Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Идея си нямам за какви стюардеси става въпрос. Ние в Империята си ползваме дроиди за такива категории труд 🙂

  • Смея се 5
Публикувано:

Продължавам да се състезавам със сроковете на годност на продуктите, които съм купила в пристъп на ентусиазъм. Сега с 30 % от закупените в Сърбия наденици :yes:

 

С известен страх написах в гугъл tomato risotto, подозирайки, че всичко ще е с не знам си какъв сорт пресни и ароматни представители на доматеното семейство, например накъдрено оранжеви или още по-лошо, но за моя радост първите 2 резултата бяха с консерва и аз запретнах ръкави. Ползвах тези за ориентир кой продукт кога да сложа.

https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/6096-tomato-risotto

https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/6096-tomato-risotto

 

Резултатът беше много вкусен и е помрачен само от това, че постоянно правя драскотини по "супер устойчивия" си ламинат, изпускайки ножчето на робота. За още безполезна информация от дневниците ми, последвайте ме :thank_you:

 

293656462_275791656_5092192120842597_3853460131808889346_n(1).jpg.04d603ff60a2e598e06092da1fb3654c.jpg

 

 

  • Харесвам 18
  • Браво 2
Публикувано:
преди 25 минути , Lindt каза:

Продължавам да се състезавам със сроковете на годност на продуктите, които съм купила в пристъп на ентусиазъм. Сега с 30 % от закупените в Сърбия наденици :yes:

 

С известен страх написах в гугъл tomato risotto, подозирайки, че всичко ще е с не знам си какъв сорт пресни и ароматни представители на доматеното семейство, например накъдрено оранжеви или още по-лошо, но за моя радост първите 2 резултата бяха с консерва и аз запретнах ръкави. Ползвах тези за ориентир кой продукт кога да сложа.

https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/6096-tomato-risotto

https://www.ricardocuisine.com/en/recipes/6096-tomato-risotto

 

Резултатът беше много вкусен и е помрачен само от това, че постоянно правя драскотини по "супер устойчивия" си ламинат, изпускайки ножчето на робота. За още безполезна информация от дневниците ми, последвайте ме :thank_you:

 

293656462_275791656_5092192120842597_3853460131808889346_n(1).jpg.04d603ff60a2e598e06092da1fb3654c.jpg

 

 

Изглежда вкусно, въпреки че аз не бих жертвал сръбска наденица за такава манджа.:wink:

  • Смея се 2
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 22 часа, Фил каза:

Как не те мързи да ги бъркаш, не знам ...:scratch_one-s_head:

Отказах се всъщност. Ще готвя замразена пица. 

  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Изглежда вкусно, въпреки че аз не бих жертвал сръбска наденица за такава манджа.:wink:

Чак жертва не мога да го нарека ризотото, ама аз не обичам особено наденици, суджуци, вурстове... определено предпочитам да е салсича, която се нарежда най-високо във въображаемата ми международна стълбичка с наденици, само защото съм я пробвала в удачни комбинации в ризото, лазаня и пица.     

  • Харесвам 3
Публикувано:

Гледам тази рецепта, а никога не съм готвила цели, пълнени калмари и имам нужда от съвет. Притеснява ме, че се пекат 45мин.

https://hranene.framar.bg/рецепти/пълнени-калмари-със-спанак-и-ориз

Няма ли да станат жилави, как мислите?

А ако имате някоя изпробвана рецепта за цели калмари също може да я споделите. Не е задължително да присъства спанак, но имам един пакет размразен и ще трябва да го направя на нещо. 🙂

 

 

Публикувано:
преди 52 минути , iMari каза:

Гледам тази рецепта, а никога не съм готвила цели, пълнени калмари и имам нужда от съвет. Притеснява ме, че се пекат 45мин.

https://hranene.framar.bg/рецепти/пълнени-калмари-със-спанак-и-ориз

Няма ли да станат жилави, как мислите?

А ако имате някоя изпробвана рецепта за цели калмари също може да я споделите. Не е задължително да присъства спанак, но имам един пакет размразен и ще трябва да го направя на нещо. 🙂

 

 

Хм, доста е времето за печене. Няколко пъти съм правила пълнени калмари. Ето по тези две рецепти, това съм си записала в тефтера. Първия модел го готвя най-често, стават мозък. 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 ·      2 бр. калмари /тубите/

·      30 мл зехтин

·      300 г сирена

·      няколко маслинки

·      1 яйце

·      1/4 ч.л. черен пипер

·      1/2 ч. л. риган

·      2 скилитки чесън

·      100 мл бяло вино

 

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Тубите от калмарите се почистват и измиват хубаво със студена вода. Прави се плънката и с нея се пълнят калмарите. Захващат се с клечки за зъби. Запържват се съвсем леко в зехтин, сипва се виното и се задушават 17 минути.

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 ·      4 калмара

·      12 нарязани големи обелени скариди

·      150 г нарязано рибено филе по избор

·      2 скилидки счукан чесън

·      1/2 нарязана на ситно червена чушка

·      1 стрък нарязан на ситно зелен лук

·      1 белтък

·      1 с.л. галета

·      сол и черен пипер на вкус

·      1 с.л. нарязан на ситно розмарин

·      6 с.л. зехтин

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Почистете калмарите от вътрешностите и отстранете ципата. Измийте ги добре и подсушете. В тенджерка кипнете подсолена вода и сварете пипалата на калмарите за 2-3 минути. Охладете ги и нарежете на ситно. В купа смесете всички продукти с изключение на калмарите и половината зехтин. Разбъркайте добре и напълнете калмарите. Затворете отворите им с клечка за зъби и с нож направете разрези от едната страна. Намажете калмарите с останалия зехтин  и изпечете на скара или във фурна. Ако ги правите на скара ги обръщайте периодично. Печете не повече от 10 минути. Ако решите да ги сготвите във фурна непременно я загрейте предварително на 200*. Печете около 15 минути. Ако купите почистени калмари без пипала увеличете количеството на плънката като сложите повече риба и скариди. Да ви е сладко!

  • Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

Гледам тази рецепта, а никога не съм готвила цели, пълнени калмари и имам нужда от съвет. Притеснява ме, че се пекат 45мин.

https://hranene.framar.bg/рецепти/пълнени-калмари-със-спанак-и-ориз

Няма ли да станат жилави, как мислите?

А ако имате някоя изпробвана рецепта за цели калмари също може да я споделите. Не е задължително да присъства спанак, но имам един пакет размразен и ще трябва да го направя на нещо. 🙂

 

 

Ако са много големи калмарите отнема около 40-45 минути, аз ги пълня със зелении (зелен лук, лапад, спанак, пресни подправки), киноа, крема сирене и пармезан. Първо под капак/фолио 25 минути и после без още около 20.

Kalmarijpg.jpg.18738115649942a904f020c8cdd6de20.jpg

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Аз вземам по-малки туби на калмари, плънка от домати на ситно, натрошено сирене, босилек, черен пипер и т.н., затварям с клечка тубите и на силен тиган без олио (намазвам само тубите с олио) за по 2-3 минути от страна. После се отваря запотена бутилка бяло вино, сипва се в тънкостенна кристална чаша, отпива се. После се отпива на малки глътки с максимална наслада. Упражнението се повтаря, като в промеждутъците се хапва калмар. Никак дори не пречи вместо вино да е Просеко 😉

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:

Понеже имах количества пресни лимони, брани от дървото и нетретирани, "сготвих" лимончело. Сега еликсирчето отлежава на хладно, преди да бъде изпито 🍋🍋🍋🍋🍋 - https://www.bonapeti.bg/recepti/domashno-limonchelo/

IMG_20220316_175536.jpgIMG_20220316_181720.jpg

 

 

IMG_20220318_150824.jpg

  • Харесвам 9
  • Шок 1
  • Браво 12
  • Замислям се 1
Публикувано:

@jul, понеже сложих замисленото емотиконче, бързам да поясня: Замислих се (и ти завидях) как човек може да се сдобие с пресни, нетретирани лимони в София.

Освен да прескочи някъде 300 - 400 км на юг? 

 

Не, не се шегувам, по-скоро питам за идея/източник 

  • Харесвам 4
Публикувано:

@Lyubina, не мога да дам жокер за София. Аз си купувам вече 2 зими от хора, които пътуват до Калабрия на около 2 седмици, берат и доставят лично до Пловдив и Пазарджик портокали и лимони. Да не дразня, ама по-хубави и сочни цитруси отдавна не бях яла. За съжаление май свършиха за тази година.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 минути , Lyubina каза:

@jul, понеже сложих замисленото емотиконче, бързам да поясня: Замислих се (и ти завидях) как човек може да се сдобие с пресни, нетретирани лимони в София.

Освен да прескочи някъде 300 - 400 км на юг? 

 

Не, не се шегувам, по-скоро питам за идея/източник 

Тъкмо ми излезе някаква рекламна кампания на Ebag за пролетен детокс продукти, има и нетретирани лимони https://www.ebag.bg/pages/proleten-detoks, сложих ги в количката, ама мисля че прескачането на юг е по-сигурно 🙂

 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , Ninkata17 каза:

Тъкмо ми излезе някаква рекламна кампания на Ebag за пролетен детокс продукти, има и нетретирани лимони https://www.ebag.bg/pages/proleten-detoks, сложих ги в количката, ама мисля че прескачането на юг е по-сигурно 🙂

 

 

То и в Лидл има /уж/ био лимони и портокали, ама не им вярвам съвсем. Ако не се ползват корите, може. Със сигурност прескачането на юг е за предпочитане 😎

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 17 минути , jul каза:

@Lyubina, не мога да дам жокер за София. Аз си купувам вече 2 зими от хора, които пътуват до Калабрия на около 2 седмици, берат и доставят лично до Пловдив и Пазарджик портокали и лимони. Да не дразня, ама по-хубави и сочни цитруси отдавна не бях яла. За съжаление май свършиха за тази година.

Е, браво...

Другия път се обади в началото на сезона, а не след края му.:angry2:

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Е, браво...

Другия път се обади в началото на сезона, а не след края му.:angry2:

К`во беше сега - вади тефтера и пиши, та другата зима да ми напомниш да напомня 😂 Тамън преди Коледа почват доставките. 

  • Смея се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 37 минути , jul каза:

@Lyubina, не мога да дам жокер за София. Аз си купувам вече 2 зими от хора, които пътуват до Калабрия на около 2 седмици, берат и доставят лично до Пловдив и Пазарджик портокали и лимони. Да не дразня, ама по-хубави и сочни цитруси отдавна не бях яла. За съжаление май свършиха за тази година.

Казвайте ги тези работи навреме. И ние обичаме чисти продукти. Може да направят една доставка за магеланци. И те доволни, и ние също.

  • Харесвам 7
Публикувано:

@Pantelej Putnik, хедонизма ти е заразителен!:beach:

Благодаря на всички за хубавите рецепти, ще ги пробвам една по една в бъдеще.👩‍🍳

А моите туби калмари ги докарах до тук:

IMG_20220318_154419329.jpg.2cf30ca8b2770cd7639c1e9e88e9914a.jpg

45 Мин. във фурната им дойде идеално, станаха много крехки, нищо че изглеждат препечени, но половината от времето бяха под фолио по съвет на @Ninkata17.(благодаря 🙂 ) Обаче се свиха, не знам дали така трябва?

Компания ще им прави ненормално добър чешки ризлинг, който ми подариха на Винария миналата седмица.🤗

Наздраве и весел уикенд!

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 8
Публикувано:

Крехка марулка, домат, червен лук, магданоз, риба тон от консерва.... Толкова много поводи да си сипя една Стралджанска мускатова. 😄

20220318_210123.jpg.58ffa031554c9dc61974c59472de984b.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 50 минути , Pantelej Putnik каза:

Крехка марулка, домат, червен лук, магданоз, риба тон от консерва.... Толкова много поводи да си сипя една Стралджанска мускатова. 😄

20220318_210123.jpg.58ffa031554c9dc61974c59472de984b.jpg

Любимото ми. Една от петте манджи, които мога да правя.😀

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Днес ни беше ден за яйца и ориз по азиатски рецепти.

На обед - японският омлет с ориз, omurice, във вегетариански вариант на снимката, в ресторантски вариант. Придружен от бира с пипер.

На вечеря - китайски бъркани яйца с домати, които досега все гледах по разните сериали и най-накрая реших да пробвам да ги направя. Ами, оказаха се лесни и вкусни.

 

 

20220319_125521-01.jpeg

 

20220319_202317-01.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • tanil1965
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.