Прескочи до съдържание

Въпроси за Кейптаун


домосед

Препоръчани мнения

Получих на лични няколко въпроса за Кейптаун, на които би било полезно да отговоря публично

 

  • Исках да попитам кой квартал е най-подходящ за пешеходна разходка в Кейптаун. Аз съм си харесал един апартамент под наем в Newlands, ама така като го гледам на картата май не е много подходящ, така че бих се радвал да ми препоръчаш нещо.

 

Newlands е ОК за преспиване, може да се разхождаш по улиците, има заведения, даже - пивоварни, но не е богат на атракции, които да посетиш. Освен ако нямаш билет за ръгби или крикет - там са стадионите и за двете. Откъм Newlands има подстъпи към Тейбъл маунтин през ботаническата градина Кирстенбош. 

 

Значително по-интерсени са кварталите от другата страна на планината в така наречения City Bowl (стария град, центъра) - около Company Gardens, Greenmarket Square, Long Street, Bree Street, Kloof Street, Bo Kaap, Waterkant, Gardens. До Замъка, City Hall, музея на District 6 също може да се ходи пеша, но не първия ден! Първо се ориентирате в атмосферата и си прецЕняте дали ви е комфортно. По на изток - към Woodstock не е ОК за пеша.

 

Атлантическото крайбрежие и кварталите Green Point и Sea Point са идеални за разходки. Чак до Camps Bay!

 

И, разбира се - туристическо-развлекателното пристанище Waterfront, което е задължително, но аз него даже не го броя като разходка в истинска градска среда. 

 

Разходки се препоръчват в светлата част на деня. Нощем - с градски рейсове (билетите са предизвикателство), наета кола, юбер или болт.

 

  • Имам и още един въпрос: някъде прочетох, че в бензиностанциите в ЮАР можело да се плаща само кеш, което ми се струва абсурдно, нали не е така?

 

Това хем е остаряла информация, хем ... не съвсем. Наистина допреди десетина година гориво не можеше да се плаща с кредитна карта. После разрешиха с южноафрикански кредитни карти. После - и с чуждестранни, но с чуждестранна кредитна карта винаги трябва да имаш едно наум, че са възможни изненади. Удобството е, че на повечето бензостанции има ATM. Тол-таксите могат да се плащат само кеш или с южноафриканска кредитна карта. Колите под наем обикновено са оборудвани с датчик за автоматично плащане, но трябва да се пита дали работи за всички провинции!

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 5 часа, Hadzhitodorovi каза:

Ще се възползвам от темата, за да попитам - има ли обособени места, посветени на Colored-културата?

Това е хубав въпрос! Краткият отговор е НЕ.

 

Възможен е обаче и дълъг отговор. Първо – зависи какво точно се разбира като „обособено място“. Аз го разбирам в туристическия смисъл като място, където някоя регионална или фолклорна група представя културата си. По подразбиране – пред чужденците или пред сънародници от други групи. Такива места в Южна Африка има, но наистина – не и при калърите. Първо калърите се водят расова група, а не културна общност. За култура се говори на племенно ниво. Тоест – няма да намериш обособени места нито за калър-културата, нито за черна култура, нито за бяла култура. Но има такива места за зулу-култура, кхоза-култура, венда-култура, африканер-култура. Някои от племената са си изградили или изграждат разпознаваеми културни брандове – зулу, ндебеле, кхоса, кой-сан. Откриваш ги лесно в сувенирните магазини или пазари.  Други – по-малко – суту, цвана, венда. Южноафриканските индийци, ако ги питаш, няма да се нарекат племе, но в много отношения са и също имат културен бранд – обичаи, фестивали, облекло, храна. Африканерите имат идентичност точно на племе и има места, където с гордост ще те запознаят с културата си. Калърите са изключението. Те са около 50% от населението на провинцията около Кейптаун. Обединява ги раса (средно между бял и черен) и език (африканз), но иначе са съвкупност от различни групи, които обаче не гледат на себе си като племена. Не търсят някакъв племенен културен бранд, който да бъде разпознаваем и запомнен. Най-малкото – асоцииран точно с думата coloured. Която не е обидна, но не е и повод за гордост.

 

Така стигаме до детайлите, където НЕ-то става ДА. Най-разпознаваемата като за пред чужденци калърска общност е капско-малайската. Cape Malay. Презумпцията, че всички калъри са Cape Malay е погрешна. Най-малкото – те са мюсюлмани, а огромното мнозинство са християни. Една от причините за видимостта на капските малайци е, че тяхната оригинална махала е оцеляла, без да бъде изселена, баш в центъра на туристическата зона в Кейптаун. Бо-Каап. Там лесно можеш да намериш къде да обядваш капско малайско къри. Обичам! В джамиите им също можеш да влезеш. В религиозните им училища – зависи. Арабският може да ти отвори врати, но ако попаднеш на хора, които говорят по-добре арабски от английски … надали са точно капски малайци.

 

На 2 януари е калърската Нова година (защото белите исторически са резервирали 1 януари за тях си) и в добра година уличният фестивал Kaapse Klopse е най-значимото културно събитие, което може да се приеме като обособено калърско.

 

Ако става въпрос за места, където съответната общност практикува културата си сама за себе си – разбира се, че всеки калърски квартал/тауншип е такова място. По териториален признак могат да се открият различни професионални субкултури – рибари по крайбрежието, селскостопански работници по фермите и лозята, гангстери из Cape Flats …

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

💗

Съжалявам за "културата" - глупава грешка от моя страна. Много благодаря за пространния отговор, ще се възпорзваме от информацията с удоволствие 🙂

Говорейки за Кейптаунска специфика, един въпрос относно флората - има ли места, откъде могат легално да се купят местните ендемити?

Връзка към мнение
преди 5 часа, Hadzhitodorovi каза:

Говорейки за Кейптаунска специфика, един въпрос относно флората - има ли места, откъде могат легално да се купят местните ендемити?

Тук кратките отговори са

1. не знам

2. на-вероятно - да, но в рамките на някакъв бюрократичен режим на лицензи

 

В Южна Африка има много развита култура на градинарство със съответните тържища, пазари и цветарници. 

Също така има много силна законова защита на застрашените видове и на ендемичността, независимо от степента на застрашеност.

Предполагам, че е по-трудно да си извадиш разрешение за засаждане на някакъв капски ендемичен вид фейнбос в друга провиниция, отколкото да го изнесеш в чужбина. 

 

Бърза справка в google хвърля малко светлина от името на провинциалата служба, отговаряща точно за това:

 

https://www.capenature.co.za/permits/protected-and-endangered-plants

 

А ето първият експортен търговец, който ми излиза. Не е препоръка. Просто ми излезе най-отгоре.

 

http://www.capeflora.co.za/

 

Друг е въпросът който точно в кой момент и дали ще ти провери каквото и да било разрешително, ако си купиш семена от уличен градинарски магазин. На пазарите на черните знахари можеш да си купиш още по-интересни неща. Но нали питаш за законно ... 

Ако те хванат обаче, глобите за големи. А за застрашени животни, вкарват и в затвора. Двама чехи май още излежават едни костенурки. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За животни не съм си и помислял - имам познати, които едва отърваха затвора заради опит да изнесат хамелеонови яйца, и историите им са ми предостатъчни.

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Започвам да заглеждам района около Кейптаун като възможно бъдещо пътуване с разходки и походи с гледки, цветя и цветни полета, пингвини и каквото друго ми привлече вниманието. Засега знам много малко, но си намерих материал с идеи за 25 хубави пътеки в и около Кейптаун и ги слагам тук ,за да не го загубя. 

 

https://insideguide.co.za/cape-town/hiking-trails/

 

Естествено, ако някой иска да ми обърне внимание на конкретни маршрути, ще съм много доволна 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 4 часа, Lindt каза:

Започвам да заглеждам района около Кейптаун като възможно бъдещо пътуване с разходки и походи с гледки, цветя и цветни полета, пингвини и каквото друго ми привлече вниманието. Засега знам много малко, но си намерих материал с идеи за 25 хубави пътеки в и около Кейптаун и ги слагам тук ,за да не го загубя. 

 

https://insideguide.co.za/cape-town/hiking-trails/

 

Естествено, ако някой иска да ми обърне внимание на конкретни маршрути, ще съм много доволна 🙂

Въпросът е дали искаш да бъдеш ограбена до шушка на някоя от тези пътеки??

  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 4 часа, Lindt каза:

но си намерих материал с идеи за 25 хубави пътеки в и около Кейптаун и ги слагам тук ,за да не го загубя. 

Тези са най-очевидните. Поне половината съм ги правил 😎

Шушките си ги пазя всичките.

  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 1 час, pr284 каза:

Въпросът е дали искаш да бъдеш ограбена до шушка на някоя от тези пътеки??

 

Разбира се, че не искам. Но се надявам, че вероятността за грабеж не е 100 % и не обхваща всички маршрути, така че можем да се спрем на тези с приемлив риск. 

 

Преди 1 час, домосед каза:

Тези са най-очевидните. Поне половината съм ги правил 😎

Шушките си ги пазя всичките.

 

Аз през последните дни се опитвам да намеря български думички вместо по-удобните чуждестранни, така че ще разчитам на теб да ме разбираш, освен да ми помогнеш да ги опазвам - и думите, и шушките. Оказва се, че шушка значи малка частица от нещо, а фотоапаратът ни не е никак малък и не искам да си го загубя. 

 

Фейнбосът определено грабна вниманието ми, особено ако цъфтят няколко различни вида едновременно на една псевдоливада. Там само от разочарование, че съм го изпуснала ли трябва да се пазя или ще има и хайдути? 

 

Беше споменал, че в района на Кейптаун не можем да очакваме лесно и достъпно да се срещнем с Big5, но има доста други интересни и ендемични видове животни и растения.  Всъщност това изречение събуди любопиството ми. Сещаш ли се за прилично удобно място с птици, където и да не свалят три кожи от гърба ни, ако нощуваме? А освен тюлени и пингвини, какво друго забележително можем да срещнем? 

 

Не си давай много зор с отговорите, защото: 

1/ не съм дочела сводките

2/ няма шанс да отидем до края на 2022, а цветята май ще предопределят посещението ни да е след повече от година.

 

Връзка към мнение

Аз имам нужда от съвет за Table Mountain National Park.

Качването виждам, че е с доволно скъпия кабинков лифт, с Fast Pass е около 100 лв…

Та въпрос първи е има ли друга опция и заслужава ли си труда (доста ли би била изтощителна)? Примерно изкачване от юг - The Pipe track? Малко съм податлив на аерофобия от такива лифтове и ако искам това, което съм ял, да си остане по предназначение в мен, има ли друг вариант?

Въпрос втори - виждам, че е и бая обхващаща - от Signal Hill до Lions Head отнема един полуден ( а ние имаме 3 общо за околията), та в този ред на мисли кои гледки и позиции са must see и къде са разположени?

Връзка към мнение
преди 42 минути , Sun4o каза:

Та въпрос първи е има ли друга опция и заслужава ли си труда (доста ли би била изтощителна)?

Другата опция е пеша. Според мене това е очевидният начин, а лифтът е безсмислена глезотия. 

Най-популяреният маршут е по Platteklip Gorge. Това е косо по северната стена, която гледа към града. 700 м денивелация. Стръмно е, но не алпинистко предизвикателство. Маркирана планинска пътека. При хубаво време винаги има поток туристи надолу-нагоре. 

 

https://www.alltrails.com/trail/south-africa/western-cape/platteklip-gorge-to-upper-cable-station

 

Дават го три часа, но според мене 2 са предостатъчни. Тръгва се от шосето на нивото на долната станция на лифта, няколко стотин метра по-нататък. Стига се до ръба на планината, където е горната станция и откъдето са гледките на север и запад. Ако иската да сте "покорили" планината, то трябва да търсите Maclear's Beacon, 1085 м, което е на още около 45 минути пеша по ... равно. Тейбъл маунтин е плоска 😉Натам ходят много малко туристи. Според тях и според мене не си струва.

 

По-адреналинестата пътека е през Прозореца на Индия (India Venster, афр.) Тя върви под лифта, като в последната секция заобикаля ръба на планината от запад. И тя не технически алипйска, не са нужни въжета, но на места има катерене с ръце. Не е обезопасена. При съмнения за страх от височина, не минаваш по нея!

 

https://www.alltrails.com/trail/south-africa/western-cape/india-venster-to-upper-cable-station

 

Трети вариант, който обаче изисква цял ден плюс план за транспорт до изходния пункт е качване от югоизток от ботаническата градина Кирстенбош по Skeleton Gorge. Това е по-лесен маршрут, но много по-дълъг.

 

 

преди 42 минути , Sun4o каза:

Примерно изкачване от юг - The Pipe track? 

Внимание! Pipe track не е изкчаване. Това е контурна (панорамна) пътека под нивото на най-стръмните скали с хубави гледки към атлантическото крайбрежие.  Гледките от най-горе, разбира се, са по-хубави, освен ... когато горе е облачно, а на височината на Pipe Track е ясно. Което е много често състояние на природата. А ако горе има облак (който се вижда от целия град), нямаш никава работа там. За Pipe track, ако няма много други туристи, бих имал едно наум за безопасност. Също и за пътеката между Lion's Head и Signal Hill. Този хълм е второ качество в сравнение с главната Тейбъл Маунтин. Евентуално може да се качиш само на Lion's Head (лесна спирална пътека) което е популярно място за скачане с парапланер и с хубава гледка и към Тейбъл Маунтин нагоре, и към Camps Bay (пясъчният плаж с палмите) надолу.

 

До гледката от Signal Hill спокойно се стига с кола. Към града и Waterfront е. Последният път имаше и будка за сладолед.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А какво ти е мнението за кола под наем? 4 човека сме и чисто финансово е по-изгодно, отколкото да взимаме турове за по 50-на евро на човек. Ще можем ли да преглътнем липсата на водач, ако ще са предимно гледки из полуострова надолу или да си грабваме тура?

Аз притеснения да карам по света нямам.

Връзка към мнение
На 26.06.2022 г. в 18:38, Sun4o каза:

А какво ти е мнението за кола под наем?

Разбира се, че Кейптаун и регионът се обикалят самостоятелно с наета колата.

Да ви вози частен шофьор-гид по очевидните атракции не е оправдано.

 

За някои особености на правилата за движение съм писал тук:

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Да споделя моето прясно впечатление за Кейптаун, ако модераторите решат, че не е за тук, да го местят.

 

Спахме в района на City Bowl и мястото въобще не е безопасно. Иначе се води сигурен район. За 5 дена имахме немалко приключения, три опита за обир (един успешен) - първият път бъркаха в джоба на човек от групата ни, бяха тайфа от 5-6 тъмнокожи, след това имахме един предотвратен опит за взимане на телефон от ръцете ни, третия път им беше уж успешен - както вървяхме, всъщност отивахме да гласуваме за нашите разбойници😀 в парламента, ни спира един с радиостанция, казва, че президента е на площада и има пропусквателен режим, друг с радиостанция те поема и покрай една кола с антени и лампи на стъклото, паркирана баш на едно площадче пешеходно, вкарва те в една административна сграда, където на банкомат искат да си вкараш картата за уж оторизация и ти дават пропуск…И понеже не бях сигурен дали и с бой няма да се размина ако откажа, дадох една, която така или иначе ми беше блокирана. Банкомата я глътна изглежда или тоя в последвалата суматоха я взе, не разбрах, аз поисках да дойде полиция, поразвиках се и тия нагло се оттеглиха. След това в хотела ми казаха, че това било редовен номер. Но да ви кажа, всичко изглеждаше много истинско, докато не видях банкомата. Само че си вече вътре, в някаква сграда, в неделя и без хора или персонал някакъв….

 

Въобще хич не ми се видя безопасен района, навсякъде някакви съмнителни те оглеждат, просяци си искат пари, вървят след теб по 100 метра и ти гледаш да не влизаш в тесни улички, вечер пък става доста страшно, с едни празни улици и само просяци и шумни компании от развеселени тъмнокожи момчета…разказваха ми от охраната на единия ни хотел как заговарят приятелски такива като нас, сипват им в пиенете незабелязано нещо и…..от вица…мен ме биха, жена ми….😀. Понеже ние вечер излизахме да пушим пред хотела с някакво питиенце.

Моят съвет е за нощувки около Waterfront, Green point и Camps bay. Там беше супер и спокойно.

 

Другият ми личен горещ съвет е - не качвайте Table Mountain пеш…Аз съм доста спортна натура, но това качване ще го помня цял живот. 2 часа и 10 минути с моето си темпо, а то е леко бързо, на моменти мислех, че ми идва краят, въздух не можех да си поема. Адски стръмно, само стълби в продължения на около 2,5 км. Неистово, почти вертикално и нечовешко катерене. Това ми е мнението. Хванете си лифта, не се чака повече от час. Ако толкова искате пътеката, слезте по нея. Но не се качвайте.

  • Харесвам 4
  • Шок 5
  • Благодаря 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.