Прескочи до съдържание

Зимни преходи в планината


Lindt

Препоръчани мнения

Привет на всички и честито Рождество! Да сте здрави и лъчезарни! 

Оказва се, че излишно сме се лишавали от тази радост да обикаляме планините в снега. Зимата превръща дори магистралата от ЦПШ до хижа Мальовица в удоволствие. А и покрай снега е толкова мекичко, че в края на деня краката ми са като нови. 

Обаче нямаме много практически опит и никой не е поел нелеката задача да е наш зимен водач. Та се питах може ли тук да се трупат идеи за технически лесни маршрути около София, които са сравнително подходящи за начинаещи, няма лавини и е красиво.  

Например около Белмекен или Рилските езера подходящо ли е да се разходим без котки и снегоходки?  А как разбираме, че ни трябват снегоходки и откъде можем да си наемем? 

@wiliko, @mia69, как сте, какво правите 😜

Който има време да ни образова, моля да драсне някой и друг полезен ред! Благодаря 😉 

 

 

 

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, Lindt каза:

 

@wiliko, @mia69, как сте, какво правите 😜

Който има време да ни образова, моля да драсне някой и друг полезен ред! Благодаря 😉 

 

 

 

Не че съм специалист по зимни преходи, че и за водач да ставам, но може да направим една разходка из снежна планина да се учим взаимно... 😂 

Снегоходки мисля че може да се наемат в Стената, но най добре да си имате ваши....не е много удобно да се ходи с тези атрибути и избягваме маршрути, за които са необходими, а разбираш че са ти нужни, като почнеш на всяка крачка да затъваш...обикновено се случва по неотъпкани пътеки 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Дори да махнем лавините, ветровете или мъглите и в най-перфектните зимни дни условията са по-неблагоприятни, теренът е по-бавен, багажът е по-тежък, а денят - по-къс в сравнение с другите сезони. Дори да не мъкнем целия зимен инвентар (спален чувал, котки, пикел, газ, тенджери, храна и т.н.), а да сме с малка раничка - зимните обувки плюс примерно снегоходките са в пъти по-тежки от леките летни обувки. А килограмите, които са ни на краката са 2 пъти по-енергоемки от килограмите, носени на гърба. Тоест трябва и да сме в по-добра кондиция. Да речем, че и за това сме се погрижили. Опасностите зимата са повече - хубаво правило е да не се ходи зимата, там където не сме били лятото. Често се налага да не го спазваме, но поне трябва да се запознаем с терена, да погледнем каква е прогнозата, да видим колко сняг има, какъв ще е вятърът, също да се поровим из лавинните бюлетини и профили (ако въобще ги има). Съвсем нормално е за начинаещ дори да не подозира за някои от опасностите. Ученето е бавен, трябва също и да е плавен процес - и без да предизвикваме планината, понякога грешката не ни оставя шанс да си извлечем поука. Техниките също се овладяват само с време. Като човек правил десетки глупости, съветвам първите 1-2 пъти да си с някой, комуто може да се разчита и който да отговори подробно на въпросите ти. На лични бих могъл да съм по-конкретен. По Витоша има сравнително безопасни маршрути, да речем с изходни точки Железница или Кладница, където може и по-самостоятелно да се натрупа опит извън отъпканите пътеки. А класическият пътеводител за българската зимна планина е тук.

  • Харесвам 25
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@Lindt, извинявай, че така ти нахлувам в темата, но имам и аз някои въпроси за снегоходките:

- тежат ли?

- как се върви по баир с тези неща, като със ските ли, настрани? 

Аз бях решила да ходя до Мусала, но се отказах. Записах се на изкачване на Полежан и Безбог. Хич не съм сигурна, че ще се справя, най-вече заради тези снегоходки. В крайна сметка, ще вървя, докато мога и това е положението 🙂  

Иначе като идеи за зимно планинарстване - миналата седмица бяхме до Черни връх, страхотно беше. За там не ви трябват снегоходки.  Другото, което е - гледам, че фирмите организират зимно изкачване на вр. Ком със снегоходки, подходящо за по-начинаещи. Аз ходих, но беше есента и не мога да кажа как е зимата. 

 

Поздрави със снимка от Черни връх 🙂 

 

 

DSC_0628-2.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

@Eva eva, не, снегоходките не са като ските, не се пързалят, имат си шипчета отдолу. Смятам, че ще се справиш без проблем. Жалко, че се отказа от Мусала, чаках да разкажеш. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

@Eva eva, не е моя темата, за всички е 🙂

Чистосърдечно си признавам, че не съм много по външната организация с водач и въобще не съм се срещала да проверя как именно работят тази зима. На мен ми звучи като организиране на туристически групи и мислех, че не могат да практикуват. Но има пък ски училище.. 

Така де, ако ще бъда в организирана група, не бих се притеснявала за успеха на мероприятието. Ще ти осигурят снегоходки и ще ти обяснят нужното, за да ги ползваш, ти остава само да се позабавляваш и да се насладиш на планината.

Аз се надявам да падне сняг и на ниско и да си обикаляме езерца и язовири, а не да сме екстремисти, катерещи по върхове, брулени от вятъра. 

 

Ние отиваме днес до Белмекен. Ще докладвам после оживели ли сме без снегоходки и струвало ли си е 🙂 

 

@juriwaro, благодаря за гайда и предложената помощ, вероятно ще се възползвам да те разпитам, ако успея да си конкретизирам въпросите 🙂

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 13 часа, Eva eva каза:

но имам и аз някои въпроси за снегоходките:

Полежан и Безбог са идеални за снегоходки. ТСЛ Рандо 225 - най-разпространеният модел в България - са малко под кг едната, има и по-леки, но все пак колкото по-стабилни и здраво прихванати са зъбите от долу - през толкова по-труден терен може да се мине. Ходенето със снегоходки е нещо средно между плъзгане (както при ските) и нормалното ходене. Да не забравяме и че да си със снегоходки, но без щеки си е мъчение. Първоначално пробвай на равен терен и малък наклон (качване и слизане). По принцип всичко се качва фронтално, подсичането или страничното траверсиране на наклон е доста по-неудобно (глезените просто не са направени да се кривят и натоварват странично), но понякога неизбежно. При подходящи условия дори и много стръмни наклони могат  се атакуват фронтално - има хора, минаващи с лекота със снегоходки, където други берат ядове с котки. Важното е да ти хареса! И още един съвет - много хора снегоходят на терен, на който не биха затъвали и с обувки. Като за начало е ок, но по-изморително, а и по-нездравословно за снегоходките. Ако завали дъжд обикновено изчаквам 15-20 минути преди да сложа дъждобран, а снегоходки слагам когато напредването без тях се превърне в мъка.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
На 28.12.2020 г. в 18:27, Lindt каза:

Зимата превръща дори магистралата от ЦПШ до хижа Мальовица в удоволствие

Е, поне до втора тераса не се ли разходихте? Около Мальовица се сещам за следните леки маршрутчета, съвсем набързо:

 - Говедарци - Овнарско - Мальовица;

 - Мальовица - х Вада - х Ловна и обратно; 

 - х Вада - х Ловна - х Седемте езера(стара или нова);

 - Говедарци - х Мечит - вр Мечит;

 - До вр Мальовица - по зимната маркировка, но поне първия път да сте с някой по-опитен. Заради подбирането на пътя, иначе е по силите ви като натоварване. 

 - По Витоша към Черни връх по разните подходи, без да се набутвате към Резньовете. 

 

Снегоходки...

Преди много години, като прохождах в зимния туризъм и алпинизъм, едно от първите неща, на които ни учеха, беше как се "бие" пъртина в снега. Що сняг сме изгазили по зимни траверси и изкачвания.  Доста по-късно се появиха снегоходките. 

Спомням си, по някои масови прояви като зимни алпиниади един змс водеше пловдивчани и не бързаше да тръгват сутрин рано, та други преди тях да направят пъртина 🙂 

Голямо удоволствие е тн "пантене" - ходене със ски , автомати с повдигаща се пета и колани. И качването е по-лесно, а най-хубаво е спускането надолу, хем бързо, хем приятно. 

Човек сам трябва да си избере този начин на ходене, който му допада. 

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Благодаря на всички, които писаха за снегоходките. В крайна сметка се записах за Родопите - Караджов камък и Мумджидам . Нямам търпение. Ще разказвам 🙂 Само да сме здрави. Весело посрещане на Нова година 🙂

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

@Eva evaНе знам за кога си се записала, ама на Караджов камък няма грам сняг 😉

@Lindt, на Белмекен има максимум педя сняг в момента. Обаче имаше мъгла и много силен вятър в понеделник, та се върнахме. 

Въобще зимната планина си е още по-голямо предизвикателство и излишните рискове не са препоръчителни. 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
21 minutes ago, jul said:

@Eva evaНе знам за кога си се записала, ама на Караджов камък няма рам сняг 😉

@Lindt, на Белмекен има максимум педя сняг в момента. Обаче имаше мъгла и много силен вятър в понеделник, та се върнахме. 

Въобще зимната планина си е още по-голямо предизвикателство и излишните рискове не са препоръчителни. 

 

 

За средата на януари. Дано дотогава да навали, макар, че ... не съм сигурна дали искам сняг 😄 И в калта си ми е добре, само да не вали дъжд 🙂 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Докладвам, че мъглата и липсата на зимна маркировка предотвратиха качването на Белмекен. Добре поне, че видяхме язовира на връщане, защото на тръгване не се виждаше  Пак трябва да ходим. 

Поснимахме снежни образувания, нахранихме едно синигерче с канточини и се разделихме със зимата.  По пътя от колата видяхме 3 катерици и 1 лисица, което определи разходката като успешна според моите разбирания.

_C300466.thumb.jpg.2205481bc57c5e96248b3fafa9e28ef1.jpg_C300484.thumb.jpg.72eb38701f792fa6838dce2cf52fa118.jpg

_C300476.jpg.8c60d22a40f5f93203d63fd12d353b47.jpg_C300489.jpg.a288c9961d2c3c972e53a0763e629be2.jpg

_C300498.thumb.jpg.55739d05e9537a13a9a1d13e7b946310.jpg_C300486.thumb.jpg.4cd2b5bd32c2ebe2be88a65a1a1328e1.jpg_C300509.thumb.jpg.d2e1223662edb46580e712e22188da79.jpg

 

 Не се предадохме и отидохме да поджапаме в калта около Костенец. Намерихме си два водопада, изхабихме малко енергия, хапнахме домашни лешници 🥰

Като равносметка от 4 опита за снежен преход, само веднъж сме видели небе. Надявам се догодина да са повече.

_C300527.thumb.jpg.a9dc6e847d30b123985cfb03142bcf24.jpg_C300542.thumb.jpg.015349243ab48f71af87525717d13000.jpg_C300551.thumb.jpg.f9dda06c13193838691bf6f4b61631b9.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 7
Връзка към мнение
преди 45 минути , Lindt каза:

Докладвам, че мъглата и липсата на зимна маркировка предотвратиха качването на Белмекен.

_C300527.thumb.jpg.a9dc6e847d30b123985cfb03142bcf24.jpg_C300542.thumb.jpg.015349243ab48f71af87525717d13000.jpg_C300551.thumb.jpg.f9dda06c13193838691bf6f4b61631b9.jpg

Зимна маркировка има, само че не започва точно от язовира, а от спортната база. 

Връзка към мнение

Да попитам - как е в момента маршрутът х. Кумата - през Конярника - до вр. Черни връх? Мисля да оставя колата на х. Кумата и оттам да вървя нагоре, до Черни връх може и да не стигна, но поне до вр. Самара.  Сигурно има още сняг, но се надявам пътеката да е ок - утъпкана и проходима. Надявам се и да няма опасни участъци. Благодаря предварително, ако някой се включи 🙂 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

преди 24 минути , Eva eva каза:

Да попитам - как е в момента маршрутът х. Кумата - през Конярника - до вр. Черни връх?

Смело напред - или както казват турците "сербез, сербез".

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Това Скаловитския водопад под х. Гургулица ли е(снимката над шипките)? Толкова маловоден не съм го виждала и през лятото. Хубава разходка сте направили! 🙂

 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 39 минути , juriwaro каза:

Смело напред - или както казват турците "сербез, сербез".

И без юруш, но не и много яваш, яваш. 🙂 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към мнение
преди 40 минути , iMari каза:

Това Скаловитския водопад под х. Гургулица ли е(снимката над шипките)? Толкова маловоден не съм го виждала и през лятото. Хубава разходка сте направили! 🙂

 

Той е 🙂 Ние пък мислехме, че си е многоводен. Ама хубаво си беше, жалко само, че хижата не ни награди с боб и греяно вино. Точно се бях настроила и тц, затворено е, когато няма нощуващи. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Мда. И гъбената супа и качамака в Гургулица може да са стимул за разходки в района 🙂

Бях останала с впечатлението, че хижата работи( и готви) само през уикенда. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, Lindt каза:

Не се предадохме и отидохме да поджапаме в калта около Костенец. Намерихме си два водопада, изхабихме малко енергия, хапнахме домашни лешници 🥰

Хах, 2013г., покрай едно от първите (да не беше и първата въобще) магелански сбирки на теферич, в Долна баня, една група магеланци се предадохме на 200-300м. преди водопада (Скаловидския), защото накрая в дерето  имаше жестока, педя дълбока, кал. :mda:

На всичко отгоре имаше в групата някои магеланки с обувки с ток, защото ги бях подвел (mea culpa :blush: , дано са ми простили, поне по давност :smile3:) , че е леко преходче. То наистина си е леко, де, ама все пак не е за обувки с ток. :blush: 

  • Харесвам 2
  • Смея се 6
Връзка към мнение

Много хубави снимки. Бих ти ги лайкнал ама ти отдавна не си ми лайквала нищо, а аз си имам принципи!

 

🙂

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към мнение
Преди 1 час, Фил каза:

На всичко отгоре имаше в групата някои магеланки с обувки с ток, защото ги бях подвел (mea culpa :blush: , дано са ми простили, поне по давност :smile3:)

Най-искрен магеланец, да ти е Честита... и на  хората около теб новата!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 7 минути , juriwaro каза:

...да ти е Честита... и на  хората около теб новата!

И на теб, и на всички да е честита и по-добра новата, че таз, която си отива, нещо се оказа куца! :smile3: 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 50 минути , Брани каза:

Много хубави снимки. Бих ти ги лайкнал ама ти отдавна не си ми лайквала нищо, а аз си имам принципи!

 

🙂

Вчера нещо харесах, върни си думите назад 😉

А и е редно да ни поканиш на гости, ако искаш повече лайкчета. Аз така като не съм те виждала от половин година съм по-критична.

 

П.П. Отиваме да търсим залез на Копитото. Да стискате палци да ви поздравя със снимка после 😉

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.