Прескочи до съдържание

Нидерландия и Фландрия 2021


Suunto

Препоръчани мнения

Здравейте! Загнездиха ми се в главата Нидерландия и Фландрия и това е... Планирам август месец да отделя осем дни и да обикалям с обществен транспорт. Имайки предвид усложняващата се епидемиологична обстановка в ниските земи, смятам да не бързам с резервациите и на първо време планът си остава само в сферата на мечтите, но това не пречи да пусна една тема.  Първо, надявам се, че август месец е добро време за посещение на тези земи? Въпросът ми най-вече е добре ли съм разпределил дните между градовете и дали не пропускам нещо интересно. Също така: в една стара тема във форума прочетох, че посещението на вятърните мелници в Kinderdijk е безплатно, но влизайки в сайта им установих, че се изисква билет срещу скромните 16 евро. Някой бил ли е скоро и има ли актуална информация? Разбира се, ще се радвам на всякакви съвети и насоки. След много мислене сътворих следната програма:

 

1 ден

06:55 – 08:45 Полет Sofia – Eindhoven – Wizz air

14:10 – 16:00 Eindhoven – Amsterdam Sloterdijk Flixbus 9.99 Euro

Нощувка Амстердам

 

2 ден 

Амстердам

 

3 ден

Амстердам

 

4 ден

Амстердам

 

5 ден

08:15 – 09:35 Amsterdam – Rotterdam Flixbus 7,99 Euro

Kinderdijk

Нощувка Ротердам

 

6 ден

11:35 – 13:55 Rotterdam – Ghent Flixbus 10,99 Euro

Нощувка Ghent

 

7 ден

Влак Гент - Брюж 6,70 Euro

Нощувка Брюж

 

 8 ден

Влак Брюж - Шарлероа 6,60 Евро (Билет за под 26 год.)

21:35 – 01:10  Полет Charleroi - Sofia Wizz air

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 12 часа, Suunto каза:

Също така: в една стара тема във форума прочетох, че посещението на вятърните мелници в Kinderdijk е безплатно, но влизайки в сайта им установих, че се изисква билет срещу скромните 16 евро. Някой бил ли е скоро и има ли актуална информация?

Достъпът в парка' с мелниците е безплатен, има вход за две мелници-музеи с общ билет. 

Можеш да се разходиш и само отвън да разгледаш мелниците, без да влизаш в тези две, които са музеи и са достъпни. Има и туристически посетителски център, в който прожектират филм и прожекцията е включена в цената на билета, т.е. за закупилите билети за мелниците, филмът е безплатен.

 

https://photos.app.goo.gl/5HZyH5PnMULX2AsF9 

 

преди 12 часа, Suunto каза:

Планирам август месец да отделя осем дни и да обикалям с обществен транспорт. Имайки предвид усложняващата се епидемиологична обстановка в ниските земи, смятам да не бързам с резервациите и на първо време планът си остава само в сферата на мечтите, но това не пречи да пусна една тема.  Първо, надявам се, че август месец е добро време за посещение на тези земи?

В Нидерландия много бързо отвориха всичко, вкл. дискотеки и нощни клубове, концерти, уж само с негативен бърз тест, и пак настъпиха мотиката. Онзи ден отново затвориха дискотеките и нощните клубове, а ресторантите и кафенетата ги ограничиха до полунощ. 

Не бързай с резервациите, то за цяла Европа важи това лято за съжаление. 

Август времето е обичайно много подходящо, то и юли е обичайно много подходящо, но тази година и в момента е направо доста необичайно. Тази седмица в Белгия на места се изсипват валежи, интензивни и с количества за четвърт година. 

Лошото е, че и в съседните държави, до определен периметър, положението с лошото време е същото. 

преди 12 часа, Suunto каза:

Въпросът ми най-вече е добре ли съм разпределил дните между градовете и дали не пропускам нещо интересно.

Важно е на теб какво ти е интересно и най важно да видиш и посетиш на първо време, а следващия път други интересни неща :)) 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 13 часа, Suunto каза:

Разбира се, ще се радвам на всякакви съвети и насоки.

И на мен ми се струва, че дните за Амстердам са много, освен ако не мислиш да разгледаш много подробно всички музеи и/или да се отдадеш на занимания, свързани с коз и каки от квартала с червените фенери.  :grin: 

По-скоро  добави още малко време за Гент - Брюж, като от Брюж може да скокнеш и до Остенде на океана и да се повозиш на трамвая с най-дългия маршрут в света.  

Също така от Гент може да отидеш до Лил  (1 час с Flixbus €5-8)  и после, ако си го оставил за накаря,  от Лил с Flibco до летището в Шарлероа (18€)

Така ще можеш да видиш как живеят фламандци в три държави. :grin:

 

преди 13 часа, Suunto каза:

Също така: в една стара тема във форума прочетох, че посещението на вятърните мелници в Kinderdijk е безплатно, но влизайки в сайта им установих, че се изисква билет срещу скромните 16 евро.

Не съм посещавал Kinderdijk, но вместо там,  за вятърни мелници може да отидеш до Zaanse Schans  , струва ми се, че продължава да си е безплатно  (освен ако не решиш да влизаш в някои от музеите на етнографския комплекс)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 27 минути , Фил каза:

Така ще можеш да видиш как живеят фламандци в три държави. :grin:

 

Коя е третата държава? ако намекваш за Нидерландия, там фламандците не ходят да живеят, именно защото са по живота по френски, виж нидерландците обичат и идват да живеят във Фландрия. 

Връзка към мнение
преди 1 минута , zon каза:

Коя е третата държава? ако намекваш за Нидерландия ...

Да, мислех, че има фламандци и в Нидерландия. :wink:

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Благодаря за съветите! Мислех си, че има с какво да ги запълня толкова дни в Амстердам, но явно съм грешал. Последния ден ще го орежа. Вариантите са да включа Хага или да имам повече време в Гент и Брюж. По един ден не е ли достатъчен за последните? Изглеждат малки градчета.

Връзка към мнение

Според мен Гент 2-3 часа. То няма кой знае какво да се види освен стария център.

 

Примерно рано сутрин Гент и около обедно-следобедно - Брюж и там да спиш.  И на другият ден Лил.

Лил е по-голям и центъра е приятен. И от там да се прибираш през Шерлероа.

Връзка към мнение
преди 2 часа, Suunto каза:

Благодаря за съветите! Мислех си, че има с какво да ги запълня толкова дни в Амстердам, но явно съм грешал. Последния ден ще го орежа. Вариантите са да включа Хага или да имам повече време в Гент и Брюж. По един ден не е ли достатъчен за последните? Изглеждат малки градчета.

По-горе @Фил е дал чудесната идея вместо Kinderdijk да посетиш Zaanse Schans, което е постижимо с влак в един от наистина многото отделени дни на Амстердам. Гент за мен е най-красивият град в Белгия (лично мнение) и дори бие по очарование прехваления Брюж. Бих се въздържал от посещение на Лил, за да не се превърне пътуването от удоволствие в основно пътуване...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В Гент през август организират музикални фестивали на открито, средата/втората половина на август обстановката би трябвало да позволява провеждането им. Вечер край Graslei  атмосферата е много приятна. 

 

Ако не влизаш в музеи в Брюж и Гент, ще ти стигне времето. Но Гент и Брюж в един ден не бих препорчала, ще е на тъгъдъг и няма да се порадваш на атмосферата на двата града. 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Има ли някакви ограничения при влизане в Белгия от Нидерландия, имайки предвид високата заболеваемост в последната? Доколкото прочетох, Холандия в червения списък, но ако си ваксиниран, няма нужда от карантина. Въобще има ли граничен контрол между двете държави в момента?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.