Прескочи до съдържание

Ring Road с акцент Северна Исландия и Източни фиорди


DenitsaS

Препоръчани мнения

Въпреки няколкото пътувания из Исландия, едва сега ни дойде ред за един Ring Road, като основно искаме да видим рибарските селца на север и Източните фиорди, които не сме посещавали. Затова и търся съвет за програмата: много ли е натоварена, пропускам ли нещо важно и т.н. Колата ни е малка и ще избягваме пътищата с чакъл, освен ако не става въпрос за много кратка отсечка. Тагвам @Георги, но се надявам и други да се включат с мнение. Ето и програмата по дни:

 

Ден 1 Reykjavík - Sauðarkrókur

 

Първият ден е основно за придвижване до Sauðarkrókur, ще спрем единствено за кратка разходка в Borgarnes. Нощувка в Sauðarkrókur.

 

Ден 2 Sauðarkrókur - Akureyri

 

Сутринта започва с тур до Drangey, който приключва в 14:00 часа. Реално ли е от 14:00-14:30 до вечерта да се придвижим до Акурейри, минавайки през следните места:

 

- Hofsós - тук ни се иска да отделим 1 час за басейн

- Siglufjörður - кратка разходка

- Ólafsfjörður - фото пауза

- Dalvík - фото пауза

- Laufás - фото пауза

- Möðruvellir - фото пауза

 

Нощувка в Акурейри

 

Ден 3 Akureyri - Húsavík

 

Сутринта ще се разходим из Акурейри, не повече от час-два, евентуално с пазаруване на храна. Тръгваме за Húsavík като по пътя мислим да спрем при Goðafoss. Трябва да стигнем до Húsavík преди 13:00 часа за тур за китове, който е дълъг три часа. След това разходка из градчето и посещение на Geo Sea за около два часа. Чудя се дали да останем за нощувка в Húsavík или да се върнем към Reykjahlíð, където ще спим на следващия ден? 

 

Ден 4 Húsavík - Reykjahlíð

 

Тук ще е един цял ден за района на езерото Mývatn: Dimmuborgir, Skútustaðagígar, Grjótagjá, Hverir, Mývatn Nature Baths (тези са познати, няма да отнемат много време). Новите неща, за които ми трябва съвет дали могат да се вместят откъм време са Hverfjall и Kraftla - Viti. Хайковете и до двете места са описани като лесни и бързи, но ми се иска някой да сподели личен опит колко време отнема изкачването до кратерите. 

 

Нощувка в Reykjahlíð или на друго място в района

 

Ден 5 Reykjahlíð - Egilsstaðir 

 

- Dettifoss - отбивка 

- Fаrdagafoss - фото пауза на път за Seyðisfjörður

- Seyðidsfjörður - разходка из града, евентуално с изкачване до някакви малки водопади и Tvísöngur и обратно към Egilsstaðir

- Vök Baths - около два часа

 

Нощувка в Egilsstaðir

 

Ден 6 Egilsstaðir - Höfn

 

- евентуално едночасова езда сутринта

- Hengifoss - дават го два часа отиване и връщане до водопада, така ли е?

- Skriðuklaustur - тук не сме сигурни дали пътят е напълно асфалтиран, може и да отпадне

- смятаме да минем през път 92 и 96, защото не всички участъци на Ring Road са асфалтирани. Има ли някое селце, което не бива да пропускаме? Аз съм набелязала Eskifjörður, Reyðarfjörður, Fáskrúðsfjörður, Stöðvarfjörður, но не сме направили точния маршрут.

 

Нощувка в Höfn

 

Ден 7 Höfn - Kirkjubæjarklaustur

 

- Þórbergssetur - фото пауза

- Jökulsárlón - спиране за около час 

- Hofskirkja - фото пауза

- Svínafellsjökull - фото пауза

- Skaftafell - минимум разходка до Svartifoss, но има и лесен хайк минаващ през Sjónarsker и Sеl - някой правил ли го е?

- Dverghamrar и Foss á Síðu - фото пауза

 

Нощувка в Kirkjubæjarklaustur

 

Ден 8 Kirkjubæjarklaustur - Reykjavík 

 

- Fjaðrárgljúfur

- Vík: Reynisdrangar, Reynisfjara, Dyrhólaey

- Solheimasandur - това е единственото ново място за този ден, затова ще съм благодарна ако някой сподели колко време се върви до самолета

- Skógafoss и Seljalandsfoss

 

Дните 2, 3, 5 и 6 са с абсолютно нови за нас места, така че основно за тях се надявам да разбера дали не съм претоварила програмата. Пътуването сме го замислили да е в следващите дни, така че денят ще е дълъг. Благодаря предварително 🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Абе то при различните хора, фотопаузите отнемат различно време. Може да е както стоп-щрак-газ, така и да се разпъват стативи, да се сменят обективи. Моята отправна точка е на що-годе стегната група, а и оставам с впечатление че и ти го имаш предвид като "спиране за кратка почивка и да пощракаме малко". Та с това уточнение:

 

- Ден 2: ок е според мен. 

- Ден 3: Върнете се в Reykjahlíð. Следващия според мен ще е от най-натоварените дни и този път сутрин само ще ви умори и ще похарчи ценно време. 

- Ден 4: Hverfjall - около 30 минути качване и може би още толкова за обиколка на кратера. Krafla има паркинг до сами кратера, така че време там няма да загубите. Но според мен в района там може да отделите времето за разходка до Leirhnjukur. Най-впечатляващото за мен място от региона, дуднал съм на всеки който дори блед намек пусне, че ще ходи в тази част 🙂 Ако остане време, може и покрай електростанцията да се помотаете, доста стиймпънк е с тези полусфери. Дълъг, но постижим ден, а и ти каза че някои от местата сте били и едва ли ще губите много време там. 

- Ден 5: Не знам как е състоянието на пътя, но за малка кола преди години само западния път до Detifoss вършеше работа. 

 

За останалото не мога да посъветвам, източната част я минахме транзит, а пък за юг си знаеш достатъчно. 

 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@Георги, много благодаря за както винаги изчерпателния отговор 🙂  Нямаме фототехника, така че паузите ще са стегнати, а и времето това лято е по-исландско от предишните няколко лета и някои места може и да отпаднат. За Ден 3 преди малко точно решихме, че най-вероятно ще се върнем обратно до Reykjahlíð за две нощувки в района - както ти си казал да спестим време от следващия ден, а и се оказва, че цените на нощувките в Húsavík не са паднали толкова, колкото на други места. За Leirhnjukur се чудехме, но след като го препоръчваш, ще го включим. Пътят за Dettifoss е 862 - не знам дали това е западният път, но ни го показва като асфалтиран до водопада. Ако е много лош, ще пропуснем отбивката; отсега си мечтаем за следващото лято да си вземем голяма кола и да обиколим само местата с черни пътища 😄

Връзка към мнение
преди 11 часа, DenitsaS каза:

Пътят за Dettifoss е 862 - не знам дали това е западният път, но ни го показва като асфалтиран до водопада.

Този е с перфектен асфалт, или поне беше преди 3 години 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
На 26.07.2020 г. в 18:25, Георги каза:

Но според мен в района там може да отделите времето за разходка до Leirhnjukur. Най-впечатляващото за мен място от региона, дуднал съм на всеки който дори блед намек пусне, че ще ходи в тази част

Много благодарим за препоръката, час и половина отделихме за там, минахме цялата пътека - мястото е уникално! 

 

DSC09237.thumb.JPG.66d1017cbf35e8c6aabf86667659b671.JPG

 

1897835635_DSC09238copy.thumb.jpg.b485ff1e135039950ebbc664400dbe93.jpg

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.