Прескочи до съдържание

бързи въпроси Програма Исландия, юни 2021


Eva eva

Препоръчани мнения

Моля, кажете как ви се струва тази програма? Евентуално за края на юни, ако е възможно. Нещо важно пропускам ли? Благодаря предварително за мненията 🙂 

 

Ден 1

Полет до Исландия (летище Кефлавик).  Трансфер  до Рейкявик и нощувка.

Ден 2

Пътуване до Национален парк „Тингветлир". Ще посетим  - най-голямото езеро на острова - Тингватлаватн, гейзери, кратер на вулкан, водопади и най-същественото от геоложка гледна точка - срещата на двете литосферни тектонски плочи - Северноамериканската и евразийската. Ще се любуваме на изригването на гейзера (през 5-10 мин.), водопада Гулифос или Гюдълфос (32м. пад) и вулканичния кратер Керид. Нощта ще прекараме в  Хела. 

Ден 3

Хобитските къщички в селцето Келдур  - най-старите на острова, датиращи повече от 1000г. Следват 3 водопада - Gljufrafoss, Seljalandsfoss и Skogafoss. Ще минем покрай Reynishverfisvegur - плаж с черен базалтов пясък. Нощувката днес е в селцето Вик.

Ден 4

Днес ще се насладим на гледки от каньона Fjadrargljufur и ледника Vatnajokulspjothgarthur. Вечерта отново прекарваме във Вик. 

Ден 5

 Национален парк - "Vatnajökull". Следобяд ще посетим две от езерата (Fjallsárlón и Jokulsarlonю). Можем да се отбием до Диамантения плаж. Нощувка в Хьофн. 

Ден 6

 Днес пътуваме към Еглистадир. Фиорди "Reyðarfjörður", "Seyðisfjörður", "Fáskrúðsfjörður" и други (ако остане време). Нощуваме в  Еглистадир.

Ден 7

 Посещение на "Dettifoss", "Selfoss",  "Hvevir" - вулканични горещи извори (кални), пещерата "Grjótagjá" и водопад "Godafoss" - "Водопадът на Боговете". Нощувка в "Akureyri".

Ден 8

Пътуване до комплекс "Hveragerdi" (парк с геотермална река). Трансфер до Рейкявик.

Ден 9

Разглеждане на Рейкявик.

Ден 10

Синята лагуна. Полет до София.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@Eva eva Отделих мнението ти в нова тема, за да се обсъди подробно програмата 🙂 Неща винаги могат да се добавят, но основните забележителности си ги написала. Преди да почнем да предлагаме други неща, обаче, може ли да изясниш какво си намислила за ден 4, защото си дала цял ден за каньона и ледника, а на следващия ден пак си писала ледника - Vatnajökulsþjóðgarður се превежда "национален парк Ватнайокутл". Може би за ден 4 имаш предвид парка Скафтафетл, който е част от Ватнайокутл? Ще правите ли по-дълги преходи или само до водопада Свартифос? Ден 5 също ми се вижда малко празен, освен ако няма планувани хайкове, двете лагуни и диамантения плаж могат да се видят за 2-3 часа макс. Ако събереш ден 4 и 5, може да спечелиш един ден на север и да добавиш селцата на фиордите Ейяфьордур и Скагафьордур или малко повече неща около Миватн. В деня за Рейкявик може да отделиш половината за обиколка на полуостров Рейкянес, струва си. Ако вулканът е все още активен, това също може да се включи, в случай че ви е интересно. Имам още да добавя тук-там, но първо би ли казала как предпочитате да пътувате - с повече кратки спирки, за да се видят повече забележителности или по-лежерно? Ще има ли деца с вас, с които трябва да се съобрази темпото и съответно забележителности, които да са интересни и за тях (като например викингската къща в Ейриксстадир)? 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

На първо четене се забелязва рязко липсата на  полуостров Снайфетлснес с Киркюфетл (и не само).

На второ място - полуостров Рейкянес. Ако лавата в Гельдингадалир още тече тогава, би било грехота да не се погледне 🙂

Цял ден за Рейкявик ми се струва пресилено, а при наличие на толкова геотермални басейни в природата със свободен достъп, аз не бих и помислил за "синята лагуна", но очевидно има хора, на които им допада. 🙂

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Благодаря много за мненията 🙂  Признавам си, че тази програма не е моя - на приятел е. Аз, лично, не съм проучвала детайлно Исландия и нямам моя програма. Идеята е да сме 4 човека, възрастни. Ще има преходи по някои обекти, но той не е описал точно къде ще са. Няма да е нещо сериозно, повече от 2-3 ч. мисля, че няма да ходим. 

Доскоро предпочитах да пътувам повече, да виждам повече обекти за по-кратко време, но в последно време мисля, че предпочитам да го карам по-лежерно 🙂 

Ще коментирам с него вашите мнения и ще пиша допълнително 🙂  Доколкото разбирам по-вероятно е едно такова пътуване да се случи юли, ще следим какво се случва 🙂 

Благодаря много още веднъж 🙂 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Надявам се @DenitsaS да каже как е положението за влизане в Исландия. Аз последно четох нещо, че до края на юни Исландия ще подлага на задължителна карантина пристигащи от страни, в които броят на активните случаи на CoVID е над 1% от населението на страната. Което към момента важи за Унгария, Полша, мисля че и Франция... Ние сме засега на малко над 0,8% като процентът спада. Карантината по принцип важи и за пристигащи от страни с над 0,75% от населението с активна инфекция, но с подаване предварително на някакви заявления може да отпадне. 

но може и да не съм прав, де. По памет го пиша, че вече взех да омешвам, за коя държава какво важи.

Планът на исландците е до началото на юни две трети от възрастното население да е ваксинирано, а до началото на юли всички там да са получили поне една доза ваксина, за да отворят изцяло. Та, от тая гледна точка юли е по-добре за планиране.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@master_of_germs Да, правилна ти е информацията за влизане, но се очаква отново да преразгледат правилата след 5-и май мисля. Също така много добре си отбелязал липсата на полуостров Снайфетлснес, който е много красив и може да се добави в тази програма, ако дните 3-5 се оптимизират. @Eva eva Може би е добре да говориш с вашия приятел и тези, които ще шофират, да решат по колко часа искат да шофират на ден, за да може да оптимизираме програмата. Защото и през юни, и през юли, дните са дълги, и ако кажете, че ще тръгвате в 8 и ще пътувате до 22:00 всеки ден, много други неща могат да се включат 😉 Ето няколко на прима виста: църквата и торфената къща при Skálhólt към Златния кърг през ден 2; Южен бряг (програмата в дните 3-4-5 може да се случи за по-кратко) - църквата Oddi близо до Keldur, торфените къщи при водопада Skógafoss, полуостровчето Dyrhólaey преди черния плаж Reynisfjara, лавовото поле с мъх Eldhraun, водопада Svartifoss в парка Skaftafell, фотопауза при изходния глетчер Svínafellsjökull, скалата Hjörleifshöfði и планината Lómagnúpur. Докато сте на юг, помислете дали искате да направите преход в Þórsmörk или Landmannalaugar, или пък да посетите островите Vestmannaeyjar. Или пък тур glacier walk при глетчера Sólheimajökull. Източни фиорди: тук селцата са много и са все хубави, добавям Djúpivogur, Breiðdalsvík и Eskifjörður, също така водопадите Hengifoss и Fardagafoss. Районът около езерото Миватн: липсват лавовите формации Dimmuborgir, псевдократерите Skútustaðagígar, кратерите Hverfjall и Stóra Viti, лавовото поле Leirhnjúkur. На север интересни градчета са: Húsavík, Dalvík, Siglufjörður. На запад: град Borgarnes, църквата при Reykholt и кратерът Grábrók, както и полуостров Snæfellsnes. Полуостровите Snæfellsnes и Reykjanes ще ги разнищим подробно като забележителности, ако решите да ги включите. Тук само изброявам имената, защото съм писала подробно в темата с разказите за всичко, с изключение на Snæfellsnes. В новата тема на @Lindt някои неща също са обсъждани, така че ако имаш желание, може да прочетеш и да разгледаш снимки и на двете места. Оставам насреща за въпроси 🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

И ние мислим нещо за Исландия 2 седмици Юли. Ако ни огрее. 

Би било съпер ако преработите програмата да я споделите. Най-лесно ги чета като екселски файлове.

Аз мога да споделя програми в екселски формат ден по ден и  даже час за доста места (5-6).

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Още веднъж благодаря за коментарите @DenitsaS 🙂 Ще прегледам всичко в неговата програма, ще видя и твоите допълнения и вече ще го мисля по-конкретно.

Аз, всъщност, имам едно важно питане, с което може би трябваше да започна 🙂 Как стои въпросът с маските навън? Задължителни ли са? Ако да - навсякъде или само по градовете?

Благодаря предварително 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 10 минути , Eva eva каза:

Още веднъж благодаря за коментарите @DenitsaS 🙂 Ще прегледам всичко в неговата програма, ще видя и твоите допълнения и вече ще го мисля по-конкретно.

Аз, всъщност, имам едно важно питане, с което може би трябваше да започна 🙂 Как стои въпросът с маските навън? Задължителни ли са? Ако да - навсякъде или само по градовете?

Благодаря предварително 🙂 

Ако се вярва на тази публикация - НЕ, освен ако има струпвания на хора и не може да се спазва дистанция :

 

 

Do I need to wear a face mask in Iceland?

Wearing face masks is required when social distancing can't be maintained.

 

https://www.tripsguard.com/destination/iceland/

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@Eva eva Не, маските не са задължителни навън, само в магазини и други затворени помещения. В хотелите се ползват, за да отидете от стаята до ресторанта, после се свалят, същото е и със заведенията в градовете. В басейните и спа комплексите също се ползват от входа до съблекалнята, след това се свалят 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Аз, честно да си призная, много се затруднявам с преработка на "моята" програма. Започнах, но в един момент се отказах. Имената на обектите много ме объркват, отделно от това искам всичко да видя, но не си давам реална преценка дали и доколко е изпълнимо. 

Прегледах другите теми и мисля, че ще е най-добре да крада директно 🙂 Много ми хареса програмата на @Suunto, преработена след коментар на @Георги.  @DenitsaS, още веднъж сърдечни благодарности за съдействието. Мисля, че в програмата на @Suuntoса включени всички обекти, които си посочила по-горе като липсващи от програмата на моя приятел. Да мога да тръгна от някъде и да гледам ден по ден обектите. Вероятно част от забележителностите ще отпаднат, някои дни ми се струват малко по-натоварени. 

 

Ден 1

Златният кръг

Thingvellir National Park

Bruarfoss

Geysir

Gullfoss

Kerið

Hella – нощувка

 

Ден 2

Gljúfrabúi Waterfall

Seljalandsfoss

Skogafoss

Skógasafn

Kirkjufjara beach

Dyrhólaey

Reynisfjara и Reynishverfi Basalt Column 

Vik

Eldhraun

Fjadrargljufur лесно ли се стига?

Skaftafell National Park

Svínafellsjökull

Hofskirkja

Fjallsárlón

Jökulsárlón

Нощувка Höfn

 

Ден 3

Vesturhorn - достъпен ли е с кола, или трябва и да се походи?

Breiðdalsvík

Litlanesfoss

Dettifoss

Myvath Нощувка

 

Ден 4

The Krafla Viti crater

Skútustaðagígar

Leirhnukur

Dimmuborgir

Hverfjall

Hverir

Namafjall

Grjótagjá

Dettifoss

Hafragilsfoss

Myvath – нощувка

 

Ден 5

Grjótagjá cave

Godafoss

Akureyri Нощувка

 

Ден 6

Glaumbær Turf House

Hvitserkur

Музей на вещерството

Нощувка Holmavik

 

Ден 7

West fjords

Valagil

Suðavík – полярни лисици

Нощувка Isajordur

 

Ден 8

West fjords

Dynjandi Waterfall

Rauðisandur

Hellulaug

Нощувка Búðardalur

 

Ден 9

Peninsula Snaefellsnes 

Berserkjahraun Lava Field

Kirkjufell

Kirkjufellsfoss

Skarðsvík Beach

Djúpalónssandur

Londrangar

Laugarbrekka

Arnarstapi

Gatklettur

Rauðfeldsgjá

Búðakirkja

Ytri-Tunga

Berserkjahraun

Gerðuberg

Eiríksstaðir

Нощувка Akranes

 

Ден 10

Рейкявик (около 2 часа)

Krisuvik

Kleifarvatn

Reykjanesviti Lighthouse

Brimketill

Gunnuhver Hot Springs

Нощувка до летището

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Ето и моите бележки и коментари по Ден 1 🙂  Моля, кажете, ако нещо бъркам или пропускам. 

 

Ден 1 – общо 228 км. Тук няма преходи, обектите са на пътя. 

Златният кръг

Thingvellir National Park – вход 1 000 крони и паркинг 750 крони, обиколката е около 1ч. и 30 мин.

Bruarfoss – не може да се стигне до него, пътеката е затворена. Отпада.

Geysir - в момента единствено гейзерът Строкур (Strokkur) е активен, като изригванията са на всеки 6 до 10 минути.

Gullfoss - водопад

Kerið - вулканично кратерно езеро

гр. Hella – нощувка

Връзка към мнение

Ден 2 – общо 178 км. Тук също няма кой знае какви преходи. Малко поорязах програмата с идеята ден 3 до обяд да си погледаме спокойно ледника и след това да вървим към Myvat.

Gljúfrabúi Waterfall

Seljalandsfoss – съвсем близо са двата водопада

Skogafoss – водопад

Skógasafn – музей, къщички

Kirkjufjara beach – Dyrhólaey Reynisfjara útsýnisstaður

Smiðjan Brugghús – обяд

Reynisfjara и Reynishverfi Basalt Column 

Vik

Eldhraun

Fjadrargljufur

Нощувка в района, преди ледника.

Връзка към мнение

@Eva eva При Thingvellir се плащат само 750 крони за паркинг, няма вход. Но при Kerið има вход - сега забравих колко точно беше, около 500 крони май. Dettifoss ми се струва по-добре да го преместите в ден 5, защото няма как за един да се видят всички неща в района на Миватн и да се отиде и до Детифос. Даже може да добавите и Хусавик в ден 5. Пещерата си я писала два пъти, чак толкова интересна не е 🙂 Дните 6-8 не мога да ги коментирам, защото не съм обикаляла целите Западни фиорди, но тук @Георги може да каже. Аз мога да дам само идеи за места около Исафьордур. Ден 9 ще е доста натоварен, но постижим - ние бяхме там този петък и събота и ще пиша за някои от местата, които си изброила. Виждам, че не сте включили посещения на басейни - например в ден 1 и ден 5 може да се вместят. Виждам, че сте пропуснали Източните фиорди, както и някои места на север и на запад, но иначе програмата е доста подробна и пълна - само вулканът липсва 🌋

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Постижими са по този начин Западните фиорди. Цялата програма е на високо темпо, но е изпълнима, ако не изхарчите батериите към края да се разкиселявите ще е супер 🙂

 

В ден 8 не виждам отбивката за птичия полуостров(освен ако не съм му забравил името), а предполагам искате да гледате кайри/пъфини, та включи го и това.

 

Ако часовете на ферито от фиордите до Снаефелснес са ти удобни може да ти спести време за ден 9, провери как са нещата там. 

 

В ден 10 също има време за басейн 🙂

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравейте,

 

знам, че в Исландия е много скъпо. Сега проверих хотелите за 1-9 Юли 21 и под £50/вечер със споделена бяня няма. SUV за £500/седм. Нужен ли е "джип" за програмата по-горе или може и с хюндай и10?

Това ли са нормалните цени или са наточили балтията като за след lockdown? 🙂

Връзка към мнение
преди 4 часа, garnet каза:

Здравейте,

 

знам, че в Исландия е много скъпо. Сега проверих хотелите за 1-9 Юли 21 и под £50/вечер със споделена бяня няма. SUV за £500/седм. Нужен ли е "джип" за програмата по-горе или може и с хюндай и10?

Това ли са нормалните цени или са наточили балтията като за след lockdown? 🙂

Това даже са ниски цени, лятото под 100 евро за двойна стая си е евтино. Очаквай по-голяма балтия като се нормализират нещата 🙂 Не ти трябва 4х4 за маршрута по-горе, ще има черни пътища, но ще са допустими и проходими и с нормална кола. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@garnet И аз се присъединявам към мнението на @Георги - цените тепърва ще скачат, тъй като се очаква от първи юли да отпаднат всички рестрикции за пътуване до Исландия и да има голям наплив. Моя позната, която работи към резервации на верига хотели в Рейкявик каза, че са на 80% заети за септември и октомври, 50-60% през летните месеци, но нови резервации се правят постоянно и са я върнали отново на пълен работен ден. Така че ако харесаш нещо - запазвай, по-евтино няма да стане 🙂 Добри цени за двойна стая със самостоятелна баня са между 9000 и 12000 ISK, на някои места може да се намери и със закуска в този диапазон, иначе местата с включена закуска скачат до 14000-15000 ISK. Писала съм и в други теми - прати мейл със запитване за цена на мястото, което сте си харесали, защото може да ви предложат по-ниска оферта отколкото в сайтовете за резервация. 

Връзка към мнение

Всъщност в градовете по-горе цените са по £100+/- /в. По-скъпо от Токио 😡 Т.е това не са след ковидни цени, а са си такива по принцип лятото. така ли?

На 19.05.2021 г. в 11:11, DenitsaS каза:

Писала съм и в други теми - прати мейл със запитване за цена на мястото, което сте си харесали, защото може да ви предложат по-ниска оферта отколкото в сайтовете за резервация. 

Това не знам как ще се впише в сегашната ситуация - без безплатна канселация поне макс 5-6 дни преди датата няма да взема нищо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 51 минути , garnet каза:

Всъщност в градовете по-горе цените са по £100+/- /в. По-скъпо от Токио 😡 Т.е това не са след ковидни цени, а са си такива по принцип лятото. така ли?

Общо взето, да.

Връзка към мнение

@garnet Да, за съжаление такива са си цените по принцип през лятото, бяха паднали по време на ковида, но сега пак започват да стигат предишните стойности. Някои хотели, като например веригата Fosshotel, имат безплатна канселация до 48 часа преди това, но пък там стаите са по-скъпи по принцип. Миналото лято като правихме обиколка, бяхме писали директно на всички къщи за гости и само от едно място ни поискаха да платим предварително, на всички останали места плащахме при напускане. Не знам тази година дали ще го има това, но не пречи да попиташ какви са им правилата за канселиране, ако тръгнеш да пишеш мейли. Според мен бихте могли да запазите и по-близо до датите на пътуване, не вярвам всичко да е заето, но ще имате по-малък избор на места за настаняване. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.