Прескочи до съдържание

Около света за две седмици


Препоръчани мнения

Предистория

През май тази година минах за 2-3 дни през Мадрид. Обикновено не обичам да разглеждам музеи. Изобщо, малко са музеите по света, които могат да ме „грабнат“ и да ме накарат да вляза. В Мадрид обаче има един музей, който нямаше как да пропусна.

Подухваше лек вятър и вдигаше във въздуха власинки от цъфтящите чинари. Очите ми бяха пълни от вдигнатия прах, когато влязох в Museo Naval в Мадрид. Първо попитах къде мога да си измия ръцете и очите, а възрастен мъж ми отговори, че всъщност това е музей. „Да, сеньор, много добре знам, че това е музей! От цяла Испания съм си избрал точно този музей и много добре знам къде идвам. Бъдете сигурен, че знам що за музей е това, защото баща ми прави цял живот модели на платноходни кораби и аз съм израснал с тях. Освен това, ако Испания има какво да покаже, то това несъмнено е едно от най-важните неща. Кой друг е имал такава Армада, като вас испанците?!“ След тези мои думи чичото коренно смени тона и интонацията си и с огромна гордост и благоразположение към мен потвърди: „Такава Армада никой не е имал!“. Без да желая това дяволчето в главата ми подхвърли: „А що не каже нещо за Трафалгар?!“. Слава богу обаче тези думи не излязоха от устата ми и ги заличих веднага от мислите си. Защо разказвам за това? Първо – защото обичам историите, а и да започвам разказите си отдалече. Второ – защото на една огромна карта в музея се загледах в начертаните пътища на испанските мореплаватели. „Какво време е било само!“ – си казах и като че ли малко съжалих, че не съм живял в онези времена, когато европейците са намирали пътища до нови земи. Вероятно щях да съм капитан и щях да търся и да откривам. И веднага ми стана смешно на тези ми мисли, защото при ходенията ми за риба в морето винаги трябва да вземам таблетка срещу морска болест, защото иначе става доста неприятно. Морската болест не е шега работа.

И така, проследявайки пътищата на испанските мореплаватели, аз се отнесох в онези времена, когато се е откривал света. Оттам мислите ми се прехвърлиха към патрона на нашия форум Фернандо, който тръгнал нанякъде, за да търси и открива, без да знае дали няма да достигне до края на света, където корабът с моряците му да падне в бездната или пък да бъде глътнат от огромно морско чудовище. Днес това звучи комично, но вижте снимки на картите от онези времена – на много от тях в непознатите ъгълчета и неизследваните територии има чудовища, които всъщност показват човешкия страх от неизвестното. Днес наистина звучи шеговито, но преди повече от 500 години реалностите са били други и тогава това никак не е било смешно. И именно този Фернандо Магелан е дръзнал да тръгне към неизвестното, за да търси и открива. Каква смелост, какъв авантюрист!

 

Идеята

В дните след посещението ми на музея в Мадрид не спирах да мисля за великите географски открития, докато най-накрая идеята не ми се избистри и не придоби следния завършен вид – „Какъв Магеланец съм аз, ако поне веднъж в живота си не обиколя света!“. Мотивирах се от Магелан.

И така една вечер, докато си мечтаех, изготвих едно много грубо планче за това как би могло да изглежда моето пътуване около света.

 

Отварянето на нова тема във форума

Попрегледах форума и открих, че през годините е имало няколко такива теми, като епизодично е ставало дума за околосветско пътуване в различни теми. Виждам и първите коментари, които са последвали в тези теми, а именно на какви критерии трябва да отговаря едно пътуване, ако иска да се нарече „околосветско“, какво трябва да включва, какво не бива да пропуска и т.н. Именно в тази връзка аз няма да наричам този план „околосветско“ пътуване, защото винаги ще се намерят хора, които да тръгнат да ме опровергават и да ме поучават. Понеже не желая да се стига до спорове в такава една тема, предпочитам да го наричам просто „пътуване около света“. „Пътуване около света“ всъщност е едно и също с „околосветско“ пътуване, но пък първото сякаш е по-общо и неутрално, докато второто звучи клиширано и хората са склонни да го категоризират. В този ред на мисли – нека в тази тема си остане просто „пътуване около света“.

В това пътуване няма да има правила, защото това е просто едно пътуване, което не желая да бъде спъвано от определени правила и което не желая да поставям в някаква категория.

Отварям нова тема, защото това е темата, в която ми се ще да се обсъди едно конкретно пътуване, което планирам, като обсъдим различни варианти и обстоятелства, които биха били от значение.  

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Връзка към мнение

Маршрутът

Грубият план вече съм го споделял с вас и може би някои ще се сетят за тази таблица, която споделих в темата на @Фил за шантавите идеи. (На това място бих желал специално да благодаря на @Фил за тази тема. Тя е една от най-любимите ми във форума 🙂). Ето го отново и плана. 

image.png.580c7bffc3cc6f619e192a257985982d.png

Както посочих и по-горе, този план е начален „работен“ план и ще бъде окончателно уточнен, надявам се, с ваша помощ.

 

Как си представям пътуването

Имам сравнително ясна визия за времето през годината, когато бих искал да направя пътуването – планирам то да се случи някъде между Великден и 1-ви май 2023 г. Знам, че това звучи страшно далече и първото, което предизвиква у нас като реакция е: „Уф, кой знае дотогава какво ще е?!“, но пък аз предпочитам, да си мечтая и да си планирам, а пък „керванът си върви“ и „времето лети“.

Много важно обстоятелство е, че успях да получа „зелена светлина“ от семейния съвет. С особено внимание подбрах основанията ми да направя пътуването сам и се оказа, че съм ги избрал успешно – включих Индия, което се оказа силен коз. 😄 Освен това – ако не дай си боже стане нещо лошо, то поне детето да не остава само. Това последното е малко тъжно, но е самата истина, като се има предвид колко е крехък човешкият живот.

И така – на това пътуване, което ще продължи около две седмици (± 2-3 дни) ще тръгна сам, тоест – без този, с който обикновено обичам да пътувам. Веднъж вече пътувах сам – в Централна Америка за 2 седмици, и това всъщност беше едно страхотно пътуване (да не кажа „най-доброто“, че тя може и да чете 🙂). На това пътуване всъщност не останах и за миг сам, защото за 14 дни се запознах с 15 души от различни страни по света. И това беше страхотно, защото обожавам разговорите, а и комуникацията с непознати.

Да „тръгна сам“ не означава обаче, че не бих се зарадвал на съмишленици, а най-вече на такива от форума. Мисля, че във форума има доста хора, с които бих с радост направил едно такова пътуване. И това при положение, че не познавам никой лично. Вероятно, някъде скрито в мен се опасявам обаче да пътувам с други хора, та дори и с приятели, защото всеки има своя начин на пътуване – аз го наричам „интензитет на пътуване“. Едни обичат да обикалят по музеи, други не излизат от магазините, трети са природни фенове и докато не обиколят всички водопади, реки, езера, върхове и не снимат всички кози и птички, не са удовлетворени от едно пътуване. Разбира се, всеки има своите интереси и не бих оспорил тези интереси на нито един човек. Всички сме различни и слава богу, че е така! Ако обаче се окаже, че може да се събере група от хора, които имаме сходно виждане за пътуването, тоест – имаме сходен „интензитет на пътуване“, то вероятно би било интересно. По мое мнение обаче група над 4-5 човека вече би затруднила самото „гладко“ преминаване на пътуването. Освен това, едва ли ще се намерят толкова хора, които да си „паснат“, а и да имат възможност именно в този период да осъществят такова пътуване в посочените рамки.  

Защо пътуването ще продължи около 2 седмици? Ами отговорът е много прост – имам 20 дни отпуск през годината и обичам да бъда с моите хора. Обикновено разделям тези 20 дни на 3-4 периода, като се старая по възможност да имам поне по едно „откривателско“ пътуване в годината, тоест – пътуване до място, където не съм бил, и една почивка, която обикновено е в Гърция, защото обожаваме тази държава. С оглед на това – пътуването ще е САМО 2 седмици (± 2-3 дни), защото нямам повече време, но пък имам желание за подобно пътуване и смятам да го осъществя.

И така – бих се радвал да обсъдим този план, а също и някой от вас да разкаже за подобно негово пътуване около глобуса. Интересно би ми било да споделите дали вие някога сте планирали подобно пътуване и какво бихте включили, като се има предвид основният критерии – времето през годината и продължителността.

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

На първо място, поздравление за хубавата тема и още по-запленяващата идея! Доколкото виждам обаче, чисто географски става дума за пътуване около северното полукълбо на света за две седмици. Аз също имам мечта за подобно пътуване, но с автомобил. Преди години някой в нашия форум беше пуснал линк към историята на едно немско семейство пенсионери, които обикалят света от началото на 90-те с една G класа на Мерцедес. Вдъхновен съм от тези хора и много ми се иска някога със съпругата ми да потеглим на подобно пътуване. Ще следя темата с интерес...

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 9 минути , Duke каза:

Доколкото виждам обаче, чисто географски става дума за пътуване около северното полукълбо на света за две седмици.

На първо място - Благодаря за милите думи, @Duke!

Да, така е плана за сега. Имам желание да включа например Австралия или Нова Зеландия, но някак не ми се отдава да намеря полети на прилична цена оттам до Америките. Ако някой има идея - моля да заповяда с предложение. Принципно съм "отворен" на всякакви варианти, които да бъдат разумни и още повече - да са на разумна цена. Цената на билетите обаче далеч няма да е водеща, защото самото пътуване смятам да е водещото. 🙂 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз цените в таблицата въобще не ги разглеждам като реални за след две години. Например, отсечката Ванкувър - Лондон с канадците като посочена цена е очевидна грешка. Летял съм с тях до Торонто и Монреал на ниски цени, но чак толкова ниски надали е възможно да се намерят за точно определени дати. Относно Австралия и защо не Южна Америка, за първото гледай нискотарифни от Сингапур или Хонг Конг, а може и от Япония също да се намери на прилична цена. Южна Америка е достъпна от Европа, а защо не и от Канада - има страшно много оферти оттам...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вероятно забравих да спомена - бих обсъдил и взел предвид всякакви варианти, като за сега изключвам всяко преминаване през САЩ, защото нямам и никога съм имал виза за там. Иначе имаше една възможност на времето, която беше от Япония през Хавай до Сан Франциско или нещо такова. Та оттогава сериозно се замислям за една виза, като така ще увелича многократно шансовете за разумно пътуване от Азия за Америка.

Друго важно нещо - смятам да летя на изток, за да избегна излишно време във въздуха. Тоест - при летене на изток едно и също разстояние се взема за по-кратко време, отколкото при полет на запад. Не бъркам, нали?!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ако за идеята искаш да минеш и през Австралия, може да помислиш да вмъкнеш едно двупосочно Индонезия-Австралия-Индонезия пътуване. И от там да продължиш по план.

Наскоро ми попадна за около 250 евро оферта : https://www.secretflying.com/posts/perth-australia-singapore-218-aud-roundtrip/

 

ПП. И така ако вмъкнеш и една Африка- съвсем ще стане около света 😉

 

Грешка. Тази оферта е от Сингапур, но ето и от Индонезия : https://www.secretflying.com/posts/melbourne-australia-bali-indonesia-376-aud-roundtrip/

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 15 минути , funny каза:

Ако за идеята искаш да минеш и през Австралия, може да помислиш да вмъкнеш едно двупосочно Индонезия-Австралия-Индонезия пътуване. И от там да продължиш по план.

Наскоро ми попадна за около 250 евро оферта : https://www.secretflying.com/posts/perth-australia-singapore-218-aud-roundtrip/

 

ПП. И така ако вмъкнеш и една Африка- съвсем ще стане около света 😉

 

Грешка. Тази оферта е от Сингапур, но ето и от Индонезия : https://www.secretflying.com/posts/melbourne-australia-bali-indonesia-376-aud-roundtrip/

 

Благодаря за идеята, @funny! Преди време гледах една възможност да се лети от Бали до Пърт в Австралия двупосочно за около 100 долара с ЕърЕйша, но това вероятно ще го направя догодина, защото планирам пътуване до Бали с "отскок" за няколко дни до Пърт. 

А иначе Африка не смятам да я включвам в пътуването около света. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 5 минути , Pantelej Putnik каза:

Благодаря за идеята, @funny! Преди време гледах една възможност да се лети от Бали до Пърт в Австралия двупосочно за около 100 долара с ЕърЕйша, но това вероятно ще го направя догодина, защото планирам пътуване до Бали с "отскок" за няколко дни до Пърт. 

Африка не смятам да я включвам в това пътуване. 

Е тогваа значи следващото пътуване ще е Бали - Австралия -Нова Зеландия и после от там директния полет до Чили на Latam 😉

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 9 минути , funny каза:

Е тогваа значи следващото пътуване ще е Бали - Австралия -Нова Зеландия и после от там директния полет до Чили на Latam 😉

И това не е никак лош вариант. 🙂 Само да се намери полет на разумна цена. Е, летене найсет часа над океана вероятно няма да ми е супер комфортно, но другото е да мина разстоянието с лодка, което определено ще ми попречи да се вместя в графика 🤣

  • Смея се 4
Връзка към мнение
Светославов

@Pantelei Patnik, съвсем нелоша идея! Спохождала ме е инцидентно, макар и по по-различен маршрут.  Но от личен опит от полетите ми до Америка и Азия се убедих, че джет лагът си "взема своето" . Ако човек заложи някои финансови капани и за година-две до три улови нещо сериозно, което да му позволи да ползва бизнес класа за дългите отсечки и поне по седмица до 10дни на междинните "спирки"... защо пък не 🙂 

Мечтиии! 🙂 

Ще следя с интерес темата. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Браво! Много добра идея! 😊 Като прочетох заглавието и си викам: еха, това ще е супер пътуване около света 😊

Мале аз за 2 седмици Б-я не мога да обиколя, а има хора за това време земното кълбо ще видят. 😊 

 

преди 3 часа, Pantelej Putnik каза:

между Великден и 1-ви май 2023 г.

Още един като мен. Аз имам някакви планове за 2022 година 😉 ама ти ме биеш, чак за 2023 година имаш планове. 

Има много варианти през Азия. От Дубай примерно има доста евтини полети. Константа ли са ти градовете или? 

Ако нещо видя на добра цена, ще те тагна. 😉 

 

А защо точно Осака, а не Токио. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 6 минути , Иван Попов каза:

Браво! Много добра идея! 😊 Като прочетох заглавието и си викам: еха, това ще е супер пътуване около света 😊

Мале аз за 2 седмици Б-я не мога да обиколя, а има хора за това време земното кълбо ще видят. 😊 

 

Още един като мен. Аз имам някакви планове за 2022 година 😉 ама ти ме биеш, чак за 2023 година имаш планове. 

Има много варианти през Азия. От Дубай примерно има доста евтини полети. Константа ли са ти градовете или? 

Ако нещо видя на добра цена, ще те тагна. 😉 

 

А защо точно Осака, а не Токио. 

Аз имам вече планове за 2022 г., та затова чак за 2023 г., но ей я къде я. Времето лети и ще дойде бързо. 

Градовете не са "твърди" и вероятно ще се изменят доста. Например Банкок ще го сменя вероятно със Сингапур.

А иначе който може да измисли нещо интересно от Нова Заландия през Южния Пасифик до Южна Америка, ще съм супер доволен. 

Благодаря ти за готовността да помагаш! 🙂 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 23 минути , Pantelej Putnik каза:

но ей я къде я.

Така е, времето направо лети. 

 

преди 23 минути , Pantelej Putnik каза:

Градовете не са "твърди" и вероятно ще се изменят доста. Например Банкок ще го сменя вероятно със Сингапур.

Добре, щом не са твърди градовете и можеш да си разместваш, това е супер. 

 

преди 23 минути , Pantelej Putnik каза:

А иначе който може да измисли нещо интересно от Нова Заландия през Южния Пасифик до Южна Америка, ще съм супер доволен. 

 

Може и да стане, зависи какво ще изкочи на хоризонта. Понякога има доста невероятни и изненадващи промоционални билети. 

 

преди 23 минути , Pantelej Putnik каза:

Благодаря ти за готовността да помагаш! 🙂 

Моля, дано ти помогна! 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@Георги Матеев, @Роми, @домосед, @Здравко Ангел, @ruwenzogy и всички останали, чиито имена не съм срещал често във форума, но имат опит и са с много полети, нали не мислите, че подобно пътуване може да бъде осъществено толкова лесно без вашата помощ?! 🙂  Именно в такива теми се нуждаем от едно сериозно рамо. Тази тема не е само моя. Тази тема е на форума. С вашия опит тази тема ще придобие реално измерение и ще е със стъпка напред към осъществяването си. 🙂  

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Георги Матеев

Не съм сигурен каква помощ ти трябва по-точно?

 

Иначе ако е от полза бих могъл да споделя опит от моята околосветска обиколка през 2017, чийто маршрут беше София - Ню Йорк - Бермуда - Хавай - Маршалови острови - Микронезия - Гуам - Манила - София.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 32 минути , Георги Матеев каза:

Не съм сигурен каква помощ ти трябва по-точно?

 

Иначе ако е от полза бих могъл да споделя опит от моята околосветска обиколка през 2017, чийто маршрут беше София - Ню Йорк - Бермуда - Хавай - Маршалови острови - Микронезия - Гуам - Манила - София.

Първо - Защо летя на запад, след като се лети по-дълго? 

Второ - ако не питам теб, кой да питам??? 🙂 

Трето - писал ли си някъде за пътуването? Естествено, че ме интересува твоя опит! 🙂 

4. - дай идея накъде: през Япония към Северна Америка (Ванкувър) или през Нова Зеландия към Чили и оттам към Европа? Аз клоня към втория вариант, защото всъщност това е желания от мен път, защото за Китай, Южна Корея и Япония имам друг план и предпочитам да ги преживея по-подробно. Как би направил ти подобно прекосяване на океана? 

5. - Ела с мен! 😆 

Връзка към мнение
Георги Матеев
преди 2 минути , Pantelej Putnik каза:

Първо - Защо летя на запад, след като се лети по-дълго? 

Второ - ако не питам теб, кой да питам??? 🙂 

Трето - писал ли си някъде за пътуването? Естествено, че ме интересува твоя опит! 🙂 

4. - дай идея накъде: през Япония към Северна Америка (Ванкувър) или през Нова Зеландия към Чили и оттам към Европа? Аз клоня към втория вариант, защото всъщност това е желания от мен път, защото за Китай, Южна Корея и Япония имам друг план и предпочитам да ги преживея по-подробно. Как би направил ти подобно прекосяване на океана? 

5. - Ела с мен! 😆 (сигурно утре, като прочета това, ще се срамувам дълго, но поне сега съм искрен ..... на няколко тсипуро. 🤣)

1. Защото обичам да летя повече, а и защото така се беше наредил пъзела.

 

3. Мисля "в момента съм" бях споделял някакви детайли тогава, пробвай с търсачката да ги откриеш.

 

4. Аз определено бих направил Нова Зеландия - Чили - Европа, но това все пак си е твоето пътуване и ти решаваш.

 

5. Като се спреш окончателно на маршрут ми го кажи и ще помисля 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Дани Магелани

Във fly4free понякога презентират околосветски обиколки на прилични цени. Почти винаги са през САЩ.  С катарците излиза добра цена от София  до Папаете. Може вариант до Осака, НЗ или Австралия. От там до Хавай, Сан Франциско или ЛА. За целта трябва да направиш усилие за виза. От СФ и ЛА излизат добри цени до Европа.

Когато си купувах билета до Хавай, доста се колебах дали да не отскача и до Папаете и НЗ, но във връзка с Ковид не се знае дали изобщо ще отворят за чужденци през януари.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 15 часа, Duke каза:

Например, отсечката Ванкувър - Лондон с канадците като посочена цена е очевидна грешка.

Нямам представа дали е грешка, но ето нещо от днес по същата отсечка

Screenshot_20210809-115452.jpg.7d477b8658ed755b879d6b5a3d764184.jpg

Очевидно, цените са в тези граници. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз обичам по-бавните пътувания, така че едва ли мога да кажа много рационалeн и бърз начен на пътуване. Но вариант за тихоокеанските острови е и това, което избрах 2019 за пореден трип до Фиджи - С Fiji airways - от Сингапур се намират чудесни цени при промоция. Тогава двупосочния билет беще около 350 евро . От Фиджи е лесно до Папеете, а оттам има  супер полети до Хавай - С Hawaiian airlines. Намират се и по 250 долара в посока, въпреки че обикновенно трябва да се дебне. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 13 часа, Роми каза:

Аз обичам по-бавните пътувания, така че едва ли мога да кажа много рационалeн и бърз начен на пътуване. Но вариант за тихоокеанските острови е и това, което избрах 2019 за пореден трип до Фиджи - С Fiji airways - от Сингапур се намират чудесни цени при промоция. Тогава двупосочния билет беще около 350 евро . От Фиджи е лесно до Папеете, а оттам има  супер полети до Хавай - С Hawaiian airlines. Намират се и по 250 долара в посока, въпреки че обикновенно трябва да се дебне. 

Благодаря, че се включи, Роми!  

И аз обожавам като теб лежерните пътувания и наслаждяаването с всички сетива на една дестинация. Този път и специално за това пътуване обаче ми се ще да променя интензитета и да видя отделни места около глобуса за кратък срок. Благодаря ти за идеята през Пасифика. Тепърва ще "разцъкам" различни варианти от там и дано излезе нещо, което да е на разумна цена. Първо ще видя тези връзки, за които ти спомена. 🙂 

Иначе, планът все повече сякаш го "завъртам" да бъде през Сингапур (след Делхи) и после Окланд, Сантяго (Чили), Рио и така. Откритите дотук цени не ми харесват обаче.  Ако намеря изгодни и разумни полети през океана, вероятно планът ще претърпи лека промяна. Вероятно до последно ще има леки корекции. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 8 минути , Pantelej Putnik каза:

Благодаря, че се включи, Роми!  

И аз обожавам като теб лежерните пътувания и наслаждяаването с всички сетива на една дестинация. Този път и специално за това пътуване обаче ми се ще да променя интензитета и да видя отделни места около глобуса за кратък срок. Благодаря ти за идеята през Пасифика. Тепърва ще "разцъкам" различни варианти от там и дано излезе нещо, което да е на разумна цена. Първо ще видя тези връзки, за които ти спомена. 🙂 

Иначе, планът все повече сякаш го "завъртам" да бъде през Сингапур (след Делхи) и после Окланд, Сантяго (Чили), Рио и така. Откритите дотук цени не ми харесват обаче.  Ако намеря изгодни и разумни полети през океана, вероятно планът ще претърпи лека промяна. Вероятно до последно ще има леки корекции. 

Великденският остров? Патагония? 

И така ще си в ЮА, защо не и това? Лакомията ми няма край!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 26 минути , Дани Магелани каза:

Великденският остров? Патагония? 

Тези две места са всичко друго, но не и бюджени за пътуване. :smile:

 

преди 37 минути , Pantelej Putnik каза:

Иначе, планът все повече сякаш го "завъртам" да бъде през Сингапур (след Делхи) и после Окланд, Сантяго (Чили), Рио и така. Откритите дотук цени не ми харесват обаче.  Ако намеря изгодни и разумни полети през океана, вероятно планът ще претърпи лека промяна. Вероятно до последно ще има леки корекции. 

За ориентировъчни цени през 2023г. е още рано.

Идеята за една врътка около земного кълбо винаги е привлекателна, каквото и да включиш в нея.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Пресичането на Южния Пасифик еднопосочно няма как да е евтино... Единственото, което се сещам е с мили. То май само Латам летят.

Единственото евтино пресичане на Пасифика, което съм виждал е от Азия до Хавай.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.