Прескочи до съдържание

Исландия - септември 2021


livfc

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Четирима възрастни сме избрали да пътуваме към Исландия в периода 04/09-22/09. Стартираме като гледаме билети и за сега най-доброто което намираме е около 560лв на човек през Виена с Аустриан и Уиз (с доплащане за голям кабинен багаж). Това което ни тормози към момента е каква е ситуацията покрай ковид-а когато прекачваш? Двама сме с ваксина и ЕУ сертификат, а другите двама са със сертификат за преболедували и наличие на антитела.

Връзка към мнение

Ако се прекачваш на един билет и не влизаш в държавата няма значение, ако ще влизаш - гледаш какви са изискванията за всички държави, включително междинната.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Успешно закупихме билети и ако всичко се развие по план то би трябвало да сме в Исландия от 04.09 до 21.09, с престой на летището в Дортмунд на отиване и Будапеща на връщане. Разбира се сега преминаваме към следващата стъпка, а именно план и запазване на кола и нощувки. Ето първоначална версия на планът, но сбита, за да не става много дълго:

 

Ден 1 - Пристигане, процедури по пристигане и нощувка
Ден 2 - Златен кръг
Ден 3 - Landmanalauger - Sigöldugljufur, Bláhylur, Ljótipollur и Frostastaðavatn, Brennisteinsalda, Haifoss, Granni waterfall, Gjáin canyon и Hekla volcano
Ден 4 - Reykjadalur, Gljufrafoss, Seljalandsfoss, Skogafoss, Kvernufoss
Ден 5 - Reynisfjara, Dyrholaey, Eldhraun, Fjaðrárgljúfur
Ден 6 - Hjörleifshöfði, Dverghamrar, Svartifoss, Fjallsárlón, Jökulsárlón, Diamond beach
Ден 7 - Източни фиорди
Ден 8 - Миватн
Ден 9 - Миватн
Ден 10 - Dettifoss, Selfoss, Asbyrgi canyon, Husavik, Godafoss
Ден 11 - Западни фиорди
Ден 12 - Западни фиорди
Ден 13 - Snaefellsnes
Ден 14 - Snaefellsnes
Ден 15 - ??
Ден 16 - ??
Ден 17 - Reykjanes и Reykjavik
Ден 18 - Синята лагуна и полет

 

Ако все още е активен вулканът Fagradalsfjall ще го включим още в началото.

 

Възможностите, които сме обсъдили до момента, за добавяне в празните дни (като се наместят спрямо останалите) са:
Múlagljúfur Canyon, Þórsmörk, разглеждане на север с достигане до The Arctic Henge или да добавим активности тип каране на шейни в глетчърите, каякинг в лагуните, които да разделят някои от текущите дни.

 

Възникнаха разбира се и няколко въпроса:

1) Да заложим ли на 4х4 или да вземем по-нисък клас кола (не съм сигурен още дали ще ползваме Ф пътища и дали ще са отворени по това време)?
2) Възможно ли да посетим ледена пещера по това време и ако да то коя?
3) До колкото четох няма смисъл да се опитваме да видим пъфини, така ли е?
4) Как стоят нещата с мобилният интернет? До колкото проверих на сайтът на Виваком, то условията са като в Европейския съюз, т.е. използваме безплатно мобилен интернет (до изчерпване на ограничените ГБ) и обаждания.

Връзка към мнение

Landmannalaugar и Þórsmörk може би ще са недостъпни по това време на годината, трябва да се проверят условията предварително. Може в началото на септември все още да е отворено, но може да се наложи да комбинираш кола под наем + специален автобус за пресичане на река. Ако ще нощувате там, трябва да запазите хижите предварително, че нямат много места. За колата под наем трябва да провериш дали и кои F roads ти влизат в застраховката - на някои пътища има знаци “no rental cars”. Ледените пещери са от октомври до март, но пак зависи от времето - дали има много дъжд или е сухо. Много компании предлагат турове, но трябва да четеш каква точно е пещерата (за видовете ледени пещери и нашия тур съм писала подробно в темата с разказите, ако ти е интересно), за да не се разочароваш. Ако ти отпаднат highlands спокойно може да добавиш още по един ден към източни и западни фиорди и един на север за Skagafjörður. Може да добавиш и Vestmannaeyjar на юг. За толкова време ще си направите страхотна обиколка 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 часа, livfc каза:

Ден 11 - Западни фиорди
Ден 12 - Западни фиорди

 

преди 9 часа, livfc каза:

1) Да заложим ли на 4х4 или да вземем по-нисък клас кола

Ако сериозно мислите да правите Западните фиорди (а при 17 дни би било кощунство да ги пропуснете), с малка кола от нисък клас може да забравите! Ние се върнахме на 11-ти юли. Бяхме там 7 дни и обиколихме целия остров, без Западните фиорди. Последните просто се оказа, че не са по възможностите на наетия от нас campervan Nissan 200NV. Навлязохме на 40 км навътре, преди да се откажем и да се върнем. Пътищата са черни, каменисти, с доста дупки... Мокри, кални и хлъзгави дори през лятото, а мантинели няма. Минават ето такива grader-и

New Caterpillar Motor Grader and Grade System Aid Productivity Improvements  | OEM Off-Highway

да заравнят пътищата, като натрупват "гребени" от пръст и камъни в средата на пътя при преминаването си, които са толкова високи, че трудно се минава в насрещната лента, ако трябва да заобиколите препятствие и опира в пода на колата ако не е с голям клиърънс. Имайте предвид, че дори да наемете 4х4, обикновено си пише, че е забранено преминаването на реки и щети от такова преминаване не се покриват дори и от най-скъпата застраховка. 

 

Пъфини могат да се наблюдават от април до ранния септември, така че на теория имате шанс. Ние ходихме да ги наблюдаваме в Borgarfjörður  puffin marina на източните фиорди, където има огромна колония.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.