Прескочи до съдържание

Париж, Кристо и ние


bay_kolio

Препоръчани мнения

Здравейте франкофони. 
Ние имаме желание да погледнем Триумфалната арка опакована отблизо. С течение на годините все повече и повече ни провокираше изкуството на Кристо и ето че Фил ни подсети овреме, та да успеем да видим на живо поне, може би последният проект на този толкова нестандартен артист. 

За целта сме си отделили 8 дни от 18и до 26и, защото няколко пъти прекосяваме Париж на бегом и вече е срамота. Та стандартно пътуване до Буве с Уиз, букнахме едно апартаментче на 16 Rue de Bassano, което по мое мнение е на пешком разстояние от главната цел. Та до тук е само това. Ще се радвам на всякакви предложения за престоя ни в Париж, като програмата е свободна за сега. Основните идеи са всички забележителности, както и лежерно, безцелно бродене из парижките потайности. Благодарение на вас имам набелязани много цели, но за сега задържам предварителното резервиране, за да се посъветвам с познавачите и да се ориентирам в прогнозата на времето, така че да не катерим кулата в най лошият ден /например/. В темата на Роца /благодарности/ за ресторантите открих още няколко желаещи да са в Париж по това време и ще се радвам да се видим. Ако Роца е там по това време, с радост ще се запознаем.

Ще си търсим карти "Навиго", май трябват снимки?
В началото смятаме да разгледаме обекти от "Дни на наследството" които ни се ториха интересни . Те са само събота и неделя - първите дни. 

Имам и въпрос към Роца, може ли да препоръча или посъветва за ресторант с Мишлен звездичка? Имам предвид колко си заслужава и колко достъпно е.

Дали се заслужава представлението в Мулен Руж?

Имаме желание да излезем малко извън Париж, за сега идеята е с обществен транспорт, за това не много далеч. Например ден във Версай, ден в Шантий, и имам чуденка за Фонтебло или Шартр /това последното Красен Денев много ми го препоръча/. Но идеята е да се стига лесно с влак или ... и да не убием деня в път.

Такива са идеите и ще се радвам на предложения.

Мерси боку

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение

И аз съм в Париж след 10 дни по същия повод. Подготвям плавно и страстно програмата.

 

Очаквам подсказка къде могат да се правят бързи антигенни тестове там 🙂 

 

За идеи - аз планирам концерт в Cité de la Musique или в Palais garnier. Разходката край Сена е ясна, мостовете на нощна светлина, галериите, музеите,  Пер ла Шез, и разбира се, Триумфалната арка. В топ 3 от непосещаваните до момента цели ми е музеят „Мармотан Моне“, където е най-голямата колекция картини на Моне в света.

 

И след 6 септември има още едно място, на което искам да отида и да ...... благодаря, и да се поклоня на Bébel - Église de Saint Germain des Prés.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Колко се радвам, че започнаха да се появяват теми с планове и програми във "френската" част на форума! 😍

 

@bay_kolio, идващата събота (18-ти) има голяма вероятност да съм в Париж с Роцев. Та ако ви се пие кафе, може да се видим. А ако @Фил е на място, може и той да се присъедини 🙂 

За картата Навиго, ако ползвате от типа Navigo Découverte, ще ви трябва снимка: https://www.iledefrance-mobilites.fr/en/tickets-fares/media/navigo-decouverte-travel-card 

За Мулен Руж, не мога да дам съвет, понеже никога не съм ходила на кабаре тук 😉.

Ако се чудите между Фонтенбло или Шартър, имайте предвид, че до Шартър (поне според мен) се стига по-лесно с градски транспорт - има много влакове всеки ден (малко по-разредени през уикенда) от гара Монпарнас. Така че може напълно спокойно да отидете и да се върнете за ден. Пътят е около час в едната посока (или може би малко повече, но със сигурност е под 2 часа). И съм съгласна с Красен - градът и особено катедралата, са чудесни.

Версай е изключително лесно достъпен с транспорт, Шантий също, но там е малко по-дълго и тегаво.

 

За ресторантите със звездичка една или няколко), също не мога да бъда особен гид, понеже досега не съм ходила в такъв. Преди няколко години бяхме в един, който след няколко месеца стана звезден, но не беше, когато ние вечеряхме там. Става въпрос за този: https://neso.paris/en/ (аз съм почитател на шефа му, откакто го гледах в тукашния "Мастър шеф" за професионалисти). На сайта има и цени на менютата, та можете да добиете представа. За сравнение, цената на вечерното меню в Le Grand Véfour (най-старият парижи ресторант и 3 звезди, ако не ме лъже паметта), преди няколко години беше 300 евро на човек, без напитките.

Така че, финансова гледна точка, като цяло, посещението на ресторант със звезда, особено в Париж, си е скъпо, дори и за френския стандарт. И една тънкост - обикновено обедните менюта са по-евтини от вечерните 😉.

Сега, дали си заслужава... според мен е въпрос на вкус и личен кулинарен мироглед. Аз, поне, във звезден (или почти звезден) ресторант, не бих търсила особено традиционна френска кухня в класическото  изпълнение, колкото и съвършено да е то, а по-особен прочит, различна техника, или приготвяне на продукт, по начин, за който не бих се сетила... За традиционна френска кухня, бих отишла в добро бистро/брасри, или добър, незвезден ресторант. Сега, това не значи, че звездните ресторанти не приготвят добре класическата кухня. Напротив! La Tour d'argent от над 100 години приготвят ястие с патица по една и съща рецепта и явно има причина да имат 3 звезди (като започнеш от продуктите и стигнеш да майсторското изпълнение на рецептата). Аз, обаче, не съм сигурна, че имам достатъчно тренирано и изтънчено небце, за да оценя тризвездното ястие както си заслужава. Затова предпочитам по-достъпните ресторанти, били те по-обикновени, или една идея по-изтънчени, които използват добри продукти и ястията им отговарят на моето "ниво". 

А иначе, навремено, като бяхме в ресторанта, който споменах по-горе, NESO, останахме страшно очаровани.

Разбира се, всичко това е моето мнение по въпроса и бих разбрала напълно хората, за които е удоволствие да посетят едно- или повече звезден ресторант по определен повод, или просто така, да се насладят на хубава кухня.

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Благодаря @Роца,

Чудесно е да започнем нашето пътуване следващата събота на кафе с познавач. Тъкмо ще обсъдим опциите. Ние кацаме в 10:20 /живот и здраве/ и вероятно към 13ч ще сме на порт Майо, ... настаняване  и пр. Предполагам от 15:00 ще сме вече навън по Шанз Елизе така че сме на разположение.

 Да картата Навиго предполагам е нашият избор, доколкото се оправям с транслейта на Гугъл. 

За кабаре просто ми е любопитно, ще преценим на място.

Ресторант със звездичка не е основната цел, по-скоро френската кухня е, и то веднъж дваж, инак като всеки турист вероятно ще я караме по най - малкото съпротивление.

Поздрави

 

Връзка към мнение
преди 20 часа, bay_kolio каза:

Дали се заслужава представлението в Мулен Руж?

Да, бих препоръчал.

Не съм гледал текущото, но на тези които съм бил винаги си е заслужавало.

 

И билет само с питие си е ОК.

Били сме и с вечеря - 4степенно меню, но според мен не си заслужава разликата в парите, в никакъв случай не е нещо запомнящо се. 

То е ясно, прекалено много куверти са и няма как да ги нахраниш "гурме".

Но от друга страна, може би си струва само заради близостта на масите с вечеря до сцената....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.