Прескочи до съдържание

Септемврийска Грузия (21.09-28.09)


Ники Петров

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци,

 

След дълго чудене и предвид ограниченото ни време, с моите приятели решихме да оставим по-далечното пътуване за Нова Година, а през Септември да посетим Грузия.

 

Купихме си билети от Солун- Кутаиси- Солун от 21.09 до 28.09 и до този момент това е единственото, което имаме като подготовка. 

 

Ще съм много благодарен на всякаква помощ относно организацията, съвети, препоръки за места за нощуване, хапване и must see and try.  Отворени сме за всякакви предложения. Искаме да опознаем напълно културата на Грузия , тъй като на всички ни е доста непозната и тайнствена.

 

Благодаря предварително за отговорите! 

 

 

Връзка към мнение

Здравей, поздравявам те за избора на тази прекрасна дестинация 🙂! Грузия е моята мечтана страна, но за мое съжаление не съм бил още там. Предлагам следната програма: 

21.09. Видях, че полетът каца късно вечерта, нощувка в Кутаиси. 

22.09. Пътуване до Местия с маршрутка и разглеждане на града. Нощувка

23.09. Тур до високопланинското село Ушгули с джип, втора нощувка в Местия

24.09. Полет от Местия за Тбилиси с авиокомпанията Vanilla sky (полетите са в понеделник, сряда, четвъртък, петък и събота, кацат в 11 часа. Мисля, че се купуват месец преди пътуването, но може да се отменят, ако времето е лошо.), разглеждане на грузинската столица и нощувка. 

25.09. Тур до Казбеги с кола и шофьор от Тбилиси. Може да запазите кола от този сайт: https://gotrip.ge/. Може да си направите маршрута по ваш избор и накрая ще ви даде цена. Когато проверявах последно, цената за един ден със спирки в Казбеги, Ананури и Гудаури е била 150 грузински лари или около 75лв. Връщане в Тбилиси и нощувка. 

26.09. Тук предлагам да стигнете Кутаиси и да нощувате там, отново придвижвайки се с кола и шофьор от същата компания. Може да посетите старата столица Мцхета, скалния град Уплисцихе и манастирите Гелати и Моцамета. Цена - провери си я в сайта, аз съм си записал 190 лари (100 лв). Нощувка в Кутаиси

27.09. През този ден може да посетите скалния град Вардзия и крепостта Рабат в Ахалцихе, като отново нощувате в Кутаиси. 

28.09. Видях, че полетът излита в 19 и 30, може да разгледате Кутаиси сутринта и следобед. Полет за Солун. 

Смятам, че с тази програма ще опознаете Грузия по най-добрият начин, но нека и другите магеланци, посетили страната да споделят мнение. Пак обръщам внимание, че не съм бил там, аз просто чета много за тази страна и бих действал така 🙂

Ще ти оставя няколко полезни пътеводителя за Тбилиси и останалата част от страната

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-tbilisi-georgia/ - Тбилиси

https://www.journalofnomads.com/countries/traveling-in-georgia/ - блог на двойка, живели в Грузия. Скролни надолу за пътеводителите, има за всички интересни места в страната 🙂

Успех и хубаво пътешествие 😊!

 

 

Редактирано от Kristian Desev
  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към мнение

Позволявам си да дам насоки с темата на @домосед Тогава се срещнахме се с тях в Тбилиси.

Ние за 7 дни не успяхме да отидем до Сванети. Оставихме региона за следващ път. 5 години по-късно още не сме го осъществили.

Програмата, която е дал @Kristian Desev включва основните места. Обаче за Вардзия не е необходимо да се връщате до Кутаиси. Може да се спи в Акхалцикхе или Боржоми.

Прикачвам предварителния файл, по който се ориентирахме накъде да поемем. Решавахме на място ден за ден. За следващо пътуване оставихме Сванети, Батуми. Бяхме с нает автомобил.

Грузия-маршрути.xlsx

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

- Имайте предвид, че Грузия е с по-голяма надморска височина - по-планинско е. Времето в края на септември може да е по-хладно от очакването, следете го, ако планирате хайкинги или природа.
- Заради релефа транспортът може да е по-бавен от очакваното като го гледаш на карта. Смятайте си ги по разписание или гугъл мапс, ако ще наемате кола. Пътищата са окей. Влаковете им са чисти, дори "бавните". Тяхното БДЖ е приятен бюджетен вариант за пътуване, имат добър апп - http://www.railway.ge/en/

Списъци с неща, които "трябва да се посетят" има много, зависи какво обичате да правите, в какъв бюджет и настроение сте в дадения момент 🙂 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.