуци, пресни в сезон и пресни извън сезона. Като цяло, замразените се оказват много добра алтернатива, понеже замразяват пресни зеленчуци в сезон (когато са най-евтини) и като цяло като хранителни свойства, не отстъпват на пресните... даже на моменти са по-добри от пресни, но откъснати преди време и съхранявани дълго. Естествено, най-добре са пресни от твоята градина, ама за такива градски чеда като нас, това е мисия невъзможна. Та и аз си държа винаги замразени спанак, зелен фасул, грах и малини/боровинки във фризера. 

 

"Ако се тревожиш за Дарси, той може и да си легне“, казва мистър Бингли на сестра си, “а колкото до бала, това е решено; и веднага щом Никълс приготви достатъчно храна ("when Nicholls makes white soup enough" в оригиналния текст), изпращам поканите“ (Джейн Остин, „Гордост и предразсъдъци“). Та малко му трябва на остиновия нърд в мен, за да направи тази „бяла супа“ по рецепта някъде от 1742 година. Та, днес у нас - бяла супа, почти както биха я поднесли на бала в Недърфийлд 😂.

 

20220313_122247-01.jpeg

 

И поредната доза от любимата ми фокача без месене за “италианския“ брънч днес. Забраних на щерката да си поръчва италиански брънч до Великден! 😂

20220213_132152-01.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

И аз ползвам много замразени зеленчуци - грах, броколи, зелен боб, спанак, чушки печени, царевица. Винаги имам и правя набързо във фрайер или на пара. за салата. Вчера обаче имах останал пресен спанак за салата и реших да го направя с ориз. Ами съвсем различен вкус има пресния спанак. Аз не снимам, но днес правих Чика Масала. Децата казаха, че е станало много люто и вероятно ще го добавя към фусили за да обере лютото или по-вече басмати ще сложа в чиниите 🙂

 

Може ли рецептата за фокачата без месене?

  • Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.