Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 минути , ven62 каза:

Спирам да ви чета, защото от средата на юли съм единствено на диня, пъпеш, сирене и кашкавал.

И, въпреки, че много ги обичам, и поотделно, и в комплект, вече почна да ми писва, а се очертава и август да не сменям менюто.

 

Сакън, сиренето е по-скъпо от пармезан и отлежал чедър. А и .. праскови поне си купи. 

 

преди 25 минути , chandni каза:

 

...

И ние го обичаме, но в жегата не ни се ядат горещи/топли манджи, затова си правим обогатена версия на капрезе - патладжан, изпечен на дебели шайби, които след изстиване нареждаме под шайбите розови домати и моцарела. Ако има пресен босилек - с него, ако няма - песто в хладилника винаги има 🙂

С козе твърдо сирене и без моцарела щастливо си ядем ястието студено. Днес обаче ще сложа моцарела, че се залежа в хладилника и ще видя дали ще е по-зле като изстине. Но не вярвам да ме разочарова, аз и капонатата харесвам повече студена.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

и ще видя дали ще е по-зле като изстине

Не, че няма да е вкусно, но моцарелата става като ластик когато изстине. Тя трябва да се яде или прясна, или гореща, когато е разтопена.

  • Харесвам 6
Публикувано:

Аз пък да се оплача, че този сезон удрям греда след греда с патладжана. Или е твърд, или дунапренен, но при всички случаи не е вкусен.

Иначе съм голям любител на споменатите, но като не е хубав изходния продукт..... 😞

Публикувано:
преди 42 минути , jul каза:

Аз пък да се оплача, че този сезон удрям греда след греда с патладжана. Или е твърд, или дунапренен, но при всички случаи не е вкусен.

Иначе съм голям любител на споменатите, но като не е хубав изходния продукт..... 😞

И аз много обичам патладжан. Даже и с домати 🙂 Обаче у дома никой друг не го харесва и аз не го готвя. В Турция като ходим ям основно патладжан във всякакви вариации. У дома се яде много сирене, ние ядем козе на Пастир (произвеждат го в Шумен, собственика ни е приятел и знам, че няма гадости в него) с всички видове зеленчуци. 

 

Аз до снимка не стигам на сгтвеното, но да ви похваля една риба, която не бяхме пробвали - ватос. Много ни хареса, особено как хрупат хрущялите 🙂 направих я пържена.

  • Харесвам 4
Публикувано:

И понеже за патладжан отворихте приказка

20220803_192605.jpg.f3a7c9cb03cb3592e238b781e9ed6c5b.jpg

Заиграх се малко с патладжана, като след като го изпекох му добавих чесън, магданоз, натрошено овче сирене, лимонов сок, лук, домат (без семките), зехтин. Саладката е свежарска и много пасва на узо. 😉

  • Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:
преди 8 минути , Pantelej Putnik каза:

Саладката е свежарска

Тя си е направо класика, ....

Завидях на всички, които си го хапват без ограничения. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Трябваше ми розмарин и тръгнахме по улицата да потърсим. Разходихме се, намерихме си капини и ядохме с малкия. Държах го за ръчичка и си обикаляхме по джапанки без да имаме план къде отиваме. Върнахме се с копър, розмарин, градински чай (сейдж тий), риган. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, marycap каза:

Патладжанът е "вързан" с оцета. Много е вкусен в салатите с балсамико-бял.

Лично аз исках да избягам от познатия традиционен "тежък" вкус на патладжана и затова предпочетох лимон за повече свежест. Така си вземаме хем витамин Ц. 😉

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Най-после баницата е готова.

С доза въображение, сметана за разбиване вместо прясно мляко, краве масло вместо олио и малко ким в плънката, разбира се, и лъжичка сода за хляб - инак по предложената класическа рецепта върху опаковката на корите от Хит. 

И се правя, че не знам е колко вредна и за какво среднощната обилна вечеря и си отрязвам още едно парченце към глътката домашно вино..

 

 

1660077116025.jpg

 

1660077964461.jpg

 

1660077116037.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Любимото ни спаначено руло днес беше леко видоизменено и вместо със сьомга, пробвахме с прошуто кото и босилек. Не е зле 😉

 

IMG_20220812_201607.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 8
Публикувано:
преди 11 часа, Lindt каза:

Любимото ни спаначено руло днес беше леко видоизменено и вместо със сьомга, пробвахме с прошуто кото и босилек. Не е зле 😉

 

IMG_20220812_201607.jpg

Може ли рецептата?

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 56 минути , Marusinka каза:

Може ли рецептата?

Да, ето оригиналната рецепта:

 

Продукти:

5 броя яйца L

5 супени лъжици брашно

1 пакет замразен спанак / или половин килограм задушен в зехтин до изпаряване на водата/

1/2 чаена лъжица бакпулвер

Зехтин за намазване на тавата

100 грама пушена сьомга

1 опаковка сирене за мазане по избор/може крема сирене/ от 200 грама

 

Начин на приготвяне:

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с 1 ч.л. сол, прибавя се предварително размразеният и хубаво отцеден спанак, брашното и бакпулвера. Двете смеси се събират и внимателно разбъркват /да не спадне белтъка/. В плитката тава на фурната се слага хартия, която се намазва със зехтин. Сместа се изсипва и заглажда, така че да покрие цялото дъно. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 20 минути. След като се извади веднага се навива на руло, като хартията се отлепва внимателно. След като изстине се намазва със сиренето и се подрежда сьомгата. Завива се отново на руло и се оставя в хладилник. 

 

Не ми се търси по-хубава снимка 🙂

IMG_20220813_090513.jpg.50280534ef4644237607748e5b439bb8.jpg

 

П.П. ако ползваш млян замразен спанак, а не цели листенца, става много равномерно ярко зелено 🙂

  • Харесвам 10
  • Благодаря 4
Публикувано:
преди 9 часа, Lindt каза:

След като се извади веднага се навива на руло, като хартията се отлепва внимателно. След като изстине се намазва със сиренето и се подрежда сьомгата. Завива се отново на руло и се оставя в хладилник. 

@Lindt, извинявай, може да е глупав въпросът, но като го навиеш на руло първия път после, за да намажеш със сиренето развиваш ли го или как?

Публикувано:
преди 18 минути , Marusinka каза:

@Lindt, извинявай, може да е глупав въпросът, но като го навиеш на руло първия път после, за да намажеш със сиренето развиваш ли го или как?

Е, да, развиваш го спокойно, то е гъвкаво и лесно се манипулира :grin:

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Днес, понеже е прохладно, реших, че е крайно време да включа фурната. 

И забърках един постен гювеч.

Истината е, че от доста време в главата ми се мотае идеята за пиле с бамя. Домашните обаче казаха, че това не им звучи вкусно ( а е, по мои спомени и опит), затова - гювеч с бамя. 

В гювеч. 🙂 

 

Не е фотогенично, но се получи. 

Ако се вярва на разни стари готварски книги, това което насътворих маже да се причисли към т.нар. тюрлю-гювеч (само грах не му сложих) или към градинарски гювеч, но по указнията, на него му се слага яйце на края. 

 

Сиренето беше за гарнитура 😉

 

Мисля че за тази седмица си изпълних нормата 😉

  • Харесвам 7
Публикувано:

Има три неща, които приготвям асъл-асъл - торта Гараш, салца и Трес лечес (Tres leches - традиционен латиноамерикански десерт от пандишпан, сиропиран с три вида мляко). Последните две направих днес за партито на малкото ми голямо момче, което утре става на 12г. 🎉🧁Това му е любимата торта и благодаря на Силата, че беше с мен за пореден път, защото въпреки, че снощи в късни доби трябваше да поправям сместта, че не преброих яйцата правилно, пак се получи страшно вкусна. Платото го качвам за разкош 😂

 

 

397A0A90-9177-4CFA-B241-226D0018F039.jpeg

E69A09D0-2B46-4E2D-BA6D-1B6E926847E7.jpeg

B1E9FA8A-3A07-49A5-BE79-81CF0F30C47D.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 11
Публикувано:
преди 5 часа, Marusinka каза:

Има три неща, които приготвям асъл-асъл - торта Гараш, салца и Трес лечес (Tres leches - традиционен латиноамерикански десерт от пандишпан, сиропиран с три вида мляко). Последните две направих днес за партито на малкото ми голямо момче, което утре става на 12г. 🎉🧁Това му е любимата торта и благодаря на Силата, че беше с мен за пореден път, защото въпреки, че снощи в късни доби трябваше да поправям сместта, че не преброих яйцата правилно, пак се получи страшно вкусна. Платото го качвам за разкош 😂

 

 

397A0A90-9177-4CFA-B241-226D0018F039.jpeg

E69A09D0-2B46-4E2D-BA6D-1B6E926847E7.jpeg

B1E9FA8A-3A07-49A5-BE79-81CF0F30C47D.jpeg

Честито да е малкото ти голямо момче - Магеланец, няма начин! 🍀 🥰  🌏 

За тортата Гараш, най-любимата ми за всички времена, ама с хрупкави корички, ще почакам до моя РД, поне рецептата 😋

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 часа, jul каза:

@MarusinkaТрес лечес (Tres leches нещо като албанско/турското Трилече ли ще да е 🤔

Не знам, аз допреди да заживея в Аризона не бях чувала за този десерт, но всички мексиканци тук го правят/обичат. На мен ми е малко като риване по спомени от детската градина (хахаха), но много по-вкусно.

преди 13 часа, Anna Kalinovska каза:

Честито да е малкото ти голямо момче - Магеланец, няма начин! 🍀 🥰  🌏 

За тортата Гараш, най-любимата ми за всички времена, ама с хрупкави корички, ще почакам до моя РД, поне рецептата 😋

И на мен ми е най-любимата и само с хрупкава коричка я правя. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , jul каза:

@MarusinkaЯ дай да сравним рецептата за трите млека 😄

Нямам е на български, но това е рецептата, която винаги ползвам.

6DFD525D-F567-4C90-B3F8-FCAF6D3BAAA5.jpeg.07466740777cbdf65de00e5b08c64e7b.jpeg

 

Сухите продукти се пресяват заедно. Жълтъците се разбиват с 3/4 ч.ч. захар до побеляване, добявят се млякото и ванилията, после сухите продукти. Отделно се разбиват белтъците на сняг с другата 1/4 ч.ч. захар и внимателно се инкорпорира с другата смес. Пече се в преварително загрята фурна на 180гр с вентилатор. Като изстине блатът, се надупчва с вилица навсякъде и се добавят разбърканите млека. Оставя се в хладилника да попие. На следващия ден разбивам сметаната за отгоре.

 

@Anna Kalinovska

 

Малко е объркана рецептата, защото е от 3 различни източника, но се получава върхът!

 

Първата част от първата снимка използваш за крема, не разделяш и не добавяш нищо като разбиеш жълтълците.


66694D1A-16EC-43D4-BE96-EB50A1BFE078.jpeg.f7bbe1093d2679510fd404b6305b5695.jpeg

 

Блатовете се пекат на много ниска фурна - 150-160 градуса. Трябва да ти стигне сместа за 3 бр.

 

E5A6F6F9-E091-4DCA-A639-C867AD901446.jpeg.334478a9bdc3d212896387a259ed30dd.jpeg
 

За глазурата се разтопява черен шоколад между 50 и 70% какао и се глазира с него. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 4
Публикувано:

Спряхте ли да готвите?? По почивки ли сте, какво става?

 

Ето ви един тас-кебап (винен кебап), за който разбрах, че се сервирал само с ориз, а майка ми винаги го правеше, на пук на мастър шефовете, с две гарнитури - от картофено пюре и ориз.

2596F26F-9FC3-4DF5-BA2F-40C5DE3F8EC8.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.