Прескочи до съдържание

Граничен и здравен контрол на сухопътните граници между държавите от шенгенското пространство


Duke

Препоръчани мнения

Тъй като за втора поредна година мисля да не рискувам с полети, а по време на лятната отпуска да пътувам с личен автомобил, реших да отворя тази тема в опит с общи усилия да поддържаме достоверна информация за актуалното положение по сухопътните граници в държавите от шенгенското пространство. Ограничавам темата до страните от шенгенското пространство защото за всички останали така или иначе съществува проверка на ГКПП. Доколкото знам във връзка с пандемията между много страни от шенгенското пространство бяха изградени временни КПП-та. Добре е да знаем какво се случва с тях - продължават ли да съществуват, как върви проверката, какви са специфичните изисквания и т.н. Според мен подобна информация ще бъде полезна за всички, които са решили и това лято да пътуват с автомобил в Европа...

 

Лично мен ме интересува какво е положението на унгаро-словашките граници в двете посоки, положението на словашко-полските, полско-латвийските, латвийско-литовските и литовско-естонките граници. Има ли изградени КПП-та и как е организирана проверката. Искам да получа предварителна информация за възможните затруднения и най-вече за времето за забавяне при пътуване, за да планирам по-добре дневните маршрути...

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

На Сърбо - Унгарската граница минахме за 3 минути . Унгарците ни поискаха личните карти и талона на автомобила , но според мен не отбелязаха никъде , че влизаме в Шенген. Митничарят беше извън кабинката . След това няма граници , само табели " добре дошли" в Словакия и Чехия. В Унгария има табели на магистралата " Next fuel station for transit on ....km" Винетки препоръчвам да се купуват предварително онлайн .На връщане в БГ , ни провериха на Унгарско-Румънската граница , румънците ни поискаха пак само личните карти и талона на автомобила( аз си носех големият за всеки случай) .Преди Дунав мост 2 ни провериха нашите митничари , пак лични карти и талона. Питаха ме откъде идвам , казах Чехия и ме пуснаха , няма РЗИ! Автомобила е на жена ми , но никой не ни е искал пълномощно.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Граници няма и няма проверки. Какво, обаче ще се случи, ако влезеш и решиш да се регистрираш в хотел в Словакия и Полша? Самите държави искат тест, ясно е,  че не можеш да правиш тестове през ден за всяко влизане в нова държава,  а и проверки на границите няма.

Връзка към мнение
преди 18 минути , slujitel каза:

Граници няма и няма проверки. Какво, обаче ще се случи, ако влезеш и решиш да се регистрираш в хотел в Словакия и Полша? Самите държави искат тест, ясно е,  че не можеш да правиш тестове през ден за всяко влизане в нова държава,  а и проверки на границите няма.

Да добавя какво се случи в Пилзен.

Словашката рецепционистка ни поиска сертификат . Казах , че има спогодба между Чехия и България. Тя каза че имало и между Чехия и Словакия , но тя била със сертификат , защото е от Словакия. Поисках да ми върне парите ( които не бях предплатил) и си получихме ключовете от стаята веднага. За Словакия и Полша идея нямам как стоят нещата . Единственото място където се опитаха да ни поискат сертификат беше Пилзен . Иначе за 2 нощувки в Прага ( апартамент) и 3 нощувки в Розвадов никой нищо не ни е искал.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 23 минути , slujitel каза:

Какво, обаче ще се случи, ако влезеш и решиш да се регистрираш в хотел в Словакия и Полша?

Този въпрос не е за тази тема обаче. Изискването на хотела (ако има подобно) ще бъде съобразено с изискванията на приемащата държава...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не знам дали някой ще го интересува, но определено е по темата, та затова го пиша - Вчера ходих до Холандия (от Германия) и между двете държави няма никакъв контрол. Т.е. пихме си кафе и си напазарувахме в Холандия и се прибрахме. Приятен бонус - в Холандия маски не са задължителни май никъде вече - дори и в магазините.

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
Мирослав Василев

По информация от познати за последната седмица. Между Германия-Холандия-Белгия-Франция няма никакви проверки.

 

Германия-Швейцария също.

 

Холандия-Германия-Швейцария-Италия положението е подобно.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Не знам дали някой ще го интересува, но определено е по темата

Нали именно в това е идеята на темата, благодаря за информацията...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.