Прескочи до съдържание

Милано и околностите за 5 дни


Kosta Grudov

Препоръчани мнения

Здравейте! 🙂

Престои ми пътуване края на септември до Милано за 5 дни и бих искал да попитам за съвети и препоръки относно програмата ни, която все още не е изпипана до край. 🙂

Ден 1 - След кацането в Бергамо и времето за път до апартамента и освежаване, мислим около 16:00 да сме стигнали до Дуомото. 🙂
От тук следва разглеждане на площада и катедралата, задължително качване до горе заради гледката, разглеждане на Галерията и тук таме някой магазин и се отправяме към Сан Сиро. 🙂  Има мач Милан-Венеция от 20:30 местно време, като преди самия мач сме набелязали една бургерджийница America Grafitti точно до стадиона за вечеря и бира преди самия мач. Ако някой я е посещавал да каже как са бургерите 😄 След мача прибиране до квартирата.

Ден 2 - Половин ден за шопинг 🙂 Някакви аутлети и търговски центрове и след тях около 14-15:00 часа някъде отново в центъра, където първото нещо ще е музея на Леонардо Да Винчи. Тук въпроса е заслужава ли си? Бил съм в един във Флоренция, който определено си заслужаваше, но този как е? 🙂 След това обиколка из района като ще минем първо през La Scala, после към квартал Brera, замъка Сфорца, парка зад него и арката. Път до вкъщи за освежаване, излизане за вечеря, като все още не сме измислили точно място и след вечеря по питие в Navigli в бар Blues Canal 🙂 Отново мнения за мястото ще са добре дошли, а ако се сещате за някой друг готин бар, споделяйте 🙂

Ден 3 - Ставане рано и хващане на влака за Варена. 🙂 Този ден ще го отделим на езерото Комо, като маршрута, който сме набелязали е следния : Милано-Варена с влак, разходка из Варена - ферибот до Беладжио - разходка и обяд - ферибот до Менаджио - разходка - ферибот до Комо - разглеждане и влак Комо - Милано. Вечеря някъде около квартирата.

Ден 4 - Верона - централната част с Arena-та, балкона на Жулиета, кулата Ламберти и гледката от нея, както и замъка Векио до реката. Вечеря може би тук във Верона - препоръка? А може би влака към Милано и вечеря отново там.

Ден 5 - Тук идва голямата чуденка 🙂 Полета за София е 19:20, аз обичам да бъда около 2 часа по-рано на летището, но предвид всякаквите там ковид ситуации, а и че сме в друга държава, да кажем, че трябва да бъдем на летището в 17:00 - пътя до там е около час-час и нещо, така че до 15:30 - 15:45 ще имаме свободно време.
Въпроса е с какво можем да го запълним това време в Милано и дали сме пропуснали нещо по-важно или е по-добре рано сутринта да се изнесем към Бергамо и да си запълним времето там ? Музеи и галерии не са приоритет, така че те отпадат като вариант. 🙂

Всякакви препоръки биха били добре дошли 🙂 Първоначално и Торино и Лугано бяга в сметките, но ще стане много сложно, а и за да не се препуска, този вариант засега остава финален като разпределени на дните. 

Благодаря ви! 🙂

Връзка към мнение

Само да кажа, че музеят Леонардо да Винчи всъщност е музей на науката и техниката, като е отделено внимание на идеите на Леонардо, да не се объркате нещо.

Ако харесвате такива неща си заслужава, аз преди 15-тина години изкарах 2 дена в него (в тази връзка ден 2 ми се струва силно претрупан, но това е лично мнение...)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тайната вечеря евентуално?

Бергамо е добра идея за последния ден. Няма изключителни неща, но пък много приятно като цяло. С рейс и/или финикуляр до върха и после пеш надолу.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мене един ден на езерото комо е обидно малко, и дори и само трите централни  градчета си е претрупване. Защо всички нощувки са в Милано? Нелогично е да ходите до Верона, да се връщате до Милано, на другия ден пак обратно към Бергамо. 

Може да използвате карти io viaggio ovunque in Lombardia.

За Верона няма да послужи, но примерно става до Десендзано дел гарда, откъдето може да вземете автобус до Сирмионе или някое друго градче по западния (ломбардския) бряг на езерото Гарда. Картите за транспорта в Ломбардия включват и корабчетата в езерото Изео, но то явно не ви е цел в програмата. Ако не сте се разхождали в Бергамо, също смятам, че добре ще ви запълни времето в последния ден до полета. Фуникулярът също се включва в картата за Ломбардия. Фуникулярът от Комо до Брунате също. Както и лифтът от Леко до Пиани д'Ерна. Само давам идеи за оптимизация на разходите, нищо повече.

Друг вариант за последния ден е Монца, пада ви се между Милано и Бергамо.

Личното ми мнение е, че Къщата на Жулиета е най-големият туристически капан на света. А вместо на кулата Ламберти бих се качил с фуникулярчето или без него на панорамната площадка оттатък реката, според мене гледката е много по-добра.

Ако случайно нацелвате първа неделя на месеца, използвайте я за безплатни обекти. Във Верона не бяха точно безплатни, когато ходих, но Арената и Къщата на Жулиета бяха с вход едно евро, което се преглъща.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Самият ден по Комо, ако е с лодка (slow boat) от Комо на север, според мен ще е много по-добър. Влак от Милано до Комо би трябвало да има, от там хващате лодката, и слизате на едно от централните градчета - вече в зависимист каква е програмата, ще си определите реда - Беладжо, Варена, Менаджно и накрая влак вечерта до Милано. Ако времето не е ужасно, лодката за 2 часа по езерото си залсужава много повече от това бързо да стигнете с влак до Варена от Милано. Ако времето е ужасно - нищо на езерото няма особен смисъл. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много благодаря на всички включили се! 🙂 Ще направим някои корекции по програмата, а ако времето е лошо за езерата може да отскочим до Торино, което като цяло беше първоначалната идея. 

Връзка към мнение

А и още 1-2 въпроса : 
- как стоят нещата с транспорта в Милано? Заслужават ли си тези 2-3 дневни карти или има по-добри варианти? Аз както го смятах ще правим между 2-4 пътувания на ден и мисля, че ще излезе най-добре с единични билетчета.. 

-предложения за места с хубава пица и паста 🙂 Знам, че е Италия и навсякъде ще са уникални, но ако се сещате нещо конкретно ;D 

 

Благодаря! 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.