Прескочи до съдържание

Начален план за Швейцария


marycap

Препоръчани мнения

преди 7 часа, Dobry каза:

За да не отварям нова тема, "събуждам" тази. 🙂  Планувам 4 дневна обиколка с рент-а-кар из Швейцария в началото на Юни. 

Кацане в Женева и разглеждане на основните градове със спирки където има живописна гледка. Приемам всякакви съвети и предложения от магеланците, които вече са покорили върховете на тази страна. 🙂 

 

Аз за себе си най - много харесам Lugano , Grindelwald, Lauterbrunnen, Wengen , все красоти , и през лято и през зима. Въпроса ти даже ме накара да се замисля, че не съм бил натам от 2 години вече, трябва да се поправя 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 4 часа, infectedmushroom каза:

Аз за себе си най - много харесам Lugano , Grindelwald, Lauterbrunnen, Wengen , все красоти , и през лято и през зима. Въпроса ти даже ме накара да се замисля, че не съм бил натам от 2 години вече, трябва да се поправя 🙂

Добавям в списъка 🙂  След това, което прочетох с автомобил със сигурност няма да е по-скъпо от обществен транспорт, а оптимизацията на плана и комфорта е важна част. 

Предполагам паркирането дори и в малки населени места ще бъде сериозен проблем/разход. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@DobryГрадове, градове, ама накрая ще останете с впечатление, че Швейцария е една безкрайна равнина и тунели с кръстовища и светофари. И с чуденка какво пък толкова има в тях, защото архитектурата е германска или френска , според кантона и защо по дяволите Швейцария била планинска страна .

Най - правилния подход за нея, според мен , е да се съчетаят градовете и планината . Това се постига , като се избягват магистралите . Те навсякъде са дублирани с обикновен път . Този път те изкачва в планината и обикаля езерата за незабравими гледки . 

Щом кацате в Женева  тръгнете към Монтрьо по пътя покрай езерото, а не по магистралата за Берн . Гледки да искаш по него . Сред Лозана , Веве и Монтрьо , моят фаворит е Веве . И в трите града има за какво да спрете . Може да продължите към Цермат и да се порадвате на Матерхорн . За целта колата се оставя в Теш .

От там тръгвате за Берн , от Егъл до Тун, през Болтиген ( път 11 в синьо на Гугъл мапс ). Планини , красоти , въздишки . От Тун до Берн по път 6 ( пак в синьо ) . Нищо няма за гледане в Егъл и Тун. Давам ги за ориентир за път, който няма да ви качи на магистрала и вкара в безкраен тунел . 

Или пък от Цермат тръгвате по долината на Рона и стигате до Сен Мориц . От там към Берн . 

Или от Цермат към Венген. Колата се оставя на паркинг в началото на Лаутербруннен . Качвате се с влакчето до ледника и после към Берн. 

После Берн - Женева  както си решите, ама Фрибург е много приятен за кафе , та ... път 12 синьо.  

Това за мен е най - оптималната разходка от Женева. За самата нея - цял ден .

Базел - съчетава се по - добре с Франция. Цюрих - от Меминген покрай Боденското езеро. Люцерн - с извънградски транспорт от Милано. 

Паркирането не е проблем никъде, но колко струва нямам идея. 

 

  • Благодаря 2
Връзка към мнение

Infectedmushroom: …разглеждане на основните градове със спирки където има живописна гледка.

 

Dobry: Аз за себе си най - много харесам Lugano , Grindelwald, Lauterbrunnen, Wengen , все красоти , и през лято и през зима. 

 

Подкрепям с две ръце ! Тази година бяхме по пистите на Grindelwald, Lauterbrunnen, Wengen - районът е прекрасен, гледки да искаш !

 

Върховете Eiger, Jungfrau, Mönch, ледниците Eismeer и Aletsch (препоръчано и от patilana), феноменалната гледка от обсерваторията на Jungfraujoch. Ако сте с деца, ще се впечатлят от Ледения тунел с ледени фигури, издълбан в глетчера на 30 м под повърхността му. Глетчерът е дебел 792 м, от 1850 г. дебелината му е намаляла със 100 м. Влакчето, споменато от patilana се движи през тунел, издълбан през Eiger и Jungfrau (1893г.).

 

Оставяте колата в Grindelwald, лифт до Eiger, от там обиколка на Lauterbrunnen и Wengen – може с лифтовете, може с влакчетата. Влакчето минава над пистата Lauterbrunnen – Wengen, на която всяка година има състезания от най-висок клас: това е най-дългата писта за спускане в света (4480м), наклон 41градуса, състезателите достигат 160 км/ч.

 

Пътят за Grindelwald минава покрай Interlacken, красиво разположен между две езера, осеяни с яхти.

 

И още един глас от мен за препоръчания от patilana Vevey с къщата на Чарли Чаплин и красивото Женевско езеро.

 

 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря за подробните напътствия, определено ще посетим повечето от предложенията на @patilana и @tonica и ще се фокусираме върху този регион. 

Приемам и предложения  за нощувки, може и да са на различни места по маршрута. 🙂 

Връзка към мнение

Спряхме се на кантони Во, Вале и Берн и дръстично намалихме програмата от това, което бяхме намислили първоначално.  Приемам идеи в кои градчета или куротни селца да са нощувките. 🙂 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.