Прескочи до съдържание

Мото трип Африка (планиране)


Явор-Vromos.com

Препоръчани мнения

Здравейте, правим планове за Африка от няколко години, но вече явно сме решени да направим това пътешествие. Надяваме се 2022 да сме готови с всички приготовления и приключението да започне.

 

Пътуваме три мотора, който ще бъдат транспортирани до Кейптаун. От там идеята е да минем Лесото -  Есватини - Мозамбик - Зимбабве - Замбия - Малави - Танзания - Бурунди - Руанда - Д.Р. Конго и от тук нагоре още нямаме ясен план. Едната идея е да "илезем" от Африка през Алжир - Тунис - Сицилия. Другата но по-сложан идея е през Судан - Саудитска Арабия - Йордания - Израел - Кипър - Турция. 

 

Ще сме изключително благодарни ако се включите със съвети за визи, интересни места за посещение и въобще с предложения как да стане по-интересно естествено и по-безопасно пътуването ни.

 

 

  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 9 минути , Гост каза:

Здравейте 🙂 Аз да попитам - има ли причина да не изберете маршрут през две изключителни държави - като природни паркове: Намибия и Ботсвана? 

Не, няма причина да не ги посетим. Но няма как да минем през всички държави. Ще се опитаме за два месеца да се върнем. 

Връзка към мнение

Най-накрая да видя някой да пише за пътешествие различно от такова със самолет, доживях, алелуя!!! Де да имаше и да пишеха и такива, дет пътуват на стоп, ама ядец!
Сега по темата!
Аз ако бях - дърпам една черта от Порт Елизабет (ЮАР) до Триполи (Либия) и разделям Африка на две - Източна и Западна, и се концентрирам само на една от двете части. По този начин тръгването е все от едно и също място (ЮАР), а излизането е или през Мароко, или през Египет.
Излизане от Египет - може с карго кораб от Александрия, или пък през Синай (Таба по-точно), има малки ферита отсреща до Акаба (Йордания), туй ако са запекани отношенията Египет-Израел, иначе може директно от Египет в Израел там в Ейлат.
Не знам как стоят нещата с Джибути и Йемен, но би трябвало да има някакви варианти да се прекоси от първата до втората, и от там нагоре. Аз бих пробвал да излезна през Кувейт, минава се съвсем малко през Ирак, после в Иран всичко е безопасно.

Между бай дъ уей - туй дето го планирате сега не значи, че ще го бъде и през 2022ра, и че няма се промени дори и по време на пътешествието ви поне 10 пъти, тъй че като си планирате началната и крайната точка горе-доле - напълно достатъчно, мое скромно мнение 🙂 .
Отделете поне 3 месеца за това пътуване, щот Африка не е малка, макар и да сте независими в транспортно отношение, това ако смятате да видите нещо. А ако карате само за гъз път да види - що не се запишете на Париж-Дакар, или както сега му е името?
Някои държави са проблемни с издаването на визи, примерно Алжир. И имайте впредвид, че повечето визи дет се издават на място са скъпички, грубо отделете по 100 долара на виза, ако ви останат пари от тез 100 долара - ще имате после повече пари за поркане!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
На 25.01.2021 г. в 17:49, Явор-Vromos.com каза:

Лесото -  Есватини - Мозамбик - Зимбабве - Замбия - Малави - Танзания - Бурунди - Руанда - Д.Р. Конго

маршрутът ви доста лъкауши -ЮАР-Свазиленд-Мозамбик-Зимбабве-Замбия-Малави... имайте предвид, че на сухоземни граници в Африка може да се чака доста. Мисля, че 2 месеца биха отишли само за тези държави от южната страна на екватора.

Главните пътища като цяло са ок (поне в ЮАР и донякъде в Замбия), но в държави като Мозамбик и Малави не съм сигурен. За ДР Конго съветът ми е да се избягва, тъй като е доста нестабилна и пътна инфраструктура почти липсва (споделено от лекари-замбийци, които са работили в бежански лагери на ООН в източна ДРК).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, pr284 каза:

маршрутът ви доста лъкауши .......

Благодаря, точно от такива постове имаме нужда.  

Връзка към мнение

 

Тук ще намерите целия магелански опит с визите. В първото мнение има карта с визовите изисквания , а macf1an  и Георги Матеев, в края на темата,  дават линкове към сайтове, които включват ковид рестрикции, макар че днес  не е като утре.

Не бива да пропускате ъгълчето между Зимбабве и Замбия , където е водопада Виктория. Езерото Малави няма да пропуснете, дори да искате. 

Ако пътувате през наше лято не забравяйте, че от другата страна на Екватора е зима и топлите дрехи не са странни в багажа . 

Не замръквайте, където ви хване тъмното, защото сте в царството на дивите животни. Обмислете предварително пътя имайки предвид тях, а не желанията си за напредък с километрите. 

 

Чела съм пътеписи на хора с мотори по маршрути от София до РЮА. На първо четене са тези

http://patepis.com/?p=33366

https://offroad-bulgaria.com/forum/основни-форуми/мотоциклети/експедиционни-машини-тежки-мотоциклети/пътешествия-близки-и-далечни-пътеписи/африка-ab/102962-софия-кейп-таун-2010-предговор?t=102947

 

Ще тагна @Happy_Traveler за мнение за Танзания. 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
На 25.01.2021 г. в 17:57, Гост каза:

Здравейте 🙂 Аз да попитам - има ли причина да не изберете маршрут през две изключителни държави - като природни паркове: Намибия и Ботсвана? 

Те са с мотори! 

В най-големите паркове с хищници в Южна Африка и Намибия - Крюгер, Етоша - не може да се влиза с мотор. В Ботсвана зависи къде точно по кой път. Може, разбира се, да се прехвърлят на наети коли или да си букват сафарита със специализирани коли по лоджовете, но като прекосяваш Африка с мотор, тя обикновено те влече по друг начин

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За 2 месеца ми звучи само като г*з път да види, а и повечето посочени африкански държави извън забележителностите си приличат. Танзания не е особено интересна на Запад, от където вие мислите да минете. Дори да не искате сафари, без посещение на Дар Ес Салаам и Занзибар - нищо не сте видяли.

 ДРК бих я пропуснала, няма нищо особено за гледане, колкото да отметнете държавата, а и не е безопасно.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.