Прескочи до съдържание

SARS-CoV-2, COVID-19 и имат ли те място във форума


cck

Препоръчани мнения

Вече над половин година имаме ситуации, извънредно положение и какви ли не рестрикции както у нас, така и навсякъде по света.
През изминалите месеци много пъти дискутирахме с модераторския екип над въпроса какво е подходящо да се публикува и какво не е по-темата на форума, дали да помислим за здравен подфорум и как да канализираме мненията, които се появяват във всяка тема.
За съжаление няма правилно решение или възможност за достатъчно добра редакторска намеса. Просто темата е много щекутлива, засяга всички и някак скромният ни състав не успява да обхване много от аспектите на проблема с вируса. А той, както е видно за всички, не просто не отминава, а си ескалира.
Това е подбудата за, надявам се, по продуктивно решение.

Да обособим отделна тема за коронавирусните проблеми, болежки, нови възможности за решение и каквото ви е на сърце пък не е свързано директно с пътуванията. Разбира се съобразени с добрия тон и правилата на форума. Политиката като тема за обсъждане продължава да не ѝ е мястото тук.
 

И така, ето обновената структура на темите ни свързани със SARS-CoV-2:

 

COVID-19 - обща дискусия
Ще се постараем да поместим тук досегашните мнения несвързани с пътуванията.

 

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19
Темата се казваше "Новият коронавирус от Ухан (Китай)" и намира в Помощ за пътешественици : Резервации, транспорт, практически въпроси и отговори
А защо там? Тази тема се модерира, т.е. мненията ви се преглеждат и следва да са пряко свързани с пътувания - къде какви ограничения има, необходими здравни процедури за да стигнете там и т.н.


Как се справяте с карантината?
Това е подходящата тема.
 

---

P.S. И може би е подходящо да припомня и слогана ни от началната страница на форума:

"Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме."

  • Харесвам 30
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Само едно предложение:

Може ли да промените заглавието на темата "Новият коронавирус от Ухан (Китай)" с нещо от типа - "Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19" или подобно.

 

Аз, самия, въпреки, че знам ограниченията на тази тема, на няколко пъти се отплесвах и бях своевременно вкарван в правия път.:wink:

 

  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Чудесно, благодаря ви, модератори! 

Щях да повдигам въпроса за преразглеждане тези дни, защото за съжаление това вече е начин на живот, а не политика. И се промъква във всички ежедневни и пътешественички впечатления.

Даже мислех да дам гениален съвет хората да си пускат дневник, пък бил той и от квартала им, за да си пишат без сериозна модерация. 

Но се радвам, че ме изпреварихте и се надявам това да помогне за по-лишено от стрес и дискомфорт писане и четене във форума.

П.П. подкрепям @ven62, името може да се подобри.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение
преди 2 часа, ven62 каза:

Може ли да промените заглавието на темата "Новият коронавирус от Ухан (Китай)" с нещо от типа - "Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19" или подобно.

Готово, променено е. 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 14 минути , chandni каза:

Готово, променено е. 

Благодаря!

 

-----

:biggrin:

Свършила си половината работа т.е. сега ти остава да накараш и Google да "осъзнае" промяната.:grin:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Минаха още няколко няколко месеца свързани по един или друг начин с пандемията.
В нашия форум обаче нещата тръгнаха в посока "разболяване на личните взаимоотношения". Знам, че не е хубава констатация, но е факт.


Форуми и места за дискусии по всички житейски теми е имало преди нас, преди Гугъл и преди Интернет. Най-вероятно ще има такива и след нас, и след Гугъл и при следващ вариант на Интернет. Та осмисляйки ролята и значението на нашата си среда за разговори е добре човек да се замисля върху някои въпроси когато публикува, т.е. прави обществено достояние своите светли или тъмни мисли:
- Свободата на словото е важна. Най-лесният път към тази свобода са личните блогове и системи за публикуване.
- В научно списание или друг реферирана публикация - имате супервайзор, който преценява дали сте по темата, има ли научна стойност и т.н. Т.е. това са ограничени от към свободата на словото издания, които имат за цел да отсеят само "качествени" мнения. Има изисквания към текста, източниците, атрибутирането и куп ограничения.
- Във всяка социална мрежа, която не притежавате лично има Общи условия, правила и съответно налагащи ги. Там целта е проста - монетаризиране (извличане на печалба) на взаимодействията между отделните потребители.
- Форумите, като нашия, имат чудната възможност да свързват по интереси, тематично - в това е чара, а и смисъла от съществуването на подобно средище.


Тук отново е мястото да ви припомня идеята на форума:
"Magelanci.com е общество на хора, завладени от магията на пътешествията. От първоначалната тръпка до самолетния билет, планирането и самото пътуване – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме."

 

Ето защо съвременната политика, например, не е желана. Друго нежелано са
"Отправянето на нападки на лична основа, заплахи, цинизми и обиди към потребители, както в публичния форум, така и в личните съобщения; "
Разберете, никому няма да се наложите чрез мнение или остра реакция. Резултатът от подобни действия е отдръпване и съответно разпадане на общността. И това е естествен ход, ама за нас се надявам да е много рано.

 

Имаме си екип от модератори. Той се опитва от много години да оглажда ръбовете, където е необходимо да потушава зараждащи се проблеми.
Това става с цената на време за четене, поемане на негативна енергия и ако е необходимо намеса. Намесата е под формата на дискусия, скриване на мнение или друга форма на "рецензия", а целта е елементарна – ние сме тук да си помагаме, споделяме и съпреживяваме, при спазване на добрия тон.
Не сме тук за да се обиждаме, възпитаваме или открием универсална житейска истина.

Когато добрият тон се нарушава, модераторите вземат отношение, за това е и доверието към тях. Ако ги няма - ще се превърнем в говорилня, където всички се надвикват и никой не чува другия.

И понеже сме публичен форум (една улица в квартала) може някой да не ви харесва или вие на него да не се харесвате. Имате си начин да го игнорирате, но няма как да се толерират написаните заяждания и пререкания. Считате мнението му за некомпетентно? Просто прескачате.
Темата не ви интересува (примерно не готвите)? Не я четете. И така. Всеки има право да стои на нашата си улица, не го избутвайте, не му рушете репутацията (коментара за каква била съседката е подходящ за вкъщи, а не за улицата).

 

Пиша това в тази тема, защото с отключването на темите за коронавируса може би те станаха отдушник, но и разболяват личните ни взаимоотношения.
Силно се надявам да сте ме разбрали. Смисълът е в това да си помагаме, а не компрометираме под една или друга форма. Истината не е универсална, за едни е така за други обратно, но нашият форум не е нито първа, нито последна инстанция за каквито и да било истини или съдник за добро и зло.
За това бъдете толерантни и не настъпвайте "другия", а за "вашата истина" може да има друго време или друго място.

 

А конкретно за COVID-19 - общата ни дискусия -
със започването на ваксинацията и в нашата страна се надявам, че страхът и негативизма ще отстъпят и във форума отново най-четената тема ще бъде "В момента съм".

  • Харесвам 37
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към мнение

Аз нали си гледам ведро,  мисля, че  чак до разболяване на личните взаимоотношения, няма да се стигне. Което е и редно, между интелигентни хора. Това, все пак, е само един форум - не е нещо, жизнено важно, та чак толкова, човек да се вживява.

Просто, всички вече сме изнервени от това дъъъълго приземяване, някоя и друга искричка, е и полезна, за поспадане на вътрешното напрежение.

Но на теб, @cck специални благодарности, за търпението и разумността, да бъдат създени тези две теми. Без тях, доста хора, щяха да престанат да пишат, заради предишната цензура. Сигурна съм, че като стане възможно и се разпилеем по света, много бързо ще забравим, всички пререкания и напрегнати моменти.

Не казвам наздраве, че съм на работа:((

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

От моя гледна точка е добре да има различни мнения. Затова приветствам "новия полъх" във форума. Със сигурност постоянната модераторска намеса не само, че не помага, но вреди много повече на дискусията. В същото време, категорично съм против личните обиди, нападки и всякакви форми на невъзпитано отношение от страна на един потребител към друг! Това е недопустимо, още повече тук става дума за тема, която засегна живота на абсолютно всички магеланци под една или друга форма. Както и друг път съм подчертавал, обикновено липсата на аргументи в спора, води до лични нападки и обиди. Трябва да се научим да спорим цивилизовано с главата, вместо със сърцето. Лично аз предпочитам иронията като крайна форма за демонстриране на несъгласие с нечие мнение, защото очевидно има моменти, в които човек не може да премълчи без да изрази своето несъгласие. Говорим за иронията като изкуство, а не като прикрита форма на неприязън, нали?! Да, най-добре е да подминеш подобно мнение, но понякога е по-добре да изразиш несъгласие, защото се получава ефекта на натрупването - авторът на мнението търси нов повод за изява и този път нещата стават още по-груби. Тоест, опитвам се да кажа, че периодично трябва да се изпуска въздуха по подобие на тенджера под налягане. Надявам се да съм се изразил ясно, че понякога не ми се отдава...

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.