Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не правите ли мармалад/конфитюр от кайсии? Всеки ден отварям темата с надеждата, че някой ще покаже и ще каже как се прави. От детските си години имам спомен, как цялата фамилия, на двора, заобиколени от различни съдове пълни с кайсии, режем, мелим, готвим и пълним буркани. Беше хубаво!

  • Харесвам 1
Публикувано:

Тази година правих от вишни и от ягоди. Кайсии няма домашна реколта, но ако ми дойде музата може и да за бъркам малко. 

Иначе, от сега съм се заканила на сините сливи, но за тях още е рано. 

Онзи ден, с ентусиазъм се втурнах да си набера малко круши (т.нар. Петровки), ама кьорчо не видя едно изсъхнали клонче и за малко да се озове по спешност в офталмологията. Размина ми се само с драскотина под окото и по бузата 😀

  • Харесвам 2
Публикувано:

В къщи сладкото  се прави по една технилогия - нарязват се плодовете в машината за хляб. Пуска се програмата за сладко 2 пъти, като към края се добавя лимонова киселина. Това е. Бързо, лесно и вкусно.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не съм го готвила аз, но това ни беше вечерята днес - месо от бизон със зеленчуци и моята любима сьомга. Бизонското месо се оказа много вкусно!

24D65E6D-0F51-419D-A521-D240AA1D29F1.thumb.jpeg.1e68dc66b1558809171567a719a4f211.jpeg
 

579065C3-CEDD-45B9-BDD4-7FEFEC051CA6.jpeg.0d96a05c17711ce0eda7a2b3c0d549c4.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:

Голямо готвене пак:))))

Постна супа, с всякакви зеленчуци / броя ги, да са поне 8, сега са повече/, леко сгъстих с една лъжица брашно от коприва. Много джинджифил и лимонова трева. Може и студена да се яде, нали е без мазнина.

 

4D6E3963-A5EF-43E7-9CBD-E6CE01566206.jpeg.d3210a4f24d4706147a1246ae42bdcde.jpeg

 

Иначе- днес, патладжанов ден:))))

 

Патладжан бюрек, без панировка, с пармезан отгоре:

 

28E266D2-9E6C-4EDF-96F3-27C60048D165.thumb.jpeg.60e7446b5e497f00f3554324e90cc0f8.jpeg

 

И мусака - кайма, патладжани и други зеленчуци:

 

32DCEE62-00D2-4583-BE4F-C77B96DE0461.jpeg.12ccf6e02dd4ff030fd1385b84565426.jpeg

 

 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:

Днес едни ветрилца от патладжани с кюфтенца, слагам ги да се пекат, да видим, какво ще излезе:))))

 

08A7A9A6-6829-443A-8161-9FE8C2B23E49.thumb.jpeg.7ec8d2cc8e4dd44864c74c1686dacd3b.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Ето ги и готови патладжаните, в добавка - сос гуакамоле.

Уф, най-пасле подгънах крак, с чаша винце:(

Наздраве!
 

C218B52C-7AD2-4D6B-9531-296ECBA7AE01.jpeg.c39ac2b203b9db0c953a9a95be479c0a.jpeg

 

  • Харесвам 11
Публикувано:

Нещо, като постна  мусака, с малко картофи и много патладжани:)))

После ще кажа, какво е станало.

 

E18FBE2A-F696-48F9-AA49-5A30A37D2BAB.thumb.jpeg.5272ed3e67cc4430651f286c0eaa9b3b.jpeg

  • Харесвам 6
Публикувано:

Опече се, извадих от фурната и наръсих с Грана Падано.

 

C7F23908-B3A8-4FC5-9824-B679914D1C01.jpeg.191b429740ac5fc70b22d3e7c70ca561.jpeg

 

E932C1D0-5E2C-42C0-941D-1932363C1253.thumb.jpeg.43b9264ff747663ac516a48fb1a275dc.jpeg

 

Опекох и един, възкрив, кето кекс от орехово брашно:))))

 

71BACEAB-799B-470C-BA19-1BA9916E0BA1.jpeg.5b940faff72c7ad5d864305fd9ce9f39.jpeg

Че го пекох в силиконова форма. След малко ще го разрежем, да се охлади малко.

На вкус ще е екстра , няма как да  не е - яйца, орехи, стафиди, накиснати в ром,орехово брашно и масло.:)))

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
На 15.07.2020 г. в 22:02, rdd каза:

Не правите ли мармалад/конфитюр от кайсии? Всеки ден отварям темата с надеждата, че някой ще покаже и ще каже как се прави. От детските си години имам спомен, как цялата фамилия, на двора, заобиколени от различни съдове пълни с кайсии, режем, мелим, готвим и пълним буркани. Беше хубаво!

Ако е мармалад, смилаш кайсиите в машинката за месо. Ако за сладко - режеш ги на парченца.

Аз слагам пропорции на око, защото правя всички сладка в тава и във фурната на печката ги печа.

Плод и захар /колкото повече по сладко/, включвам фурната и печа до сгъстяване, но не много че като изстине още стяга.

Като е готово слагам орехи ако желая да има и канела, лимонтузу и изсипвам в няколко малки бурканчета. Оставям да изстине и слагам на всяко бурканче по 1 с.л ром да запечата сладкото, после прибирам в хладилника най отдолу. Това е.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , Mistela каза:

Оставям да изстине и слагам на всяко бурканче по 1 с.л ром да запечата сладкото, после прибирам в хладилника най отдолу. Това е.

А, това с рома не съм пробвала.

Колко време може да стои в хладилник така?

Ще падне веселба обаче, ако децата го хапнат без контрол:beach:

  • Харесвам 2
Публикувано:

Едно време, правех сладко от сини сливи.

До нас, имаше фурна- не тази на  Гладстон, а по диагонал, срещу Синдикалния дом. Носех на лелята сливите, очистени от костилките и захарта и тя в едни голееееми тави, печеше сладкото. Слагаше му индрише за аромат и беше чудесно. А как печеше агнета за Великден, а какви баници правеше! Носиш материалите за баница и после си я вземаш готова.
После, лелята умря,  фурната просъществува известно време, сега правят разни закуски, които не струват.

Боже, какви спомени ми отключихте, с тия конфитюри...

  • Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, Mistela каза:

Ако е мармалад, смилаш кайсиите в машинката за месо. Ако за сладко - режеш ги на парченца.

Аз слагам пропорции на око, защото правя всички сладка в тава и във фурната на печката ги печа.

Плод и захар /колкото повече по сладко/, включвам фурната и печа до сгъстяване, но не много че като изстине още стяга.

Като е готово слагам орехи ако желая да има и канела, лимонтузу и изсипвам в няколко малки бурканчета. Оставям да изстине и слагам на всяко бурканче по 1 с.л ром да запечата сладкото, после прибирам в хладилника най отдолу. Това е.

Благодаря, ще се пробвам с вашата рецепта. Не си спомням, там на двора, в детските си години, дали сме белили кайсиите. 

Публикувано:
преди 2 часа, Kalina Ivanova каза:

А, това с рома не съм пробвала.

Колко време може да стои в хладилник така?

Ще падне веселба обаче, ако децата го хапнат без контрол:beach:

По година трае, слагам по 3-4 бурканчета от вид плод, да се намира, че вкъщи не се яде много сладко, но все пак да има. С рома запечатва защото не се стерилизира.

преди 1 час, rdd каза:

Благодаря, ще се пробвам с вашата рецепта. Не си спомням, там на двора, в детските си години, дали сме белили кайсиите. 

Най вероятно не сте белили кайсиите, почти на 99% съм сигурна. И аз едно време имах село, от 15.06 до 15.09 все при баба ми и дядо ми съм била. Сладката ги правехме в големи тави, на огън на дърва.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Кето- нещо си:)))

Баница или тутманик, все едно, ама е вкусно и НВ, че да не кажа, БВ.

 

6 яйца, 200 гр. Грана Падано  на люспи, 2 лъжици брашно от лупина, 2 лъжици Маскарпоне,1 бакпулвер,  2 лъжици масло.

 

Пекох 45 минути, отгоре наръсих  със слънчоглед. И красиво стана, и от двете страни:))))

 

01469A1C-C682-4F9A-862D-3DD77D8E0A3F.jpeg.fa6c0316b9d07d0f6769dd370a523693.jpeg

 

81647167-7902-4C4D-9489-ADBD7C828401.jpeg.acfabdc6a13fd7f31f3091be7eb90a09.jpeg

 

И на вкус е чудесно, по-скоро е немазен тутманик. Ядем си го, вместо хляб.

 

4CCCE05D-3DF0-4957-9E0D-2F68FC776765.thumb.jpeg.c8f77a575ecde85f807de8ed2c86bf22.jpeg

 

Кето пица, с таханов блат, моцарела и домати с босилек. За закуска утре.

 

C301DC68-CBFD-465A-8A41-58816CED8059.thumb.jpeg.bb43a5926d6457f04c5e2c84f0897251.jpeg

 

И повече тая седмица, няма да готвя:)))))))

  • Харесвам 8
Публикувано:

За първи път от много години снощи пекох цяло пиле във фурната. Сдобих се преди време с едно "приспособление", което държи пиленцето изправено, отдолу има тавичка да се събират соковете ;)

Омазах го хубаво със смес от масло и зехтин и подправки, осолих го хубаво. Пъхнах под кожата от същата смес и го бухнах във фурната на 200С за около час и 10 минути.

Като екстра, в тавичката нарязах 2 картофа, които се изпекоха/задушиха/свариха в соса от пилето с масло и подправки.

В момента имам останали половинката пилешки гърди с едното бутче.

Мисля да се разходя до близкия пазар да си потърся една глава броколи (тъп въпрос, ама дали има още броколи?) и да направя нещо като запеканка с остатъка от пилето.

  • Харесвам 3
Граф Вронски
Публикувано:
преди 10 минути , Lyubina каза:

 

Мисля да се разходя до близкия пазар да си потърся една глава броколи (тъп въпрос, ама дали има още броколи?) и да направя нещо като запеканка с остатъка от пилето.

Нямам идея дали има сега броколи. Преди 1 месец доста трудно намерих, но винаги можеш да намериш замразени броколи.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , Lyubina каза:

За първи път от много години снощи пекох цяло пиле във фурната. Сдобих се преди време с едно "приспособление", което държи пиленцето изправено, отдолу има тавичка да се събират соковете 😉

Омазах го хубаво със смес от масло и зехтин и подправки, осолих го хубаво. Пъхнах под кожата от същата смес и го бухнах във фурната на 200С за около час и 10 минути.

Като екстра, в тавичката нарязах 2 картофа, които се изпекоха/задушиха/свариха в соса от пилето с масло и подправки.

В момента имам останали половинката пилешки гърди с едното бутче.

Мисля да се разходя до близкия пазар да си потърся една глава броколи (тъп въпрос, ама дали има още броколи?) и да направя нещо като запеканка с остатъка от пилето.

Как изглежда приспособлението за задържане на право пиле за печене? Благодаря!

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , rdd каза:

Как изглежда приспособлението за задържане на право пиле за печене? Благодаря!

Имаме такава:

 

BB84B9AA-C0A3-425F-B9FA-97E335426768.jpeg.cd6ebc49f41ffecd0c75566402f4a8ca.jpeg

https://4allbg.com/tava-sus-stoika-za-pechene-na-pile

 

Ама не съм я пробвала, че пиле почти не ядем:((((

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз съм чувал, че може просто да намушиш пилето на една бирена бутилка сложена изправена в тава, ама не съм пекъл пиле въобще

 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 29 минути , neuromancer каза:

Аз съм чувал, че може просто да намушиш пилето на една бирена бутилка сложена изправена в тава, ама не съм пекъл пиле въобще

 

 

Да, имам приятелка, цял живот , така си пече пилето.

Даже, бутилката си е пълна с бира:

 

https://lubopitko-bg.com/pechenopilenabutilka.html

 

ACA52678-28F3-4A65-BD8F-EBBE7DBBCDB9.jpeg.a6a89c27de6829483c5322c2475bcb1e.jpeg

 

A65FBDED-31A0-420E-BFF4-453295738743.jpeg.4832e25f926c57a7b0a8716c0f0a6e6c.jpeg

 

 

 

  • Харесвам 3
Граф Вронски
Публикувано:

Преди години една колежка дойде вкъщи и готвихме пиле на бирено шише - с отворена булка и пълна с бира. Важното е да има разстояние между отвора на бутилката и печката, че бирата става като лек вулкан и може да нацапа горната повърхност на печката.

Иначе се получи страхотно, има си хас с цяла опаковка масло омазано 😄

  • Харесвам 3
Публикувано:

Да, на бирена бутилка става, особено когато в бутилката има бира 😉

Моето е точно такова, каквото Алекс показа. Имам го от години, стоеше си в кутийката неразопаковано. Вчера най-после ми дойде вдъхновението да го  пробвам. Очевидно уцелих времето и температурата за печене. А, сложих го върху скарата на фурната, а нея на дъното. И за всеки случай, да не вземе да прелее, в още една по-голяма тава, което се оказа доста предвидливо. 😉

Иначе сега щях да се оплаквам, че имам да чистя фурна. 

Както и да е, отивам да търся броколи, под каквато и да са форма. 

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.