Прескочи до съдържание

Мозамбик през 2021


Kaloyan89

Препоръчани мнения

Здравейте, 

Не съм писал отдавна, надявам се че всички са добре. 

Хвърлил съм око на една промоция на ТАП от Лисабон до Мапуто за 297 евро рано догодина. Не намирам много информация в интернет и бих искал да попитам ходилите, някои въпроси. 


1, Какво да видим? Гидът Рутар препоръчва следните места, моля споделете впечатления ако сте ходили или ако препоръчвате други места/забележителности. 

 

Maputo
Inhambane
Vilankulo et l’archipel de Bazaruto
Quelimane
Ilha de Moçambique
Pemba
Archipel des Quirimbas

Кое може да се пропусне и къде да отделим повече дни? 

2. Логистика - предполагам, предвид огромните разстояния ще трябва да се лети с ЛАМ, които по спомен не са от най-евтините. Как е наземния транспорт? 

3. Сигурност - има ли нещо особено, за което трябва да се внимава, извън регионите в оранжево и червено? 

20190314_mozambique-fcv_proposition3_cle42e97a-1a3eb.jpg.a106b0345d29c3f2c4ce92df8a0f196f.jpg

4. Климат - пише че януари - март е дъждовен сезон, как е климата по това време на годината, вали ли много?

Благодаря за помощта. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Не съм съвсем човека, който ще ти помогне много с информация за Мозамбик, тъй като съм ходил само в Мапуто. Правил съм си разни планове за по-обстойно разглеждане на страната, но основно съм привлечен от архипелага Базаруто (отсяда се във Виланкулос или едно съседно градче, забравих му името и от там се правят екскурзии с лодка до един или два острова). 

Като планове ми се въртят в главата два варианта.

Единият е да направя само Виланкулос/ Базаруто за нещо от сорта на 2-3 вечери, като го съчетая с примерно 7 вечери в парка Крюгер в РЮА. Това с полет от Йоханесбург директно до Виланкулос или някъде там наблизо където имаше летище и после обратно до Йоханесбург. Минаването на границата по земя през парка Крюгер при Crooks Corner било голяма мъка, много кофти пътища и пр. 

Другият вариант е да се направи само крайбрежието на Мозамбик. Мапуто до Виланкулос и обратно, като се спира на някои места по пътя - Tofo Beach, Inhambane, както и да се посети Maputo Special Reserve, който е много близо до столицата и казват, че бил красив. Можело и да се видят африкански слонове на брега на Индийския океан.  За целта мислех да събера малка група и да наемем някакъв ван с местен шофьор, който говори английски да ни кара през цялото време.

Пемба и остров Мозамбик са доста на север. За там няма да минеш без вътрешни полети.

Ако се интересуваш от национални паркове, най-известният е Горонгоса. Преди гражданската война е бил един от топ парковете в Африка, по време на войната напълно опустошен. Останали са предимно крокодили, хипопотами и птици. Сега се полагат огромни усилия да се възроди парка. Заселват лъвове, има не лоша популация от слонове, разни видове антилопи.

Limpopo National Park е все едно Крюгер, но след като се премине границата към Мозамбик. Те го правят междуграничен парк ужким, като включва Крюгер в РЮА и Гонарежу в Зимбабве. В Мозамбикската част няма толкова много животни и според мен няма смисъл да ходиш там. По-добре си отиди в Крюгер.

Maputo Special Reserve мисля, че е добре да го видиш - споменах го по-горе.

Видял си кога е дъждовния сезон. Сигурно става за ходене, но най-добре си е между юни и септември.
 

Връзка към мнение
Георги Матеев

Калояне, поне засега все още имам билети за Мозамбик за септември. Ако пътуването се осъществи ще ти драсна с подробно инфо.

 

Пемба е задължително, но се прави с вътрешен полет - иначе разстоянието е убийствено. LAM не са крайно евтини, но за съжаление нямат конкуренция.

 

Резерватът в близост до Мапуто също на 100%, интересен е, може да се направи и с дневен тур от столицата. Също така пътят до него е чисто нов и хубав.

 

Когато проучвах климата останах с впечатление, че януари-март вали доста. Точно затова планирах пътуването за септември, когато се води топ сезон там. Но вероятно ще оцелееш и в дъждовния период 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря за съветите. Сложно ми се вижда организирането, предвид огромните разтояния. Вътрешните полети са все през Мапуто, и много оскъпяват всичко, да не говорим, че трябва и свързващ полет до Лисабон... Пробно, Мапуто - Инямбане (така ли се произнася?) - Виланкулос - Мапуто ми излиза 340 евро отгоре, та ще го мисля. 

За тази цена ми се вижда по-добре да отида в РЮА, Кения или Танзания. 

Иначе, юни - септември не е ли студено в този регион?

Връзка към мнение
преди 11 часа, Kaloyan89 каза:

Благодаря за съветите. Сложно ми се вижда организирането, предвид огромните разтояния. Вътрешните полети са все през Мапуто, и много оскъпяват всичко, да не говорим, че трябва и свързващ полет до Лисабон... Пробно, Мапуто - Инямбане (така ли се произнася?) - Виланкулос - Мапуто ми излиза 340 евро отгоре, та ще го мисля. 

За тази цена ми се вижда по-добре да отида в РЮА, Кения или Танзания. 

Иначе, юни - септември не е ли студено в този регион?

В Кения или Танзания, ако тръгнеш по сафарита, тези 340 евро за вътрешните полети в Мозамбик, ще ти се сторят джобни. Иначе в тези двете държави можеш да изкараш по-тънко по крайбрежието. В РЮА има чудесна инфраструктура и много неща за правене и гледане, ама ти беше ходил там май (което не пречи пак да отидеш де, аз съм ходил няколко пъти и пак ми се ходи). Мозамбик обаче ще е най-автентично преживяване, особено ако не си запален по сафарита, както и ми се върти в главата.

Иначе да е студено от юни до септември в Мозамбик... Колко да е студено? Евентуално сутрин за малко да е хладно и то в най-южната част. В Мапуто през юни беше супер времето. Мозамбик е най-трудна държавата за организиране в сравнение с останалите три, които си споменал, но ми се струва, че там ще ти е най-интересно. 

Връзка към мнение

Виж тук,има доста информация                                                                                                                                                                                         https://voyageforum.com/forum/mozambique/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Благодаря много и на двамата. в крайна сметка реших да е Кения - купих директни полети от Брюксел до Момбаса с Туифлай за 319 евро, без свързващи и вътрешни полети за декември. Ще го мисля до тогава как да го организирам, но ми се вижда по-лесно. 

Иначе, ако някой друг се интересува билетите от Лисабон до Мапуто за паднали на 250 евро днес. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.