Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Да ти кажа, на тия въобще не им вярвам:((( 

Освен това, е добре, да е с поне 30% масленост.

Ама, ако ти харесва, ползвай си я.

Но въглехидратите и са повече, а маслеността по- малка.

Напоследък ползвам тази и ми харесва:

 

5E3F8061-2E0A-48BF-B0C8-59AF8EF81433.jpeg.966ab9f56049ecb51b9bb3a0dd4e786f.jpeg

 

Чешка е, има стабилизатор Е- 407 / карагенан/, но като не ядем по литър дневно, няма да ни стане нищо:)))))

За три седмици, съм употребила 3 такива кутийки по 250 мл.

 

Тази я знам,  първо от нея започнах. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
На 8.07.2020 г. в 10:43, AlexandraKo каза:

Дааа, ето, това е рецептата:

 

4 яйца

6  супени лъжици орехово брашно / предния път правих с коксово, може с бадемово, лешниково/

150 гр масло

2 ванилии на прах

4 лъжици еритрол

1 бакпулвер

 

Аз си добавям ядки, стафиди, правила  съм и  с череши..

Става пръхкав, не се надува много.

Правила съм го и в хартиени чашки за мъфини, слагала съм отгоре крем от течна сметана и какао - има поле за въображение:))))

Искам да попитам за кокосовото брашно - има ли някакви тънкости при използването му и може ли да се използва като основно брашно? Купих такова, защото нямаше бадемово. Обаче, нищо не ми се получава както трябва с него - правих два сладкиша, на вкус станаха чудесни, но тестото ми се разпадаше и дори опечени парченцата се разпадаха. 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Брашно, а не стърготини, нали? Защото обикновено с тях се разпада.

Иначе за основно брашно се ползва, да, но предимно за сладки неща. За блат за пица или хлебчета на мен лично ми сладни.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Травеолани каза:

Искам да попитам за кокосовото брашно - има ли някакви тънкости при използването му и може ли да се използва като основно брашно? Купих такова, защото нямаше бадемово. Обаче, нищо не ми се получава както трябва с него - правих два сладкиша, на вкус станаха чудесни, но тестото ми се разпадаше и дори опечени парченцата се разпадаха. 

Аз също го ползвам  само за сладкиши, правила съм и хлебчета, но , както казва и @Тони, имат сладникав вкус.

Кокосовото брашно има някои особености - нали няма глутен, за това се разпада / глутенът е слепващият елемент/ и трябва да се добавят други слепващи елементи. 

Давам ти няколко линка, че е дълго за обяснение:

 

http://koket.blog.bg/drugi/2015/11/16/pechene-bez-gluten.1407429

 

 

https://www.naturalnews.com/049303_coconut_flour_gluten_free_healthy_diet.html#ixzz3Ws85zB1K

 

 

https://nourishedkitchen.com/baking-with-coconut-flour/


 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 18 часа, Тони каза:

Брашно, а не стърготини, нали? Защото обикновено с тях се разпада.

Иначе за основно брашно се ползва, да, но предимно за сладки неща. За блат за пица или хлебчета на мен лично ми сладни.

Брашно е, да, не стърготини. 
Съгласна, и аз правих блат за пица, но стана странен на вкус.
 

преди 12 часа, AlexandraKo каза:

Аз също го ползвам  само за сладкиши, правила съм и хлебчета, но , както казва и @Тони, имат сладникав вкус.

Кокосовото брашно има някои особености - нали няма глутен, за това се разпада / глутенът е слепващият елемент/ и трябва да се добавят други слепващи елементи. 

Давам ти няколко линка, че е дълго за обяснение:

 

http://koket.blog.bg/drugi/2015/11/16/pechene-bez-gluten.1407429

 

 

https://www.naturalnews.com/049303_coconut_flour_gluten_free_healthy_diet.html#ixzz3Ws85zB1K

 

 

https://nourishedkitchen.com/baking-with-coconut-flour/


 

Алекс, благофаря за линковете, разбрах къде ми е грешката. Аз просто замествах брашното в обикновената рецепта с кокосово, или бадемово с кокосово. Явно ще трябва да търся рецепти специално за кокосово брашно, а като се нормализират нещата ще търся и бадемово по магазините. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, DenitsaS каза:

Кюфтенца от киноа с маслини, фета сирене и лук:

 

1302724311_IMG_4267copy.thumb.jpg.ebbaf44a24d4fe77c63853ecc848119c.jpg

 

Суров чийзкейк със сладко от бели череши:

 

232669311_IMG_4271copy.thumb.jpg.5381c76d3be30d850276013d685b060d.jpg

 

DenitsaS - моля те дай рецептата за тези кюфтенца, изглеждат вкусно! 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Тони каза:

Иначе е това ми е любимият кокосов сладкиш, супер вкусен  е! Но е със стърготини,  не с брашно.

 

 

 

https://www.google.com/amp/s/healthywithdeni.com/2018/03/%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE/amp/

 

 

received_968383543512141.jpeg

След малко  ще ти пробвам рецептата, с някои промени:))))Изглежда страхотно!

Ще доложа за резултата.

 

@DenitsaSДеничка, присъединявам се към @Травеолани, с молба за рецептата на кюфтенцата! И за чийзкейка, ако може, моля!
Па как ги направи , толкова кръглички и равнички:)))Моите, все едни рошавички излизат, от каквото и да са:((

В тази връзка, гледам едни приспособления за кръгли сладки, може би, ще са подходящи и за кюфтаци?

  • Харесвам 3
Публикувано:

@AlexandraKo, аз имам ето такива форми за сладки, само моите са малко повече в комплекта:

 

Spoiler

155436924_25-800x800-product_popup.jpg.677753471b448f87e0492ee5a65dc672.jpg

 

С тях идеално оформям кюфтетата за бургери, както и питките за бургери, за да може всички да са еднакви. И за други неща в кръгла форма ги използвам. Само за сладки не съм. 😂

 

Аз тези дни не готвя, все навън сме. Снощи бяхме за израелска кухня и едно от нещата, които поръчахме беше печен карфиол с таханов сос и сумак. Ей, голяма разкошотия. Сега ще търся по-подробна рецепта, а снимката слагам в скрит текст:

 

Spoiler

107902109_1419736481560875_8664745893997593692_n.jpg.9aaa50ce15875fdfab8984b3188598eb.jpg

 

  • Харесвам 8
Публикувано:
преди 40 минути , DaBo каза:

@AlexandraKo, аз имам ето такива форми за сладки, само моите са малко повече в комплекта:

 

  Скрий

155436924_25-800x800-product_popup.jpg.677753471b448f87e0492ee5a65dc672.jpg

 

С тях идеално оформям кюфтетата за бургери, както и питките за бургери, за да може всички да са еднакви. И за други неща в кръгла форма ги използвам. Само за сладки не съм. 😂

 

Не, имам предвид едни формички, от две половинки, като се затворят, става топче.

Но не намерих картинка.

Аха, ето, намерих, точно за  кюфтенца:

 

99613145-7DD9-43EC-8528-5C80CCC16163.jpeg.22ef85a74719d32cdefb14942d626733.jpeg

  • Харесвам 5
Публикувано:

@AlexandraKo, сега се разбрахме. 🤗 Мисля, че същата работа ще ти свърши и лъжица за сладолед, ако имаш такава вкъщи. Аз точно за кюфтенца по шведски я използвам моята. 😉 Само че я топя във вода, когато сместа е от кайма, че каймата много лепи.

Моята е съвсем обикновена, май от Икея беше:

Spoiler

hendi-spoon-icecream-eborsa.jpg.523153fc3e68d326863705a3e797a538.jpg

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 29 минути , DaBo каза:

@AlexandraKo, сега се разбрахме. 🤗 Мисля, че същата работа ще ти свърши и лъжица за сладолед, ако имаш такава вкъщи. Аз точно за кюфтенца по шведски я използвам моята. 😉 Само че я топя във вода, когато сместа е от кайма, че каймата много лепи.

Моята е съвсем обикновена, май от Икея беше:

  Скрий

hendi-spoon-icecream-eborsa.jpg.523153fc3e68d326863705a3e797a538.jpg

 

Да, става, ама нямам:(((

Че ние,  хич не сме по сладоледа:(

 

Готов е сладкишът, дето @Тони го показа по-горе.

Само че, промених туй-онуй:)))

Вместо кокосово мляко, разбърках две лъжици маскарпоне с малко топла  вода, за да  стане като мляко, вместо мед - еритрол.

 

Ето го изпеченото блатче:

 

DA2B0AE4-D9D5-4483-9EEF-68730DB1A101.jpeg.68f5c542c971b84e2eb2c06898a89ba5.jpeg

 

Постоя върху решетка, докато се охлади напълно:

 

CF79A579-0B5A-404E-AB50-E10E93259A68.jpeg.e67e745e59223cde8328322c5f094309.jpeg

 

И тогава направих крема, че трябва да е топъл, докато маслото не се е стегнало.

За крема - маскарпоне+4 лъжици  разтопено кокосово масло+кокосови стърготини на око:)))

Студения блат разрязах на две, полях с крема и сложих в хладилника, за да се стегне.

Стана чудесно.

 

2A6BB335-644A-43F1-9E5E-85EDA57DA82D.jpeg.a9e2a9b94b9a62c6eff0c661c6c7f692.jpeg

 

16EF661C-0551-462A-8396-21E60C526B0A.thumb.jpeg.e1e39102a709fe8583965400b3cef319.jpeg

 

  • Харесвам 7
  • Браво 9
Публикувано:

Направих и хляб от ленено брашно:

 

4 яйца, 200 гр. ленено брашно, 1 ч.л. сода,  1ч.л. чубрица на прах , 1/2 ч.л. хималайска сол, 1 ч.ч. топла вода, 2с.л. зехтин.

Разбивам яйцата, полека добавям течните съставки, после сухите. Трябва да стане по- течно от тесто - като за кекс.

 

Отгоре  поръсих с начукано ленено семе и пекох 35 минути:

 

DC515BF2-8C4B-4941-814B-316EE51A1D8A.jpeg.3dc4dec32a3369643d6c103e88267f8d.jpeg

 

Идеалната диетична закуска, с малко масълце, пармиджано и някое доматче:)))

 

30693F48-24C4-419C-B3C0-C3CE19DB9CF1.jpeg.1ee9436ebc0f5a94e47550090c83f192.jpeg

  • Харесвам 12
Публикувано:
26 minutes ago, AlexandraKo said:

Да, става, ама нямам:(((

Че ние,  хич не сме по сладоледа:(

Вкъщи мъжът ми не може без сладолед, обожава го! Тази лъжица я имаме от времето, когато се беше запалил и се научи да прави шоколадов сладолед по някаква оригинална рецепта с жълтъци. Сега тук сладоледът е уникален и си купува готов. Всъщност в млекарницата до нас правят сладолед без захар, само с еритритол и понякога си купувам от него, но не си падам така или иначе по сладоледа.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 минути , DaBo каза:

Вкъщи мъжът ми не може без сладолед, обожава го! Тази лъжица я имаме от времето, когато се беше запалил и се научи да прави шоколадов сладолед по някаква оригинална рецепта с жълтъци. Сега тук сладоледът е уникален и си купува готов. Всъщност в млекарницата до нас правят сладолед без захар, само с еритритол и понякога си купувам от него, но не си падам така или иначе по сладоледа.

Ние сладолед хапваме понякога,в Италия.

Най-вкусния,за нас,като лаици, сме яли в Олбия - с киви:)))

  • Харесвам 2
Публикувано:

@Травеолани, @AlexandraKo, ето рецептата за кюфтенцата от киноа: 100 гр киноа, 100 гр фета сирене, 1 глава лук (нарязан на ситно), 50 гр маслини без костилки, 2 яйца, 8 с.л. галета. Киноата се сварява и изцежда, аз я оставям върху кухненска хартия да поеме водата. Маслините се нарязват, а сиренето се натрошава. Всички съставки се разбъркват в дълбока купа, слагам черен пипер и зелени подправки по избор (риган, босилек, розмарин). Оформят се кюфтенца и се пържат в зехтин или олио. Обикновено като пържа такива неща, ги нареждам върху хартия, за да поеме от мазнината. 

 

Суров чийзкейк: за блата трябват 75 гр масло, 75 гр сурови орехи и един малък пакет чаени бисквити (всъщност зависи колко голяма форма ползваш, моят беше в малка правоъгълна тавичка). Орехите и бисквитите се смилат в блендер и се изсипват в тавичката, маслото се добавя и всичко се разбърква и заравнява. Върху блата се нареждат плодовете от сладкото, гледам да няма много сироп, защото блатът ще се напои и ще стане много сладък. За крема са нужни 250 гр крема сирене, 250 гр заквасена сметана и 75 гр пудра захар. Ние не обичаме много захар в десертите, затова аз сложих пудра захар на вкус, може би 20-25 гр. Съставките за крема се разбъркват в купа и се слагат върху блата, оставя се да стегне в хладилника за няколко часа. 

  • Харесвам 7
Публикувано:

Кето лапад. Замразила съм си всякакви зелении, че много обичаме.

Лапад, пресен кромид, два настъргани домата, пресен джоджен, масло и малко вегета.

За  да няма ориз, сгъстих с 1с.л. лупиново брашно.

Стана много вкусно, сервирано с моцарела:

 

34E5417E-7B62-4F1B-B27B-4A8990D5EDB2.jpeg.9e8e459eebb907953c31092f3f2ba317.jpeg

 

Това е лупиновото брашно, ако не съм го показвала:

 

4B5EBE09-59F6-4007-B0E6-C8F0924715A4.jpeg.9c29dcc88a040de3932f69ec264ac588.jpeg

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 6 часа, DaBo каза:

 

Аз тези дни не готвя, все навън сме. Снощи бяхме за израелска кухня и едно от нещата, които поръчахме беше печен карфиол с таханов сос и сумак. Ей, голяма разкошотия. 

 

Това наистина е страшно вкусно. Аз съм правила и печена тиква със сумак и сос от кисело мляко и тахан, става също много добре.

Иначе и аз не готвя много тези дни, караме на скара, таратор, салати, мезета, сирене...

Но днес спретнах една класика от семейната френска кухня, пиле по баски (пиле с чушки и домати... ииииии, бая сос 😉)

 

20200712_123831.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 часа, DaBo каза:

Аз тези дни не готвя, все навън сме. Снощи бяхме за израелска кухня и едно от нещата, които поръчахме беше печен карфиол с таханов сос и сумак. Ей, голяма разкошотия. Сега ще търся по-подробна рецепта, а снимката слагам в скрит текст:

 Да споделиш рецептата, моля.

Изглежда уникално, а имам и сумак и хубав тахан, тъкмо се чудих какво да го правя.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
21 minutes ago, Kalina Ivanova said:

 Да споделиш рецептата, моля.

Изглежда уникално, а имам и сумак и хубав тахан, тъкмо се чудих какво да го правя.

 

Няма никаква идея каква е точно. Ще търся в нета. На менюто пишеше, че това е тяхно авторско предложение. Менюто е много малко и всичко е от израелската кухня. Сосът със сигурност е с тахан, отгоре е поръсено със сумак. Сега ще ровя да видя за нещо подобно в нета.

 

Редактирам се: Бързо проучване показва, че това е много популярно ястие в Израел.

Печенето на карфиола е горе-долу по един начин:

https://www.foodandwine.com/recipes/miznons-whole-roasted-cauliflower

http://blackwhitevivid.com/whole-roasted-cauliflower-a-recipe-inspired-by-my-travels-to-israel/

https://www.deliciousisrael.com/blog/whole-roasted-cauliflower-eyal-shani-style

 

Тахановият сос е от тези неща, които имат много разновидности:

https://www.onceuponachef.com/recipes/tahini-sauce.html

https://toriavey.com/toris-kitchen/tahini-sauce/

https://www.deliciousisrael.com/blog/tahini

 

Отгоре освен соса, беше поръсено със сумак и зехтин. В снощния сос имам чувството, че имаше йогурт, много приятно лек беше. 

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.