Прескочи до съдържание

Извънредно положение в Банкок, какво да правим?


Препоръчани мнения

Здравейте, аз и тук да пиша. В крайна сметка се случи така, че днес или по-скоро вчера с моя спътник  - nadalbg си взехме билети за Банкок от онези промоционалните на катарците. Доста изгодно за 930лв. на човек двупосочно. Всичко страхотно, но няколко часа по-късно обявяват двумесечно извънредно положение, заради протести, които не са от вчера и днес. Наистина съм притеснена и се надявам на информация от хора, които скоро са се върнали или са още там. Ето линк към една от статиите: http://world.actualno.com/Tajland-objavi-izvynredno-polojenie--news_12584.html Дали можете да дадете съвет какво се прави в подобна ситуация. Дали ако стане прекалено напечено ще отменят полетите, как изобщо процедират авиокомпаниите в подобни ситуации...ще бъда благодарна за всяка информация и съвет от ваша страна!

Връзка към мнение

Aко се приеме, че е опасно за туристи, може да обявят че имате право да се откажете или да смените датите без доплащане (това го решава авиокомпанията май), а ако стане прекалено зле положението (война), ще отменят полетите (доколкото помня за Ирак и Либия така стана). 

Следете какво става, точно от тая статия не личи изведнъж да е станало по-опасно отколкото беше преди. Ако все пак решите да ходите, може да пропуснете Банкок и да се насочите по плажовете примерно... Вижте билетите с право на промяна ли са, ако да, може да изчакате да наближи датата и ако няма подобрения да я смените за по-късно. Има едни статии за Външно министерство за това доколко е опасна дадената дестинация за туристи, следете ги, аз не знам българските колко бързо ги опресняват, но английските и американските са ок.

Връзка към мнение

Принципно не бих желала да пропусна Банкок, цялата ми концепция е изградена около него - Аютая, Канчанабури, Ераван...за плаж бях отделила 3-4дни и то на КО Чанг, не към Пукет и после Сием Реап. Но ако не става какво да се прави...

Връзка към мнение

На другото място отбеляза, че полетите ви са на 19 февруари - 17 март. (между другото, пиши на едно място, да не ставаме разногледи:)

 

В Тайланд има избори на втори февруари и явно нещата ще се развиват около тая дата. Като гледам колко ви е дълъг престоя едва ли сте го планирали целия за Банкок, сигурно имате включени и Камбоджа, Сингапур, Индонезия? Ако е така, може да си направите плана така, че с кацането моментално да излетите за друга държава, само дайте да речем 10-ина часа буфер за между полетите. И вече Банкок да го обиколите в средата на март, когато нещата трябва да са се поуспокоили, надяваме се. 

 

Писах и за билетите, мисля че имаше нещо, ако се издаде официално предупреждение от държавата да не се пътува, че можете да си изискате парите обратно или да промените за по-късно датите, пак да кажа, не съм сигурен...

 

Но според мен не се отказвайте от пътуването, ако избягвате Банкок съм сигурен че всичко ще е ОК, а дори и там ще е ОК, стига умишлено да не се навирате между шамарите :)

 

Евентуален проблем е застраховката, повечето отказват да признаят, ако има извънредно положение. 

Връзка към мнение

Все още нищо не сме планували. Представях си го нещо от рода  на Банкок и забележителностите в него и около него - плаващия пазар - нощувки в Канчанабури с р. Квай и водопада Sai Yok Yai, жп линията на смъртта, националния парк Ераван с едноименния водопад, плаващия пазар - остров Ко Чанг с разходка и къпане със слонове, разходки и релакс и Сием Реап сАнгкор Ват. Лично аз съм набелязала тези места от гледна точка на разтоянията. Гледала съм да са близо, така че преходите да могат да се правят по суша. Така излиза доста по-евтино, а и има от всичко: култура, история, архитектура, природа, приключения. Иначе избрах остров Ко Чанк заради близостта му до Банкок и до Сием Реап. Освен това не исках всичко да е на бегом. Но сега приемам всякакви съвети! И да, съжалявам за писането и тук и там, все още не се ориентирам :)

Връзка към мнение

Ами, това което чета...никой не е наясно какво точно означава това извънредно положение и как точно ще се прилага. Та, предлагам просто да използвате времето да помислите за алтернативни планове, които ще ви държат поне в началото по-настрана от Банкок. Не е задължително да е с полети, но да речем да прекарате една вечер в близост до летището, после транспорт до гарата с метрото, от там влак към Аютая да речем, би трябвало да е безопасно, но знае ли се. Може пък точно летището да е проблемна зона, макар че съм сигурен както в Египет, така и тук туристите са стабилен приход за икономиката и протестиращите не искат да им правят проблеми.

 

 Направете си 3-4 алтернативни плана за действие в зависимост как се развие ситуацията и така. 

Връзка към мнение

Що се отнася до шамарите, то е ясно че няма да се навираме, но се говори за въвеждане на вечерен час и за ограничаване на достъпа до голяма част от града и до територии около него :(

Връзка към мнение

Просто следи събитията.

Родни пишман журналисти обичат да нагнетяват обстановката. Малко родна кръв дори ще им донесе истински оргазъм.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Протестите в Тайланд не са новост. Преди години имаше много по-сериозни проблеми от сега, но даже и в онзи случай на място е било много малко вероятно да го усетиш като турист. Естествено, ако не се буташ в епицентъра. Просто отношението към туристите в Тайланд е такова, че хората даже и след цунамито през 2004 почти не бяха усетили в центъра на каква трагедия се кефят на екзотичното си преживяване. Та бих казал да не се притесняваш излишно.

Връзка към мнение

Рискувайте! Никой няма да "заколи златната кокошка". А и преди седмица нямаше нищо. Само на вратата на асансьора в хотела стоеше надпис- "поради протестите ви препоръчваме да тръгвате за летището 4 часа по-рано" който си беше там от доста време и никой не му обърна внимание .

Предвид програмата а и за всеки случай Ви препоръчвам да се настаните около гарата - оттам никакви протести няма да Ви пречат а връзките са идеални.

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да добавя за протестите (малко преди нова година и 10-12 Януари).

Протест си имаше, но мирен. Гледам по BBC имало ексцесии, затворили центъра, а ние към KaoSan (именно околните булеварди затваряха) сме се упътили. По скоро изглежда на парад.

Разбира се то положението е динамично, но едва ли биха затворили повече от един квартал и то за автомобили. Не сме имали никакви проблеми с придвижването до летищата. И двете са доста отдалечени от централните части.

Ако авиокомпанията не се откаже от полети на тези дати не мисля, че ще имаш някакви проблеми да си разгледаш всичко набелязано. Изборите са за началото на февруари и твоите дати са си ОК. Не омаловажавам проблемите или ситуацията, но на място нещата изглеждаха по-иначе и да не казвам силна дума, но в Бангкок и в момента има поне няколкостотин хиляди чужденци, пък никой не се е разбягал.

Следи си ситуацията, но имай предвид, че медиите понякога доста преекспонират. Местните си имат свои грижи и си спорят. Това не означава, че имат отрицателно отношение към туристите, даже напротив - то това движи и малкия и големия бизнес там.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Да добавя към горното от cck - аз също бях в Банкок по Коледа, и прекосявах цял Тайланд с автобус. Никъде нищо обезпокоително. Даже като се върнах, ме питаха как съм преживял бомбения атентат с жертви в провинция Сонгкла (Южен Тайланд). Точно от там минах 1 ден след това, и не знаех, че е имало бомба докато се върнах и ми казаха тук :)

Освен това в самия Банкок бях базиран много близо до мястото, където всяка вечер се струпваха по няколко десетки хиляди човека - Democracy Monument, на 300 метра от Khao San Rd. Честно казано прилича повече на  джамбуре от средния запад в Щатите - разпъват се маси с всякакви неща за ядене, пиене и сувенири, хората сядат на асфалта на улицата, която е затворена за коли, и някакви техни лидери почват да говорят, като ги дават на едни огромни екрани из целия район. Абсолютно миролюбиво, без ексцесии или насилие. Само ръкопляскат от време на време с едни големи пластмасови ръце на пръчка, и свиркат и осмиват тези, срещу които демонстрират. Общо взето част от атракциите за туристите. 

Поне аз докато бях там, положението за туристите не беше изобщо опасно, и всички културни и увеселителни атракции работеха на нормален режим. На някой по-туристически места има малко повече военна полиция, но това е само в плюс за туристите, които така се чувстват още по-сигурни и защитени. Даже ги нямаше измамниците около храмовете и дворците, а аз доста обикалях пеша из тези места, и не ме спря поне един, който да иска да ме води до бижутерско ателие. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Преди заминаването задължително се свържи с някое от обслужващите посолства на България - в Ханой или в Джакарта - и им дай информация за пътниците, времето на престой, предполагаем (приблизителен) маршрут. Попитай ги за някаква по-конкретна и актуална информация относно ситуацията в Тайланд. Помоли ги да ти препоръчат към посолството на коя държава-членка на ЕС в Банкок да се обърнеш в случай на неотложна необходимост. Намери адреса на това посолство изписано на местната писменост и си го разпечатай - не разчитай тамошните бакшиши да се справят с латиницата.

 

http://www.mfa.bg/index.php?page=120&staticpage=findanembassy&posolstvo=146

 

Принципно не смятам, че ще имате сериозни проблеми, наслаждавайте се на пътуването.

Връзка към мнение

"...В Банкок трябва да бъдат внимателни, да не ходят нощно време на места, където се събират големи тълпи. Иначе няма проблем, а в провинцията е напълно спокойно и безопасно..."

Rayko Mateev Mateev from ChangMai by facebook

Връзка към мнение

Здравейте,

 

Мисля че мога да дам най-прясна информация за ситуацията тъй като се върнахме от Банкок в понеделник. Нашият престой съвпадна точно с началото на така наречения " shut down the city" на 13.01. Като цяло протестите са доста посетени, но също така доста миролюбиви. Има сериозна организация - собствена охрана, поне три пропусквателни пункта преди същинското място което е блокирано. На мен ми приличаха по-скоро на някакви концерти, с огромни сцени на които някой местен се изказва, и следват песни и танци :) , дори раздават безплатна вода и свирки на туристите. Ние бяхме отседнали в района на Siam и MBK, където бяха събрани най-много хора, които просто там си живеят на палатки и покрай тях бизнесът си върви, сергии, колички за храна, заведения абе парти. Полицията стои на поне 100 метра преди първият пропусквателен пункт и само наблюдава. Обявяването на извънредно положение ни завари в Пукет, и малко ни притесни тъй като трябваше да се върнем в Банкок за самолета наобратно, но нямаше никакви проблеми между 2те летища. Доколкото разбрах това извънредно положение се състои в следното - властите имат право да арестуват всекиго без обяснения и обвинения, както и да въведат вечерен час, но хората все още са по улиците. В интерес на истината блокираните места са основно около държавни учреждения и имат за цел да пречат на държаните институции и работния процес, не и на туристите. В това се убедих окончателно когато бяхме до старата част с храмовете, двореца, реката, Као Сан където няма и помен от протестиращи. Абе с 2 думи, на този етап няма място за притеснения и пречки да си разгледате града.

 

п.с. един съвет. Когато започнат неизбежните пазарлъци с тук-туците, не им слушайте глупостите че точно на мястото където отивате е много опасно заради протестите и затова цената е тройна.

 

Приятно изкарване! ;)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.